Jorma Nordlin

Euroopan tilanne ei ole Euroopan unionin hallinnassa.

Olemme tottuneet Kreikan mielenosoituksiin ne ovat rutiininomaista uutisvirtaa. Ehkä meidät tulee yllättämään kesken arjen uutisvirran suora lähetys, kun jossain kriisimaassa tapahtuu jotain enemmän ja odottamatonta. Viimeksi Euroopan maiden kansojen turvallisuudentunteeseen tuli kolaus 90-luvun alussa.

 

EU ei voi selvitä talouskriisistä ilman vakavia seurauksia ja ne seuraukset eivät ole pelkästään taloudellisia.  Tilanne näyttää huonontuvan merkittävästi. Kärsivällisyys lopulta väsyttää minkä tahansa kansakunnan. Se on inhimillistä.

 

EU yrittää hoitaa kriisiä kurjistamalla kansoja, eikä  kukaan joudu vastuuseen. Pelkäävätkö joutuvansa istumaan samalle penkille muiden vastuuseen asetettujen kanssa?  Tästä syystäkö kriisiä pitkitetään järjestämällä lisää aikaa? Talouselämä-lehti kirjoitti kreikkalaisten köyhyyden olevan lähellä kommunistivaltioiden tasoa. Tämä juttu on poistettu lehden internetsivuilta.

 

"Rysähdys" tulee, niin on aina käynyt. Hyvinvoinnin ja vaurauden luoma turvallisuudentunne on pitänyt pitkään jäsenmaiden kansalaisia kärsivällisinä. Tilanne muuttuu. Jokin kansa nousee ensimmäisenä kunnolla kapinaan kurjistamista vastaan.

 

Ovat nousemassa Espanjassa, Kreikassa ja Portugalissa. Seuraavaana on todennäköisesti Italia ja siitä se leviää.  Lissabonissa oli 100 000 mielenosoittajaa kaduilla ja Madridissa heitä oli 65 000 (Yle:n uutiset 15.9.2012). Viimeisin muutos on Espanjassa olevat entistä rajummat mielenosoitukset. Jäsenvaltioiden kansoja yksi toisensa jälkeen kokoontuu kaduille.

 

MTV3:"Espanjassa mielenosoituksia säästöjä vastaan - "Mitä meille enää jää?"

"Terveydenhuollon ja koulutuksen leikkaaminen on meille viimeinen pisara. Mitä enää jää jäljelle? Eihän meillä ole edes töitä, puuskahti Madridissa mielenosoitukseen osallistunut 60-vuotias Domingo Zamora."


Pahaenteisiä merkkejä Etelä-Euroopassa: ”Vastaavaa ei ole koskaan nähty maassa, joka ei ole sodassa”

 

Aikaisempia kirjoitukisiani aiheesta:

Miksi Kreikka on useaan kertaan laistanut velvoitteistaan?

 

Vaikeuksissa olevaa kansakuntaa täytyy kohdella arvokkaasti

 

Milloin EU:n loppu on lähellä?

 

EU sotkeutuu jäsenmaansa hallituskuvioihin, tähän on sitten tultu!

 

Alkaako Euroopassa rytisemään oikein kunnolla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Johtavat poliitikkomme sanovat "kantavansa vastuuta" ja piispamme sanovat "kirkon kulkevan rinnalla".

Siitä, mitä todellisuudessa on tapahtumassa syrjäytyneille ja niille, joiden elämä ja arvokkuus ovat valumassa haaskuuseen, voisi joskus kysyä niiltä ihmisiltä, joiden puolesta sanotaan "kannettavan vastuuta" ja joiden "rinnalla kuljetaan".

En todellakaan toivo tilanteen enää tästä kärjistyvän.

Jaakko Anttila

Kommunistivaltioiden välillä oli suuria eroja. Kurjimmassa asemassa olivat Romanian ja Tshekkoslovakian kansalaiset. Romanian naapurimaassa Unkarissa sen sijaan sovellettiin gulashikommunismia sen jälkeen, kun Unkari oli hitaasti toipunut Unkarin kansannousun seurausvaikutuksista. Tshekkoslovakia syöksyi kurjuuteen Prahan kevään brutaalin kukistamisen jälkeen ja maan "normalisointi" päättyi vasta vuonna 1989.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset