Jorma Nordlin

Olisiko Päivi Lipposen teko petos tavallisen ihmisen tekona?

Käy hyväpalkkaisessa ansiotyössä ja nostaa samaan aikaan eläkettä. Ahneus ei tunne rajoja ja vielä vastenmielisempää se on, kun ovat veronmaksajien rahat kyseessä. Konsulttiyhtiön johtajana Lipponen nostaa veronmaksajien rahoista maksettua sopeutumiseläkettä. Esimerkiksi jos tavallinen ihminen saa Kela-etuuksia ja palkkatuloja samaan aikaan, siitä voi joutua poliisitutkintaan. Voiko todella olla lain mukaan niin, että sopeutumiseläkkeen ehdot täyttyvät vielä, vaikka todellisuudessa kyseinen henkilö on ansiotyössä? Eikö eläkkeen määrää edes sovitella muiden tulojen mukaan. Kaikki sellaiset valtion ja kuntien hankinnat pitäisi tutkia, joissa on mukana konsulttiyhtiöitä ja muita yhtiöitä, joissa on entisiä poliitikkoja töissä, tai omistajina. Yli 60 000€:n hankinnat pitää kilpailuttaa hankintalain mukaisesti, jos 4 vuoden aikana kustannukset ylittävät edellä mainitun kynnysarvon. Onkohan Lipposen konsulttiyhtiö voittanut tarjouskilpailuja? "Eduskunnasta tippunut Päivi Lipponen johtaa huippukannattavaa konsulttiyritystä - nostaa samaan aikaan parin tonnin sopeutumiseläkettä"  http://m.iltalehti.fi/politiikka/201707282200292454_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lipponen pitää varmaan sopeutumiseläkettä nykyisessä johtajan duunissa kansanedustajan toimen kulukorvaukseen verrattavana etuutena.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Ei demareilla mitään moraalia ole. Saavutetuista eduista pidetään kiinni.

Näpit irti minun presidentin tuloistani; totesi Tarja Halonen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lindeen (kok)ei viitsinyt edes mennä töihin kun 5000e/kk voipi olla kotonakin.
P.Lipponen meni töihin kuten terveen tuon ikäisen kuuluukin .Otti vain 2000e sopeutumiseläkkeen .
Mitä tästä opimme? Työ jos oisi herkkua niin porvaritkin tekis sen ......

Ja koska säännöt sopeutumiseläkkeeseen teki eduskunnan enemmistö ,niin tuskin SDP niistä yksin päätti.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Menetti arvostuksensa viimeistään nyt. Eläkettä nostava palkan ja ansiotulojen päälle ei mitenkään sovi kansalaisen oikeustajuun.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pitäisi oikeasti tarkistaa tarkasti lainsäädäntö miten ihmeessä tämä voi olla mahdollista. Ei kyseisen eläkkeen edellytykset ole enää voimassa.

Kyseisen henkilön heikko moraali tulee nyt ainakin viimeistään selväksi.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Lipponen saa kansalaispalkkaa 2000 euroa kuussa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se olisi petos, koska asia menee pykälien mukaan:

"Eduskunnasta tippunut - tai sen omasta aloitteestaan jättänyt - kansanedustaja voi saada tuhansien eurojen suuruista sopeutumiseläkettä kymmenien vuosien ajan ja nostaa samaan aikaan osinkoja niin paljon kuin haluaa.

Ansiotulot eivät nekään ole este sopeutumiseläkkeen saamiselle, kunhan tulot eivät yhdessä eläkkeen kanssa ylitä kansanedustajan täyttä eläkettä."

Lipponenhan ei ole nostanut kovinkaan suurta palkkaa yhtiöstään, joten hänen menettelytavassaan ei ole juridisesti mitään moitittavaa.

Korkeintaan voi syyttää eduskuntaa siitä, ettei se muuta kyseistä lakia, jos siis haluaa syyllistä etsiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos ei saa kyseisen johtajan tason normaalia kuukausipalkkaa, niin siinä kierretään järjestelmää härskisti. Sopeutuminen muuttuneisiin olosuhteisiin on tapahtunut. Järjestelmän kiertäminen osoittaa viimeistään ettei enää eläkkeen myöntämisen perusteet täyty.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Järjestelmän kiertäminen osoittaa viimeistään ettei enää eläkkeen myöntämisen perusteet täyty"

Ei osoita. Eläkkeen myöntämisen perusteet on määritelty laissa eikä hän tai eläkkeen maksaja kyseistä lakia riko.

Ymmärrän kyllä, että haluaisit muuttaa lakia, mutta silloin blogisanomasi olisi pitänyt mielestäni kirjoittaa toisin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Mikäli Lipponen nostaa sopeutumiseläkettään vuoteen 2032 saakka, maksaa se yhteiskunnalle noin 350 000 euroa.

Paavon omistama yhtiö siis toimii täysin demokratian nimissä ja valuttaa rahaa vaimonsa kautta perheen käyttöön. Ei sitä tyhmät pääministeriksi koskaan pääsisikään.

Vanha sanonta kuuluu, ei ole tyhmä hän joka pyytää vaan hän joka maksaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Joo. Ja moraalia se on kaksinaismoraalikin. Varsinkin kuin sen tukemana voi poimia rusinat pullasta sekä syödä kakun ja säästää sen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #9

Jos sopeutumiseläke on tarkoitettu myönnettäväksi sille ajalle toimeentuloturvaksi mikä tarvitaa sopeutumaan kansanedustajan uran jälkeiseen aikaan, niin eikö johtajan toimi osoita sopeutumisen jo tapahtuneen? Vai pitääkö sopeutua koko jäljellä oleva työikä, kunnes jää varsinaiselle eläkkeelle?

Katsoin kyseistä eläkelakia. Ilmeisesti tahallaan se on kirjoitettu "löperösti", pitäisi katsoa hallituksen esitysten perustelut ja juuri se vanhempi laki, joka koskee näitä kansanedustajia, jotka ovat avokätisen eläke-edun piirissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Jos tämä asia risoisi tarpeeksi suurta osaa Suonen kansasta tarpeeksi paljon, niin seuraavissa eduskuntavaaleissa ääniä saalistaisivat ehdokkaat, jotka ilmoittaisivat ajavansa muutosta tähän lakiin. Se on sitä kansanvaltaa.

Voisi tietysti harkita keinoa estää tilanne, jossa kansanedustajat saavat itse päättää laeista koskien omia etujaan. Sellainen olisi loogista. Mutta kuka niistä sitten päättäisi? Pitäisikö olla joku toinen kansan valitsema elin?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #35

"...ehdokkaat, jotka ilmoittaisivat ajavansa muutosta tähän lakiin. Se on sitä kansanvaltaa".
Puoluekurin takia sillä mitä joku kumileimasin ennen vaaleja sanoo ei ole yhtään mitään merkitystä. Pelkkää lässytystä. Niin menevät kellokkaan perässä kuin lampaat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tavallisen ihmisen kohdalla tilanne olisi erilainen, tavallisen ihmisen tekona poliisitutkinnan harkinta tulisi aiheelliseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei poliisitutkinta tulisi aiheelliseksi kenenkään kohdalla, joka saa tukia olemassa olevien pykälien perusteella. Eri asia on, jos joku olisi antanut virheellisiä tietoja tuloistaan t.m.s.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Gallupit hermostuttaa pers-UV-kepulaisia.

Timo Ala-Harja

Kalkela jaksaa kälkättää persuista asiassa kuin asiassa.Tuskinpa he ovat olleet näitä lakeja säätämässä jotka mahdollistavat tälläisen välistävedon.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Muutenkin on aivan naurettavaa, että nämä entiset kansanedustajat saavat sopeutumiseläkettä, koska eihän sille edes ole mitään perustetta.

Nämä ihmiset on valittu aikoinaan määräaikaiseen työsuhteeseen eduskuntaan ja kun duuni on loppu, niin sitten vapaille työmarkkinoille työnhakijaksi, kuten kaikki muutkin tekevät.

Eivät nämä ihmiset tarvitse toimeentulotukea veronmaksajilta, kuten eivät hyvätuloiset lapsilisien nostajatkaan, mutta kun ahneudella ei ole mitään rajaa, järjestelmää käytetään surutta hyväkseen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ritva, hyvä pointti!

Jostain kumman syystä kansanedustajaksi nousu on tehty laissa arvokkaaksi kansalaisuuden ansionnousuksi, joka lopulta, putoamisen tai luopumisen takia palkitaan verovaroin.

Oletan, että suurin osa kansanedustajista ei ole valmis lakimuutokseen. Raha kelpaa, eikä moraalinen otsa juurikaan siitä rypisty.

Aivan sama, mitä puoluetta pudokkaat edustavat, raha kelpaa. Sopeutumiseläke nostetaan surutta eikä pohdita niitä, huono-osaisiakaan kansalaisia, joilta joskus äänensä kansanedustajiksi saivat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Luottamustehtävä? Ei työsuhde. Ei mitään perusteita ko. eläkkeelle.Pätkävirka 4 vuotta . Hakekoon Kunnille käsipareiksi vanhuksille tai Kelaan purkaan köyhien ja opiskelijoiden tukihakemuksia.Itsehän nuo säännöt niihin on tehnyt joten helppo homma.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ja järjestelmän ovat itse itselleen luoneet! Se on se tärkein ja törkein pointti tässä asiassa!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mutta kun noilla edustajilla on niin mitättömän pienet tulot. Nettotulonsa vastaavat vain n. 400.000 euron vuosipalkkaa ja päälle puoluetukiaiset.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Suomalainen vaalirahoitusjärjestelmä, jossa suurin osa kansanedustajaehdokkaista joutuu osallistumaan oman kampanjansa rahoittamiseen kymmenillä tuhansilla euroilla perustelee mielestäni kansanedustajien sopeutumiseläkettä. Kyseisen eläkkeen avulla moni eduskuntaan valitsematta jäänyt edustaja välttyy taloudellisilta ongelmilta. Ajallisesti rajoittamaton sopeutumiseläke on tietysti liian antelias. Käsittääkseni sopeutumiseläkkeen nostamisaika onkin nykyisin rajoitettu. Voidaan kysyä, ja mielestäni oikeutetusti, eikö sitten myös niitä kansanedustajaehdokkaita, jotka eivät koskaan tule valituiksi, tulisi tukea kampanjakulujen maksamisessa. Kysymys vaalirahoitusjärjestelmästä on paljon mutkikkaampi kuin siitä aikanaan käydyssä keskustelussa tuli ilmi. Keskustelun henki oli se, että kaikki vaaleissa ehdokkaille annettu taloudellinen tuki on jotenkin hämäräperäistä ja korruptiolle haiskahtavaa toimintaa. Tämän seurauksena lukuisat yritykset ja yhteisöt ovat lopettaneet kaikkien ehdokkaiden taloudellisen tukemisen. Jos tarkoituksena on ollut, että vain hyvin varakkaat tai varakkaista suvuista olevat ihmiset asettuvat vaaleissa ehdokkaiksi, niin tässä on melko hyvin onnistuttu. Kysyä voi onko se pelkästään hyväksi demokratialle.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mikäli tiedot pitävät paikkansa, niin tässä toteutetaan vain normaalia sosiaalidemokratian perusteesiä: ”Se, mikä on minun, on minun, mutta se mikä on sinun, on meidän.”

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sama teko kansalaisten enemmistön tekemänä laiton ja ilmeisesti "eliitille" laillista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Samaa tekoa ei voi tehdä muut kuin kansanedustajat, koska heidän etuuksiaan koskeva lainsäädäntö koskee vain heitä. Joten tuo toteamuksesi ei ole oikein relevantti.

Monilla muillakin kansanryhmillä saattaa olla etujaan koskien spesifistä lainsäädäntöä, joka ei koske sellaisia, jotka samaan ryhmään eivät kuulu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kommenttini oli hieman huolimattomasti muotoiltu, olisi pitänyt kirjoittaa samanlaisesta teosta.

Tavallisten kansalaisten kohdalla samanlainen teko johtaa aivan erilaiseen tilanteeseen, koska heitä koskeva vastaava lainsäädäntö on tiukempi kuin kansanedustajien kohdalla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#12:
Oikea termi ei siis olekaan petos vaan korruptio.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Juuri noin sen voi luonnehtia, mutta syynä on lainsäädäntö eikä jotenkin "kiero" laintulkinta. Kuten täällä jo on todettu, kannattaisi vaatia lainsäädännön muuttamista (joskushan se alamaisten "älämölö" jopa riittää muutoksen aikaansaamiseen).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vasta itsekin uutispuolelle vilkaistuani huomaan, että asiassa on jo tapahtunut kehitystä.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/226345-paivi-lipp...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä tulee käsitteeseen "eliitti" kansanedustajan kohdalla, niin on syytä pitää mielessä, että kansanedustajaksi voi päästä aivan kuka tahansa täysi-ikäinen Suomen kansalainen.

Kyseisellä työpaikalla ei ole koulutusvaatimuksia, ei fyysisen kunnon vaatimuksia, ei soveltuvuustestejä, ei yläikärajaa tai ikärasismia j.n.e. Se on siinä mielessä Suomen demokraattisin ja tasa-arvoisin työpaikka, myös hakuprosessinsa puolesta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Juha, tuo on niin totta!

"Kyseisellä työpaikalla ei ole koulutusvaatimuksia, ei fyysisen kunnon vaatimuksia, ei soveltuvuustestejä, ei yläikärajaa tai ikärasismia j.n.e. Se on siinä mielessä Suomen demokraattisin ja tasa-arvoisin työpaikka, myös hakuprosessinsa puolesta."

Hyväpalkkaiseen kansanedustajan tehtävään tulee valituksi, jos on äänestäjiensä mielestä parasta A -ryhmää.

Onhan siellä paljon julkkiksia, kuten iskelmälaulajia, missejä, hiihtäjiä, kiekkoilijoita, entisiä uutistenlukijoita etc. Sitten on myös tunnettuja liikemiehiä, heidän vaimojaan, lapsiaan, aiempien kansanedustajien lapsia, kansanedustajien avustajia ja lopulta maailmanparantajia, jotka uskaltavat ryhtyä ehdokkaaksi vain siksi, että ovat vahvasti sitoutuneet.

Äänestäjiä ei voi syyttää valinnoistaan, mutta toki heitä myös manipuloidaan.

Raha, joka sijoitetaan vaalityöhön. On sillä merkitystä.

Ei kuka tahansa Porakorven Akseli tule valituksi, jos vain pari naapuria uskoo, että siinä olis oikea mies etuskuntaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Asia ei aivan noin mene. Jos on tuore kansanedustaja ei ole vielä noussut siihen eliittiin, jolla on poliittisia verkostoja joiden kautta tulee erilaisia etuuksia. Kun on verkostot syntyneet ja asema puolueessa vakiintunut, ei enää käytännössä ole merkitystä sillä onko ääniä saanut ja kuinka paljon. Asema puolueessa auttaa eteenpäin.

Tämä asia näyttää niin erilaiselta jos katsoo asiaa puoluetyökokemuksen kautta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos on tuore kansanedustaja ei ole vielä noussut siihen eliittiin, jolla on poliittisia verkostoja joiden kautta tulee erilaisia etuuksia."

Mutta kansanedustajille suotavat edut saa joka tapauksessa jokainen kansanedustaja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei eliittiin kuulumista määritellä koulutusvaatimusten, fyysisen kunnon ja muiden vaatimusten perusteella vaan etuuksien, etuoikeuksien, taloudellisen aseman ja muiden vastaavien perusteella. Myös miljonääriksi vai päästä ilman koulutusvaatimuksia, soveltuvuustestejä ja muita vastaavia. Täytyy vain olla yrittäjänlahjoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, sanomani olikin, että kuka tahansa voi samalta viivalta pyrkiä tuohon kansanedustajaeliittiin. Nykyään, kun on kaikilla nettiyhteydet ja mahdollisuudet ilmaiseksi viestittää näkemyksiään, ei varallisuuskaan luo samanlaista kynnystä kuin aiemmin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Täytyy vain olla yrittäjänlahjoja".
Miljoonaperintö riittää ja siihen ei mitään lahjoja tarvita.

Marko Parkkola

No tämähän on moraalinen kysymys ja niissä asioissa sosiaalidemokraatithan ovat tunnetusti erittäin hyviä ;)

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

No,nämä tiettävästi ovat niitä "ansaittuja etuisuuksia" - voi pölvästien valtakuntaa !

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aikanaan voimassaolleet avokätiset kansanedustajan eläke-edut kertovat karulla tavalla miten häikäilemättömästi on käytetty hyväksi tavallisten kansalaisten velvollisuuden tuntoa demokratian suhteen, kun ovat tunnollisesti äänestäneet jotta demokratia toimisi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jorma,

muutosta ei tapahdu, ellei joku sitä vaadi. Nyt olet nostanut pintaan kansanedustajien ansiottomat sopeutumiseläkkeet.

Mielestäni tässä on oikeudenmukaisen muutoksen alku.

Maksamme veroina hyvinvoivien ex-kansanedustajien elämää samaan aikaan, kun maamme vähäosaiset jonottavat ruokaa.

Vähemmästäkin ahneudesta verenpaine nousee.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olen kirjoittanut tästä ongelmasta useamman kerran aikaisemminkin. Nyt kirjoituksen muotoilu osui paremmin kohdalleen päätellen tykkäysten, jakojen ja kommenttien määrästä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Laitetaan tähän Iltalehden artikkeli näistä sopeutumiseläkkeen saajista. Tuo kommenttiosio antaa kyllä selvän signaalin, mitä mieltä ihmiset ovat tästä palkitsemisjärjestelmästä, jota voisi mielestäni kutsua oikein hyvin rakenteelliseksi korruptioksi.

http://m.iltalehti.fi/politiikka/20170708220024900...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Päivi Lipposelta ei kyllä voi moraalisia toimia odottaa. Muutama vuosi sitten Tampereella tapahtui murhapoltto, jossa kuoli ihmisiä. Ennen kuin ruumiit oli edes jäähtyneet, kansanedustajat Päivi Lipponen ja Kimmo Kiljunen olivat järjestämässä "rasismin vastaista marssia" Tampereelle.
Pian selvisi, että murhapoltto oli järjestetty vakuutuskorvausten toivossa. Kiljunen oli sen verran fiksu, että tunnusti erheensä, mutta Lipponen ei. Hänen mukaansa rasistinen murhapoltto olisi voinut tapahtua ja siksi marssi oli ollut paikallaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Rasismia voi vastustaa joka tapauksessa. Mikä on ongelma?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vastauksena kysymykseenne: kaksinaismoraali

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Rasismia voi vastustaa joka tapauksessa. Mikä on ongelma?"

Joka tapuksessa, totta kai. Mutta mitä se "rasismi" oikeasti on, jota pitää vastustaa?
Olen joskus käyttänyt esimerkkinä vuosia sitten tapahtunutta, jossa kaksi jääkiekkojunioria nahisteli keskenään. Tummaihoinen ruotsalainen haukkui suomalaista finjäveliksi, johon suomalainen huusi vastaan että black boy. Vain suomalaista rangaistiin.
Jokainen suomalainen kokee "finjävel" -nimityksen historiallisista syistä loukkaavaksi, mutta me suomalaiset emme ole uhrikategoriassa riittävän korkealla jotta meidän kohtelu voitaisiin nähdä rasistisena.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ihmeen hiljaa silloin oli hallituspuolueet? Miksiköhän? Ei osoitettu marssilla mieltä eikä pyydelty anteeksi .

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä totuutta, mutta tunnen olevani kovin yksin Suomessa niiden joukossa, joiden mielestä kansanedustajien palkkiotaso ylipäätään on liian alhainen. Olisi parempi korottaa verollista palkkiota siten, ettei olisi tarvetta paikata nykyistä keskituloisen tavankansalaisen tasoa olevaa "palkkaa" erilaisilla kateutta herättävillä eduilla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...kansanedustajien palkkiotaso ylipäätään on liian alhainen".
Kun tulot vastaavat n. 400.000 euron vuosipalkkaa, eivät he kovin syvässä kuopassa ole. Onhan vuosityöaikakin liki 7 kk. Voi raukkoja riistettyjä...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tässä maassa on satoja tuhansia raskasta työtä tekeviä jotka ei tienaa edes tota 2donaa. Siitäkin kiky vielä nipistää osan ja sun mielestä kansanalistajat on pienipalkkaisia? Keskiansiokin taitaa olla puolet pienempi kuin alistajien palkkio.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kansanedustajien palkkio vastaa tasoltaan PK-yrityksen myyntipäällikön tasoista palkkaa. Eihän se varsinaisesti huono ole, mutta kun kyse on vain neljän vuoden pestistä valtakunnan tärkeimmän "hallintoelimen virkailijana" ja siihen mennessään joutuu luopumaan mahdollisesta aiemmasta parempituloisesta urastaan, niin ottaen huomioon tarpeen saada mahdollisimman päteviä henkilöitä hakeutumaan tuohon tehtävään, olisi suotavaa, että hakijat mieltäisivät tulotason sellaiseksi, että se ei uhkaa heidän taloudellista toimeentuloaan. Muuten tehtävään hakeutuvat vain varakkaat, joilla ei ole toimeentulo-ongelmia muutoinkaan tai sitten pelkkä "rupusakki".

200 kansanedustajaa kuuluvat tietysti "poliittiseen eliittiin", kuten asian tulee ollakin ja heidän palkkionsa on joka tapauksessa merkityksetön valtiontalouden kannalta. Sen tulee olla sellaisella tasolla, että he pystyvät keskittymään täysipainoisesti työhönsä ilman, että tarvitsee miettiä ensisijaisesti omia etujaan tai toimeentulohuolia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Kansanedustajien palkkio vastaa tasoltaan PK-yrityksen myyntipäällikön tasoista palkkaa. Eihän se varsinaisesti huono ole, mutta kun kyse on vain neljän vuoden pestistä valtakunnan tärkeimmän "hallintoelimen virkailijana" ja siihen mennessään joutuu luopumaan mahdollisesta aiemmasta parempituloisesta urastaan..."

Vapaaehtoinen valinta lähteekö ehdolle ja suurin osa suomalaisista omaa sen "keskitason" pätevyyden mikä on yleensä kansanedustajilla. Menestyneiden poliitikkojen kokemus työelämästä yksityissektorilla on yleensä vähäinen.

Alemman päällikkötason palkka on heille riittävä. Työssähän ei ole muuta tulosvastuuta, kuin menestyminen vaaleissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

"Vapaaehtoinen valinta lähteekö ehdolle"

Niin juuri. Siksi kansanedustajan pestin houkuttelevuus on syytä pitää riittävän korkeana, jotta pätevimmät asettuisivat ehdokkaiksi. Pätevimmillä on keskimäärin parempi tulotaso jo ennestään ja se tarkoittaa pääsääntöisesti myös oman elämän menorakenteen suuruutta, jota ei voi yht'äkkiä purkaa pelkästään siksi, että on sattunut pääsemään kansanedustajaksi neljäksi vuodeksi.

Toisaalta Helsinkiin asumaan muuttaminen aiheuttaa ulkopaikkakuntalaisille huomattavia menoja, jotka pitää jollain tavoin korvata. Eduskunnassa he kuitenkin edustavat omaa vaalipiiriänsä ja siksi tiuha kontakti ja matkustelu omalla paikkakunnalla on jo työnhoidollisesti välttämätöntä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...200 kansanedustajaa...".
Ei meillä ole 200 kansanedustajaa. Meillä on ehkä muutama kansanedustaja ja liki 200 "kansan"edustajaa.
Kellokkaita on ehkä 30 ja loput 170 ovat ryhmäkurin takia pelkkiä kumileimasimia.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tavallinen työntekijän vuosityö on noin 220 työpäivää. Kansanedustajan noin 100 päivää! Palkkio ja verottomat muut edut suhteutettuna työpäiviin on suuri, semminkin kun nekin vähät "työpäivät" kuluvat turhan jauhamisessa ja omien etujen nostossa. Esim Ville ilmoitti vastustavansa eläkettä, koska nauttii siitä itse lopun elämäänsä. Saavutettuihin etuihin ei kajota; tyypillisessä demarihengessä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Saavutettuihin etuihin ei kajota; tyypillisessä kepu-hengessä Traktorimarssilla.

-Niinpä niihin ei sitten kyllä koskettukkaan . "Navettojen" maalauksiin löyty rahaa ,kätilöiltä ja Sari- sairaanhoitajien lomarahoista.
Takuueläkkeisiin "köyhille" jolla ei ole palkkatyöstä työeläkettä 23e ,Kaikkonen lisää 40e-50e .
Kepu ,kok lehmäkauppa .Kok kelamsksunpoisto-Kepulle takuueläke-10
lähde: SKL
(veronmaksajien piikkiin)
Työeläkkeistä ja lapsilisistä vietiin 4v indeksikorotus.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Orpon, Sipilän ja Rinteen mielestä sopeutumiseläke on hyvää ja kunnianarvoista politiikkaa. Mikäli siinä olisi jotakin väärää, ko. laki olisi jo kokonaan lopetettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset