Jorma Nordlin

Työsopimus sairauteni jälkeen tehty, kesäkuun tuloni 0€ - Mitä pitäisi tehdä?

12 vuotta olen ollut käytännössä pysyvästi sairas ja olen ollut useita jaksoja kuntoutustuella, eikö pitäisi saada palkkio jos onnistuu tekemään työsopimuksen 2 vuoden kuntoutustukijakson jälkeen ja varsinkin kun minun tapauksessani on ollut kokoajan todennäköisempää pysyvä työkyvyttömyys ja sairaseläkkeelle siirtyminen. Saan rangaistuksen yrittämisestä ja veronmaksajien rahojen säästelemisestä. Niin minä tämän tulkitsen.

Miksi Suomessa on yrittämiseen ja onnistumiseen liittyen tällaista asennetta. Annetaan henkisesti turpaan heti jos elämässä on asiat lähdössä parempaan suuntaan? Työ on sairaalle hyvä asia jos vain kykenee tekemään työtä, työ edesauttaa pysymään terveenä. Toimeentulobyrokratia luo tilanteen jossa työhönpaluu on järjetön ajatus. Olen hullu, kun olen yrittänyt takaisin työelämään. Älkää tehkö niin, sairaseläkkeelle pääseminen ehkäisee monen vaikeuden ja harmin syntymistä.

Minun tapauksessa eläkeyhtiö Ilmarinen heitti minut heti pihalle kuntoutusjärjestelmästä, kun tein ensimmäisen työsopimuksen. En saa mistään tuloja ennen palkanmaksupäivää. Kuntoutustuki maksetaan kuun alussa ja palkka kuun lopussa. Nyt ei makseta kuun alussa mitään. Kuntoutukseen pitäisi kuulua malli, jossa toimeentulo on turvattu ensimmäiseen palkanmaksuun saakka.

Kuntoutustuet ovat toimeentulon tukemista ja palkka on maksua työstä, siinä on oleellinen ero. Ilmarinen on yleensä ollut joustava minun kohdallani, se todettakoon puolustukseksi. Kela on paljon pahempi tapaus. Kuntoutus- ja toimeentulobyrokratian kanssa kamppailevana sairaana tulee toisinaan tunne, ettei tätä taistelua voi mitenkään voittaa. Olen selvästi terveempi kuin ennen, kun kykenen nostamaan tätä epäkohtaa esiin. Siinä vaiheessa kun asiasta ei halua enää mitään sanoa on tiellä kohti sairaseläkettä.

Pitkäaikaissairaan ja monisairaan potilaan kuntoutuminen työhön pitää sisällään luonnollisesti epäonnistumisia, koska joudutaan menemään sairauksien ehdoilla. Se tarkoittaa toimeentulobyrokratian näkökulmasta tulottomia kuukausia, mikä pahentaa tilannetta. Ylimääräiset paineet työelämään palaamisen ja sairauden lisäksi voivat johtaa sairauksien pahenemiseen.

Minulla on pysyvä suolistosairaus, joka pahenee jos on työ-, tai toimeentulopaineita, 2 kertaa olen sairastanut kilpirauhasen liikatoiminnan ja depressio uusiutunut 3 kertaa. Pahimmillaan nämä kaikki ovat olleet yhtä aikaa ja olen käynyt samaan aikaan töissä!  Depressio sinänsä on jo lähes ammattitauti IT-alalla. Tämä minulle todettiin työterveyshuollossa.

Näiden lisäksi sairastin "kaupan päälle" kaksi kertaa haimatulehduksen ja se kierre loppui, kun poistettiin sappirakko. Yleensä haimatulehdus johtuu alkoholista. Harvinaisemmassa tapauksessa sappikivet aiheuttavat tulehduksen. Kuntoutustuella on ollut hyvin harvoin varaa istua terassilla oluella, joten se on jäänyt hyvin vähiin.

 

Jos tulevaisuudessa joudun sairaseläkkeelle, lähden heti maasta ja muutan asumaan halvempaan maahan. Tunnen useita, jotka ovat niin tehneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri sinulla on todennäköisimmin lähipiirissäsi jossain elämäsi vaiheessa kuntoutustuella elävä.

Varsinkin ikääntyminen "nostaa sairauksia pintaan".

Työkyvyttömyys on hyvinkin tavallista. Siihen nähden mikä ihme tätä maata oikein vaivaa, ettei kyetä tekemään toimeentulon kannalta järkevämpää kuntoutusjärjestelmää?

Johtuuko se esimerkiksi Harri Jaskarin kaltaisista poliitikoista, jotka vielä jo herran vuonna 2016 ihmettelevät miten KELA:kin toimii niin kuin toimii, eivätkä todellisuudessa näytä tietävän yhteiskunnan perusasioista?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tällä kokemuksella mitä minulle on kertynyt raha-asioiden hoidosta toimeentulon heitellessä miten sattuu sairauteni vuoksi, voisin ryhtyä talousneuvojaksi.

Käytännössä olen joutunut järjestelemään laina-asioitani ja myös tekemään taulukkolaskentaa menojen kanssa. Sitä ei aina sairaana jaksaisi. Lääkkeet on paha rasti, kun niiden kanssa joutuu taktikoimaan pakosti.

Kokeilin ja laskin Kelan toimeentulotukilaskurilla. Tulos oli 0€. Vaimo töissä, joten täytyy sovitella menot.

Saas nähdä mitä pankki tekee, yleensä niiden kanssa on pystynyt neuvottelemaan, mutta korot on pitänyt aina maksaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Liittyen toimeentulobyrokratiaan osui silmiini tällainenkin tapaus (linkki). Pitäisi nyt ensin epäonnistua, jotta osaa sanoa rohkeudesta jotain.

YLE: "18-vuotias muutti nuorena omilleen ja alkoi yrittäjäksi: Menestys vaatii rohkeutta epäonnistua"

https://yle.fi/uutiset/3-9642815

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Depressio sinänsä on jo lähes ammattitauti IT-alalla."

Samanlainen lienee tilanne monella muullakin alalla, ja jopa pitkäaikaistyöttömillä. Ja kun masennus on paha niin kuka jaksaa asioitaan hoitaa?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se on pahin koko asiassa, kun on vielä moninkertaisen byrokratian kohteena verrattuna terveisiin ihmisiin. Tekee pienenkin virheen, niin käytännössä tulot on 0€ heti. Depressio on myös liitännäissairaus monissa fyysisissä sairauksissa. Esimerkiksi kilpirauhassairaudesta voi seurata mainittu sairaus.

Käytännössä mekanismi taitaa olla sellainen, jossa fyysiset sairaudet vievät ihmisen ylikuormitustilaan ja sairauden pitkittymisessä jo terveydenhuollon jäykkyydet pahentavat tilannetta. Lopulta seuraa depressio. Töissä toiset sairastuvat loppuunpalamiseen, se on seurausta jatkuvasta venymisestä jonka taistelun ihminen häviää aina. Näin kävi työministerillekin. Vastaavanlainen ylikuormitustila on sairailla ihmisillä, joita hoidetaan liian kitsaasti määrätyillä sairaslomilla ja sairauden suhteen ei ole vielä päästy jonkinlaiseen "tasapainotilanteeseen".

Esimerkiksi kilpirauhassairaudet ovat myös siitä syystä vakavia, kun niiden osalta määrätään huonosti sairaslomia. Se pahentaa tilannetta ja pitkittää toipumista ja voi viedä työkyvyn kokonaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Todennäköisesti syntyisi tilanne jossa se laskisi kokonaiskustannuksia, koska byrokratian haittavaikutukset sen kohteena oleville aiheuttavat lisää kustannuksia sen lisäksi mitä itse byrokratia aiheuttaa tarpeettomina työmäärinä sitä varten palkatuille viranomaisille ja muille työntekijöille.

Kustannukset alenisivat, kun ihmiset uskaltaisivat kokeilla elämäntilanteensa muuttamista ilman toimeentulon menetyksen vaaraa. Nykyinen järjestelmä on peruja ajalta, jolloin jäätiin paperitehtaasta eläkkeelle tai sairaseläkkeelle, se johtaa kafkamaisiin tilanteisiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eläkevakuutusyhtiöt hyvin mielellään käynnistävät työkokeiluja, jolloin osapäivätyössä kokeillaan työhön palaamista. Vakuutusyhtiö maksaa palkan. Oletko esittänyt jotain tällaista?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se vaihe on ollut aikaisemmin ja sen jälkeen tehdään työsopimus, jolloin työnantaja maksaa normaalin palkan. Kuntoutusrahat ja tuet maksetaan noissa kuun alussa ja palkka kuun lopussa, paitsi viimeinen kuukausi, kun tuet päättyvät jääkin täysin ilman mitään toimeentuloa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"kun tuet päättyvät jääkin täysin ilman mitään toimeentuloa."
VÄÄRIN. Täysin "ilman" toimeentuloloa jää vain jos sen verran rahaa säästössä, että tulee toimeen. Ellei säästöjä ole saa toimeentulotukea tuon kuukauden ajalle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #10

Ei saa jos on naimisissa. Kokeilin toimeentulotukilaskurilla tulos oli 0€.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #11

Eikö vaimo voi auttaa neljää viikkoa, että leivässä pysyy? Oikeastaan jos elätte yhteystaloudessa ja ilman avioehtoa, niin vaimo on ihan velvoitettukin auttamaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #14

Näin se menee. Se on järjetöntä, että tällainen tilanne on seurauksena jos haluaa palata takaisin työelämään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos olisin sairaseläkkeellä ja muuttaisin halvempaan maahan. Rahaa jäisi säästöön.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Perustulo olisi ainoa järkevä ratkaisu, jotta ihminen voisi rakentaa elämäänsä, ilman turhaa byrokratiaa. Mutta mikään varteenotettava taho ei aja perustuloa.

Joten olemme byrokratian mielivallan alaisina varmaan loputtomiin. Olisi hyvä tehdä tutkimus, montako ihmistä turha byrokratia tappaa vuodessa? Uskoisin luvun olevan aikamoinen ja jos siihen laskettaisiin mielenterveyshäiriöt ja muut byrokratian aiheuttamat haitat yhteiskunnalle, olisivat luvut suorastaan karmaisevat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset