Jorma Nordlin

Laskeeko potilaiden "liukuhihnavastaanotto" lääkäreiden työmoraalia?

Jälleen kerran lähisukulaiselleni osunut huonosti hoidettu julkisen terveydenhuollon terveydenhoitokäynti herättää epäilyksen yleisestä työmoraalin heikkoudesta terveydenhuollossa. Huonosta palkasta ei ole kysymys. Kunnalla työsuhteessa olevan lääkärin keskipalkka on 6315€/kk ja alin palkka on 4000€/kk ja korkein on lähes 9000€/kk. Voisiko korkean kuukausipalkan vastineeksi vaatia laatua niinkin tärkeissä, kuin terveyteen liittyvissä asioissa?

Tällä kertaa ilmeisesti lähipiirissäni sattuneiden yksittäistapausten joukkoon kuuluva tapaus sattui lapselleni, jonka kanssa olin sairaalassa röntgenkuvauksessa. Jäin hieman hämmentyneenä ihmettelemään, kun röntgenhoitaja totesi asian olevan valmis ja kuva oli otettu. Ihmettelin miten ihmeessä lääkäri ei voi tajuta, että selästä pitää ottaa myös sivukuvat? Selän kehitykseen liittyviä löydöksiä ei pystytä tekemään ainoastaan edestä otettujen kuvien perusteella. Tästä asiasta minulla on kertynyt elämänkokemuksen kautta tietoa. Hyvässä hengessä asiallisen keskustelun jälkeen hoitaja kävi kysymässä sairaalan lääkäriltä voidaanko ottaa ne sivukuvatkin. Ne otettiin ja siinä säästettiin myös rahaa, ettei tarvitse erikseen sitten varata uutta aikaa röntgeniin.

Mietin tapausta jälkeen päin. Olisikohan jonkinlainen järjenkäyttö sallittua? Mikä ajaa ihmiset toimimaan näin oudolla tavalla? Kiireinen ja liukuhihnamainen työkö siitä huolimatta, vaikka palkkataso on hyvä? Aina ei kannata hyväksyä selitykseksi inhimillistä virhettä, vaan pitää myös kysyä sen työmoraalin perään.

Sinänsä inhimillisiä virheitä sattuu, mutta nyt virheitä on sattunut hieman liikaa lähiomaisilleni terveydenhuollossa. Toki terveydenhuollossa on alueita ja paikkoja, joissa tehdään hyvää työtä, mutta se hoitosuhteen käynnistymiseen liittyvä ensimmäinen tapaaminen näyttää yleensä olevan sellaisessa paikassa, jossa asiat eivät ole kunnossa. Se on siellä jossa lähetteitä kirjoitellaan. Voihan se olla myös eräs säästökeino, kun hoitosuhde ei lähde kunnolla käyntiin, niin säästyvät rahat ainakin joksikin aikaa. Toki epäilen sellaista tulkintaa.

Sitten niitä muita tapauksia joita lähiomaisilleni on sattunut, niin niitä riittää. Joitakin esimerkkejä mainitakseni, ne liittyvät joko lääkärien määräämiin väärin mitoitettuihin lääkeannoksiin, sydänkäyrien ja röntgenkuvien tulkintoihin ja jatkohoidon tarjoamisen laiminlyönteihin. Varsinkin tämä viimeisin vaihtoehto tulee yleensä yhteiskunnalle kalliimmaksi, jos siinä säästetään.

Sen verran näistä on minulle kokemusta kertynyt, että aion varmistaa nyt lapseni röntgentutkimusasian laadun. Teen sen valvomalla, että oikea asiantunteva taho tulkitsee kuvat. Suinkaan terveysaseman lääkäri, tai röntgenlääkäri ei ole riittävä, pitää olla ortopedi. Tarvittaessa kuvat menevät yksityislääkärin tutkittavaksi, jos ei saada muuten riittävää asiantuntemusta omaavaa lausuntoa.

Lääkärien palkkataso:
https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/1269/palkkataso_laakari.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mainittakoon eräs esimerkki mitä seuraa kun ylilääkäri pyysi erästä omaistani lähettämään kirjallisen valituksen sairaalalle, jossa päivistys oli järjestetty, koska oli päivystyksestä passitettu kotiin, vaikka olisi pitänyt viedä suoraan sairaalaan. Ylilääkärin vastaus kirjalliseen valitukseen oli sellaista "diipadaapaa" ja "huuhaata", ettei se aivan vakuuttanut asioiden johtavan yhtään mihinkään.

Vastaanottavassa sairaalassa lääkäri oli himan järkyttynyt miksi sinne vasta potilas meni seuraavana päivänä ja kävellen, olisi pitänyt vähintään istua pyörätuolissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oletteko seuranneet sairaalan päivystysykisköissä annettua kivunhoitoa? Se ei näytä ainakaan Helsingissä toimivan kovin hyvin. Päivystyksen käytävillä istuilee kivusta kärsiviä potilaita, eikä hoitajia ja lääkäreitä asia näytä kiinnostavan.

Marko Parkkola

Päivystykset ovat aivan turhia paikkoja, kun on kivusta kyse. Päivystyksestä eivät suostu kirjoittamaan mitään oikeasti toimivaa kipulääkettä. On kokemusta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vastaako nykyään Suomen terveydenhuollon laatutaso entisen itäblogin maiden nykyistä terveydenhuollon tasoa?

Onko Viron terveydenhuolto yhtä hyvää/huonoa, kuin Suomessa?

Jos lasketaan lääkärin työvoimakustannukset esimerkiksi yleisesti käytetyillä kertoimilla 1,5 ja 1,7. Niin 5000€:n kuukausipalkka vastaisi työvoimakustannuksena 7500€:n, tai 8500€ kuukausittaisia työvoimakustannuksia. Pitäisikö ihan oikeasti sillä hinnalla saada ne asianmukaisetkin röntgenkuvat otettua ja hoidettua eteenpäin lausunnolle?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kannattaa viedä ne rtg-kuvat arvioitaviksi erittäin kalliille ja äveriäälle yksityispuolen ortopedille.

P.S. Entisessä itäblokissa ei tainnut olla edes "itäblogeja".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi pitäisi valita erittäin kallis vaihtoehto? Olen käyttänyt yksityisen terveydenhuollon palveluja. Esimerkiksi yksi kallis laboratorioanalyysi, jonka aikanaan maksoin oli 240€, joten näissä mennään todennäköisesti reippaasti alle sen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Noin yleisellä tasolla voidaan todeta, ettei köyhällä ole varaa halpaan ja halvalla ei hyvää saa. Tämä tosiasia pätee myös terveydenhuoltoon asiakkaan kannalta katsottuna.

P.S. Kävin aikoinaan Leningradissa 1970-luvulla tutustumassa kaupungin terveydenhuoltoon. Mieleeni on jäänyt tilanne yhdessä monista esitellyistä sairaaloista.

Kuntoutusuima-altaassa oli kymmeniä venäläisiä ja altaan reunalla oli viisi "lääkäriä" näyttämässä jumppaliikkeitä tovereille. Oli professori, ylilääkäri, apulaisylilääkäri, osastonlääkäri ja apulaislääkäri, kertoi sairaalaa esittelevä oppaamme.

Suomessa paikalla olisi ollut yksi fysioterapeutti.

P.P.S. Tuohon aikaan Neuvostoliitto ylpeili tilastoissa maailman korkeimmalla lääkäritiheydellä. Se asia ainakin tuli kerralla selväksi, että määrä ei korvaa laatua.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Iselleni laittoi lääkäri Buranaa huuleen vaikka olin juuri sairastunut tähän Meniereen.

onneksi oli varaa yksityiselle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minä menin aikanaan uniapnean takia ensin yksityissairaalaan leikattavaksi, koska julkisella puolella olisi ensimmäinen vastaanottokäynti järjestynyt vasta puolenvuoden päästä, se aika olisi pitänyt olla töissä. Voitte kuvitella miten järjetön tilanne. Miten ihminen voi säilyä järjissään ja saamatta sydänkohtausta sinnitellen puolivuotta töissä vaikea-asteisen uniapnean kanssa? Unettomuutta käytetään kidutuskeinona.

No kyseinen touhu tulikin veronmaksajille kalliiksi, sitten myöhemmin kun sairaus kuitenkin uusiutui ja hoitoonpääsyä pitkitettiin. Toipuminen kuntoutustuella kesti yhteensä noin nelisen vuotta. Kela maksoi sairaspäivärahoja ja myöhemmin eläkeyhtiö kuntoutustukea.

Valtion olisi kannattanut lyödä vaikka maksuseteli kouraan ja yksityiselle, niin veronmaksajat olisivat säästäneet paljon varoja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uniapnean leikkaushoito oudoksuttaa; sellaista ei nykyään enää yleensä käytetä? YLeisesti ottaen rtg-lääkäri osaa parhaiten lukea rtg-kuvat. Säteily ei ole terveellistä, joten erityisesti lapsilla vältetään turhaa kuvaamista - asiaa en itse osaa sen paremmin arvioida.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #9

On hoitomuotona vielä ainakin Helsingissä HUS:ssa käytössä. Tilanne arvioidaan ensin ja katsotaan hengitysteiden rakennetta. Leikkaushoidosta huolimatta tauti voi uusia. Myöskään happimaskihoito ei sovi kaikille. Kokeilin sitä vuoden verran. Se ei minulle soveltunut. Hammaskisko toimii minulla.

Sairaalassa lääkäri teki luonnollisesti mainitun säteilyarvion.

Vielä sen verran uniapneasta, että niinkin hassu hoitomuoto siihen on ollut käytössä ja saattaa joku vielä sellaista ehdottaa kuin painon pudottaminen. Painon nousuhan yleensä johtuu uniapneasta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Väittäisin asian olevan päinvastoin. (Runsas) ylipaino pahentaa uniapnean kuten monen muunkin vaivan vaikutusta.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Asian vierestä kokemuksia sairaaloista...

Soitin aikoinaan itselleni ambulanssin kun stressin takia olin valvonut jo yli kaksi yötä ja paineet että syke koko ajan ihan katossa. Puhelimeen vastattiin että jos on stressi niin menepä kuule kylmään suihkuun. Menin siitä sitten omalla kyydillä TYKS ensiapuun jossa alettiin epäilemään oikein huumeidenkäyttäjäksi. Pyysinkin siinä sitten jotain nappia että olo edes hieman helpottuisi, sanoivat että: "ei meillä ole sellaista palvelua".

Siitä sitten ajoin kaupunginsairaalaan. Pistivät sängylle pariksi tunniksi istumaan jossa sitten kuuntelin keskustelua tyyliin: "käy sä nyt siellä tupakalla". Sanoin lopulta että: "hei kuulkaas nyt mä lähden", huusivat perään että: "omalla vastuulla lähdet", huusin takas: "niinhän tässä on jo menty varsin pitkään". Kotona kaapista löytämäni emännän lihasrelaksantit lopulta rauhoittivat oloni.

En kuollu, ihan. Tämä tarina on tosi ja tapahtui Turussa :(

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ne siis ottivat sinut sinne "tarkkailuun". Suomessa ei vain osata juuri kuvaamasi tilanteita hoitaa. Olen ollut Thaimaassa sairaalassa, jossa käy aivan tavalliset työssäkäyvät. Olen useamman kerran ollut erilaisessa terveydenhuollon yksikössä siellä. Asenne hoitotyöhön ja potilaan kohtaamiseen, mitä näin Thaimaassa on saanut minut ainakin ihmettelemään soveltuuko suomalainen luonteenlaatu ollenkaan sellaiseen työhön?

Marko Parkkola

Eikä ne kuvatkaan vielä takaa mitään. Olen tästä puhunut monet kerrat. Seuraava on fysiatrilta kuultua.

Radiologit katsovat monen monta kuvaa päivässä. He lausuvat vain lähinnä leikkausta vaativat asiat. Spesifisten asioiden, kuten reumatapausten, kuvien tulkinta jää sitten lääkärin harteille. Lääkärit eivät taas välttämättä ymmärrä kuvista hölkäsen pöläystä ja luottavat radiologin puutteelliseen lausuntoon.

Henk.koht. minun selän mri-kuvissa ei radiologin lausunnon mukaan näkynyt kuin pientä iän tuomaa rappeumaa, sekä kaksi pientä välilevynpullistumaa, jotka nyt olisi nähnyt sokeakin kuvasta. Fysiatri taas ei lukenut koko lausuntoa, vaan kävi itse kuvat tarkasti läpi ja löytyihin sieltä välilevyrappeumaa, nikamasiirtymää, hermojuuriahtaumaa ja ties mitä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Ei ne lääkärit ole ihmisiä kummempia, rahanperässä hekin juoksevat.

Itselläni on Vaasan keskus-sairaalan hallintoylilääkärin antama vastaus tekemääni valitukseen. Siinä on kohtia jotka on saanut aikaan aikamoisia ihmettelyjä ja jopa naurun purskahduksiakin.

Kokonaisuudessa Hallintoylilääkäri pahoittelee että sairaalassa on käsittelyni kestänyt kohtuuttoman kauan (3v)

Se että kun minut oli lähetetty yksityiselle taholle ilman maksusitoumusta, sekä sen että yksityisen praktiikan omisti sen sairaanhoidon osaston ylilääkäri jonka potilaana olin keskus-sairaalassa, oli valitettavaa.

Huvittavin lause koko vastauskirjeessä on seuraava lause
"kuitenkin voidaan todeta, että tutkimuksiin osallistuneet lääkärit ovat lähes kaikki olleet osittain päteviä"

Olin pyytänyt useaan otteeseen lääkärinlausuntoa Kelan kustantamaan työkyvyn arviointiin sekä tutkimuksiin jossa voidaan todeta minun mahdollinen näkövammaisuuteni sekä haitta-aste. Sain lopulta kirjeen sairaalasta jonka on allekirjoittanut silmäsairauksiin erikoistuva lääkäri.

Kirjeessä lukee seuraavaa.

"potilaalle ei kirjoiteta lääkärinlausuntoa kelan kustantamiin tutkimusiin näkövammaliitolle, tai muihin tutkimuslaitoksiin, koska potilas ei ole näkövammainen"

Lopulta sain hoidettua asiat kuntoon yksityisen lääkärin kautta, kokonaisuudessaan se tuli maksamaan minulle noin 7000€ Eläkepäätös tuli vajaassa kahdessa kuukaudessa hakemuksen jättämisestä..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset