Jorma Nordlin

Halla-aholla on mahdollisuus luoda 25%:n kannatus puolueelle

EVA:n tutkimustulos on yllättävä. Jopa 25% suomalaisista voi äänestää "äärikansallista" populistipuoluetta. On siis mahdollista, että käykin päin vastoin ja marginaaliin putoamisen sijaan voi Halla-ahon johtama puolue nousta suurimmaksi puolueeksi. Eivät ne olosuhteet ole mihinkään kadonneet, josta populismi saa voimansa. Päin vastoin tilanne on selvästi huonontunut. Kataisen ensimmäisen hallituksen aloittamishetkestä on kokoajan yhteiskunnan kehitys kulkenut tavallisen ihmisen näkökulmasta katsottuna huonompaan suuntaan. Yhteiskunta kohtelee ihmisiä huonosti ja siihen vastataan äänestyskäyttäytymisellä. Ihmisten elämäntilanteissa tapahtuu liian radikaaleja muutoksia: "Suurinta äärikansallisen populistipuolueen kannatus olisi vähän koulutettujen, työntekijöiden ja työttömien parissa." IL: "EVAn tutkimus: Jopa neljännes suomalaisista voisi äänestää äärikansallista puoluetta"  http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201706052200186941_u0.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olet tainnut tulkita ko. Evan raporttia mutkat suorina:

Nykyisistä perussuomalaisten äänestäjistä äärikansallista populistipuoletta äänestäisi valtaosa.

ja siihen 25 %:iin sisältyi myös tämä:

Toiseksi suurimman kannatuksen saisi radikaalivihreä puolue, jota voisi äänestää 11 prosenttia kansasta ja lähes joka toinen nykyisiä vihreitä äänestävistä. Puolueen kuvitteellinen ohjelma muun muassa kieltäisi yksityisautoilun ja lihan tehotuotannon kokonaan.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/neljan...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soinin linjan kannattajat ovat selvässä vähemmistössä. Noi 25% ovat (suurin osa) todennäköisimmin Halla-ahon kannattajia. Soini edustaa toisenlaista linjaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Halla-ahosta ko. raportissa ei mainita, ja se että ilmoittaa olevansa melko todennäköisesti valmis äänestämään ei vielä tarkoita että äänestäisi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suureksihan tuota lukemaa päivitellään, mutta vertailu tulisi tehdä vaikkapa Perussuomalaisten nykyiseen lukemaan ja vastaaviin lukemiin Kansallisen Kokoomuksen kohdalla. Vihreiden vertailulukemahan olikin 48%. Kyse on siis siitä, että mukana on nekin, jotkä pitävät vaihtoehtoa toiseksi tai vaikkapa viidenneksi parhaana. Nämä eivät helposti äänestä tätä huonompaa vaihtoehtoa, vaikka se periaatteessa on kelvollinen.

Eli ei tuosta voine luvata Halla-aholle yli 15% kannatusta? Vaan kysehän on monesta seikasta. Jos kansallismielinen puolue tekee jonkin sellaisen valinnan, joka palvelee kansan enemmistöä, raja kohoaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Otsikossa sanottiin, että on mahdollisuus mainittuun kannatukseen.

Yhteiskunnan ja Euroopan kehitys nykyisenlaisena tekee kokoajan "vaalityötä" Halla-aholle. Se on eri asia miten osaa tilanteen hyödyntää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Otsikosta unohtui pilkku. 2,5 prosenttia on suhteellisen oikea vastaus.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Neljännes kansasta on merkittävä osuus. Kannatuksessa on sellainen ilmiö, että kasvava kannatus myös ikään kuin ruokkii itseään. Syntyy "imua", koska ne jotka ovat hieman epäileviä kääntyvät kannattamaan, kun näkevät kannatuksen kasvun myötä syntyneen paremman mahdollisuuden.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Miksi tähän on tultu ?

Halla-ahon valinta tuo monen mielestä ehkä sitä kaivattua kirkastusta savisten laskuojien virtaan. Sisäpolitiikassa ei hallituksen toimet ole kansaa tyydyttäneet ja EU ja euro kriittisten määrä ei taida vähntyä. Populismikortilla läpsyttely ei saa kansaa hiljenemään, vaikka se hiljeneminen olisikin " hei me tienataan tällä " porukalle mukavin ja helpoin vaihtoehto runnoa Suomi liittovaltioon työvoimareserviksi.

Näyttää muuten olevan tätä erilaisuuteen tähtäävää toimintaa muuallakin kovasti liikkeelä. Ruotsissakin SD n kannatus on kasvanut edelleen (2. Viimeisessä tutkimuksessa ) ja vaalien jälkeen voikin sitten tapahtua ihan mitä vaan.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jimmie-akesson-...

Ja tuossa kannatuksen mittauksesta

http://pejl.svt.se/valjarbarometern/

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikö mitään ole historiasta opittu? Tapahtuu päin vastoin ja jakolinjat jyrkkenevät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka tuo 25% saattaisi pitää paikkansa, niin sellaisen vaalivoiton jälkeen voisi todellakin kysyä Virolaisen sanoin: "Entä mitä aiotte tuolla voitollanne tehdä?"

Kun 75% kansanedustajista ei suostuisi yhteistyöhön lainkaan, niin tuon puolueen merkitykseksi jäisi vain sen toimitsijoiden hyväpalkkainen työpaikka.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siitä monipuoluejärjestelmä pitää huolen, ettei sillä tee mitään.

Ainakin se kertoo mikä on tilanne.

Niko Sillanpää

Ranskan ja useampien muiden Euroopan maiden perusteella näyttäisi siltä, että äärikansallismieliselle puolueelle ei ole mahdollista saada 25% kannatusta, maksimissaan ehkä 10% (esim. Jobbik). Sen sijaan talouspolitiikaltaan keskustavasemmistolaiselle tai -oikeistolaiselle, globaalia vastuuta ja siihen liittyvää maahanmuuttoa, federalismia ja/tai islamia vastustavalle puolueelle on mahdollista saada maksimissaan tuo 25% kannatus. Minkä esim. Marine Le Pen esikuntineen ymmärsi ja siirsi fokusta isänsä äärikansallismielisyydestä kansalliseen etuun ja suvereniteettiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Julkaistu mittaustulos tekee Perussuomalaisten sisäisen asetelman mielenkiintoiseksi. Joutuvatko soinilaiset "ahtaammalle"?

Terhon tilanne on puheenjohtajavaalin suhteen hankala, tilanteesta kertoo jotain tuskastuminen toimittajien kysymyksiin.

Median kautta on syntynyt mielikuva puolue-eliitin ehdokkaasta, eliitti joka on junaillut kyseenalaiset säätiökuviot. Soinin kanssa tehty yhteistyö on kääntynyt puheenjohtajaehdokkuuden osalta epäedulliseksi.

Halla-aholla voi olla myös "luurankoja kaapissa". YLE:n MOT käsitteli miten mepit olivat äänestelleet palkkioidensa käytöstä ja niiden seurannasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Halla-aho blogissani 30.3.2017:

"Saanko verotonta palkkaa?

Damn, täytyy soittaa verottajalle ja EU:lle, että lakkaavat verottamasta palkkaani."

Ei varmaan aavistanut, että MOT julkistaa näitä tietoja...

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2345...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Vastahan Halla-aho eilen myönsi:

"Kyllä tosiasia lienee se, ettei kenenkään ihmisen yksityiselämä kestä 100-prosenttisesti päivänvaloa."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/222444-sampo-terh...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

Niin, kyllä suomalaisten sieluissa se pimeä puoli on, kuten EVAn tutkimuksestakin ilmenee. Minusta se johtuu siitä, että sosiaalivaltion odotukset ja vaatimukset kansalaisiltaan ovat liian kovat, ja "epäonnistuneiden" ihmisten katkeruus saa sitten kummallisia muotoja. Mutta ei Suomesta yksin mitään natsivaltiota tule. Se vaatisi sitä, että kehitys muualla Euroopassa kulkisi siihen suuntaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Voihan joku mainita, että "Puolan ja Unkarin tie on meidänkin tiemme!"

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #16

Se, että sen kaltainen tulisi edellyttäisi vaalien lopettamista kokonaan oli kyseessä mihin suuntaan tahansa kallellaan oleva radikaalivaltio. Niin myös Lenin teki. Hävisivät vaalit ja totesi, että se "hullutus" loppui siihen. :-D

Käyttäjän KreiviOlaf kuva
Tommi O. Pälve

80% suomalaisista suhtautuu maahanmuuttopolitiikkaan nuivemmin kuin nykylinja on.

Jos Perussuomalaiset olisi päässyt pääministeri puolueeksi ja saanut tavoitteitaan läpi, ja esimerkiksi käännyttänyt Ruotsista tulleet turvapaikanhakijat Ruotsiin (ja vaikka vastapainoksi nostanut kriisin ajaksi pakolaiskiintiötä.) Niin ei kannatus olisi romahtanut.

Persujen kannatus romahti kaikkien vaalilupausten pettämiseen.

Jos taas olisi tehty mitä oli luvattu, Persujen kannatus olisi ehkä 40% paikkeilla.

Halla-aho, jos uskottavasti pystyy lupaamaan muutoksen, niin noususuuntaan menee.

Nykyisessä hallituksessa pyllyyn pantavana tosin ei persujen kannata enää sekunttiakaan olla.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Jos kuusi "äärikansallista" yksilöä tarvitsee kolme kilpailevaa rasistiryhmää, koska muut ovat liian hyysäreitä, niin melkoisen paljon lasket karismaa niinkin värittömälle miehelle kuin Hallis.
Varmasti olisi mahdollisuuksien rajoissa saada 10 kappaletta 2,5% äärikansallista puoluetta, joista kukaan ei ylitä maagista 3% rajaa, koska edes vaaliliitot pehmeämpien rasistien kanssa ei ole mahdollista.

Tästä on todisteita riittävästi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut perussuomalaisten uuden puheenjohtajan keskustelemaan hallitusyhteistyön jatkosta maanantaina."

https://yle.fi/uutiset/3-9651673

Silloin selviää puolueen jatkomahdollisuudet hallituksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset