Jorma Nordlin

Miten Sipilän Sote-uudistuksen aikataulu on oikeasti "laskettu"?

Vai onko se vedetty hatusta? Minulla on nyt työn alla kahden projektin suunnittelu. Ensimmäisen projektin projektisuunnitelman ja aikataulutuksen olen saanut melkein valmiiksi. Yhden järjestelmän käyttöönoton sain juuri pari viikkoa sitten hoidettua alihankkijan kanssa valmiiksi. Toinen projekteista on yhden tietojärjestelmän hankintaprojekti ja toisessa hankintaan "sähköisiä palveluja".

Toimittajat voisivat oikeasti kysellä Sote-uudistuksen aikataulun suunnittelmien ja laskelmien perään. Aikataulutuksen tarkempi selvittäminen näyttää menevän medialta ohitse. Kuitenkin kyse on suurista riskeistä. Soten aikataulukysymykset ovat olleet ylätason pyörittelyä, eikä ole siirrytty itse asioihin. 1.1.2019 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy uusille maakunnille. Eduskuntavaalit ovat saman vuoden keväänä? Onko se määritellyt aikataulun? Eli siihen olisi noin puolitoista vuotta aikaa. Mitä siihen mennessä pitäisi olla tehtynä, jotta siirtyminen onnistuisi?

Siinä ajassako uusia tietojärjestelmiä, järjestelmäintegraatioita, tietojen siirtoja ja muunnoksia kuntatason erilaisista järjestelmistä maakuntatason järjestelmiin? Ajateltuna aikataulutusta tätä taustaa vasten, olen kiinnostunut laskelmista ja suunnitelmista, joihin aikataulutus perustuu.


Hallitus ei pysähdy: ”Sote toteutuu 1.1.2019 alkaen”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/224231-hallitus-ei-pysahdy-sote-toteutuu-112019-alkaen

Toinenkin valiokunta varoittaa sotesta: ”Valtio joutuu varautumaan maksamaan korvauksia”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/224259-toinenkin-valiokunta-varoittaa-sotesta-valtio-joutuu-varautumaan-maksamaan-korvauksia

"Pääministeri Sipilä Ylelle: Sote-aikataulu pitää, korjaussarja pystytään tekemään"
https://yle.fi/uutiset/3-9697362

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvä kysymys. En osaa vastata. Veikkaan, että aikataulu on katsottu vaalien ajankohdasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä on minunkin epäilykseni. Aikataulun sanelee kiire, jotta uudistus saadaan vietyä niin pitkälle, ettei seuraava hallitus kykene sitä kovin herkästi torppaamaan ja veronmaksajat joutuisivat maksamaan torppauksestta kalliisti.

Aikataulu voi olla poliittisin perustein laadittu, eikä se välttämättä perustu faktoihin. Otetaanko suuria riskejä veronmaksajien ja ihmisten terveyden kustannuksella?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Husin toimitusjohtaja ei usko soten aikatauluun

Sote-uudistuksesta vastaavan ministerityöryhmän mukaan niin sote- ja kuin maakuntauudistus on määrä toteuttaa alkuperäisessä aikataulussa eli vuoden 2019 alusta lukien, myös valinnanvapauden kerrotaan kuuluvan tähän kokonaisuuteen. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuuttaa, että sote-aikataulu pitää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén ei aikatauluun usko.

– Teoriassa se voi tulla [voimaan], mutta varmasti siihen tulisi niin merkittäviä siirtymäaikoja sen lisäksi mitä nyt on ollut esillä, että käytännössä se ei kyllä silloin astu voimaan."

https://yle.fi/uutiset/3-9697832

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sote-uudistus on Suomelle vähän kuin sodankäynti USA:lle: se kestää ikuisesti ja vie kansan huomion pois muista asioista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset