Jorma Nordlin

Onko Supon uhka-arviomallissa puukkomiehen mentävä reikä?

Pitäisikö uhka-arviota nostaa jo sen perusteella, ettei meillä näytä viranomaistoiminta toimivan? Eikö tavallinen poliisi ja Supo tee käytännössä minkäänlaista yhteistyötä, koska Turun tapaukseen liittyvästä henkilöstä oli varoitettu etukäteen. Vastaanottokeskuksen johto ilmoitti poliisille miehen kiinnostuksesta terroristijärjestöä kohtaan? Tämä tapaus on niin tyypillinen esimerkki suomalaisten viranomaisten toiminnasta. Vakava tapaus nostaa esiin laiminlyöntejä ja piittaamattomuutta. Tämä ei kannusta kansalaisia raportoimaan poliisille.

Eräästä Helsingin Itäkeskuksen tapauksesta raportoitiin suojelupoliisille. Suojelupoliisista ei vastattu asiaan mitenkään. Meneekö edes tiedot perille ja toimiiko suojelupoliisin sähköposti ollenkaan? Itäkeskuksessa maahanmuuttajilta näyttäneet henkilöt kuvasivat metroasemaa erikoisella tavalla, joka näytti alueen yksityiskohtaiselta tallentamiselta. Tämä kiinnitti sivullisten huomiota. Entäs jos se olisikin ollut jonkinlaisen terrori-iskun valmistelua, johon tarvitaan riittävästi tietoa ympäristöstä?

Suomen turvallisuusviranomaisten uskottavuus ja luotettavuus on koetuksella. Miten Suomi tuli yllätetyksi terrori-iskun vuoksi, kuin housut kintuissa? Tarvittavat tiedot ovat olleet saatavilla. Yleiseen turvallisuuteen liittyviä perusasioita on jätetty hoitamatta ja on otettu hallitsemattomasti suuret määrät turvapaikanhakijoita. Käytännössä turvallisuusviranomaisilla on ollut tarvittavat tiedot ja kyvyt tapahtuneen terrori-iskun ennaltaehkäisemiseksi.

 

Turun veitsimies halusi liittyä Isisiin ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi – Vastaanottokeskuksen lähteet: "Varoitimme viranomaisia, mutta meitä ei uskottu"
https://yle.fi/uutiset/3-9792084


YLE MOT: "Terroritekojen uhka kasvaa Suomessa"
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/09/terroritekojen-uhka-kasvaa-suomessa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On muutakin kuin reikä, on väärä palomuuri joka estää järkitoimet:

"...hallitus pohtii, voitaisiinko kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden piilottelusta rangaista... paperittomien piilottelu mm. kirkoissa rapauttaa oikeusvaltiota"> http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24176...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Supo lienee tottunut katsomaan toisaalle jo Kekkosen/Koiviston aikoina. Samalla mallilla toimittaneen edelleenkin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osa potentiaalisista jihadisteista pystytään varmaan tunnistamaan etukäteen ja tällaisten tapahtumien jälkeen sellaiseen mahdollisuuteen tarraudutaan toivottavasti ja myös todennäköisesti tarmokkaammin.

Osaa heistä ei mitenkään voi tunnistaa etukäteen, joten vastaavien tekojen uhkaa ei voida kokonaan torjua.

Lisäksi on ymmärrettävä, että satunnaisen jihadistin puukkoiskun estäminen ei Suomessa kuitenkaan juuri lisää kokonaisturvallisuutta, sillä henkirikosten ja eritoten puukotusten kohdalla heidän osuutensa tekijöistä tulee joka tapauksessa olemaan hyvin marginaalinen.

Tässä on siis teoreettinen mahdollisuus vähentää puukotusten todennäköisyyttä pikkuriikkisen, mikä toki kannattaa pyrkiä toteuttamaan kuitenkin, vaikka sitä puukotusten valtavirtaa ei juurikaan pystytä kontrolloimaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka on oikeassa, Turun puukotustapausten kaltaisten ehkäiseminen ei juurikaan vähentäisi puukotuksia kaikenkaikkiaan. Lähestulkoon ainoa keino jolla puukotusten valtavirtaan pääsisi puuttumaan, olisi keksiä perjantaipullo joka ei tyhjene.

(huom: tämä ei ole Turun tapauksen vähättelyä ja haluan, että kunhan tapaus motiiveineen on juurta jaksaen selvitetty, puututaan senKIN juurisyihin.)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ja noin yleensä: kuinka hyvin Turun tapauksesta mekkalaa pitävät ovat n.s. kartalla terrorismin todellista luonteesta ja määrästä: https://yle.fi/uutiset/3-9794999. Olisiko meidän terrorismia vähentääksemme keskityttävä laitojen pienen väreilyn asemesta itse myrskyn ytimeen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkin takaa:

"Viime vuoden tuhoisin terrori-isku tapahtui Bagdadissa, kun ostoskeskuksen edustalla räjähtänyt autopommi surmasi ainakin 382 ihmistä."

Aika outoa kuinka paljon kristittyjä on yhtäkkiä ollut Bagdadin ostoskeskuksessa. Jihadistithan taistelevat vain länsimaista kristillisyyttä vastaan, olen ymmärtänyt ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset