Jorma Nordlin

Työttömille on tulossa kansalaisvapauden menettämisrangaistus

Ei viikottainen raportointi kuulu nykyaikaan. Työttömilläkin pitäisi olla ihmisoikeudet. Raportointirangaistuksessa on jotain samankaltaisuutta, kuin armeijan poistumiskieltorangaistuksessa. Maan hallituksella on hyvin kieroutunut suhtautuminen työttömiä kohtaan.

Armeijassa poistumiskieltorangaistuksen saaneen piti käydä joka tunti tekemässä kuittaus päivystäjän kirjaan. Työtön joutuisi tekemään samanlaisen kuittauksen joka viikko työvoimahallinnon järjestelmään. Onko maan hallitus näin epätoivoinen työttömien suhteen?

Tämä on erikoinen suuntaus kansalaisvapauksien kannalta. Yksi epäonnistunut ihmisryhmä  saa raportointi- eli valvontarangaistuksen. Yhteiskunta selvästi taantuu työttömien kohtelun suhteen ja tilanne kehittyy huonompaan suuntaan.

Oikeistolainen hallitus tekee tässäkin asiassa syötön suoraan opposition lapaan. Seuraavissa vaaleissa ei tarvitse muuta kuin tehdä lupaus uusien kyttäystoimenpiteiden lopettamisesta. Suomessa on moninkertainen määrä työttömiä suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Jos esimerkiksi kiukuttaa heidän joukossa oleva pieni työhaluttomien määrä, niin miksi pitää suunnitella armeijatyyppistä kollektiivirangaistusta kaikille työttömille.

Suomen nykyisellä hallituksella on huonot ja väärät arvot. Ei kansaa näin saa johtaa, eikä tällaisilla asenteilla kansa menesty.

" Yksi hallituksen suunnittelemista uusista valvontatoimista on se, että työttömän on raportoitava viikoittain eli seitsemän päivän välein työnhakunsa jatkumisesta."

”Tämä on täysin absurdi vaatimus” – Työttömille suunnitellaan läjää uusia velvoitteita https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219989-tama-taysin-absurdi-vaatimus-tyottomille-suunnitellaan-lajaa-uusia-velvoitteita

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Maan yleinen ilmapiiri on negatiivisessa kierteessä. Hallitus omalta osaltaan sitä ylläpitää.

Mitä ihmettä maan hallituksen päässä liikkuu, kun tällainen keino otettu suunniteltavaksi?

Meillä on erikoinen hallitus. Ministereitä burnoutin partaalla ja työttömät kyykkyyn poistumiskiellon kaltaisella rangaistuksella.

jack Craft

Erikoista tässä "Valvonta ilmoitus" asiassa on hakemusten valvontatapa/todentaminen, jota on kritisoitu enemmän kuin tätä mahdollista valvontaa eli - Miten todennetaan haetuksi johtavan sosiaalityöntekijän virkaa viikolla 49 ja avoinna olevaa Suomen Pankin johtajan virkaa viikolla 50 kun kumpikaan instanssi ei ole vastannut hakemuksiin?

Toisaalta oletan, että yhä useampi työelämästä pois jäänyt siirtyy sosiaalituen piiriin, jossa sielläkin "uhkaillaan" toimeentulotuen leikkauksella 20 - 40% JOS et siirry hakemaan töitä työvoimatoimistoon - joka taas uhkailee karenssilla jos et "sitä ja tätä"...

Eli tulevaisuudessa orjuuden ja pakkotyön palauttaminen vaikuttaa selkeältä ratkaisulta työttömyyden poistamiseen, IMHO.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Sipilän työttömyyden hoitoon liittyvät projektit alkavat olla jo aivan naurettavia. Tämä malli, jossa työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa, on kyllä yksi parhaista. Ei siis mitään käytännön järkeä.

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005195397.html

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri toi tekee työnhausta käytännössä spämmäämistä. Motivoituneimmillakaan hakijoilla ei ole kuin korkeintaan yksi viidestä työhakemuksesta hyvä hakemus, vaikka kuinka olisi opiskeltu hakemusten ja ansioluetteloiden tekemiset. Se yksikään hyvä ei useinkaan riitä, vaan tarvitaan hyvää tuuria.

Työmarkkinoilla on rankasti ylitarjontaa työvoiman suhteen.

"Helsingin Sanomien tietojen mukaan jatkossa työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Jos työtön ei näin tekisi, hän menettäisi työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

HS:n tietojen mukaan vielä äskettäin haettavien työpaikkojen määrä oli 15, mutta määrää pienennettiin niin, että hakemuksia pitää keskimäärin tehtailla yksi viikossa."

Kun vaikeasti työllistyvät eivät muuta keksi, niin valitsevat seuraavat 12 yritystä, kopioivat hakemukseen yrityksen yhteystedot ja lähettävät sähköpostilla hakemukset. Jos on vaikeuksia keksiä yritysten nimiä, niin hakee vaikka oikotie.fi:stä sopivat yritykset.

Hallituksen idea on aivan älyvapaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Eihän se tee yhteensä kuin 15 miljoonaa hakemusta vuodessa. Kai yritysten henkilöstöosastot tuollaisesta helposti selviävät:-(

Kyllä on pakko sanoa, että tämän hallituksen touhut alkavat näyttää täysin vastuuttomilta; enemmän kuin hihasta pudistelluilta. Kuka voi keksiä noin täysin elävästä elämästä irroitetun esityksen?

Jos ilkeä olisin, niin sanoisin, että ehkä vain joku loppuunpalanut laborantti tai sitten orpo di:=(

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aikanaan armeijaslangissa poistumiskiellosta käytettiin nimitystä pekoni.

Työttömät saavat nyt pekonia työttömyydestään, se on poistumiskieltoa työmarkkinoilta, koska oletetaan kaikkien olevan tilanteen mahdollisia väärinkäyttäjiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Käyttäisin tästä hallituksen touhusta toista termiä: simputus.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässähän on selvä toimintatapa, tällä systeemillä saadaan työttömyystilastot näyttämään paremmalta.

Jos otetaan esimerkiksi 10 työtöntä. Viisi heistä varmasti tekee ohjeiden mukaan, mutta voi olla, että kolme ihmistä ei ymmärrä, tai viitsi rapontointia tehdä, heiltä sitten voidaan vähentää rahaa, tai siirtää toimeentulotuelle.

Sitten on vielä ne kaksi, jotka putoavat täysin koko järjestelmän ulkopuolelle, jotka eivät edes ymmärrä tai osaa hakea mitään etuuksia.

Näennäissäästöjä, joilla työttömyys ''laskee'' ja rahaakin menee tähän momenttiin vähemmän.

Köyhyyttä ja eriarvoisuutta tämä lisää, eikä ainakaan auta oikean työttömyyden hoitoon yhtään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mainitsemallasi tavalla syntyy lopulta lisää kokoonaan työkyvyttömiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En kuitenkaan niinkään kyseenalaistaisi halituksen arvoja, vaan tietämystä siitä todellisuudesta, joka vallitsee "todellisten" työttömien elämässä ja työnhakupyrkimyksissä. Tuollaiset rumbautukset kun selvästikin ovat suunnattuja lähinnä nuorille perheettömille "sossupummielämän" omaksuneille bilettäjille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hallitus kuulee erilaisia asiantuntijoita. Ministeriöt pyytävät asiantuntijalausuntoja. Ei tarvitse tehdä muuta kun olla luku- ja kuulemistaitoinen.

Saa olla aika pahasti yhteiskunnasta vierautunut, jos oikeasti ajattelee suurimman osan työttömistä kuuluvan kommentissasi mainittuun ryhmään ja heidän vuoksi luo tällaisen järjettömän raportointi- ja työnantajien spämmäämissysteemin, joka on käytännössä kollektiivirangaistus.

Toisaalta mitä kyseinen valvontarangaistus edes auttaisi mainitsemiisi "sossupummi" elämän omaksuneisiin bilettäjiin? Siinäkin on realiteetit aivan hukassa. Ottavat kovalevyltään vanhan hakemuksen auki, vaihtavat siihen vaikka oikotie.fi:stä seuraavan yrityksen nimen ja lähettävät yrityksen hr:n sähköpostiosoitteeseen. Voivat etukäteen tehdä vaikka 50 sähköpostiosoitteen listan ja keräilevät vaikka siitä sitten säännöllisesti eri tavoin ne 12 sähköpostiosoitetta.

Tai sitten toinen mahdollisuus, että vain kirjoittaa työvoimahallinnon sähköiseen palveluun yritysten nimet, vaikka ei ole edes hakenut töitä. Ei ole mitään mahdollisuuksia tarkistella onko haettu, resurssit sellaiseen ei varmasti riitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tästä ei kannata pitää liian kovaa ääntä, koska muutoin keksitään, että TE-toimiston velvollisuutena on tarkistaa, että jokainen hakemus on personoitu tiettyyn työtehtävään ja erilainen kuin yksikään muista hakemuksista.

Jos katsotaan, että on syytä mennä vielä pitemmälle, niin yrityksiä velvoitetaan sitten allekirjoitetulla dokumentilla todistamaan, että kyseinen hakemus on saapunut ja raportoimaan TE-tomistolle syy, miksi hakijaa ei ole valittu.

Ja niin edelleen ...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #9

Työnhaussa todellisuus on sitä, että vaikka olisi kuinka hyvä kirjoittamaan työhakemuksia korkeintaan 1 viidestä hakemuksesta on hyvä. Laatu laskee jos niitä kirjoittelee esimerkiksi vuoden aikana säännöllisellä tahdilla useita kuukausittain. Näin vain käy.

Paras hakemus on sellainen jossa hakija on kokenut tarjolla olevan työpaikan juuri hänelle sopivaksi. Sellaisen tekeminen ei onnistu mitenkään säännöllisellä yli kymmenen hakemuksen kuukausivauhdilla. Jokunen sellainen siihen mahtuu joukkoon. Suurin osa on vain turhaa spämmiä työnantajille.

Tätä asiaa ei ole ollenkaan ajateltu työnantajien näkökulmasta.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo Vastaus kommenttiin #9

Tämä onkin mielenkiintoinen havainto. Yrittäjänä kiinnostaa, että onko yritykselläni joku lakiin perustuva velvollisuus antaa TE-toimistolle tietoja siitä, onko joku hakenut töitä yrityksestäni. Toiseksi jos yritys pitää luetteloa siitä, kuka on hakenut töitä, niin muodostaako se nimenomaan kielletyn henkilörekisterin hakijoista?

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo Vastaus kommenttiin #9

Tämä onkin mielenkiintoinen havainto. Yrittäjänä kiinnostaa, että onko yritykselläni joku lakiin perustuva velvollisuus antaa TE-toimistolle tietoja siitä, onko joku hakenut töitä yrityksestäni. Toiseksi jos yritys pitää luetteloa siitä, kuka on hakenut töitä, niin muodostaako se nimenomaan kielletyn henkilörekisterin hakijoista?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hallituksessa on ennustajia ne on lukenut teelehdistä kuinka moni työtön saa "työtä" ja työttömyysmenot laskee.
Valtion budjetti 2017
Stvm-budjetti
Valtionosuus peruspäivärahasta (arviomääräraha)
muutos:-84 700 -40%
Karenssit on osattu jo ennustaa tälle vuodelle.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Seuraava hallitus ei välttämättä voi näitä asioita muutta paremmiksi. MEillä on CETA ja nyt omistussuhteiden piilottamainen. Työttömien asiat ulkoistetaan yrityksille. Tällainen yritys on rekisteröity Kanadaan ja sen omistavat silti suomalaiset piilotettujen rekistereiden kautta.

Jos seuraava hallitus poistaa ilmoittautumisvelvollisuudet, valtio joutuu maksamaan yrityksille menetetyt voitto hamaan tulevaisuuteen asti. Harvempi on kartalla mitä täällä oikein tapahuu. SOTEa koskee aivan sama asia.
KAnnatta peerehtyä nähin vapaakauppasopimuksiin ja ymmärrät että kikki asiat sementoidaan vapaakauppasopimusten myötä ja niitä ei ikinä voi muuttaa halvemmaksi. Se olisi yhritykselle menetys voitoista ja näin ollen valtio maksaisi sen. Sama koskee ympäristölakeja jne jne.
Tässä asiassa saamme kiittää Trumpia - USA:n kanssa ei tullut sopimusta, mutta Kanadan kanssa on joten se ja sama.

Suomi on kirjaimellisesti myyty.

Ei ole tavatonta, että vapaakauppasopimuksen myötä valtio on enemmän velkaa yrityksille 'menetettyjä voittoja'kuin valtion budjetti on.
KAikki liittyy yhteen, katso kokonaiskuvaa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Tuo velvollisuus on helppo hoitaa sähköpostilla ja hakemuksista kopio lähtetään TE -toimistoon.

Toinen asia on lukeeko niitä kukaan ja onko siihen aikaa yrityksissä. Siksi kannattaa hakea töitä julkiselta sektorilta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten vain vaikeemmaksi käy. Kohta jos työtön edes pieraisee saa karenssin.

Valtion talousarvio-10 vuodelle-11
Työttömyysmenot laskee 4 milj.-11
2 milj.kotouttamiseen
2 milj.turkistarhaajien lomittajiin.

Kumma kun hallitukset ei muuta osaa ennustaa kuin vain työttömien elannon menetyksen tukien summista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Niin, meillä on nyt käytössä kansalaisvapauden menettämisrangaistus sukupuolen perusteella (mainitsemasi asevelvollisuus ja siellä esimerkiksi tuo poistumiskielto). Ei työttömyys nyt ainakaan sukupuolta huonompi peruste ole moiseen rangaistukseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lisää 15 työhakemuskaavakkeiden täyttäjiä

Nokia suunnittelee 200 työpaikan vähennyksiä Suomessa
4.5.2017 KL

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tiedätkö, työssä ollessa joutuu monesti raportoimaan joka ainoan tunnin jos mielii palkan saada. Kertomaan että mitä teki ja missä sijainnissa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Joita sitten joku lukee vasta kun tulee epäilys ettei olekkaan ollut tai tehnyt tai tapahtunut jotain muuta kuin piti.

Voi olla että näistä kaavailluista raporteista luetaan vain pistokokein muutamia tai vain kun joku epäily nousee pintaan.

Todellinen kiusa tästä on työnantajille, koska ei tietääkseni eritelty että pitää hakea omaa koulutusta/kokemusta vastaavaa työtä tai edes avointa paikkaa.

Voin kuvitella miten jokaisen toimitusjohtajan ja ylemmän toimihenkilön pestiin tulee mäkkärin pullanpaistajana toimineelta hakemus, eli ihan piruuttaan hakea töitä johon ei ole mitään mahdollisuuksia.
Henkilöstöosaston sähköpostit täyttyvät 350000 sähköpostista aika nopeasti, joka viikko.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Työkkäriin ei nykyäänkään ilmoiteta kuin hyvin pieni osa työpaikoista juuri siksi että hakemuksia tulee sitten aivan järjettömän paljon. Toisaalta ihmettelen miksi ihmiset hakevat niin paljon työkkäriin ilmoitettuja duuneja kun vain 5% työllisistä on saanut työpaikkansa sitä kautta. Eikö sitä työnhakua kannattaisi tehostaa käyttämällä parempia kanavia kuten rekryfirmoja tai kontakteja?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #28

Tämä on osa nykyistä hulluutta, TE-toimistoon pitää jokaisen ilmottautua jos mielii saada jotain työttömyskorvausta ikinä. Joten ko. järjestelmässä siis on jokseenkin jokainen työtä vaille oleva, työhistorioineen ja koulutuksineen.

Tästä järjestelmästä kehitettäisiin toimiva, keskitety kohtauspaikka työnantajille ja työnhakijoille, ennemmin kuin koko systeemi räjäytetään kymmenille vuokrafirmoille, rekryfirmoille ja yksityisille työnvälittäjille.

Vaikka sitten nuo rekryfirmat voivat scoutata yritysten tiliin työntekijöitä tuosta järjestelmästä jos itse eivät ehdi tai pelkäävät työn paljoutta.

Eikö ole kaikille osapuolille paras että työtä hakee vain siitä kiinnostunut, vai myös koska on pakotettu hakemaan edes jotain? Ehdotettu laki saisi työnantajat vielä pahemmin piilottamaan työpaikat, joka ei palvele ketään.

Jostain syystä nyky hallitukselta tulee solkenaan ehdotuksia jossa halutaan mennä perse edellä puuhun.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #34

Kun työmarkkinat eivät toimi mitenkään hyvin organisoituneesti, niitä ei voi vain panna yhteen virastoon. Julkisen haun kautta työllistyy noin neljäsosa, loput työllistyvät sattumalta erilaisiin piilotyöpaikkoihin.

Ennemmin pitäisi miettiä miten ihmiset saadaan kohtaamaan.

Esimerkiksi Aallossa järjestettävä PDP kurssi on loistava työllistäjä. Vuosittain sinne osallistuu noin 15 firmaa ja ehkä 150 opiskelijaa. Jokaisesta tiimistä työllistyy keskimäärin yksi täysin uuteen, tyhjästä syntyneeseen työpaikkaan. Tälläisiä kohtaamisia pitäisi pystyä järjestämään enemmän. Ja vaikka siinä tehdään 8kk "ilmaista työtä" kurssin puitteissa, siinä oppii aivan pirusti ja työnantaja ehtii melkoisen hyvin vakuuttua työntekijän osaamisesta. Aivan loistava tilaisuus.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #39

Työmarkkinat ei toimi koska se on päästetty retuperälle, kuten mainitsin yksi keskitetty tietopankki (lakisääteinen) jonka ympärillä toimii sitten työnhakijat ja työntarjoajat. Tuolta sitten vaikka mobiilisovelluksella työnantaja voi rajata hakijoita filttereillä, työmatkan, työkokemuksen, koulutustaustan mukaan ja lähettää kutsun haastatteluun muutamalla sormentökkäyksellä.

Ja toisinpäin työnhakija voi ilmaista kiinnostuksensa yrityksiä ja avoimia paikkoja kohtaan tägäämällä niitä, jos Tinderin toiminta on tuttu niin keskusteluyhteys syntyy vain molemminpuolisesta kiinnostuksesta.

Loputon sähköpostispämmi loppuisi ja toiminta tehostuisi molemmissa päissä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kyse on aivan eri asiasta. Aivan normimeiniki, että tunnit laitetaan ylös ja varsinkin projektitöissä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Aika kaukana sekin on "kansalaisvapauksien menettämisestä" että työtöntä vaaditaan edes kertomaan mitä duunia on hakenut jne. Järkevää tuo ei välttämättä ole, mutta ei kyllä tosiaankaan liikaa vaadittu.

Duunarivertaus tuli vain siitä että on aivan normaalia joutua tekemään tiliä tekemisistään jotta rahuskia kilahtaa tilille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

TE-toimistoja kutsuttiin aiemmin "työnvälitystoimistoiksi". Niiden tehtävänä on etsiä työttömäksi ilmoittautuneille töitä. Tietysti jos sitten ehdotetusta työstä ilman perustetta kieltäytyy, niin on selvää, ettei tukia makseta.

Mutta nyt kaavailtu muutos korostaa pikemminkin TE-tomiston luonnetta Kelan maksamien tukien kontrollerina, ei työnvälittäjänä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #31

OECD:n 2016 maaraportissa kehotettiin tekemään seuraavaa:

"Shorten the duration of the unemployment benefit and reduce benefits over the unemployment spell. Systematically enforce mandatory job-search and reporting requirements starting early in the unemployment spell."

On tässä jotain samaa hallituksen tekemisiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #27

Tämä on pakollinen jotta saa edes minkäänlaista minimitoimeentuloa. Siinä mielessä minimitoimerntulovapauden menettämisestä. Jos ei tähän alistu, joutuu olemaan käytännössä tulottomana sen aikaa kunnes saa toimeentukotukea. Toimeentulotuelta ihmisten halutaan siirtyvän työnhakijoiksi, jos niin ei tee, eli ei siirry mahdollisesti tulevan raportointivelvollisuuden piiriin, toimeentulotukea alennetaan. Muistaakseeni kerta-alennus on 20%.

Kuinka hyvin tällaiset käytännöt luovat lisää työkyvyttömiä ihmisiä jää nähtäväksi.

Pitkittyneessä työttömyydessä 12 hakemuksen kuukausittainen työnhakuvelvoite on järjetön. Työttömyyden pitkittymisen syyt eivät oletusarvoisesti ole liian pienessä hakemusten määräässä. Yleensä työttömät hakevat aktiivisimmin töitä työttömyyden alkaessa. Esim. 12 hakemusta joka kuukausi pitkäaikaistyöttömän tilanteessa on liikaa ja hyödytöntä.

Minulla on paljon kokemusta työnhausta. Olen nytkin töissä. Olen työskenellyt useilla työnantajilla. Olen vaihtanut opiskelemalla kaksi kertaa ammattia. Tiedän työn haun suhteen mistä kirjoitan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #44

Eikös tuo ollut 12 hakemusta 3 kuukaudessa eli vajaa 1 per viikko?

Jos tämä tekee ihmisistä työkyvyttömiä, sairauspäivärahaa on syytä ruveta alentamaan jotta sinne ei luisuta. Sekin on hassu ilmiö että ihmiset eivät sairastu niin herkästi jos sairauspäivärahaa lasketaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

17.
Ilmaiseksi? Vai kuuluuko työnkuvaan josta saat palkan.

Kimmo Huoso

Haha. Toden totta. Mutta työkohtaisesti useassa työssä sen raportin kattavuus ja tarkkuus vaihtelee suuresti. Kaiken lisäksi työnantaja maksaa siitä hyvästä vielä sinulle palkkaa, koska teet senkin todennäköisesti työnantajan kalliilla ajalla.

Ja montako kertaa työnantaja on tullut penäämään ja uhannut palkan leikkaamisella kun työaikajärjestelmään syötetyt tiedot on olleen vähemmän kattavia?

Vai syötetäänkö teidän työpaikalla työajat järjestelmään työajan päätyttyä työnantajan vaatimuksesta? Veikkaanpa että jos tällaista ehdotetaan alkaa tavan ulina työntekijäportaan toimesta.

Kuljetko samalla kassan kautta jokaisen työpäivän päätteeksi jossa ladotaan dollarit käteen.

Jyrki Paldán

Hauskaa tässä episodissa on se, että "turhan byrokratian" purkua kannattavat ja "vapautta" korostavat tuntuvat kannattavan muutosta. Siitä huolimatta että kaikille on varmasti päivänselvää kuinka paljon turhaa byrokratiaa tämä lisää, ja kuinka radikaalisti se heikentää ihmisten konkreettisia vapauksia.

Lisätään vielä aiheeseen sopiva mukaelma J.F. Kennedyn kuuluisasta möläytyksestä alleviivaamaan kuinka syvällä yksityisen tyrannian lonkeroissa sätkitään:

"My fellow humans, ask not what capital can do for you, ask what you can do for capital."

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen kapitalistinen järjestelmä on saanut miltei globaalin monopoliaseman ja tulokset alkavat näkyä.

Jos lukee vaikkapa Leninin vuonna 1916 kirjoittaman teoksen Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena, ei voi olla huomaamatta, miten samankaltaisessa maailmassa elämme nykyään.

Toisin sanoen Neuvostoliiton romahtaminen aloitti paluun takaisin "iloiselle" 1800-luvulle, jolloin ay-liikkestä ja yleisestä äänioikeudesta ei ollut vielä sanottavaa riesaa vallanpitäjille.

Marx kertoo Pääomassa, että aikanaan (1800-luvulla) säädettiin laki, joka kielsi työttömiä muuttamasta pois maasta. Laki säädettiin sen takia, että haluttiin varmistaa työvoiman ylitarjonta ja tämän kautta alhainen palkkataso.

Vaikka Suomessa ei ole ainakaan vielä tuollaista lakia suunnitteilla, niin köyhien kyykyttäminen jatkaa vuosisataista perinnettä, jossa hädänalaisessa asemassa olevia riistettyjä rangaistaan siitä syystä, että ovat hädänalaisessa asemassa. Kuten Pääomassa kerrotaan, Englannissa tätä harjoitettiin kapitalismin alkuaikoina säätämällä irtolaislait pian sen jälkeen kun tavalliselta kansalta oli viety heidän puutarhaplänttinsä ja annettu ne suurmaanomistajille.

Nykyään Suomessa varmaan päättävät poliitikotkin ymmärtävät, että työllisyys ei kohene työttömiä rankaisemalla, joten taustalla lieneekin vain pelkkä ideologisesta innostuksesta kumpuava kiusanteko heikompia kohtaan.

Vuosina 1944-91 kapitalistiluokan oikeus riistää työläisiä oli Suomessa rajoittunut Neuvostoliiton vaikutusvallan ansiosta. Noina vuosikymmeninä kapitalistien keräämä katkeruus purkautuu nyt korkojen kera.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suomessa tuollaista työttömien muuttamisen kieltävää lakia ei tarvita koska Suomi on yksi maailman parhaita maita työttömän elää. Ohi taitavat mennä vain Norja ja Ruotsi, eikä ero niihinkään ole kovin merkittävä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitat kai Suomi on yrityksille paras paikka?

Kun hallitukset tarjoaa oikein pakottamalla ilmaista työvoimaa verovaroilla,kansan piikkiin.
N.yli 400 000 työttömät,ammattiin kouluttautuvien harjoittelujaksot,työkokeilut ,oppisopimuksella .
SE jos mikä on harmaatataloutta. Veroja ei tule euroakaan ilmaistyöstä palkoista.
Yrityksiltä,kunnilta,yleishyödyllisiltä verottomilta säätiöiltä.

SINÄ maksat ne veroissasi ja Kela-etuuksiesi leikkauksissa. Jostainhan ne "palkat" Kelan toimeentulo-ja asumistukeen on kerättävä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #36

En. Kerropa yksikin maa, jossa työttömänä eläminen olisi mielestäsi selvästi mukavampaa kuin Suomessa.

Yrityksille parempia maita taas löytyy varmasti.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #73

Riippuu millä mittarilla. Esimerkiksi mielenterveys- ja eliniänodoteindeksien mukaan Suomi ei ole erityisen hyvä paikka elää huono-osaisille. Puhtaasti ostovoimassa mitattuna Suomi toki on hyvä paikka myös pienituloisille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos Suomessa on olemassa jokin köyhiä ja/tai työttömiä puolustava yhdistys, puolue tai epävirallinen porukka, niin heillä olisi nyt tilaisuus näyttää kantapään kautta viranomaisille, miten pelejä pelataan.

Nuo tahot voisivat perustaa vaikka 5 firmaa, yhdistystä tai muuta työllistämiseen oikeutettua tahoa, ja julkaista sitten työpaikkoja haettavaksi.

Tietenkään nuo tahot eivät koskaan palkkaisi ketään töihin, koska "kohtaanto-ongelma", mutta työttömien olisi varsin kätevää saada työnhakukiintiö täyteen kun hakisi noita paikkoja.

Voi olla, että noiden tahojen pitäisi keksiä uusia "työpaikkkoja" viikottain, mutta 5 uuden työpaikan keksiminen ei kai ole ylivoimaista. Tai jos työtä tulee liikaa tehtäväksi, niin ehkä voisi anoa TE-keskukselta palkkatukea siihen, että palkattaisiin ihan oikeasti joku keksimään noita haamutyöpaikkoja haettavaksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

" Kuka työttömien jokaviikkoisia työnhakuraportteja lukisi? kysyy SDP:n Rinne" - "kuulostaa ufo-jutulta"

" Viikossa työnhakuraportteja kertyisi viranomaisille arviolta yli 300  000, jos kaikki työttömät työnhakijat toimittaisivat raportin ehdotuksen mukaan."

 http://m.iltalehti.fi/politiikka/201705042200120780_pi.shtml

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei tieteeänkään ole tarkoitus noita lueskella. Automatiikkaa tohon toteutetaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tai sitten työttömät velvoitetaan lukemaan toistensa työnhakuraportteja vastineeksi työttömyyskorvaukselle.

Päättäjien kannattaisi kuitenkin varoa tuollaista ratkaisua, jossa suuri joukko työttömiä saatettaisiin yhteen ihan päivittäin. Saattaisivat vielä joku kaunis päivä organisoitua ja aktivoitua.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mielestäni pitäisi pyrkiä siihen, että ihmistä jeesataan tekemään asioita, eikä pakoteta rangaistuksen uhalla.

Suomalaisilla on sellainen moodi varmaankin geeneissä, mikä koskee kyllä yksityistäkin sektoria, että asiakas on aina rikollinen. Väärässä olija, jonka perusteita ja selvityksiä ei tule ottaa huomioon eikä uskoa, vaikka oma myynti vähenisi.

Eihän ihmiset enää hae tosissaan ja oikeasti töitä sen jälkeen, kun siihen aletaan pakottamaan. En minä ainakaan jaksaisi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
eikä pakoteta rangaistuksen uhalla.

Mistä lähtien Perustuslain yhdenvertaisuuslaki on oikeuttanut eroittamaan työttömät
Kansan sosiaaliturvasta Kelan -tuista ,etuuksista,lisistä ? Jotka maksetaan kansan yhteisistä verovaroista.Kelan mukaan KAIKILLE.

Missään muussa Kelan sosiaaliturvassa ei ole ehtoja työtä,tukea vastaan.
Paitsi työttömien :Peruspäivärahassa,Perustulossa,toimeentulotuessa.
Jossa toinen tuki vähentää toisen tuen . Käteenn.490e/kk. yli 50e saatu tulo vähennetään tulona pois toimeentulotuesta.

Muut saa tulojensa päälle esim. Lapsilisät,lapsiperheen muut tuet,miljonäärikin.
Mikään etuus ei vähennä esim.Tulojen mukaan laskettuja ansiosidonnaisia Kela-etuuksia.

JK.Kenen tukiin irtisanottu/nyt työtön teki työssäollessaan työtä ja maksoi ehkä vuosia veroja Kelan kirstuun?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tähän olisi hyvä syntyä työttömien sekä kenties heidän kohteluaan vastustavien kansanliike, joka laittaisi spämminä hakemuksia vaikkapa kaikkiin ministeriöiden virkoihin. Joku satatuhatta hakemusta per paikka voisi aiheuttaa jo pientä hässäkkää..

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Samalla muistutetaan siitä, että työnhakua ei ole syytä rajata vain niihin työpaikkoihin, jotka on julkistettu haettavaksi.

Jokainen työnhakukurssilla ollut tietää, että 80% kaikista työpaikoista menee "kaupaksi" jo ennen kuin niitä on edes ehditty laittaa hakuun, ja siksi hakemuksia kannattaa lähettää joka paikkaan, vaikkei missään olisi työntekijöitä haettukaan.

Eli siis hakemuksia menemään niille tahoille, jotka tätä hakurumbaa ja sen valvomista lietsovat...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Enpä tiedä kuka "valopää" siellä ministeriössä näitä mitä hullumpi ehdotuksia oikein keksii, mutta yksi asia on varmaa, yhtään uutta työpaikkaa tämä esitys ei tuo.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eihän se ole tarkoituskaan työpaikat. Vaan Karenssien määrä millä Kela säästää työttömyystukien maksamista .
Tukea leikataan 40% kk elannosta 487e.
Säästöjä syntyy esim.100:n 7 500e Leskeneläkkeisiin.
Tai kansanedustajien 5 000e sopeutumiseläkkeisiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä pointti.

Vastaavasti eläkeiän nostaminen ei luo yhtään uutta työpaikkaa. Työmarkkinatuen maksaminen nuorille vain tulee halvemmaksi kuin eläkkeiden maksaminen vanhoille.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Mihin perustat väitteesi? Taloustieteilijät ovat nimittäin sitä mieltä että tämä nimenomaan lisää työllisyttä. Kysymys on lähinnä siitä, ovatko kustannukset liian suuret suhteessa hyötyyn.

Ihmeellistä että ihmiset jaksavat heitellä näkemyksiään varmoina tietoina vaikka koulutetut tiedemiehet tekevät julkaistua tutkimusta joka osoittaa aivan toiseen suuntaan.

Oletko tiedevihamielinen? Vastustatko rokotteitakin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ketkä taloustieteijät ovat sitä mieltä, että tämä lisää työllisyyttä? OECD:n toteamus ei kyllä riitä yleistoteamukseen siitä, että nimenomaan viikottainen raportointi tätä tekisi? Missä määrin tiedemiehet ovat arvioineet haittoja? Mitäs aidosti kannustavat toimenpiteet ja byrokratian vähentäminen, onko sitä tutkittu? Mikseivät ne ole vaihtoehtoja?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #45

Noh.

Ensinnäkin on jonkin verran viitteitä siitä että keppi toimii porkkanaa paremmin. Toki myös hyviä porkkanoita kannattaa kehittää.

"To increase the exit from welfare, benefit recipients in the municipality of Rotterdam were exposed to various financial incentives. Once their benefit spell exceeded one year, welfare recipients were entitled to a re-employment bonus if they found a job that lasted at least 6 months. However, they could also be punished for noncompliance with eligibility requirements and face a sanction, i.e. a temporary reduction of their benefits. We find that the financial sticks in the form of benefit sanctions were effective in stimulating the exit from welfare, while the financial carrots in the form of re-employment bonuses were not."

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jae.126...

Ohessa esimerkki paperista jossa havaitaan työttömän monitoroinnin vaikutuksia:

Because unemployment benefit reforms tend to package together changes to job search requirements, monitoring and assistance, few existing studies have been able to empirically isolate the effects of job search monitoring intensity on the behaviour of unemployment benefit claimants. This paper exploits periods where monitoring has been temporarily withdrawn during a series of Benefit Office refurbishments — with the regime otherwise unchanged — to allow such identification. During these periods of zero monitoring the hazard rates for exits from claimant unemployment and for job entry both fall.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Ja ei, yleensä paperit eivät ota juurikaan kantaa siihen paljonko resursseja valvontaan hukkuu. Oletettavasti kuitenkin hyötyjen ja haittojen suhteen täytyy olla jollain tavalla järjellinen koska se on päätynyt esimerkiksi OECD:n suosituslistalle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #48

OK, ilmeisesti kepillä on saatu tuloksia aikaan vaikken tarkemmin noihin tutkimuksiin maksujen jne vuoksi pääse tutustumaan.

Laajentaisimmeko kollektiivista keppiä esim oppivelvollisiin. Olemme havainneet, että peruskoulun oppilaista osa ei tee läksyjään. Vaikka 80% ne hoitaakin, niin ongelmallisen 20%:n vuoksi määräämme kaikki suomen oppilaat raportoimaan viikottain opetusallinnolle sähköisesti, kuinka ovat tehneet läksynsä. Tämä tullee parantamaan yhteiskunnan varoilla saavutettuja oppimustuloksia noin 3%. Mikäli raportointia ei tehdä tai sen tulokset eivät ole toivottuja, erotetaan oppilas koulusta viikoksi.

Lienee selvää, että kepin käyttö tulee parantamaan oppimistuloksia, joten järjestelmä on syytä ottaa välittömästi käyttöön.

Se että jokin keino toimii, ei tee siitä välttämättä moraalisesti oikeaa. Eikä ole kokonaisajankäytön ja panostusten kannalta aina järkevää - ei työttömän eikä TE-toimistojen kannalta.

Kerrot Pekka usein näistä piilotyöpaikoista, itse en suo tällä keinolla olevan niihin mitään vaikutusta. Ennemmin se tukkii avoimien työpaikkojen rekryt siihen soveltumattomilla hakijoilla.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #63

Tosta viimeisestä olen samaa mieltä. Jos monitorointia ja sanktioita ei mietitä tarkkaan, tästä on paljon harmia firmoille- ja ihmisille. Ennemmin pitäisi miettiä kuinka porukka saadaan kohtaamaa työtilaisuuksia joihin heillä on hyvät mahdollisuudet ja joihin löytyy kiinnostus sekä osaaminen.

Ja kyl mä toivon että porkkanoita testataan. Varmasti löytyy hyviä keinoja.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ainakaan selvää syy-yhteyttä työvoiman tarjonnan lisääntymisen ja työpaikkojen lisääntymisen suhteen ei kyetä osoittamaan.

Esimerkiksi jos myyjä lisää tietyn tuotteen tarjontaa sen myynti ei välttämättä lisäänny.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #46

Ihmisten työnhaun aktiivisuuden ja työllisyyden välille on osoitettu yhteys lukemattomissa tutkimuksissa. Ja vielä riippumatta yleisestä työllisyystilanteesta. Tähän perustuu se että työttömyysetuuksien leikkaus ja työttömien kiusaaminen parantaa työllisyyttä. Se on iso kysymys että saadaanko samat vaikutukset pehmeämmillä keinoilla. Jos saadaan niin kannatan kokeilua.

Edelleen työmarkkinoista on syytä muistaa se että valtaosa työllistymisistä tapahtuu jotenkin muuten kuin hakemalla työpaikkaa josta on ilmoitus netissä. Enemmänkin tämä vertaituisi siihen että myyjä ei vain lisää tuotteen tarjontaa vaan etsii sille myös uusia asiakkaita sieltä mihin hän ei ole aiemmin myynyt.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #49

Työpaikkojen määrän lisääntymiseen liittyvää syy-yhteyttä ei voida osoittaa, joka vallitsisi työvoiman tarjonnan ja avoinna olevien ryöpaikkojen välillä. Korrelaatiota voi löytyä. Se on kuitenkin eri asia.

Niin ei vain todellisuudessa käy, että kaatamalla lisää tuotteita myyntitiskiin kauppa lisääntyy automaattisesti sitä mukaa. Juuri tästä syystä työttömien raportointipakko on aivan älytön ja kaukana arkirealismista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #49

"Ihmisten työnhaun aktiivisuuden ja työllisyyden välille on osoitettu yhteys lukemattomissa tutkimuksissa."

Tuo ei ole sen kummempaa kuin se, että urheilukilpailussa menestyy paremmin, jos harjoittelee. Se ei silti tarkoita sitä, että kilpailussa olisi voittajia sitä enemmän, mitä paremmin kilpailijat ovat harjoitelleet.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #51

Olet nyt ymmärtänyt työmarkkinoiden toiminnan perustavanlaatuisesti väärin. Siellä ei ole mitään staattista määrää työpaikkoja, vaan työpaikkoja syntyy myös ilman että siihen haetaan työntekijää jos sopiva pari sattuu kohdalle. Työpaikkoja syntyy ideoista, kohtaamisista ja ihan vain sattumistakin.

Työnhaun aktiivisuus vaikuttaa vahvasti näiden kohtaamisten määrään ja se kasvattaa työpaikkojen määrää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #52

Markkinat toimivat niin, että se, mitä kaksi tahoa sopivat keskenään, vaikuttaa myös kolmansiin tahoihin. Esimerkiksi muuttuneen kysynnän ja tarjonnan kautta.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #53

Markkinat ovat mystiset.

Kun kaupan aukioloajat vapautettiin, kaupan myynti kasvoi. Tuliko ihmisille entistä kovempi nälkä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #52

Työpaikkoja syntyy vain jos on maksava asiakas, joka haluaa maksaa palvelusta tai tuotteesta. Se että on tarjolla työntekijä, joka tekisi sen tuotteen tai palvelun ei "luo" automaattisesti maksavaa asiakasta. Jos se logiikka toimisi, että tarjonnan lisääminen synnyttäisi kysyntää, niin olisi helppoa menestyä. Raadollisessa maailmassa, kun ei välttämättä huolita edes ilmaiseksi, vaikka saataisiin.

Tarjonnan lisäämisessä ei ole järkeä, jos ei tuote (työsuoritus) ole kehitetty ostajan (työnantajan/asiakkaan) tarpeisiin.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #54

Jaa. No minulla kaksi viimeistä työpaikkaa ovat olleet uuden tuotteen kehittämiseen liittyviä. Ei maksavaa asiakasta.

Firma palkkasi yhteensä viisi kaveria ilman julkista hakua pelkästään siksi että uskoi heidän pystyvän kasvattamaan firmaa. Ei mihinkään valmiiseen työpaikkaan. Vain sattumalta kohtaamalla.

Ylempänä mainitsin yliopiston kurssin josta syntyy aina tyhjästä työpaikkoja.

Kuvittelet markkinat yksinkertaisemmaksi kuin mitä ne ovat. Piilotyöpaikat ovat huomattavasti yleisempiä kuin työkkärin listalta löytyvät työpaikat.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #54

Loppujen lopuksi (globaalissa mittakaavassa) työntekijöiden saama palkka on se ostovoima, jolla kulutustarvikkeet ostetaan. Pääomatuotteet kapitalistit myyvät toisilleen.

Jos työtekijöille ei makseta "asiallista" palkkaa, niin työntekijät eivät myöskään voi tarjota "asiallista" kysyntää kulutustuotteille. Viime vuosikymmeninä vastaus tähän ongelmaan on ollut se, että myydään velaksi.

Tuon ratkaisun (velan kasvattaminen) kääntöpuoli on sitten se, että pääomien kasvu on tapahtunut entistä enemmän rahan eikä reaaliomaisuuden muodossa, ja se, että pääomat makaavat pankissa eivätkä muotoudu tuotantolaitoksiksi tai muuksi reaaliomaisuudeksi, aiheuttaa puolestaan sen, että työllistäminen kärsii. Noidankehä vahvistuu.

Kimmo Huoso Vastaus kommenttiin #49

Kyseisissä tutkimuksissa otetaan tuskin kantaa millään tapaa kepin heiluttamisen sosiologisiin negatiivisiin vaikutuksiin.

Ihminen on siitä mielenkiintoinen kaveri että stressaantuneena sen terveys alkaa nähkääs prakaamaan mitä mielenkiintoisemmilla tavoin.

Olkoonkin näin että työttömien joukosta saattaa löytyö joku x% osuus niitä jotka tuosta kepin heiluttamisesta jopa suoranaisesti hyötyvät.

Mutta väittäisin että suuri osa esimerkiksi pitkäaikaistyöttömistä on ensinnäkin ajautunut kyseiseen tilanteeseen nimenomaan noiden terveydellisten ongelmien ansiosta tai mahdollisesti työttömyyden aikana sellaisen ongelman saanut luotua.

Suomen työttömyyttä mietittäessä pitää katsoa kokonaiskuvaa ja kulttuurillista asetelmaa. Suomessa yksimerkittävä tekijä suuressa osin myös sosiaalipsykologinen jota sokeasti kapitaalia ja markkinatalouden riemuvoittoa palvovat tahot eivät ymmärrä.

Asiaa on käsitelty jokunen vuosi sitten loistavassa hesarin artikkelissa: http://www.hs.fi/tiede/art-2000002674802.html Enkä ala sitä enempää avaamaan.

Suomessa käytössä olleet sosiaali/työvoimajärjestelmän mallit ovat täysin riittäviä suhteutettuna saavutettuihin tavoitteisiin nähden. Ongelma on kokonaisjärjestelmän kankeus joka kärsii LUE:

Globaalista kapitaalijärjestelmän alennustilasta.

Tätä globaalin kapitaalin ahdinkoa ei korjata suomalaista alinta tuloluokkaa kyykyttämällä. Se voi potuttaa keskiluokkaa niin paljon kuin haluaa, mutta syyllinen Suomenkaan talouden ahdinkoon ei ole se alin tuloluokka.

Keskiluokankin tulisi ymmärtää se että ongelma on itse järjestelmässä ja sen vääristymisessä.

Nykyisen hallituksen tarjoamissa ratkaisuissa ei tuota viisautta voi millään tapaa ilmentää.

Yleisesti ottaen tilanteen voi on lähinnä rinnastaa koulukiusaamiseen jossa keskimmäinen lapsi purkaa omaa ahdistustaan kiusaamaalla pienempäänsä, kun ei se sitä isompaakaan uskalla kiusata.

Lopuksi voisin kysyä että monta kertaa olette nähneet johtoportaan biljonäärin jonottavan leipäjonossa oli kyseessä kapitaalimpi tai kommunistimpi järjestelmä?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tässä keskustelussa on myös hyvä muistaa, että hallitus ei enää ehkä uskalla ehdottaa oikeasti vaikuttavia toimenpiteitä työttömyyden vähentämiseksi (esim. paikallisen sopimisen lisääminen). Jokainen, joka on seurannut kiky-sopimuksen synnytystuskia, ymmärtää varmaan syyn.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Joo, tämäkin kohta oli OECD:n raportissa. Siinä yritettiin ehkä tasapainoilla hiukan, sillä suositus oli että liitot pysyisivät sopimuksissa osapuolena, mutta vain paikallistasolla. Keskusjärjestösopimuksista luovuttaisiin. Minusta tuo olisi mielenkiintoinen systeemi joka olisi ehkä turvallinen askel vapaampien työmarkkinoiden suuntaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja kun tämä on sovittu jo Ahon hallituksen aikana -92 ei sinun selityksesi kelpaa.

"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen globaalissa markkinataloudessa."!

Jos tämä toimii Saksassa missä on yli 80 milj.asukasta,enemmän veronmaksajia.
EI se tule toimimaan 5,4 milj.asukkaan Suomessa. Tai sosiaaliturva on ajettava alas ja julkiset palvelut tehtävä maksulliseksi. Eläkkeet on säästettävä itse.

Saksassa 7,5 miljoonaa ihmistä tekee minitöitä (450e palkalla)
(Perustulo 560e?)

ULKOMAAT/SKL 20.9.2013
Suomeen suunnitellussa työttömyysturvan suojaosassa on samoja piirteitä kuin Saksassa vuonna 2003 käyttöön otetussa minijob-järjestelmässä.

Siinä tulee moni muukin tekemään työtä "paikallisella-sopimisella" kuin vain työttömät.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #65

Työnantaja voi maksaa vain sen verran palkkaa, että työn teettäminen on yritykselle kannattavaa. Ei siinä yhtään auta se, että ammattiliitto sählää välissä ja yrittää määritellä kollektiivisesti alimman mahdollisen palkan kustakin työstä. Päin vastoin, osa työstä jää tekemättä ja työttömyys lisääntyy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #67

Totta. Ja maksaa veronsa ulkomaille.

Ei kannata porata jos verot nousee kun palkanerotus maksetaan Kelasta Asumistukena ja toimeentulotukena.
Täällä "Oi kallis Suomenmaa " kun elinkustannukset on pilvissä .Eikä yritykset laske hintoja ,ei vuokria ,eikä hallitus lakkaa nostamasta veroja.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #69

Eihän nyt toki - Suomessa toimivat yritykset (myös ulkomaiset yritykset, joilla on kiinteä toimipiste Suomessa) maksavat veronsa Suomeen suomalaisen lainsäädännön mukaisesti. Joku MOT -ohjelman veroparatiisipaljastus ei muuta tätä isoa kuvaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On myös käynyt niin päin, että työvoiman tarjonnan lisääminen onkin luonut tilanteen jossa työnantajat ovatkin joutuneet piilottamaan työvoiman kysyntää, jotta välttyvät spämmiltä. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi suurin osa oman alani avoinna olevista työpaikoista ilmoitetaan muualla kuin TE-toimiston sivuilla ja saan paljon yhteydenottoja työnantajilta Linkedinin kautta, vaikka en ole etsinyt töitä.

Tässä voi käydä myös niin,että työn tarjonnan piilottaminen lisääntyy.

Ajatellaampa tilannetta, jossa esimerkiksi meillä olisi tilastoaineisto, josta nähtäisiin, että on työnhakijoiden määrä ja avoinna olevien työpaikkojen määrä lisääntynyt. Tästähän voisi äkkiä vetää johtopäätöksen, että lisätään työnhakijoita niin avoinna olevien työpaikkojen määrä lisääntyy. Sitten tehdään laskelmat. Lisätään näin paljon työnhakijoita niin työpaikat sitten lisääntyisivät näin paljon. Tässähän näyttäisi olevan jonkinlainen riippuvuussuhde, josta voisi kenties pelkistää jonkinlaisen funktion.

Tässä yleistyksessä olisi tilastoaineiston suhteen yksi oleellinen virhe. Se on siinä ettei ole mitään tietoa toimiiko edes tässä induktiivinen päättely. Se nähdään vasta riittävän laajan kokeilun ja kerätyn tiedon perusteella. Ei ole siis olemassa tietoa miten ilmiö toimii suuremmilla tarjontamäärillä. Se on hyvinkin mahdollista, että ilmiö toimii jollakin tietyllä välillä. Esimerkiksi muutaman tuhannen työnhakijan lisäys saattaisi kenties lisätä tarjolla olevien työpaikkojen määrää, mutta entäs 10 tuhannen, tai 50 tuhannen lisäys?

Ainakin se tiedetään kokemuksesta hyödykemarkkinoilta, että siellä se ei toimi näin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Katsottuna työnantajien näkökulmasta tämä näyttää valtion organisoimalta spämmiltä jos tämä käytäntö tulee voimaan. Se on työnantajien häirintää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paikallinen sopiminen nyt: Teet työsuhteen ja palkkatoivomuksesi itse kun sovit työnantajasi kanssa työpaikasta.
(EI AY sitä sovi. Sopii vain tasokorotukset ja alimman palkan jonka alle ei saa maksaa)

Uusi "paikallinensopiminen": Sovit itse työnantajan kanssa. Kun yrityksellä on hiljaista voi työnantaja maksaa vähemmän ,eikä AY voi puuttua siihen koska itse olet sopimuksesi tehnyt ilman AY palkoista sopimia ehtoja.

Kun SOTE myötä häviää Kelan-etuudet,palkka ei riitä elantoon ,alkaa pienikin palkkatyö olla houkutteleva.
"Työnteko" kannattaa aina vaikka pienemmälläkin palkalla.Kuin olla tukien varassa.
On kepu,kok hokenut aina.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Heinonen Jussi

Ev.lut. kirkoissahan on alettu lukea kielteisiä turvapaikkapäätöksiä jumalan palveluksissa. Samoin kirkko voisi lukea työttömien viikkoraportteja, tehtäisiin sopimus, että TE-toimisto toimittaa kirkolle ne raportit, joita se ei ehdi itse käsitellä. Kirkon työhön tämä hyvin sopisi, kun se osoittaisi tällä tavalla solidaarisuutta vähäosaisia työttömiä kohtaan. Ja saataisiin myös jumalan palveluksiin taas lisää värikkyyttä ja kirkot näin täyttyisivät varmasti. Tämä motivoisi viikkoraportteja kirjoittavia työttömiä tekemään huolellista työtä, kun he tietäisivät, että raportti saatettaisiin lukea jumalan palveluksen yhteydessä; tietysti vielä mainittaisiin henkilön nimikin ja asuinpaikkakunta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ton jos saisi kehitettyä vielä sellaiseksi, että siellä on jo valmiina paljon yritysten hr-yksiköiden. Ministeriöiden, puoluetoimistojen, Eduskunnan ym. sähköpostiosoitteita ja erilaisia tehtäviä valmiina.

Voisi rastittaa sopivat sähköpostiosoitteet ja tehtäväkuvaukset. Sitten satunnaisotannalla softa valitsee sopivan määrän ja lähettää generoidut hakemukset. Vaihtaa aina automaattisesti seuraavalle kuukaudelle seuraavat sähköpostiosoitteet ja yhteystiedot. Softa tarkistaisi vielä, ettei lähetä liian usein samoille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi ihmeessä tämäkin kaveri meni yhtään mitään koko asiasta kertomaan työkkärissä. Siellä pitää vaieta kaikesta ylimääräisestä. Jos jotain tulee ilmi, kannattaa sitten kertoa, että on tehnyt aikanaan iltaisin omalla ajalla, kun oli palkkatyössä.

"Musiikin harrastaja katsottiin yhtäkkiä yrittäjäksi – vaaditaan maksamaan 8500 euroa: "En ole saanut rahaa mistään"
Musiikinharrastaja Tommi Ignatiusta pyydetään maksamaan takaisin työttömyystukea. Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo muistuttaa TE-toimistoja lain oikeasta tulkinnasta."

http://yle.fi/uutiset/3-9592502

Ihmiset eivät tiedä miten työvoimahallinto toimii. Mitään ylimääräistä ei missään tapauksessa kannata kertoa, vaikka kuinka kannustaisivat, eikä kannata mitään ylimääräisiä kirjoitella mihinkään tietojärjestelmiin. Oman edun kannalta kannattaa antaa vain juuri se minimitieto, mikä koskee aikaisempaa palkkatyö- ja koulutushistoriaa. Sieltäkin voi siivota haitalliseksi katsomaa tietoa pois.

Ottakaa huomioon, että kyseessä on viranomaisluonteista toimintaa, jossa kansalainen voi herkästi joutua vaikeuksiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aikamoinen tarina! Kuinkahan tuo on linjassa työttömien aktivoimispyrkimysten kanssa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset