Jorma Nordlin

Miksi eivät työkykyiset eläkeläiskansanedustajat opiskele uuteen ammattiin?

Eläkkeen käyttäminen on pitkittynyt ja käytännössä suurin osa heistä on ollut jo vuosia työttömänä. Vuosien mittainen roikkuminen tilapäiseksi tarkoitetulla eläkkeellä veronmaksajien rasitteena työelämän ulkopuolella heikentää entisestään työllistymisen mahdollisuuksia.

He näyttävät olevan myös itse passiivisia, koska sopeutumiseläke tarjoaa uudelleenkouluttautumismahdollisuuden tavanomaista opintotukea korkeammalla elintasolla. Näin merkittävää etua eivät ole käyttäneet. Ovat valinneet joutenolon vaihtoehdoksi. Eläkeläiskansanedustajien passiivisuus on hämmentävää.

Sopeutumiseläkkeellä olevat kansanedustajat tarvitsevat tehostettuja työvoimapalveluja. Heidän työmarkkina-arvonsa näyttää olevan heikko.  Sopeutumiseläkkeellä olevilla kansanedustajilla on sopeutumisvaikeuksia. 

He eivät näytä ymmärtävän, miten huikea opiskelumahdollisuus  uuteen ammattiin heille on tarjottu. Vuosien roikkuminen sopeutumiseläkkeellä käyttämättä aikaa uuteen ammattiin opiskeluun tuntuu järjettömältä toiminnalta. Jos vertaa tällaista opiskelumahdollisuutta esimerkiksi maahanmuuttajavaimoni tilanteeseen, hän maksoi ylemmän korkeakoulututkintonsa itse. Hän kävi töissä samaan aikaan kun opiskeli iltaisin. Se oli rankka ja kova suoritus, hän meni iltaisin noin klo 17 työpäivän jälkeen yliopistolle opiskelemaan. Yksistään liikkuminen suurkaupungissa työpaikan ja opiskelupaikan välillä ei ole niin helppo suoritus kuin Suomen kaupungeissa. 

Pitkittynyt työelämän ulkopuolella roikkuminen vaikeuttaa sopeutumista. Muutama kuukausi toimettomana kansanedustajana menee vielä lomailun parissa. Puolen vuoden jälkeen toimettomuuden haittavaikutukset alkavat näkymään. Pitkät ajanjaksot ansiotyön ulkopuolella herättäisivät kysymyksen tavallisen ihmisen kohdalla, onko tapahtunut syrjäytymistä.

Jo 2 vuotta työkykyisenä normaalin työelämän ulkopuolella on pitkä aika. Toki kaikenlaista tekemistä jouten ollessa ihmisillä voi olla, mutta ne ovat eri asioita kuin säännöllinen työelämään kuuluva arkirytmi ja vastuu työyhteisössä. Valtuutettuna kunnanvaltuustoissa toimiminen on lähinnä verrattavissa "harrastusluonteiseen" toimintaa. Se ei ole verrattavissa normaaliin työsuhteeseen.

Ne jotka ovat päästäneet tilanteesa kehittymään sellaiseksi, jossa käytännössä työelämän ulkopuolella oleva aika on pitkittynyt yli kahden vuoden, eivät ole toimineet järkevästi, jos ovat työkykyisiä. 2 vuotta pitäisi olla jo sellainen raja, jossa pitäisi viimeistään joku hälytyskello soida päässä ja jotain täytyisi omalle tilanteelleen tehdä.

 

Noin 2 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet


Päivi Lipponen

Marjo Matikainen-Kallström

Gestrin Anna Christina

Pertti Hemmilä

Anne Holmlund

Saara Karhu

Heli Paasio


Noin 3 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet

Eija-Riitta Korhola


Noin 4 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet


Astrid Thors

 


"Raskassarja", eli henkilöt jotka ovat olleet erittäin kauan sopeutumiseläkkeellä.
 

Yli 17 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet

Anssi Rauramo

Tuija Pykäläinen


Noin 14 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet

Maria Kaisa Aula

Eero Seivästö


Noin 10 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet

Arja Alho

Arto Bryggare

Arto Seppälä

Marjukka Parpola

Merikukka Forsius


Noin 6 vuotta sopeutumiseläkkeellä olleet

Tanja Karpela

Marjaana Koskinen

Kari Kärkkäinen

Suvi Lindén

Tuija Nurmi 

Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Matti Rönni

Onko tämä viimeinen "raskassarja" työelmän kannalta menetettyjä tapauksia?


IL: "Nämä ex-kansanedustajat nostavat tuhansien eurojen sopeutumiseläkettä - katso lista"
http://m.iltalehti.fi/politiikka/201707082200249004_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olen opiskellut kaksi kertaa uuteen ammattiin ja työllistynyt. Vaihtoehtona sille on ollut roikkuminen työelämän ulkopuolella. Omaa "älyään" kannattaa käyttää etsimällä itsestään uusia voimavaroja, joita voi kehittää.

Minun kohdalla yrittelijäisyys on paljon vaikeampaa byrokratian takia kuin kansanedustajilla, joilla on sopeutumiseläke, tai sopeutumisraha. Menetin käytännössä kesäkuussa kokonaan toimeentulon tehdessäni työsopimuksen kuntotutustuen jälkeen. Samanlaisia toimeentulokatkoksia on sairauksiin liittyvän työhönkuntoutumisen aikana ollut useita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaikilla ei ole pollassa kapasiteettia uuden oppimiseen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mutta eduskuntaan näyttää riittävän! Pitäisiköhän kansanedustajaehdokkaille vaatia pakollisena älykkyystesti, jotta sinne eivät pääsisi tällaiset aivokapasiteetiltaan vajavaiset.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Sellainen huomio vain että eikös Aula ollut noin 10 vuotta lapsiasiainvaltuutetun virassa?
Tähän asti olin kuvitellut että siitä sai palkan, eikä eläkettä maksettu.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

On tuolla muutama muukin joka josskin virassa tai toimessa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Just jostain bongasin et James Hirvisaarikin kertoo olevansa eläkeläinen, vaikka on vasta 57-vuotias.

Onko hän työkykyinen, on kokonaan toinen asia.

Marko Parkkola

Luin aikoinaan jutun lihanleikkaajasta, joka työonnettomuuden vuoksi menetti toisen kätensä. Hän kouluttautui toiseen ammattiin, mutta joutui sairauden vuoksi lopettamaan senkin. Kela keksi tässä kohdassa, että miehen käsi on varmaan kasvanut takaisin ja hän voisi palata lihanleikkaajan hommiin. En tiedä miten saaga on siitä jatkunut.

Onko tosiaan siis niin, että kansanedustajat ovat huonommin työllistyviä, kuin yksikätinen entinen lihanleikkaaja?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Vastauksena kysymykseen. Ei tarvitse, kun rahaa tulee muutenkin. "Eläke" ei myöskään estä lisätienistejä kunhan ei työllisty vakituisesti.

Tässä taitaa olla edustajat itselleen kehittäneet superperustulokokeilun.

Risto Moisio

Kansanedustajan työ on luottamustehtävä. Useimmat ovat virkavapaalla aiemmasta työstään ja voisivat palata siihen pudottuaan eduskunnasta. Sopeutumiseläke lienee parempi kuin aiemman työn palkka, joten ei kannata työllistyä kuten ei ansiosidonnaistenkaan alempipalkkaiseen työhön. Jälkimmäisten etuja kavennetaan ja heitä vaaditaan ottamaan vastaan työtä kuin työtä. Sopeutumiseläkeläiset voivat jopa tienata eläkkeen päälle. Heitä ei hätistellä poistumaan sopeutumiseläkkeeltä ainakaan 17 vuoteen, jos Iltalehteen on uskomista. Muistaakseni kansalaisia tulisi perustuslain mukaan kohdella tasaveroisesti. Orwell oli oikeassa: kaikki ovat tasa-arvoisia, jotkut tasa-arvoisempia kuin toiset.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

6 kk olisi sopiva aika sopeutua ja sitten työttömäksi työttömien ehdoilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olisi meidän tavallisten tallaajien edun mukaista tunnustaa tosiasiat mitä pikimmin.

Tämän blogikirjoituksen kannalta keskeinen tosiasia on se, että elämme yhteiskunnassa, jonka arvojärjestelmään kuuluu oman edun ajaminen muista piittaamatta.

Tuota taustaa vasten pitäisi olla ymmärrettävää, miksi nuo entiset kansanedustajat eivät ole ryhtyneet työntekoon kansanedustajan uran jälkeen: Miksi vaivautua, kun rahat riittävät muutenkin?

Meidän yhteiskuntamme nykyisen arvojärjestelmän puitteissa tuo on hyvä ja ymmärrettävä peruste.

Tämän jälkeen voisimme sitten siirtyä itse asiaan eli pohtimaan sitä, tulisiko meidän yhteiskuntamme nykyisiä arvoja muuttaa vai ei.

Käyttäjän KirsiOjansuu-Kaunisto kuva
Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Hyvä Jorma Nordin! Asiasi on erittäin tärkeä, Hyvää käytöstä ja kohteliasta on kuitenkin se, että tarkistaa faktat ennen kuin julkistaa totuutena sitä ettei kukaan meistä, ex-kansanedustajista, opiskele. Itse olen opiskellut koko ajan eduskunnasta putoamisen jälkeen teologiaa. Ensin Avoimessa Yliopistossa syksystä 2011 ja sitten pääsykokoeiden kautta Helsingin yliopistossa 2012. Nyt olen teologian kandidaatti ja jatkan syventäviä opintoja gradua tehden. Tavoitteena on teologian maisterin paperit ja sitten papin työt - jos Luoja suo :)
Ystävällisesti motivoitunut 53-vuotias opiskelija Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset