Jorma Nordlin

Muusikko tuomittiin yrittäjäksi, miksi TE-toimisto on uudistuskyvytön?

Pitäisikö TE-toimistojärjestelmä lakkauttaa kokonaan ja keksiä jotain ihan muuta tilalle? Ainakin ensimmäinen korjaus ongelmaan olisi yrittäjäksi tuomitsemattomuustakuu, joka pitäisi säätää voimaan. Jo 90-luvulta muistan tapauksen, jossa kuntosalilla käynnistä rangaistiin karenssilla. Tapauksesta tulee kohta kuluneeksi kolmekymmentä vuotta. Sama mielivalta jatkuu TE-toimistoissa. Se on sitkeästi ihmisten harmina.

Suomi on erikoinen maa, jossa yrittäjyydestä on tehty rangaistus, jolla on vakavat seuraukset. On sinänsä absurdia, että niinkin tärkeästä asiasta kuin yrittäjyys on tehty lyöma-ase, joka johtaa toimeentulon menetykseen. Suomelle menestystekijästä on tehty "mustapekkakortti", joka voi jäädä käteen ja jonka kanssa voi joutua pahaan pulaan. Yleisradio kirjoitti jutun espoolaisesta musiikinharrastajasta, jolle määrättiin takaisinperittäväksi 8500 euron edestä työttömyystukia, koska hänet katsottiin yrittäjäksi. Tämä on oikeasti yrittäjyyden väärinkäyttöä. Julkisuus pelasti musiikinharrastajan. Nyt jälleen kerran TE-toimisto ilmoittaa tarkentavansa ohjeistusta.

Nämä samanlaiset mielivaltaiset tapaukset eivät näytä loppuvan. Työministeri Lindström törmäsi ilmeisesti TE-toimistojen ja muiden hallituspuolueiden vahvaan muuriin yrittäessään saada läpi uudistuksia, joiden avulla olisi päästy vihdoinkin tästä mielivallasta. Kokoomus taitaa olla se kivi työministerin kengässä.

Tämä ongelma on riesanamme vielä seuraavatkin kolmekymmentä vuotta, niin sitkeästi se loinen elää keskuudessamme TE-toimistoissa ja poliittisessa elämässä. Varokaa yrittäjyyden rangaistusta, se on ankara rangaistus. Siitä ei pelasta kuin julkisuus, jota saa vain harvat onnekkaat osakseen.

Ministerö on jo yli kome vuotta sitten tarkentanut asiaan liittyviä ohjeita TE-toimistoille. Ei näytä menevän perille sekään. Mielivalta elää niin sitkeästi, joten TE-toimistojärjestelmän uudistus vaatii toimistojen lakkauttamisen ja uuden palvelumuodon kehittämistä. YLE (2013): "Suoralle linjalle kerrottiin, että TE-toimistot ”leimaavat” ihmisiä päätoimiseksi yrittäjäksi vastoin lakia. Ministeriö aikoo tarkentaa ohjeitaan pää- ja sivutoimisesta yrittämisestä."

Johtuuko mielivalta osittain myös ministeriön omista ohjeista? "Olemme saaneet työ- ja elinkeinoministeriöstä useita ohjeita, joista yksi koskee yrittäjyyteen kannustamista, TE-toimistojen asiantuntijoita edustavan Työ- ja elinkeinohallinnon henkilöstöliiton (THHL) puheenjohtaja Eija Tuutti sanoo." (Seura)


Musiikin harrastajasta tuli yrittäjä tahtomattaan – TE-toimisto luopui 8 500 euron takaisinperinnästä: "Minulla ei ole tuloja"
https://yle.fi/uutiset/3-9742576

YLE: "Kolme työtuntia kuukaudessa teki yrittäjän - työttömyyskorvaus evättiin"
https://yle.fi/uutiset/3-6972479

Seura: "Työttömät ymmällään – Työvoimatoimisto pakottaa yrittäjäksi"
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tyovoimatoimisto-pakottaa-yrittajaksi/

Li Andersson: ”TE-toimisto pakottaa työtöntä työnhakijaa siirtymään yrittäjäksi”
https://demokraatti.fi/li-andersson-te-toimisto-pakottaa-tyotonta-tyonhakijaa-siirtymaan-yrittajaksi/

Outi Alanko-Kahiluoto: "Itsensä työllistävien työttömyysturvalaki osoittautui epäonnistuneeksi"
https://www.vihreat.fi/blogit/outi-alanko-kahiluoto/2016/01/itsensa-tyollistavien-tyottomyysturvalaki-osoittautui-epaonnistuneeksi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomi on erikoinen maa, täällä kannustaminen tarkoittaa kepitystä ja yrittäjyys tarkoittaa myös rangaistusta. Siinä on suomalaisen mielenmaiseman menestystekijät. Kokoomus on suurin kehityksen jarru menestyvän yrittäjyyteen perustuvan yhteiskunnan luomisessa. Kokoomuslainen konservatiivinen ajattelu lähtee siitä, että ihmisille pitää antaa keppiä ja pitää ihmiset pitää mahdollisimman nopeasti pudottaa pois elämästä verorahoilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On Suomi on er omanen maa. Kato kun tuota samaa TE ja KELA noudattaa työttömillekin.
Ja kenen ohjeilla? Sosiaali ja terveysministerien ja työ ja elinkeinoministerien tekemillä ohjeilla hallituksissa. Lakeihin antaa luvan hallituspuolueiden enemmistö.

"Leipäkortin" saantia tiukennettu -94 lähtien.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jo lähtökohtaisesti työvoimahallinnon yrittäjäksitulkitsemislogiikka on järjetön. Ei yrittäjäksi voi nykyään ryhtyä ilman liiketoiminnan suunnittelua, eli liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Miten ihmeessä käytännössä ilman työttömyystukia toimeentuloton voisi tienata toimeentulonsa yrittäjänä, kun ei ole edes olemassa toimivaa liiketoimintaa?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Hullua on myös se, kun olet työssä ja opiskelet työn ohella. Jos joudut työttömäksi niin muutut päätoimiseksi opiskeliaksi ja sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.

Näin kävä kahdelle opiskelukaverilleni, kun opiskelimme iltalinjalla tekulla. Opiskelu suoritettiin viikonloppuisin sekä perjantai iltana. Loput opiskelusta suoritettiin etäopiskeluna.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Haittaa ihmisten työmarkkina-arvon kehittämistä.

Mielivallan eräs syy on harkintakyvyttömille laaditut harkintaa edellyttävät ohjeet. TE-toimistot ovat virastoja, joilta ei pitäisi pyytää harkintaa edellyttäviä lausuntoja. He ovat parhaimmillaan yksityiskohtaisten nippelitason ohjeiden kanssa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kansanedustaja Anna Kontula pari vuotta sitten ehdotti, että peruskoulussa opetettaisiin kuinka TE-keskuksessa käyttäydytään ja miten fattasta saa haettu itselleen oikeutetut tuet. Ben Z. ja oikeistolaiset olivat eri mieltä.

Tämä tapaus taas osoittaa Anna K:n olleen oikeassa: kun TE-keskukseen mennään ilmoittautumaan, niin toimitetaan vain pyydetyt asiakirjat, ei kerrota mitään ylimääräistä mistään harrastuksista. Myöskään sairauksista ei saa kertoa, jos ei ole lääkärintodistusta. Muuten TE-keskuksessa tulkitaan, että yrittää vältellä työntekoa.

Mutta minkäs teet kun enemmistö suomalaisista kannattaa tällaista menoa: jos eivät äänestä kokoomusta niin ainakin Pihvi Lindströmin kaltaisen asioista mitään ymmärtämätöntä perussuomalaista eduskuntaan ja työministeriksi.

Kun maassa oli vihreä työministeri kymmenisen vuotta sitten, niin tuolloin sen apurahatutkijoiden ja taitelijoiden oikeus työttömyyteen vahvistettiin silloin kun he eivät olleet työsuhteessa tai apurahalla. Aikaisemmin heillä (tai siis meillä) ei ollut oikeutta edes työtulojen loputtua ilmoittautua työttömäksi tai siis tulkittiin tekevän kuitenkin salaa töitä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Tuo otsikossasi mainitsemasi tapaus ei ole ihan niin yksiselitteinen. Ignatius antoi kahdelle eri medialle hyvin toisistaan poikkeavan näkemyksen muusikkoudestaan.

Yle:
"Jatkuvasti olen ilmoittanut kyseessä olevan harrastus, ja olen koko ajan ollut työvoiman käytettävissä."
https://yle.fi/uutiset/3-9592502

Mieli:
"Itsetuntoani on vahvistanut se, kun jätin mainosalan ja lähdin seuraamaan omaa tietäni ja ryhdyin päätoimiseksi muusikoksi."
http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mit%C3%A4-sinu...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siitä huolimatta yrittäjyys edellyttää toimivaa liiketoimintaa. Haaveita voi olla, mutta yrittäjäksi ryhtyminen, hoidetaan aivan eri tavalla kuin TE-toimiston päätöksellä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Perustulotyyppinen lähestymistapa auttaisi, mutta siihen ei ole käytännössä mahdollisuuksia. Edellyttäisi parhaista eduista leikkaamista (ay-liike vastustaa) sekä tason asettamista riittävän alas.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oletko varma että AY on se joka vastustaa?
Eikös se tule yrityksille halvemmaksi kun työttömyyskorvaukset tulee veronmaksajien piikkiin Kelasta? Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha.
Nyt kun vielä ansiosidonnaisen kestoa pudotettiin 500pv 300pv-400pv.
Sitten putoaa peruspäivärahalle=toimeentulotuelle= Työvelvoite 0 eurolla tukea vastaan.

Työttömien kyykytysohjelma:
Ilmaiseksi vapaaehtoistyönä tehnyt keiteli kahvia kirpputorilla= Kela: teki työtä,karenssi ja tuet pois.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

A)-työtön:
Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:
työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta
ansiopäivärahasta
Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona.
Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin.
-Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.

B)-Rikas ja hyvätuloinen:
Perustulon määrä on sama koko kokeilun ajan, eivätkä sitä pienennä mitkään saajan muut tulot. (eikä muut Kelan-etuudet)

Huomasitko perustulon juonen?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Pitäisikö TE-toimistojärjestelmä lakkauttaa kokonaan ja keksiä jotain ihan muuta tilalle?"

Kyllä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen kuullut tästä yrittäjäksi tuomitsemisesta ja sen pelosta, joka estää työnteon tai varovaisesti kokeillen yrittämisenkin aloittamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset