Jorma Nordlin

Valtion omistajanohjauksella on heikko asema hallitusammattilaisia vastaan

Hallitusammattilaiset muodostavat vahvoja etupiirejä. Viimeaikainen eläke-etuesimerkki osoittaa minkä tahon luottamus kannattaa säilyttää. Valtio-omistajan pettämisestä ei isoa vahinkoa synny. Jos merkittävien yksityisten yritysten omistajien edustajat pettää, niin seuraukset ovat pahemmat. Silloin ura yhtiöiden hallituksissa loppuu todennäköisesti siihen.

Nyt kylmäkiskoisesti oli valtio-omistajalle todettu, ettei katsottu aiheeksi informoida asiassa: "Osapuolet kertoivat, että he tiedostivat tilanteen, mutta olivat päätyneet tähän – että siitä ei informoitu vastuuministeriä. Myös Finnairin hallitus katsoi, että se tulee tekemään päätöksen, joka on ristikkäinen hallituksen linjauksen kanssa."

Toimitusjohtajan taustajoukossa on niin vahvoja muiden suuryritysten hallituksissa istuvia hallitusammattilaisia, joiden vuoksi Finnairin hallitusten jäsenille ei ollut mitään väliä mitä valtio pääomistajana ajattelee asiasta. Vaikka koko hallitus erotettaisiin, niin jäsenille on tarjolla paljon hyviä hallituspaikkoja. Joten, "so what"?

Tätäkin taustaa vasten ajateltuna kaikenlaiset taloustalkoot ovat vain julkisuuspeliä ja mediahölinää, joka kohdistuu tavallisiin työssäkäyviin ihmisiin. Tuskin edes maan pääministeri entisenä yritysjohtajana niihin talkoopuheisiinsa uskoo silloin, kuin kohteena ovat suuryritykset ja varakkaat. Puheilla pidetään yllä jonkinlaista markkinatalouteen soveltumatonta solidaarisuuden kulissia. SOME-aikakaudella tällaiset puheet ovat melkein kertakäyttötavaraa.

"Lintilä Ylelle: Finnair ja omistajaohjausosasto tiesivät, että lisäeläkepäätös on valtionhallinnon kannan vastainen"
https://yle.fi/uutiset/3-9764252v

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hallitus uskaltaa tehdä pääomistajan tahdon vastaisen päätöksen, se ei ole pieni asia, vaikka yhtiön taloudenhoidon kannalta kyseisellä eläkepäätöksellä ei käytännössä ole mitään merkitystä. Opettavatko hallitusammattilaiset nyt valtio-omistajaa tavoille? Vaikka ei olisi tarjolla enää yhtään hallituspaikkaa valtion yhtiöissä, silti niitä riittää joihin pääsee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

On tämä aika hurjaa ja kurjaa menoa! Hallitusammattilaiset (= Hyvät veljet) ovat näitä Suomen kruunupäitä, jotka tekevät mitä tahtovat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ihme juttu että sinne Finnairin, tai minkään muunkaan valtionyhtiön hallitukseen on kukaan suostunut, jos kerran parempia paikkoja on tarjolla yllin kyllin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyvät edut ja entinen monopoliyhtiö, jolla on vahva asema markkinoilla valtion turvaamana. Varsinkin tämä jälkimmäinen tekee toiminnasta helpompaa ja sen lisäksi kun vaikeuksia tulee, niin veronmaksajat tulevat apuun.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Tuo ei kuulosta lainkaan so what -asenteelta. Kummin päin se asia nyt mielestäsi on?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Siinä vaiheessa, kun kaksi etua asettuu vastakkain se sitä on. Joko miellyttää suuryrityksiä edustavia hallitusammattilaisia, tai valtio-omistajaa, kun tulee valintatilanne, niin valtion homma on se so what, jos pitäisi pettää omat tukijoukkonsa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

No jos omistajan "etuja" valvoo valtionyhtiöiden hallituksessa kansanedustaja ,niin miten nuo on onnistunut siinä?
Fortumin optiot= 2 kesk.
Nyt Finnair=?
Omistusohjaus Sipilä/Lintilä kesk.

Mielestäni erittäin "hyvin". Koska edm.pörssiyritysten hallitukset päättää optiot,lisäeläkkeet itse.

Outoa on se ettei niin PM kuin VM tiennyt siitä? Mikä on esim.Finnairin tulos (mitä on tulossa kirstuun, Budjettiin)) Saako Finnairin "pojat" tulospalkkioita, eläke etuja vai "kikyn" huonosta tuloksesta.

Ei muuta kuin kenkää:
https://yle.fi/uutiset/3-5072596

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Heliövaaranhan tässä kuuluisi olla halsterissa ja vasta toissijaisesti Sipilän/Lintilän.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Niin pitäisi, mutta missä se valta on jolla se tehtäisiin? Ei missään. Korkeintaan lentää hommasta "pihalle" ja saa uuden huippupalkkaisen duunin tilalle jos haluaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuolla tarkoitin lähinnä sitä, että ei asiaa oikeasti pidetä hallituksessa pahana, kun todetaan vain että hommat jatkuvat normaalisti. Käytännössä siis asialle ei aiotakaan tehdä mitään, vaikka osaston johtaja on sallinut pääomistajan ohjeistuksen vastaisen järjestelyn tapahtuvan informoimatta edes vastuuministeriä. Sipilän pöyristyminen on pelkkää teatteria. Muuten Lintilä olisi jo antanut Heliövaaralle lähtöpassit. Sillä ei ole merkitystä löytäisikö hän uuden huippuhomman heti (kunhan se ei ole valtion hommissa).

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eiköhän Heliövaara tällä taustalla halutessaan pärjää:
Heliövaara on ollut SRV:n toimitusjohtajan maaliskuusta 2006. Hän oli Pohjola-Yhtymä Oyj:n toimitusjohtaja vuosina 2001–2005. Aiemmin Heliövaara on työskennellyt eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtajana ja Merita Pankin varatoimitusjohtajana.

Virkamiespesti on vaan kohta katkolla ja hyviä veljiä tarvitaan. On muuten mielenkiintoista, että nämä omistajaohjauksen virkamiehet nettoavat melkoisia summia hallituspalkkioden myötä. Joskus puoli vuotta sitten uutisoitiin kuinka jollain ne olivat yhtä suuret kuin palkka.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aikanaan entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen kuittasi yhdestä hallituspaikasta saman verran kuukaudessa kuin oli tavallisen työssäkäyvän keskiansio. Se siinä oli erona, että hän kävi kerran kuussa kokouksessa, sillä oli hommat tehty.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onkohan näillä raharikkailla sittenkin taskut jopa käärinliinoissa ?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

On kolme asiaa: ahneus, valta ja viha, jotka sokaisevat helposti tyhmän ihmisen, mutta ei viisasta ihmistä. Viime sodista maksettiin kova hinta: Talvisota vaati 26 662 kaatunutta ja Jatkosota 63 327 kaatunutta eli yhteensä 89 989 kaatunutta, haavoittuneista ja kotinsa menettäneistä puhumattakaan.

Ilman näitä kahta torjuntavoittoa ja sotien ajan suuria uhrauksia tämä nykyinen ”saalistus” ei olisi mahdollista. Tuskinpa kirkkomailla makaavat sankarivainajamme katsoisivat hyvällä tätä menoa, jos he eläisivät. Ilman heitä Suomen kansa asuisi näinä päivinä Uralin itäpuolella todennäköisesti lähellä Kiinan rajaa, kuten Stalin suunnitteli ennen Talvisotaa. Minusta tällä nykymenolla tärvellään sankarivainajien perintöä. Ei jonkun työpanos voi olla rahallisesti 45 kertaa arvokkaampi kuin toisen.

Kävin tässä alkukesästä Hietaniemen sankarihautausmaalla. Siellä pisti silmään kaksi hautaa, joihin eversti ja sotamies on haudattu rinnakkain. Se kertoo konkreettisesti niistä uhrauksista, joita jouduttiin tekemään yhteiskunnallisesta asemasta tai sotilasarvosta riippumatta Isänmaan hyväksi. Tuskinpa kumpikaan näistä sankarivainajista hyväksyisi vallalla olevaa ”saalistusta.”

Ehkä näillä ”hallitusammattilaisilla” olisi syytä myös pieneen ”excursioon.” Hautausmaalta löytyy myös istuinpenkkejä, jossa voi kaikessa rauhassa miettiä ”syntyjä syviä.”

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. "Useampi" saisi myös miettiä mitä tuli ministerivalassa luvattua.Sormet piplian päällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset