Jorma Nordlin

Voiko keskiluokan verokapinalla saada ääniä?

Jos ottaa poliittiseksi teemakseen verokapinan, niin minkälaisella hallituskokoonpanolla voisi saada aikaiseksi verotukseen merkittäviä muutoksia? Paljonko keskiluokan verotusta pitäisi keventää, jotta kyse olisi sellaisesta muutoksesta joka edellyttää jo verokapinaa?

Ruvetaampas höveliksi ja annetaan keskituloisille 50 euron kuukausittainen veronalennus.  Pääsevät sitten viettämään  vaikka viidellä kympillä ravintolaillan kerran kuussa. Noin pienen veronalennuksen saamiseksi ei kannata keskiluokan lähteä kadulle kapinoimaan ja rettelöimään.

Mutta tehdäämpä kuitenkin nyt taulukkolaskentaohjelmalla pieni laskuharjoitus. Noin 2,4 miljoonaa suomalaista ovat keskituloisia, heitä on noin 44% väestöstä. Valtion budjetista pitäisi varata 50€:n veronalennusta varten noin 1,4 miljardia euroa. Jo nyt sen yhdenkin miljardin euron säästön aikaan saaminen valtiontaloudessa on kovan työn takana.  Mitään huikeita uusia ideoita tuskin kellään löytyy, mistä saisi ylimääräistä rahaa valtion rahakirstuun edes näikin pienen veronalennuksen toteuttamiseksi.

Tuskin ministerin paikkojen tavoittelu käyttäen keskiluokan verokapinaa "keppihevosena" menee äänestäjille läpi. Siitä pitää media huolen.

Tässä kirjoituksessa esitetyt luvut antavat suuntaa-antavan esimerkin miten keskiluokan verokapinan ottaminen poliittiseksi teemaksi nykysessä valtiontalouden tilanteessa on epärealistista ja häikäilemätöntä poliittista opportunismia. Jos verokapinalla poliittista menestystä tavoittelevat onnistuisivat menestymään, niin käytännössä he kykenisivät jakamaan korkeintaan muutamien eurojen ylimääräiset roposet keskiluokalle ja siinä olisi se verokapina. Siitä ei hyötyisi kukaan muu kuin verokapinalla ministerinpaikkoja saaneet.

Olisiko keskiluokan verokapina kapinaa nykyistä hallitusta vastaan?

 

LV: "Kuka on keskituloinen? Katso tästä, mitä tilastot kertovat"
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/291393-kuka-on-keskituloinen-katso-tasta-mita-tilastot-kertovat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kokoomus ja Keskusta tuskin lähtevät keskiluokalta veroja kovinkaan merkittävästi keventämään. Vasemmistosta siihen voisi saada kaverin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulisin, että vasemmistosta ei ainakaan saisi kaveria. Tai sitten se edellyttäisi sekä keskituloismääritelmän rukkaamista että veronalennuksen vesittämistä jonkinlaisella lisääntyneellä progressiolla.

Keskituloisten veronalennus sopii paremminkin juuri kokoomuksen ideologiaan. Silloin se tarkoittaa nykyisenkaltaisen keskituloisia kuristavan progression loiventamista siten, että lisäansioista jää enemmän käteen. Tämä puolestaan ei mitenkään sovi vasemmiston pirtaan.

Paras keskituloisten veroalen toteuttamiskeino olisi siirtyminen tasaprosenttiseen tuloverotukseen, kuten on asian laita vaikkapa eteläisessä naapurimaassamme.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mikä olisi kuvaamasi veronalennuksen kustannukset ja millä se rahoitettaisiin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #3

Tavoitteena tulisi olla, että kasvanut motivaatio hankkia lisätienestejä yhdistyneenä kasvaneen kulutuksen generoimaan ALV-verotuoton kasvuun kompensoisi keskituloisten keskimäärin alemman tuloveroprosentin aiheuttaman "menetyksen". Toisin sanoen päätös olisi verokertymän kannalta neutraali tai positiivinen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #4

Siinä vaan todennäköisesti tulee samaan aikaan robotiikan ja automatiikan kehityksen myötä notkahdus työmarkkinoilla työpaikkojen tarjonnan suhteen. Työn kysyntä vähenee ainakin tilapäisesti ja todennäköisesti pitkäksi aikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Työllisten osuus populaatiosta ei pitkällä tähtäimellä kuitenkaan ole lineaarisesti muuttunut juuri mihinkään jo kauan jatkuneen automatisaation funktiona. Vain työtehtävät ovat muuttuneet. Samaan aikaan kun vanhanaikaisiksi käyvien töiden tekijöiden keskuudessa työttömyys lisääntyy, alaa valtaa kipeä työvoiman tarve uusilla alueilla.

Äärimmäisen hyvä esimerkki tästä on maatalous, joka työllisti vielä 50-60 -lukujen vaihteessa noin kolmasosan työvoimasta. Nykyään puhutaan parista prosentista. Siihen aikaan koko väestön työllisyysaste oli kuitenkin alhaisempi kuin nykyään, koska perheissä useinmiten oli vain yksi tulonsaaja.

Aina kun kehityksen annetaan tapahtua luonnollista tietä ilman, että valtio tai joku muu diktatorinen taho menee sössimään väliin, saavutetaan jollain aikajaksolla tasapaino. Robottien tuottamille hyödykkeille ei löydy asiakaskuntaa, jollei ihmisillä ole tarpeeksi tuloja tai sitten niiden hyödykkeiden hinta täytyy automatisaation tuloksena laskea rajusti.

Ei ole näköpiirissä tilannetta, jossa tuotantovälineiden omistajat robottien avulla tuottaisivat putkessa tavaraa, jota kukaan ei osta. Jos kenenkään ei tarvitse tehdä varsinaista teollista tuotannollista työtä, niin tulonjako yhteiskunnassa atsii uudet luonnolliset uomansa. Pohjimmiltaan se tapahtuu yksilökohtaisten valintojen seurauksena, mutta ne tulevat muodostamaan kehityskokonaisuuden, jota puolestaan voi tarkastella myös sosiologisesta näkövinkkelistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #12

Teknologian murroskautena ei peräpeiliin tarkastelemalla kykene ennakoimaan mikä odottaa mutkan takana. Nyt on oikeasti tapahtumassa isoja muutoksia. Siitä pitää markkinatalous huolen. Joko on jo, tai on käynnistymässä kilpajuoksu uusille markkinasektoreille, joita syntyy automatiikan ja robotikan alueella. Suomessa yritykset ovat jo kovaa vauhtia juokseamssa muiden mukana automatisoimaan asiakkaiden toimintoja ja keräämään hyvä tuotot. Siinä sitten katoaa työpaikkoja todennäköisesti pitkäksi aikaa.

Sijoittajat takaavat, että automatiikan ja robotiikan käyttöönotto etenee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Kyllä peräpeiliin katsomalla saadaan ymmärrys yleisistä lainalaisuuksista. Esimerkiksi vielä 1800-luvun alussa kaikki kankaat ja vaatteet tehtiin käsityönä, mutta Englannin tekstiiliteollisuus myöhemmin samalla vuosisadalla mullisti kertaheitolla kaiken. Kymmeniätuhansia villankehrääjiä jäi työttömiksi, mutta tilalle tuli kymmeniätuhansia tehdastyöpaikkoja. Ja tuotantomäärät kasvoivat samalla kun lopputuotteen hinta aleni markkinoilla.

Robotisoinnin seurauksena työpaikkoja muodostuu robottien suunnitteluun, ohjelmointiin, huoltoon, virustorjuntaan j.n.e. Mutta ennen kaikkea työvoimakapasiteettia vapautuu sellaiselle palvelusektorille, jossa asiakkaat eivät halua robottien palveluja.

Kun tietokoneaika varsinaisesti alkoi ripeämmin edetä 70-80 -luvuilla yrityksissä Suomessa, hyvin yleinen työpaikkailmoituksen nimike Hesarissa oli "systeemisuunnittelija". Sellaisia haettiin pilvin pimein joka kiven kolosta. Nyt ne systeemit myydään valmiina paketteina SAP:n tai jonkin muun softatoimittajan kautta eivätkä yritykset enää palkkaa oman alansa ulkpuolelta tulevia "systeemisuunnittelijoita". Silti IT-ala työllistää nykypäivänä niin prosentuaalisesti kuin absouuttisestikin monin verroin enemmän henkilöitä kuin noina aikoina.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #14

Nyt on ihan eri tilanne, kun aikanaan tietotekniikan alueella. Nyt ollaan merkittävässä murrosvaiheessa. Työpaikkoja syntyy kun työntekijöitä tulee lisää markkinoille, mutta ei synny siinä vauhdissa kuin työttömiä.

Jos todennäköisesti automatiikan ja robotiikan kehityksen seurauksena syntyneestä 10 työttömästä korkeintaan yksi työllistyy niiden operointitehtäviin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Kaikki uusi on aina uutta, mutta kaikki lainalaisuudet säilyvät ennallaan. Ei maatalouden parista työpaikkansa menettäneistäkään kuin muutama prosentti työllistynyt leikkuupuimureiden tai lypsykoneiden huoltajiksi, mutta niinpä vain joutuivat paikkansa yhteiskunnassa etsimään. Ja väestön kokonaismäärään suhteutettuna tuo agraarikulttuurista luopuminen oli vähintään yhtä suuri muutos.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei riittäs äänet vas,sdp,UV -kepu,kok,rkp,krst,vihr.
Täyttä puppua UV-"työväenpuolueelta"!

Kansaan vois purra enempi tämä ns."ryhtiliike"eduskunnassa ja esimerkkinä "hyvävelijohtajille"!
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005326045.html

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Epätoivoiselta vaikuttaa Sinisen ryhmän touhu.

Hallituksen apupuolueen on mahdotonta profiloitua uskottavana vaihtoehtona ensi vaaleissa, jolloin heidän taipaleensa taitaa myös päättyä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä on jatkoa Käteisen sanomisten ja tekojen apinoinnille, joka on sitten ilmeisesti Sinisten Marx. Sari Sairaanhoitaja mahdollisti Käteisen vaalivoiton ja hillotolpan tosin ilkeiden ihmisten mielestä syöksi samalla Suomen nykyiseen, vuosien lamaaan (jää nähtäväksi onko tämänhetkinen talouskasvu anomalia )

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
hillotolpan tosin ilkeiden ihmisten mielestä syöksi samalla Suomen nykyiseen, vuosien lamaaan
A) Paikka oli Suomen .Käteinen jatkoi O.Rehnin tilalle koska hän tuli Kepun ehdokkaaksi eduskuntavaaleja varten-14
Aivan kuten Stub meni Vapaavuoren tilalle nyt.
(Kuten kerroin paikka oli Suomen ja ensin siihen ehdotettiin Urpilaista joka ei mennyt. Kok Vapaavuori meni)

B)-Lamaan syöksi kyllä Pm-puolue Kepu +kok,rkp,vihr. yhdessä.
VM-ei edes Käteinen tai VM-Urpilainen päätä yksin mistään.Ei edes PM-Mooses Lipponen.
Vaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmät enemmistönä eduskunnassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harvemmin yksikään hallituspuolue yllyttää kansalaisia kapinaan. Tuohan todistaa, että siniset ovat oppositiossa omassa hallituksessaan. Pientä kapinaa yritetään mainosmielessä potkia liikkeelle, mutta perse on tukevasti Audin takapenkissä liimautuneena.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri tästä minun pitikin kommentoida aikaisemmin. Kiinnitin samaan hieman huvittavaan piirteeseen huomiota.

Protestiryhmänä hallituksessa on poliittinen paradoksi. Tulivat hallitukseen toiseksi suurimpana ryhmänä, eikä sillä painoarvolla saanut keskiluokan verotukseen haluamaansa muutosta. Nyt sitten protestiryhmänä pitäisi onnistua siinä missä toiseksi suurimpana poliittisen kannatuksen suhteen epäonnistui.

Korkealle pitäisi loikata. Suurimmaksi puolueeksi, eikä tuskin siltikään veroprotestin läpivieminen monipuoluejärjestelmässä onnistuisi noin vain.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uusvattien höpötyksiin ei keskiluokka sorru.
Ensinnäkin jos UV ajaa noiden verohelpotuksia ,niin verotaakka olisi siirettävä rikkaille.
Pienipalkkaisilta puuttuvia veroeuroja ei velkakirstuun pysty nyhtämään.
Ellei siirretä maksutaakkaa ALV korotuksella kuluttajien maksettavaksi.
Se taas lisäisi toimeentulotuen tarvitsijoita.Kirstus tyhjenisi ei täyttyisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Miksi homma toimii Virossa 20%:n tasaprosenttisella tuloverolla?

http://www.daemon.ee/viron-verotus

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #17

Toimiihan se ja "hyvin" on toiminut esim.-10 lähtien.

Lannoiteiden hinnat nousi Norjaan myydyn lannoitetahtaan myynnin myötä.
Se taas nosti ruuan hintaa.Jota padottiin Ruuan ALV alennuksella 22% 13%-10
Se taas vei verotuloja n.yli 800milj/v .Se paikattiin taas ALV 1% korotuksella kaikkeen kulutuukseen 23%-10.

Kuten Kok VM-kertoili:Ruuan ALV alennus hyödyttää pienituloista eniten kun se on tasavaro.Sama kaikille.
"Nalleille" ja tulottomille työttömille kaupan kassalla Oululaisen Reissumies maksaa saman verran .
JK.Ruuan ALV kuuluu myös Rehu ensin 22% sitten 13%. (eläinten "ruoka" joten .....?)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuota 1,4 miljardia voi vaikka peilata yritystukiin ja verovapaisiin yleishyödyllisiin säätiöihin.

Ylläpitääksemme hyvinvointivaltiota joudumme ratkaisemaan, mistä varat siihen otetaan ja pääosin tämä tapahtuu verotuksen kautta. Kokoomus ja Keskusta hallituksessa on jatkuvasti haluton puuttumaan yritystukiin, vaikka niiden hyödyttömyydestä ja jopa haitallisuudesta on selkeää evidenssiä. esim Orpo totesi puoliväliriihessä vain, että jokaisella tuella on puolustajansa, ompa yllättävää. Toisaalla erityisesti Kokoomus puhuu vapaan kilpailun tärkeydestä, mutta samalla ei tee mitään sille, että se olisi aidosti vapaata. Vuosittain alennetut arvonlisäverokannat ja maataloustuki huomioon ottaen jaetaan 8,5 miljardia yritystukea. Nyt voitte sitten taas kritisoida, että tuosta vain 4 miljardia on suoraa tukea ja loput erilaisia verohelpotuksia.Kuitenkin mikäli verrataan tuota kokonaislukua valtion budjettiin puhutaan noin 15%:sta. Kirjoitin tästä blogissani:
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Työn verotuksen alentamiseen voidaan hyvin ryhtyä mikäli vihdoin ryhdytään toimenpiteisiin noissa tuissa tai vaikkapa otetaan pääomaverotuksen piiriin yleishyödylliset säätiöt. Suomessa on näitä noin 2600, joiden varallisuus on kymmeniä mijardeja. Laskin 50 suurimman varallisuuden ja se oli 15,7 miljardia. En toki kehota varallisuutta verottamaan vaan myyntivoittoja ja osinkoja kuten muillakin.

Kokoomus ja Keskusta käyttää jatkuvasti kaikkeen pääomaverotukseen muutoksiin liittyen uhkakuvaa siitä, että ulkomainen pääoma häviää Suomesta. Kuitenkin muutokset osinkoverotukseen koskevat käytännössä vain suomalaisia, jotka ovat täällä verovelvollisia. Osinkoverot maksetaan maassa, jossa henkilö on verovelvollinen. Tähän liitetään myös uhkaa siitä, että suomalaisten pääoma karkaa ulkomaille. Kuitenkin tuossa tapauaksessa sama pätee toisinpäin eli osingot verotetaan Suomessa. Tämänhän pitäisi toimia nyt täydellisesti, kun hallintarekisterilain myötä hallituksen taholta kerrottiin kuinka verottaja kansainvälisen tietojenvaihdon myötä saa aina omansa. Joten mitään ongelmaa ei siis ole?

lisäksi EU:ssa yritysten osalta 10% omistus jostain yhtiöstä tekee sen, että syntyy emo-tytäryhtiörakenne, jonka myötä verotus tapahtuu emon kotimaassa. Tähänkään verotuksen muutos ei vaikuta ellei sitten ryhdytä tekemään ukomaisten verotukseen muutoksia, joka taas olisi vastoin EU:n tavoitteita ja säädäntöä.

Näin ollen luotu uhkakuva on katteeton. Joko ei ymmärretä, kuinka tämä toimii tai sitten tahallaan luotte tuota uhkakuvaa.

Kansainvälisiin sijoittajiin näin ollen vaikuttaa lähinnä yhteisövero, joka on jo reilusti alle EU:n keskiarvon.

Palkansaajen verotusta voidaan siis toki keventää mm vähentämälla yritystukia, muuttamalla yleishyödyllisten säätiöiden (ja siinä samalla ay-liikkeet) verotusta sekä haluttaessa pienet muutokset pääomaverotukseenkin ovat mahdollisia ilman että suuret maalatut uhkaukvat toteutuvat.

Keskiluokan pitäisi oikeasti kapinoida eikä hyväksyä nykyistä politiikkaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juurikin noin.
Otetaanpa verottomat yleishyödylliset säätiöt esim.
Varallisuushan tulee verokirstusta eikö? Ne sijoitetaan ulkomaisiin osakkeisiin .
edm.varallisuus oli -15 11Mrd.
Eikö eduskunta voi pistää "taseeta töihin"?
esim.velanmaksuun ,hävittäjä hankintoihin ,PK-yritysten tukemiseen jotka työllistää eniten ja näin työttömyys alenisi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.Poistuisi samalla kerrasta AY/VVO-säätiö ongelmakin .Myös Nuorisosäätiön.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuo keskiluokkaisuus on jonkinlainen yleinen harha jonka valtaan meidät on saatettu. Kukaankaan ei halua olla tavallinen työläinen vaan edes hieman parempi keskiluokkainen toimihenkilö.

Oikeasti kuitenkin yhteiskunnat polarisoituvat ja keskiluokka on pikemminkin katoamassa kuin kasvamassa. M.Waltari kuvasi kehitystä vallan osuvasti egyptiläisen kallonporaajan, Sinuhen orjan, Kaptahin suulla: rikkaat tulevat yhä rikkaammiksi, köyhät yhä köyhemmiksi ja kadunkulmissa soi Syyrian rämisevä musiikki.

Sellaisissa tilanteissa erilaisia kapinoita ovat lietsoneet vallanpitäjien organisoimat "valitusosastot" E.Henttusesta V.&P.Vennamoiden kautta T.Soiniin. Siis nuo jotka pitävät yllä koirien räksytystä samaan aikaan kun Gadim Baba johdattaa karavaanin ihan toisaalle.

Eiköhän siis silloin verokapinaa kuten mitä muuta, vain oireisiin tarttuvaa yhdenasian kapinaa vetävät oikeistolaiset populistit eli persulit ja sinikot tullevat käymään jos ei veristä mutta ainakin hikistä kisaa kumman kapina on se oikea. Houkutellakseen ihmisiä jotka pelkäävät putoavansa keskiluokkaisesta unelmahötöstään.

Entä voisiko uusi yritys toimia kun edellinen T.Soiniin henkilöitynyt juuri karahti kiville. En usko ihmisten muistin olevan niin lyhyt, että homma toimisi ihan lähikuukausina mutta en epäile ollenkaan, etteikö sopivalla nykyisessä jäsentenvälisissä ryvettymättömälle yrittäjälle olisi markkinarakoa poliittisilla elämysmarkkinoilla ehkä n. parin vuoden tähtäyksellä ja siitä eteenpäin, ihan mihin tolkuttomat yksinkertaistukset ja räävitön suu vetävät.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mikä onkaan keskiluokan verokapinaa lietsovan kohderyhmä? Työläisen asialla kaikki haluavat olla, mutta oleellisempaa onkin se kysymys miltä puoleelta suunnittelevat vievänsä äänestäjiä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käsittääkseni kohderyhmä olisi sama jolta Soini vei jytkyn eli ihmiset jotka haluavat olla keskiluokkaisia, erottua tavallisista työläisistä ja ovat, ainakin vielä, luokka-asemassaan kiinni työpaikkansa turvin mutta pelkäävät putoavansa kyydistä köyhälistöluusereiksi.

Kohderyhmä on tosin tällä hetkellä pettynyt kun erilaisilta näyttävien avuttomampien vastustaminen ei korjannutkaan mitään ja persulit hajosivat omaan riitelyynsä. Siksi en usko uuden koukun vetävän ihan heti mutta kunhan pöly laskeutuu persuleinden raunioihin niin eiköhän joku uusi kellokas nouse puhtoisena kuni Feeniks-lintu.

En näe muita potentiaalisia kohderyhmiä. Jo pudonneet eivät äänestä, perinteiset porvarit äänestävät joka tapauksessa kokkuleita, samoin oikeat keskiluokkaiset, kuin myös itsensä turvassaoleviksi kokevat keskiluokkaisiksi itsensä tuntevat. Perinteisemmin itsensä työläisiksi tuntevat äänestävät demuleita tai vassuleita tai eivät äänestä ollenkaan. maalaiset ja osa heidän lapsistaan äänestää kepuleita. Punaviheriäisissä kuplissa äänestetään vihruleita tai vassuleita. Jäljelle ei jää kuin töissä käyvät mutta asemastaan huolissaan olevat, samat jotka taannoin jytkyttelivät.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Nopeammin kuin oletinkaan: "Elo puhui jopa verokapinasta."
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/549478-uusi-vai....

En kuitenkaan jaksa, ainakaan vielä, uskoa Elon olevan puhto messias johtamaan uutta populistilaumaa. Ainakin vaatinee hieman pidemmän ajan jotta ihmiset unohtavat tämän nykyisen sählingin. Todennäköisesti jostakin jomman kumman sirpaleen rauniosta tai niiden liepeiltä nousee hieman myöhemmin joku uusi sanavalmis mitättömyyksiä nasevasti laukova johtaja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toisaalta: onko keskituloinen (keskiarvo, -verto jamitäniitämatemaattisiakaavojaonkaan) keskiluokkainen?

Käsittääkseni ei.

"Keskiluokkainen" suht'koht' hyvätuloinen, suht'koht' hyvin menestyvä tai ainakin toimeentuleva, poroporvarillista elämäntapaa viettävä, työpaikassaan esimiesasemassa oleva, omistaa mielellään kiinteää omaisuutta j.n.e.

Erotuksena "alaluokkaisesta" jolla toimentulon kanssa tekee tiukkaa, jos on työelämässä niin suorittavassa portaassa, tulot eikä omaisuus riitä haluttuun elämisentasoon, tuskin kiinteää omaisuutta j.n.e.

Ja "yläluokkaisesta" jolla tulot ja varallisuus riittää elämiseen jossa ei tarvitse mitenkään eikä missään tilanteessa miettiä riittävätkö ne elämisen tason ylläpitoon, johtavassa tai omistavassa asemassa, merkittäviä kiinteitä omaisuuksia j.n.e.

(Jätin syntyperän tarkoituksella tarkastelun ulkopuolelle, elämmehän kapitalismissa emmekä feodalismissa)

Keskimääräiset tulot eivät riitä kuin n.s. "alaluokkaan".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset