Jorma Nordlin

Olenko rasisti, kun haluan samaa asiaa kuin 80 prosenttia suomalaisista?

Kirjoitukseni romanikerjäläisten häätämisestä näytti nostattavan tunteita. Minut on leimattu rasistiksi ja facebookissa on väitetty, että johdattelen kansaa laittomaan väkivaltaan.

 

MTV3 teetti aikanaan kyselyn, jossa selvisi että noin neljä viidestä suomalaisesta haluaisi karkoittaa romanikerjäläiset maastamme. Kansa kokee tämän asian selvästi ongelmaksi. Olen samaa mieltä kuin noin 80 prosenttia suomalaisista. Me olemme siis rasisteja, kun haluamme puuttua tähän ongelmaan.


Ranska karkoitti vuonna 2010 8000 romania takaisin Romaniaan ja Bulgariaan, siitä Euroopan unionin oikeuskomissaari nosti metelin ja uhkasi Ranskaa oikeustoimilla. Edellisenä vuonna Ranska karkoitti 10000 romania. Italia julisti nollatoleranssin romaneille ja romanileirejä on häädetty.

 

Mitä Ranska ja Italia tekevät tässä väärin, kun haluavat puuttua rikolliseen toimintaan ja kerjäämisen aiheuttamiin ongelmiin?  Ranskan ja Italian toiminta on sellaista, joka pistää Euroopan unioniin vauhtia, jos samanlaiseen toimintaan lähtevät mukaan muitakin jäsenvaltioita.

 

Ihmisten vapaa liikkuvuus on ongelma. Rehellisillä ihmisillä ei ole ongelmia, jos liikkuvuutta rajoitetaan, he pääsevät liikkumaan vapaasti silloinkin.  Jos vapaa liikkuvuus toimisi useampien valtioiden välillä laajemmassa mittakaavassa, se olisi toteutettu jo aikoja sitten. 

 

Köyhien auttamisessa perusajatus on hyvä asia. Ongelmana on, että ihmisten auttamisenhalun kustannuksella tehdään rikollista "bisnestä". Siinä erehdytetään hyväntahtoisia ja hyviä ihmisiä.

 

MTV3:n kysely: Romanikerjäläiset halutaan karkottaa pois Suomesta

 

Blogikirjoitus: Romanikerjäläiset häädettävä pois Helsingistä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Taha Islam

Jos 80 prosenttia suomalaisista on rasisteja, tekeekö se rasistisesta syrjinnästä oikeutettua?

Katsos lakihan ei kiellä kerjäämistä ja koska kaikkien ihmisten pitää olla lain edessä saman arvoisia, lailla ei voida kieltää kerjäämistä kansallisuuden, etnisyyden, uskonnon, sukupuolen, iän tms. syyn perusteella.

Sen sijaan lailla voisi kieltää moottoripyöräilyn näkövammaisilta (ja saattaisi saada jopa gallupin tätä tukemaan). Kuinka sitten suu pantaisiin?

Matti Jalagin

Tekee.

Jos yli 50% suomalaisista äänestäjistä haluaa sharia-lain otettavaksi käyttöön, tekeekö se meistä kaikista muslimeja?

Tekee.

Tai ainakin tekomuslimeja.

Samuli Mikkola

"Jos yli 50% suomalaisista äänestäjistä haluaa sharia-lain otettavaksi käyttöön, tekeekö se meistä kaikista muslimeja?"

Onko tämä enemmistö sitten silloin oikeassa?

Eero Tillanen

"Jos 80 prosenttia suomalaisista on rasisteja, tekeekö se rasistisesta syrjinnästä oikeutettua?"

Jos noin prosentti suomalaisista on muslimeja, niin tekeekö se naisten alistamisesta islamin lain mukaisesti sallittua?

Katsos lakihan sanoo että kaikki ovat tasa-arvoisia ja koska kaikkien ihmisten pitää olla lain edessä saman arvoisia, lailla ei voida sallia alistamista kansallisuuden, etnisyyden, uskonnon, sukupuolen, iän tms. syyn perusteella.

Sen sijaan voisi kieltää kaikkien uskontojen lainvastaiset tavat, kuten ympärileikkaukset ja eläinten rituaaliteurastukset. Kuinka sitten suu pantaisiin?

Samuli Mikkola

Taha Islam on oikeassa. Saksassa 80% kansasta halusi karkoittaa juutalaiset 1930-luvulla. Olivatko he oikeassa? Mustan ruton aikaisessa Euroopassa jopa 100% halusi polttaa kylän juutalaiset roviolla, koska pappi sanoi heidän olleen syyllisiä ruttoon.

Yhdysvaltain etelävaltioissakin saatiin usein enemmistön tuki n-rin lynkkaamiseen. Olivatko he oikeassa?

Kun YK:n ihmisoikeusneuvosto eli israelintuomitsemisneuvosto tuomitsee Israelin enemmistöllä onko se oikeassa kun päätös saadaan kasaan esim. Pohjois-KOrean, Iranin, Saudi-Arabian tai Syyrian äänillä?

Kyllä miljoona kärpästä voi siis olla väärässä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Otsikon kysymys on tietoisesti tehty kärjistäväksi, koska tämä asia näyttäytyy hyvin mustavalkoisessa valossa heille, jotka ovat ensimmäisenä äänessä rasismia vastaan.

Todellisuudessa tämä joukko 80% suomalaisia ovat sitä maltillista enemmistöä, jotka ajattelevat "maalaisjärjellä", he eivät ole mitään rasisteja.

Eletään aika tavalla "fanaattisessa" ja "fundamentalistisessa" maailmassa, jos ihan mikä tahansa etniseen ihmisryhmään kohdistuva vastustus nähdään rasismina. On tilanteita, joissa vastustaminen on oikeutettua ja perusteltua. Maailma ei ole niin ideaalinen.

Onneksi enemmistö ajattelee aivan erilailla, kuin nämä liian "fanaattisesti", tai "fundamentalistisesti" asioihin suhtautuvat, kuten kirjoituksessa olleesta kyselystä käy ilmi. Enemmistö suomalaisista ei suostu tällaiseen rasismileimaamiseen, vaan kertovat mielipiteensä rohkeasti.

Tämä on nyt tällaista rajojen hakua, rasimsileimaamisessa koetellaan missä ne rajat kulkevat. Rasismiton vaatimus on vedetty niin tiukalle, ettei rasismileimalta voi kuin ainoastaan harva välttyä.

Ollaan menty jo liian pitkälle, kun sekin on jo rasismia jos haluaa suojella omaa maata, ihmisiä ja omaisuutta joltain etniseltä ihmisryhmältä. Minä haluan toimia näin ja olen siis rasisti. Haluan ilmoittaa sen julkisesti.

Samuli Mikkola

"Ollaan menty jo liian pitkälle, kun sekin on jo rasismia jos haluaa suojella omaa maata, ihmisiä ja omaisuutta joltain etniseltä ihmisryhmältä."

Jos politiikkaa todella tehtäisiin tuolla olettamalla, kyllä se minusta olisi ainakin hyvin lähellä fasistisia järjestelmiä.

Sellainen isänmaallisuus, joka haluaa säilyttää suomalaisia perinteitä ja opettaa niitä uusille sukupolville sekä uussuomalaisille tai sellainen isänmaallisuus, joka pitää maanpuolustusta tärkeänä ja ottaa ilomielin vastaan armeijaamme myös maahanmuuttajataustaiset sotilaat, joita siellä yhä enemmän näkyy, ei ole rasismia.

pekka numminen

Taha,

Oikeus oleskella Suomessa, mikäli ei ole Suomen kansalainen, ei ole perusoikeus.

Toisen EU-valtion kansalainen saa esimerkiksi hakea työtä Suomesta, mutta jos töitä ei löydy pitää palata takaisin.

Työn tekemiseksi kelpaa avoin työ, mistä maksetaan palkkaa ja sivukuluja.

Romanian ja Bulgarian romaneilla, jotka elättävät itsensä kerjäämällä, pulloja keräillen tai joku ehkä rikoksilla, ei ole työpaikkaa Suomessa, joten ei ole OIKEUTTA OLESKELLA SUOMESSA.

Kerjäläiset saa siis palauttaa takaisin, ihan EU-lakienkin mukaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Olet rasisti, sillä mielipiteen yleisyys ei poista sen rasitisuutta.

Samoin Vihreitten naisten aloite, jonka mukaan Suomeen pitää säätää seksin ostokielto sen vuoksi, koska tänne on muuten tulossa itäeuroppalaisia romaneja, raakoja ja väkivlataisia rikollisia, ihmiskauppaamaan naisiaan, on myös romanofobinen ja antiziganistinen aloite. Se perustuu rasistisiin mielikuviin romaniesta rikollisina ja naisten kaltoinkohteijoina. Kansarhmän leimaaminen rikolliseksi on nykypäivän rasismin tärkein muoto.

Myös jokainen vihreiden ehdokas, joka ei puutu vihreiden naiseten romanofobiaan ja hyvöksyy hiljaisesti puoluetoveriensa rasismin, on myös itse rasisti, sillä tämä puuttumattomuus on myös rasismia. Tässäkään asiassa rasististen uskomusten yleisyys ei poista yksilön syyllisyyttä rasismista.

Ilpo Nuorula

Mikko !

Mitä arvelet rasismi määritelminesi - kiinnostaako ketään onko niiden mukaan rasisti ?

Parhaat savolaisvitsit ( joo joo ei ole rotu) kuulee savolaisilta
homovitsit don't tell mammassa.

Sakari Lehtonen

Olet oikealla asialla. Aina löytyy henkilöitä jotka eivät halua tai eivät ymmärrä romanikerjäläisten mukanaan tuomia ongelmia kuten varkaudet, ihmiskauppa ja naisten nöyryyttäminen pakottamalla kerjäämään. Kerjääminen on kiellettävä yksiselitteisesti kaikilta ja yleinen rahankeruu yleishyödyllisiin tarkoituksiin luvanvaraiseksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vihreät naiset lisäisivät tuohon rikosten listaan vielä naisten ja lasten seksuaalsien ihmiskaupan. Muut vihreät nyökytelevät sitten hiljaa vieressä.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Olet rasisti, koska Suomi on maa, jossa mennään vähemmistöjen ehdoilla. Tämä toiminta ei ole demokratiaa nähnytkään. Väärinhän tälläinen käyttäytyminen on, mutta sitä ei pieni ryhmä tajua ja se riittää.

Simon Wahlroos

Vai voisko sanoa että pieni vähemmistö on vakuuttanut suuren enemmistön uskomaan ettei suomalaista kannata suosia, vaan ulkomaalaista sen sijaan koska se on niin ihanaa monikulttuuria, joka rikastuttaa ylikansallisia kolonialistisia riistoyrityksiä, joiden asialla on Kataisen six päck hallitus.

Suomalaisilla on huono itsetunto, on lause joka kuvastaa rasismiani suomalaisia kohtaa vai mitä? Onhan se aika profiloivaa negatiivisessa mielessä, joten sanoisko niin että suomalaisilla päättäjillä on huono itsetunto ja omanarvontunto.

Simon Wahlroos

Pidetäänkö ihmisryhmän profilointia rasistisena vain jos puhutaan heidän negatiivisista ominaispiirteistä?

Olenko siis rasisti kun voisin lyödä vetoa että musta koripallojoukkue voittaa valkoisen? Positiivisen syrjinnän logiikan mukaan asia pitää lakisääteisesti korjata vaatimalla mustille pelaajille korkokengät tai rajoittamalla heidän koripalloharrastuksia rakentamalla heidän koripallokenttien tilalle pitsinnypläyskerhotilat tai jopa rajoittamalla koripallotarvikkeiden myyntiä mustille.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei, vaan on rasistista selittää afrikkalaisperäisten ihmisten menestyminen urheilussa heidän biologisella perimällään, ja näin vähätellä heidän urheilullisten kykyjensä kehittymistä kurinalaisen ja kovan harjoitelun eli ahkeran työn tuloksena.

Simon Wahlroos

Väitätkö että valkoiset pikajuoksijat tai koripalloilijat ovat laiskoja eli eivät harjoittele kurinalaisesti ja ahkerasti? Oletko siis rasisti valkoisia kohtaan kun näet heidät niin negatiivisesti?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ensimmäinen kysymyksesi on erinomainen, ja olen miettinyt samaa.

Tein ajatuskokeen. Jos ulkomailla kuulisin väitteen "suomalaiset ovat luotettavia", ottaisin sen tunnustuksena. Jos väite olisi "suomalaiset ovat epäluotettavia", saattaisin hyvinkin kokea tulleeni loukatuksi rasistisessa sävyssä.

Molemmissa tapauksissa suomalaiset ovat kuitenkin lokeroituina yhdeksi ja yhdenmukaiseksi massaksi luotettavuus-ominaisuuden perusteella, mikä määritelmällisesti on silkkaa rasismia. Oman ajatuskokeeni perusteella totean, että ns. ylistämällä alistaminen on erittäin helppoa! Rasismi voidaan naamioida myönteiseksi palautteeksi tyyliin "japanilaiset ovat ahkeria" tai "venäläiset todella osaavat näyttää tunteensa".

Miltä kuulostaisivat yllämainitut esimerkit esitettyinä toiselta kantilta? "Japanilaiset eivät työhulluudeltaan malta pysähtyä ajattelemaan" tai "venäläiset eivät pysty käyttämään järkeään". Taitaisipa rasismi-leima jysähtää, ja lujaa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Taas nousi esille aihe, johon saa varmasti kommentteja. Tuntuu niin turhauttavalle. Eikö muuta asiaa ole?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tätä asiaa olen käsitellyt aikaisemmin säännöllisin väliajoin, koska asia on Helsingissä ajankohtainen ja ongelma. Nyt asia nousi ajankohtaiseksi, edellisessä blogissani olevan uutisen takia ja vaalien takia.

Vaaleissa mielipiteet ja näkökannat pitää tuoda rehellisesti esille. Ei pidä kulkea sammutetuin lyhdyin.

Arto Niinistö

Äärioikeistolaisia mielipiteitä ominut Nordlin kerjää kannattajia kiihotuskirjoituksillaan.

Kyyditsijöitä maassamme näyttää riittävän.

Karkottamalla romanien köyhyys ei poistu. Halutaanko nyt köyhyys maassamme kriminalisoida?

Karkotuksista on karmeita esimerkkejä historiasta. "Siperiaanko" Nordlin haluaisi romanit karkoittaa ja saada Eurooppaan jonkinasteinen vankileirien saaristo?

Kiihotuskirjoituksia ei voi pelkästään sivustakatsojana sivuttaa.

Johan Lom

Tyly suhtautuminen kerjäläisiin on yhtä tylyä kuin vaikkapa leipäjonossa seisovien huonosti pukeutuneiden suomalaisten pilkkaaminen.

Suomen kansa on olevinaan niin perin juurin köyhien asialla ja eriarvoisuutta kauhisteleva, mutta sitten tällaisessa kerjäläiskysymyksessä mennään totaalisesti toiselle laidalle.

Asta Tuominen

Romanian ja Bulgarian romanit eivät ole Suomen kansalaisia, ja heidän yhteiskuntansa ongelmat tulee selvittää ja hoitaa heidän omissa maissaan, ei Suomessa.

Johan Lom

Näin kuntavaalien alla voisi todeta, että kun helsinkiläiset eivät ole Oulun kaupungin kansalaisia, niin mitäs sinä oikeastaan heidän "ongelmistaan" välität. Hoitakoot omat asiansa itse, eikös niin?

Asta Tuominen

Muutoslaiset ajavat kolmea asiaa: suoraa demokratiaa, sananvapautta ja suomalaisten edunvalvontaa. Käytämme sananvapauttamme tuodaksemme esiin sekä paikallisia että valtakunnallisia epäkohtia.

Johan Lom

Siis jos EU:sta muodostuu liittovaltio, niin sitten tuo valtakunnalisen edun ajaminen tulee tarkoittamaan koko EU:n edun ajamista ja sen epäkohtien parantamista - mukaan lukien Romania ja muut köyhemmät alueet.

Asta Tuominen

EU:n liittovaltio ei ole suomalaisten etu.

Johan Lom

"EU:n liittovaltio ei ole suomalaisten etu."

Tuo heittosi ei ollut mitenkään perusteltu.

Asiaahan voi tarkastella monelta kannalta. Jo EU:hun liittymisen aikana liittymispäätöstä perusteltiin Koiviston ja hallituksen taholta ennen kaikkea turvallisuuspoliittisena valintana.

Jos ajattelet niitä sotiemme veteraaneja, jotka aikoinaan Tali-Ihantalassa taistelivat aivan ylivoimaista vihollista vastaan, jonka vihollisen tarkoituksena oli koko Suomen kansan tuhoaminen, niin voit hyvin ymmärtää, että jos he olisivat olleet tietoisia siitä, että vuosikymmenten päästä Suomella on mahdollisuus liittyä osaksi demokraattisten ja ihmisarvoja kunnioittavien länsimaiden liittoa, mikä antaisi lopullisen turvan vuosituhantista uhkaa vastaan, niin he olisivat taputtaneet käsiään ymmärtäen, että heidän taistelunsa ei ole ollut turhaa.

Toisaalta asiaa voi myös tarkastella maailmankuvan laajentamisen perspektiivistä. Aikoinaan hämäläiset ja savolaiset taistelivat verisesti keskenään Joutsan maisemissa. Tuona heimoaikana ei ollut kansallista Suomi-identiteettiä ja ketä tahansa hämäläistä olisi pidetty porukan petturina, jos hän olisi tohtinut ajatella kokonaisvaltaisemmin koko Suomen kansan etua.

Analogisesti nyt voidaan asia nähdä eurooppalaisessa viitekehyksessä. On Suomen etu syvällisesti tarkasteltuna, että pyrimme myötävaikuttamaan Euroopan menestymiseen. Meitä ei ole kuin noin yksi prosentti eurooppalaisista emmekä globaalissa taloudessa saavuta kaikkea sitä aineeellista hyvää jättäytymällä kehityksen ulkopuolelle kuin voimme saavuttaa ollessamme siinä mukana. Tuskinpa Pohjois-Dakotan osavaltion ihmiset Yhdysvalloissakaan ajattelisivat, että olisi parempi olla tyystin itsenäinen.

Asta Tuominen

EU on jo perustaltaan niin korruptoitunut järjestelmä, että Euroopan kannalta olisi paljon parempi, jos muut maat liittyisivät Suomeen. Suomen vaikutus EU:hun on niin minimaalista, että meidän kannaltamme olisi parempi erota, ennen kuin meistä tulee yhtä korruptoituneita. Näemme jo nyt päättäjistämme, mitä EU meille tekee.

Johan Lom

Suomelle tyypillinen rakenteellinen "korruptio" (n.s. maan tapa) on päinvastoin EU:n aikana vähentynyt, kuten monista vaalirahaskandaaleistakin huomaa. Aiemmin niistä ei tullut juttua lainkaan, kuten Kaikkonenkin aivan totuudenmukaisesti on asian ilmaissut.

Asta Tuominen

Pidätkö tuota EU:n ansiona?

Korruptio Suomessa on vähäisempää ja piilotetumpaa kuin vaikkapa Italiassa, jossa paikallisviranomaiselle kannattaa viedä vähintään purkki marmeladia, jotta saa tarvitsemansa dokumentin viiveettä.

Suomen kansa ei ole vielä korruptoitunut, mutta päättäjät ovat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siis oman maan suojaaminen järjestäytyneeltä rikollisuudelta on äärioikeistolaisuutta. Näen myös karkoittamisen painostuskeinona EU:n suuntaan, jolla painostetaan EU:ta hoitamaan tämä asia. Ei Suomi pysty tätä ongelmaa ratkaisemaan.

Johan Lom

Tuskinpa kukaan vastustaa rikollisten karkoittamista, en minä ainakaan.
Kerjäämistä sen sijaan en halua kieltää, koska vastustan perusteettomia kieltoja. Kadulla hattu kourassa istuva köyhä ei häiritse ketään. Jos hän puolestaan häiritsee aggressiivisella käyttäytymisellään, niin sitten hän rikkookin jo järjestyssääntöjä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se köyhä kantaa lähes kaikki rahansa sivukadulla odottavaan autoon maksaakseen ylisuurta velkaansa.

Antro Pulkki

Taha: "Eihän kerjääminen todista sitä, että ei ole varoja tai tuloja tai pysty huolehtimaan elinkuluistaan."

Taidat olla oikeassa.

Nahkatakkinen kulmapöksymies Mersussaan todistaakin väittämän "RAHAA ON".

Mutta sitä pitää saada LISÄÄ, kerjäämällä ja rikollisella toiminnalla jotka ovat yhteiskuntamme vähäosaisilta yleensä poiskupattu, varastettu tai ryöstetty.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voidaan myös kysyä, miksi romanit eivät saisi ottaa itselleen välitystoiminnasta voittoa, jos se on sallittu muiden kansaryhmien edustajille?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Ranskan päätös ei yllätä lainkaan koska ranskalaisella fasismilla on pitkä historia (kuten myös italialaisella) ja tuokin romanien karkoituspäätös on kaikuja menneisyydestä. Saksan natsejakin pahempia olivat nimenomaan ne natseja nuoleskelevat ranskalaiset, jotka tukivat Hitlerin politiikkaa. Nämä jotkut fasistihenkiset puolestaan lähinnä teeskentelevät, että olisivat huolissaan jostain mahdollisesta kerjäläisiin liittyvästä rikollisuudesta, ja yrittävät tuota rikollisuutta keppihevosenaan käyttäen oikeuttaa kokonaisten kansanryhmien syrjinnän - kyse on nimenomaan rasismista eikä mistään muusta.

Ei sillä, että joillain romanikerjäläisillä on yhteyksiä rikollisuuteen oikeuta millään tavalla heidän kaikkien vainoamista ja pois häätämistä. Jostain näiden romanikerjäläistenkin on joka tapauksessa saatava elantonsa, mutta monessa tapauksessa he eivät voi luottaa valtaväestöön tai maiden hallituksiin, koska ne oletusarvoisesti suhtautuvat heihin rasistisesti vedoten joihinkin yksittäisiin rikostapauksiin. Se, että vaatii jonkin tietyn etnisen ryhmän karkottamista maasta, on apartheid-politiikan tukemista.

Matti Jaatinen

80 prosentia kansasta tuskin on kehittänyt romaneista itselleen avautumisen aiheista ongelmaa.

Miksi marginaliin jäävät kerjäläiset, ja nimenomaan vain ulkomaalaiset sellaiset, ovat ongelma? Sitä kannattaa pohtia ihan jo uskottavuutensa kannalta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä ei ole suinkaan mikään marginaalinen asia Helsingissä. Tässä on tapahtunut oleellinen muutos. Minua, eikä muitakaan asukkaita ole koskaan aikaisemmin varoitettu asuinalueella tapahtuvista varkauksista ja epämääräisen porukan tekemistä tiedusteluista pihoilla ja kaduilla.

Helsinki ei myöskään ole mikään yleinen leirintäalue.

Johan Lom

Ongelmana on perusajatuksesi, että "romanit tulee karkoittaa". Jos sanoisit vain, että rikolliset tulee karkoittaa, niin komppaisin täysin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Ongelmana on perusajatuksesi, että "romanit tulee karkoittaa". Jos sanoisit vain, että rikolliset tulee karkoittaa, niin komppaisin täysin."

Käytännössä kerjääminen on järjestäytynyttä rikollisuutta. Niin kauan kun on mahdollisuus kerjätä, niin kauan rikolliset houkuttelevat tarjoamalla velaksi matkaliput ottaen nämä velkavankeuteen. Sen jälkeen nämä ovat käytännössä heidän orjia, mitättömän pieni osa kerjätyistä varoista jää heille itselleen.

Nämä voisivat yrittää parantaa muilla paremmin toimivilla laillisilla tavoilla omaa elämäänsä.

Aikanaan Viipurin kerjäläislapsista paikallisen ammattikoulun edustajaa haastateltiin lehdessä. Hän totesi, ettei kannata antaa rahaa, koska se on aivan liian helppoa rahaa ja lapset eivät tule kouluun vaan kerjäävät rahaa.

Näille romaneille tämä näyttää aluksi helpolta ratkaisulta ja onkin oikeasti rikollisten järjestämä ansa, jossa he joutuvat osaksi järjestäytynyttä rikollisuutta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikö ole parempi että rikolliset ja luvatta maassa olevat karkoittaa oikeuslaitos ja poliisi, eikä joku jengi?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Romanikerjäläiset ovat maassa luvallisesti eikä heistä suurin osa ole syyllistynyt rikoksiin.

Millä perusteella lähtisit heitä häätämään?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

He ovat osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Käsittelen nyt asiaa Helsingin näkökulmasta. Helsingissä puretusta leiristä löytyi paljon varastettua tavaraa, rakennustyökaluja ja kaapelia ym. Helsingin leiri oli yhden klaanin hallinnassa. Täällä tapahtui kilpailevien jengien välinen välienselvittely. Ei tää nyt ihan pientä toimintaa ole.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että omaisuusrikolliset lähetetään takaisin kotimaihinsa. Näin muuten toimitaan jo nykyään, kaikkien eri ryhmien osalta.

Niin kauan kuin kerjääminen ei ole laissa rikokseksi määrättyä, romanit eivät ole ensisijaisesti rikollisia.

Voit tietysti lähteä ajamaan kerjäämisen kriminalisointia. Tällaiselle kieltolinjalle lähteminen on mielestäni vaarallista ja voi johtaa tunteeseen poliisivaltiosta. Saavatko koululaiset enää kerätä rahaa luokkaretkelle vai onko se kerjäämistä?

Tuskin siihen lakiin kuitenkaan voidaan kirjata, että etninen ryhmä nimeltä romanit ei saa kerjätä, muut voivat pyytää avustuksia. Sillä sitähän tässä haetaan.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Ihmisten vapaa liikkuvuus ei ole mikään ongelma vaan suorastaan perusoikeus. Tätä oikeutta käyttävät konservatiivitkin mielihyvin hyväkseen matkustellessaan ja oleskellessan ulkomailla.

Vai haluatko Jorma takaisin maailman, jossa Viroon matkustaessa pitää ottaa passikuvat, täyttää viisumihakemus ja jonotella tuntikausia konsulaatilla? Ja sitten rajalla?

Ainakin 80% meistä ei tätä haluaisi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

En ole jonotellut tuntikausia konsulaatissa, ei pidä liioitella jos joskus sellaista tapahtuu.

Vapaa liikkuvuus tarkoittaa myös rikollisten vapaata liikkuvuutta. Ulkomaalaiset rikollsijengit ovat tehneet ja tekevät tiedustelumatkoja Suomeen tutkien, milloin täällä on otolliset olosuhteet heidän toiminnalle. Tästä on Poliisi tiedottanut julkisuuteen ja kirjoitin silloin aiheesta jutun.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Niinhän se tarkoittaa.

Se on kuitenkin hinta, jonka minä olen valmis maksamaan siitä, että voin vapaasti matkustella ja oleskella EU-maissa. Uskon, että suurin osa suomalaisista on kanssani tässä samoilla linjoilla, vaikka haluaisivatkin lakaista maton alle eurooppalaisen köyhyyden tuoman esteettisen haitan Helsingin katukuvasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vielä me ei tiedetä hinnan loppullista suuruutta. Tämä asia kehittyy. Poliisi on useaan kertaan varoitellut järjestäytyneen rikollisuuden rantautumisesta Suomeen. Nyt tänne on jo tullut järjestäytynyttä rikollisuutta pikku hiljaa juuri niille perinteisille aloille, joilla toimivat muuallakin maailmassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tarkoittaako vapaan liikkuvuuden käsite, että kirkoista häviää kuparikatot? Finlandia-talon pihalta kalliit kaiteet meinaavat lähteä kävelemään?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Nuo ovat esimerkkejä vapaamman liikkuvuuden negatiivisista lieveilmiöistä. Et itse puhu positiivisista puolista lainkaan, mutta ne ovat negatiivisia merkittävimpiä.

Hit and run -tyyppinen rikollisuus vähenee, kun lähtömaat kurovat elintasoeroa kiinni. Suomestakin tehtiin 60-luvulla ryöstöretkiä rikkaaseen Ruotsiin, ei tehdä enää.

pekka numminen

Mikä "Ihmisten vapaa liikkuvuus"?

Millä perusteella katsot Romanian ja Bulgarian romaneilla olevan OIKEUDEN OLESKELLA SUOMESSA YLI KOLME KUUKAUTTA?

Tarkoitatko: "Vapaa liikkuvuus EU-alueella"?

"TYÖNTEKIJÖIDEN vapaa liikkuvuus Euroopan unionissa merkitse, että kaikki TYÖHÖN, palkkaukseen ja muihin TYÖLLISTYMISEN ehtoihin sekä asunnon saantiin liittyvä, kansalaisuuteen perustuva syrjintä poistetaan ja että TYÖNTEKIJÄN oikeus elää perheensä kanssa toteutuu.Jokaisella jäsenvaltion kansalaisella on oikeus ryhtyä palkattuun TYÖHÖN ja toimia siinä toisen jäsenvaltion alueella kyseisen valtion kansalaisten TYÖNTEKOA koskevan lainsäädännön mukaisesti.

MUIDEN kuin työntekijöiden oikeus liikkua ja oleskella toisessa jäsenmaassa:

Oikeus liikkua ja oleskella ENINTÄÄN KOLME KUUKAUTTA.

Oikeus oleskella yli kolme kuukautta

Yli kolme kuukautta kestävälle oleskeluoikeudelle on edelleen joitakin edellytyksiä:

■taloudellisen toiminnan harjoittaminen palkattuna TYÖNTEKIJÄNÄ tai itsenäisenä ammatinharjoittajana;
■RIITTÄVÄT VARAT JA SAIRAUSVAKUUTUS, jotta henkilö ei oleskeluaikanaan joudu turvautumaan vastaanottavan jäsenvaltion sosiaaliturvajärjestelmään. Jäsenvaltiot eivät voi itse määritellä, minkä suuruisia varoja ne pitävät riittävinä, vaan niiden on otettava huomioon asianomaisen henkilön henkilökohtainen tilanne;
■osallistuminen opiskelijana ammatilliseen koulutukseen;
■kuuluminen sellaisen EU:n kansalaisen perheeseen, joka täyttää jossakin edellisistä kohdista säädetyt edellytykset.

http://ec.europa.eu/finland/service/mobility/index...

Muutama sana kirjoitettu isoilla kirjaimilla hitaampia ajatellen.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Käsittääkseni he eivät oleskele yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta. Ja tuo kolme kuukauttahan alkaa aina alusta jos vaikka käy päiväristeilyllä Virossa jossain vaiheessa.

Mutta kyllä, vapaa liikkuvuus on sitä, että ihminen voi matkustaa toiseen maahan ja alkaa oleskella siellä. Jos hän löytää työpaikan, opiskelupaikan tai aviopuolison, voi oleskelua jatkaa kuinka pitkään vaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minä sain ohjeen, että korjaisin käyttämäni sanan kerjäläisyys sanalla järjestäytynyt rikollisuus.

Siitähän tässä on oikeasti kysymys.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Otan tähän vähän toisenlaisen näkökulman, joka sai minutkin ajattelemaan asiaa myös toisesta suunnasta. Ollessani matkoilla Thaimaassa näin Bangkokin skytrain-asemalla kerjäläisen, jolta puuttuivat kokonaan toinen käsi ja toinen oli hyvin lyhyt ja epämuodostunut, jalkoja hänellä ei juurikaan ollut.

Kysyin thaimaalaiselta ystävältäni, antavatko he yleensä kerjäläisille rahaa. Hän totesi, ettei kannata antaa, koska aina on jotain työtä mitä voi tehdä. Kerjäämisellä saatu raha on kuulema liian helppoa rahaa.

Hieman epäuskoisena kysyin nimenomaan tästä kerjäläisestä, kun hänellä ei käytännössä ollut kuin yksi hyvin lyhyt epämuodostunut käsi. Ystäväni totesi, että on myös sellaisia töitä, joita hän kykenee tekemään ja toisti, että kerjäämällä saatu raha on liian helppoa rahaa.

Monikulttuurisuus on mielenkiintoista, tulee myös toisenlaisia näkemyksiä kerjäläisyydestä.

Asta Tuominen

Näin se meidän porukkamme kasvaa. Onneksi meillä on vielä jonkunlainen sananvapaus tuoda epäkohtia esiin. =)

pekka numminen

Ei ole mitään "ihmisten vapaata liikkuvuutta". Mikään valtioiden välinen sopimus ei tälläistä tunne. Töihin saa mennä ja omilla rahoilla asua ja matkustella.

Jos saat mennä ravintolaan näyttämättä passia, se ei silti tarkoita että saat syödä maksamatta.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Omilla rahoillaan ne romanitkin asuvat ja matkustelevat. Eivät muuten saa penniäkään Suomelta, se on selvä. Eivät kuulemma edes halua asiakkaiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset