Jorma Nordlin

Ei Manchesterin isku ole tiedustelupalvelun epäonnistuminen

YLE levittää uutisessaan väärää mielikuvaa. Pommi-iskujen estämisen onnistumisesta on syntymässä epärealistinen normi. On mahdotonta estää kaikkia iskuja. Pommi-iskut ovat tulleet jäädäkseen.

Eurooppa on muuttunut. Katsoin jokin aika sitten erään Ranskan korkean tiedusteluviranomaisen haastattelun. Hän totesi, että käyttävät paljon resursseja ja rahaa, eivätkä he voi taata onnistumisia.

Täydellistä ja aukotonta valvontayhteiskuntaa ei pystytä toteuttamaan. Ihmisten vapaudet ovat terroristeille tilaisuuksia tehdä iskuja.

"Kyllä tämän voi nähdä epäonnistumisena. Turvallisuuspalvelut ovat kertoneet, että ne ovat aiemmin onnistuneet estämään useita vakavia iskuja."  

http://yle.fi/uutiset/3-9627445

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester
Manchester on hyvin monikulttuurinen kaupunki.

Esimerkiksi Debrecen ei ole kovin monikulttuurinen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Debrecen

Monikulttuurisessa kaupungissa sattuu enemmän monikulttuurisia tapahtumia. Tämähän on luonnollista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos Euroopassa pommi-iskut jatkuvat nykyisellä tahdilla, Eurooppa muuttuu varmasti. Otteet kovenevat.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tyhjästä on paha nyhjästä! Nyt kyselevät mahdollisista suomalaisista uhreista ulkoministeriöstä, MV omituista höpötystä, katsoisivat teelehdistä tai soittaisivat selvännäkijälle.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Uutisoinnin määrä ratkaisee. Samat videot pyörii 5 minuutin välein joista ei näe kuin ambulansseja ja juoksevia ihmisiä.

Kohta saadaan "paikan päälle" passiin kadun varteen toimittaja jolta kysytään koko päivän 15 minuutin välein että mitä siellä nyt tapahtuu. Ja vastaus on ettei mitään aiemmasta poikkeavaa.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Pertti Salolaista haastateltiin jälleen aamu-tv:ssä asian tiimoilta:

"Manchester on hyvin etnisesti monipuolinen kaupunki, esim kiinalaisia on n.7%. Manchesterissä on ollut aina paljon levottomuuksia, esim öisin alkoholin kanssa nuorison keskuudessa." Jne.

Eli paljon puhetta jotka eivät liity tapaukseen mitenkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikään tiedustelupalvelu ei pääse yksittäisen pomminrakentajan aivojen sisään. Hän on voinut suunnitella tekonsa omassa kammiossaan ja toteuttanut sen kertomatta siitä kenellekään. Voisiko tiedustelupalvelun epäonnistumiseksi laittaa myös sen, että joku päähänpistostaan ajaa autolla väkijoukkoon?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri näin. Ei kukaan tietenkään usko, että poliisi pystyisi rikollisuuden poistamaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Unabomber, yksinäistä pommienrakentelijaa jahdattiin jenkeissä aikanaan vuosia.

Viisaitakin nuo hullut tavallansa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kappas kun eivät kytkeneet terrori-iskua Brexitiin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Johtunee siitä, että päättäjät lähettävät automaattisesti samat lätinät eetteriin aina kun jotain tämänkaltaista tapahtuu. Brexitin mainitseminen vaatisi manuaalista muutosta pahoitteluohjelmaan, joten se mennee iltapäivään.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Tuosta saa käsityksen, että myös konsertin päättyminen ja uloskäynti olisi pitänyt riskinarvioida valvottavaksi?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Toimittajat ei suostu ymmärtämään sitä minkä lapsikin tietää. Uskonnonomainen luotto siihen että mielivaltaisia tapahtumia voisi jotenkin saada hallintaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Impivaarojen aikaan totuttiin rauhallisempaan menoon ja nettiaika tuo nämä tapahtumat ihan uudella tavalla silmille. Aika poikkeuksellista menneisiin vuosisatoihin on se, että tämä on raukkamaisin ja vähäjärkisin porukka aikoihin, koska yleensä sitä suunnataan se terrorismi valtiovaltaa tms. kohti eikä vain summittaisesti tapeta ketä vain jota on mahdoton ehkäistä mutta josta luulisi ettei taivaassa neitsyitä heru. Voi miettiä lukuisia eri konflikteja ja sotia ja sitä kuinka monta kertaa tästä 'ne jotka eivät ole meidän puolella ovat meitä vastaan' ideasta ollaan päädytty ahaa - elämykseen jossa näistä vastaanolijoita päädytään randomina tappamaan ympäri maailmaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kun tämän iskun suunnitelmat läpäisivät tiedustelun haavit. niin tutkinnan osalta pitää uskoa siihen, että ei käy kuten Birminghamissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Birmingham_Six

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pelkään Euroopan muuttuvan samanlaiseksi, kuin mitä Iso-Britannia on kuvattu elokuvassa V niin kuin verikosto.

https://fi.wikipedia.org/wiki/V_niin_kuin_verikosto_(elokuva)

Tappavan virustaudin sijasta meillä rakennetaan totalitaarista yhteiskuntaa terrorismin varjolla.

Merkkejä on jo ilmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja mitä enemmän kuljetaan kohti totalitarismia sitä enemmän se ruokkii terrorismia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Terrori-iskuissa kuolee paljon vähemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa. Terrorismia ei siis tarvitse pelätä siinä mielessä, että itsellä olisi riski kuolla tai haavoittua.

Terrorismi on pikemminkin oire kuin sairaus.

Kun lääkäri tukahduttaa oireita sen sijaan, että parantaisi sairautta, sairaus pahenee. Vastaavasti, kun viranomaiset taistelevat potentiaalisia terroristeja vastaan (eli pian kai käytännössä koko kansaa vastaan) sen sijaan, että pyrkisivät poistamaan terrorismin syyt, itse ongelma vain pahenee.

Mikä se ongelma sitten on? Se on se, että yhteiskunta ei ole yhteinen. Kuten George Orwell sanoi yhdessä kirjassaan, "Toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset".

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Terrori-iskuissa kuolee paljon vähemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa."

Pysäytetäänkö liikenne vai haittamaahanmuutto?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Ei Manchesterin isku ole tiedustelupalvelun epäonnistuminen "

Otsikkoasi vastaan voisi ('joku') väittää vaikkapa ns. Mathias Rust -argumenttia makaaberisti hyödyntäen: "Voimme olla kiitollisia iskun suorittajalle siitä, että hän paljasti aukon turvallisuusjärjestelyissä."

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kyllä liitettiin Brexitiin. France 24 toimitus vertasi sitäi Jo Coxin murhaan ennen Brexit-kansanäänestystä.. :( :(

Käyttäjän MarjukkaAronen kuva
Marjukka Aronen

Janne Kejo, terrori-iskujen ja liikenneonnettomuuksien vertailu on korni:

Terrori-iskut ovat suunniteltuja tekoja, joiden tarkoitus on surmata/haavoittaa mahdollisimman monia. Liikenneonnettomuudet ovat taas tahattomia vahinkoja mihin sana "onnettomuus" viittaa.

Ehkä varmaan pian aletaan käyttää terrori-iskuista salonkikelpoisempaa sanaa "terrorionnettomuus"? ;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ehkä varmaan pian aletaan käyttää terrori-iskuista salonkikelpoisempaa sanaa "terrorionnettomuus"? ;)"

Ei taatusti aleta, koska pelon lietsominen on ennenkaikkea "terrorismin vastaista sotaa" käyvien tahojen intressissä. Siksi mediassa pitää maksimoida terrori-iskujen pelkovaikutus.

Tuosta saatiin loistava esimerkki muutamia vuosia sitten kun pitkin viikkoa lehdet varoittelivat, että viikonlopuksi odotetaan terrori-iskua johonkin Euroopan suurista kaupungeista (ei kerrottu, mihin), ja kun sitten iskua ei tullut, niin seuraavalla viikolla lehdet revittelivät siitä, millainen isku olisi ollut, jos se olisi tullut. Valokuvien sijasta käytettiin piirroksia jne. Pelkovaikutus kansaan oli käytännössä aivan sama kuin jos isku olisi oikeasti tapahtunut. Muutama kymmenen ihmistä jäi tappamatta, mutta sadat miljoonat tuli pelotelluiksi.

Miksi meitä ei pelotella päivästä toiseen sillä, kuinka vaarallista on lähteä liikenteeseen? Siihen on kaksi syytä.

Ensiksikin liikenteen uhrit luokitellaan välttämättömiksi sivukustannukseksi meidän nykyiselle elintavallemme. Terrori-iskut ovat sitä myös, mutta tätä ei myönnetä ääneen; terrorisimin syntymekanismi on läheisessä yhteydessä meidän yhteiskuntamme toimintamekanismeihin.

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltain luomus

Toiseksi liikenneonnettomuuksien rajoittamisella on vaikea perustella esimerkiksi viestintäsalaisuuden ja muiden ihmisten perusoikeuksien rajoittamista tai poistamista. Terrorismilla pelottelemalla kansa saadaan pelkäämään niin kovasti, että perusoikeuksien purkamiseen suostutaan.

Miksi sitten on niin tärkeää saada kansa ruotuun? Talousjärjestelmämme on ajautumassa umpikujaan ja sen johdosta on odotettavissa kuohuntaa. Siksi pitää saada lainsäädäntö hyvissä ajoin sellaiseksi, että vanhat hyvinvointivaltion aikaiset perusoikeudet eivät ole tiellä kun rikkaiden oikeuksista pidetään huolta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ana María Gutiérrez Sorainen spekuloi blogissaan vihjeenomaisesti iskun mahdollista motiivia: "Grande on tullut tunnetuksi myös feministisistä mielipiteistä. Suomessakin Grandea fanitetaan. Pahuudelle ei pidä antaa tilaa. Nyt tarvitaan rakkautta ja kauneutta elämämme ympärille."

- Niinpä juuri. Joskus tuntuu, että hedelmällisempää kuin saarnata tyttöjen ja naisten oikeuksista kaukomailla olisi keskittää voimavaroja läntiseen ja pohjoiseen Eurooppaan leviävää naisvihakulttuuria vastaan. Sille Afganistanissa kaapatulle suomalaishyväntekijällekin olisi ollut enenevää työsarkaa myös Manchesterissa ja Mansessa ja Stadissakin, mutta ehkä vähän turvallisempi työympäristö vielä.

Käyttäjän MarjukkaAronen kuva
Marjukka Aronen

Janne Kejo:"Miksi sitten on niin tärkeää saada kansa ruotuun? Talousjärjestelmämme on ajautumassa umpikujaan ja sen johdosta on odotettavissa kuohuntaa. Siksi pitää saada lainsäädäntö hyvissä ajoin sellaiseksi, että vanhat hyvinvointivaltion aikaiset perusoikeudet eivät ole tiellä kun rikkaiden oikeuksista pidetään huolta."

En kiellä, etteikö yllä olevassa ajatuksessa olisi osittain perääkin, mutta mitä suoranaista tekemistä sillä on nyt tapahtuneiden terrori-iskujen kanssa? Vai ovatko terrori-iskujen välittöminä järjestäjinä sittenkin markkinatalouden marionetit ja USA?

...vai menemmekö syys/seuraus -ajattelulla niin pitkälle, jolloin voimme todeta jo muinaisten roomalaisten olevan syyllisiä nykypäivän terroriin? ;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen kommentissa #28 antanut linkin lukemisen arvoiseen artikkeliin, jossa valotetaan nykyisen terrorismin syntyhistoriaa. Laitan sen nyt tähänkin kun se kerran on mennyt ohi silmien:

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltain luomus

Lyhyesti sanottuna nykyinen poliittinen terrorismi on kylmän sodan aikaisen taistelun -- taistelun kommunismia vastaan -- sivutuote.

Kylmän sodan aikana USA koulutti ja rahoitti terroristeja taistelemaan laillisesti valittuja sosialistisia hallituksia vastaan ainakin Etelä- ja Väli-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Tuo toiminta rahoitettiin muun muassa huumekaupalla.

Kun kylmä sota päättyi, nuo terroristijärjestöt ikäänkuin menettivät toimeksiantonsa ja ryhtyivät toimimaan itsenäisemmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"vai menemmekö syys/seuraus -ajattelulla niin pitkälle, jolloin voimme todeta jo muinaisten roomalaisten olevan syyllisiä nykypäivän terroriin? ;)"

Pääasia ettei kukaan ala julkisesti esittämään että islam on terrorismia yhdistävät tekijä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rauha Salman Abedin sielulle sinne helvettiin saatanansa tykö, missä hän on vaikka luulikin pääsevänsä paratiisiin. Myötätuntoa myös kaikille uhreille sinne taivaaseen, koska he olisivat ansainneet jatkaa elämäänsä vielä täällä keskuudessammekin. -
http://www.cbsnews.com/news/ariana-grande-concert-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset