Jorma Nordlin

Huostaanotoille on olemassa vaihtoehto!

Satojen miljoonien julman bisneksen tilalle täytyisi kehittää uudenlainen tukiasumisen muoto, jossa lapsen ja hänen vanhempien välinen suhde säilyy.

 

Tällainen voisi olla jonkinlainen perhekodin ja lastenkodin välimuoto, jossa vanhemmat olisivat mukana tukemassa lapsen kasvatusta ja tiiviisti läsnä lapsen arjessa. Vanhempien menetys on lapselle iso menetys. Siitä ei koskaan täysin toivu.

 

Vaikeimmissa tapauksissa tällaisessa paikassa olisi palkattu vartija. Siellä asuisi monta tehostetun tuen tarpeessa olevaa perhettä. Näissä tapauksissa kasvatusvastuu olisi viranomaisella ja vanhemmat olisivat siinä tiiviisti mukana ja läsnä.

 

He asuisivat lapsen kanssa eräänlaisessa tuettujen kotien "kompleksissa", jotka olisivat kiinteästi yhteisöä samalla tavalla kuin lastenkoti. Tätä mallia pitäisi kehittää.

 

Olen huostaanottojen vaihtoedosta kirjoittanut ennenkin, se vaan ei ole yleisesti ollut kiinnostava aihe. Lasten kärsimys ei kiinnosta, ennen kuin niistä revitään mediassa kunnon otsikoita.

 

Toivottavasti huostaanotot loppuvat uudenlaisen mallin myötä ja jäävät historiaan painajaisunenmaisena kokemuksena, joka muistuttaa meitä lasten kärsimyksistä.

 

Helsinkiin pitäisi pystyyttää muistomerkki keskeiselle paikalle kaikille kärsiville lapsille esimerkiksi huostaanotetuille, perheväkivallasta kärsiville ja väkivallan seurauksena kuolleille.

 

HS: Huostaanotot Suomessa satojen miljoonien liiketoimintaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä on uusille innovaatioille ja ideoille tarvetta, ei tämä asia sen monimutkaisempi ole. Politikointi tekee asioista monimutkaista ja vääntää toisinaan asioita umpisolmuun. Silloin kansa, joka on selvinnyt vaikeammistakin tilanteista ei enää pysty ratkaisempaan yksinkertaisempiakaan asioita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Helsingin sosiaalitoimi pitkään pauhasi, että uusi organisaatiouudistus ratkaisee heidän ongelmansa. Eipä ratkaissut. Lastensuojelussa on aivan liian vähän henkilökuntaa.

Noin vuoden vuosi sitten Helsingissä tapahtuneen perhesurman tekijänä ollut isä oli ensin hakenut apua, eikä ollut sitä saanut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset