*

Jorma Nordlin

Jakovaran käyttämisellä perustulon kehittämiseen rakennetaan tulevaisuutta

Yrittelijäisyyden ja yrittäjyyden lisäämiseksi ja sosiaaliturvan byrokratian vähentämiseksi perustulon käyttöönotto on välttämätöntä. Nykyisessä sosiaaliturvassa on niin vaikeita valuvikoja joiden korjaaminen ei ole onnistunut vuosikymmeniin.

Yritystuista voidaan siirtää myös rahaa perustulon käyttöönottoon. Näin tuetaan yritysten sijaan yrittelijäisyyttä, joka luo työpaikkoja. Esimerkiksi Kesko saa yritystukia noin 0,5 miljardia euroa. Silloin kun valtion budjetissa syntyy ylimääräistä jakovaraa, se kannattaa käyttää merkittävien tulevaisuuteen tähtäävien muutosten toteuttamiseksi. Tätä kautta lisätään myös valtion velanhoitokykyä.

Perustulo on pakko ottaa käyttöön. Kokoomuskaan ei pysty sitä vastustamaan. Joko sen käyttöönotto tehdään suunnitellusti ja hallitusti, tai kriisin keskellä kiireessä ja hallitsemattomasti. Kokoomuksen asenteet kulkevat globaalin kehityksen vastavirtaan.

Yhteiskunnan kehitys kulkee vääjäämättä kohti perustuloa. Työmarkkinat eivät kykene seuraamaan  työttömyyden kasvun vauhdissa, kun teknologia kehittyy. Markkinatalous ei kykene siinä vauhdissa luomaan uusia työpaikkoja, kuin vanhoja katoaa. Niiden korvautumisen hitaus pudottaa ihmisiä jäykän ja byrokraattisen sosiaaliturvan varaan. Tämä tarkoittaa jatkuvia toimeentulokatkoksia.

Joustavaan ja ketterään työntekoon kehitetään uusia teknisiä ratkaisuja. Markkinoille tulee kännykkäapplikaatioita ja muita sovelluksia, joiden kautta mikrotyötä voidaan ostaa. Robotiikan seurauksena työvoiman kysyntä merkittävästi vähenee, juuri tämän kysynnän "notkahduksen" pituuteen voidaan vaikuttaa perustulolla. Perustulolla elävä voi esimerkiksi erilaisten sähköisten palvelujen kautta tehdä monenlaisia töitä ja joustavasti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Perustulo liene ainut keino nostaa Suomi työttömien aktivoimisen kautta.

Jokaisella on joku erittäin rakas asia, josta tietää tai jossa taitaa yli muiden. Tätä ei uskalalla työttömyyskorvauksilla tehdä edes pienimuotoisesti....

Kuinka monta vihaista lintua tuolla ulkona on ?

Samalla voisi helpottua paine kasvukeskuksissa, kun omavaraisuutta tavoittelevat voisivat tulla toimeen vähemmälläkin työllä maaseudulla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen täysin samaa mieltä ja odotan perustulokokeilun syksyn tuloksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset