Jorma Nordlin

Työministerin uudistukset aiheuttavat isoa harmia työttömille

Taloussanomat kertoo tuhansien työttömien työnhaun katkenneen ja työttömän toimeentulomenetysten nousseen jopa 2000 euroon. Esitän tässä julkisesti kysymyksen työministerille, miksi ette asettaneet joustavaa siirtymäaikaa kaikille uudistuksille, jonka aikana erilaisia käytännön ongelmista johtuvia työnhaussa ilmeneviä puutteita olisi katsottu yleisesti läpi sormien? Nyt muutosvaiheissa tilanne on johtanut työttömien mielivaltaiseen kohteluun. Minulla on kokemusta työvoimahallinnon palveluista 80-luvulta asti. Arvasin mitä tässä tulee käymään, kun uusi työministeri kääri hihat ja rupesi töihin. Uudistukset aloitettiin aivan väärästä päästä, jolloin aiheutettiin työttömille ikäviä seurauksia.

 

"Lukuisat työttömät ovat viime kuukausina menettäneet tukia, koska heidän työnhakunsa on katkennut vain muutamassa päivässä."

Tämä oli myös tiedotussähläys, jonka vuoksi työttömät jäävät ilman toimeentuloa. Eikö tullut mitenkään ajateltua, että olisi voinut liittää suoraan siihen sähköisessä palvelussa tapahtuvaan ilmoittautumiseen oma ohje, jossa asiat kerrotaan?

"Työnhakuun tehtiin heinäkuun alussa uudistus, josta tiedotettiin yhdellä lyhyellä uutisella te-toimistojen kotisivuilla."

"Työnhakunsa jatkamiseksi näiden työnhakijoiden on joidenkin päivien sisällä tehtävä palvelussa niin sanottu palvelutarpeen arviointi, jossa heiltä kysytään kysymyksiä heidän osaamisestaan, toiveistaan ja muista työnhakuun vaikuttavista seikoista."

"Sähköisistä te-palveluista on tehty varsinainen aikuisten leikkikenttä, jossa työttömän tulee huomata, että häneltä vaaditaan myös lyhyen aikavälin ­sisällä suunnitelmaehdotus, palvelutarpeen arvio ja cv:n päivittämistä. Nämä asiat hänen tulee huomata tehdä erikseen, sillä ne eivät kuulu varsinaiseen työttömäksi ilmoittautumishakemukseen, mutta ne ovat silti työttömyysetuuden ehtona."


Ministeri Linström älkää tehkö uudistuksia ennen kuin korjaatte toimintamallit ja tiedotuskäytännöt vastaamaan nykyaikaa. Nykyisenlaisessa työvoimahallinnossa uudistuksista aiheutuu käytännössä työttömille enemmän haittaa.

Kuka haluaa olla työttömienkiusaamisorganisaation asiakkaana? Jos tyytyy niukempaan toimeentuloon ja jää toimeentulotuelle välttyy työvoimahallinnon aiheuttamalta asiakaskiusaamiselta. Jos tämä työvoimahallinnon "aktivointihelvetti" olisi vallinnut 90-luvun laman aikana, niin olisin siirtynyt suoraan sosiaaliviraston asiakkaaksi. Silloin työn saamisen mahdollisuudet nuorena työnhakijana olivat olemattomat.

"Puhelua ei kuulu. Viikko kuluu, enkä muista odottaa puhelua kuin satunnaisesti. Ei tule puhelua, tulee kirje kotiin. Työnhakusi on päättynyt, koska et ole ilmoittautunut työttömäksi työhakijaksi, etkä siksi ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen, kirjeessä kerrotaan."

Toimeentulotuen siirto Kelalle on samankaltainen esimerkki siitä, miten paljon aiheuttaa vahinkoja vanhanaikaisessa organisaatiossa toteutetut uudistukset. Kela ei ottanut kuuleviin korviinsa sosiaalivirastojen neuvoja, että vuokratuet pitää maksaa suoraan vuokranantajalle. Tästä aiheutui paljon ylimääräisiä vuokramenoja sosiaalivirastoille, koska käytännössä joutuivat pelastamaan ihmisiä häädöltä, jotka eivät kykene hoitamaan raha-asioita. Myöskään Kela ei ottanut huomioon sosiaalitoimen neuvoja resurssien mitoittamisesta. Kela kuvitteli, että pystyvät puolet pienemmällä työntekijämäärällä tekemään samat työt kuin sosiaalitoimi. Tästä koitui ikävät seuraukset toimeentulotuen asiakkaille, joilta jäivät tuet saamatta ja saivat viivästyskorkoseuraamuksia laskuistaan.

Kuulento taitaa olla helpommin toteutettava toimenpide, kuin suomalaisen työvoimahallinnon toimintamallien nykyaikaistaminen ajan vaatimuksia vastaavaksi. Vuosikymmenestä toiseen aina samantyyppiset temppuilut työvoimahallinnon kanssa. 

Ehkä aavistan missä se ongelma oikeasti on, koska olen päässyt näkemään julkisenhallinnon toimintaa sisältäpäin. Lainsäädäntövetoinen toiminta ei ole kääntynyt hyväksi prosessienhallinnan kulttuuriksi, jossa suunnitellaan ja toteutetaan prosesseja, sekä seurataan niiden toimintaa. Prosessisalkku, omistajuus ja salkunhallinta, sekä prosessien muutokset ja uusien suunnittelu ja toteutus muutosvaiheissa ei ole riittävällä tasolla, tai näitä ei ole käytännössä ollenkaan.


Taloussanomat: "Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa."
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005375520.html

Hesari: "Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa"
http://www.hs.fi/paivanlehti/17092017/art-2000005370824.html

Kymeensanomat: "Työnhakijaksi ilmoittautuminen meni pieleen ja sytytti vihan liekit — Toimittaja oli jäädä ilman työttömyyskorvausta."
http://www.kymensanomat.fi/Online/2017/09/19/Ty%C3%B6nhakijaksi%20ilmoittautuminen%20meni%20pieleen%20ja%20sytytti%20vihan%20liekit%20%E2%80%94%20Toimittaja%20oli%20j%C3%A4%C3%A4d%C3%A4%20ilman%20ty%C3%B6tt%C3%B6myyskorvausta/2017322699014/4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko tässä käynyt niin, että työvoimahallinnon sisäisen toiminnan uudistaminen on liian vaikea rasti maan hallitukselle, joten jotta edes jotain uudistuksia voidaan tehdä pistetään työttömät kärsimään?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Valtiomme on katatrofaalisessa tilassa, eikä nykyinen valtionjohto kykene tekemään mitään muuta kuin kiusaamaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia. Samaan aikaan kun veropohja on rapautettu, valtion tuottavat yritykset ja maan luonnonvarat myyty huomattavaan alihintaan tai lahjoitettu lähes ilmaiseksi ulkomaisille yhtiöille, yrittää poliittinen eliitti paikata itse tekemiään tappioita, kiusaamalla ja kyykyttämällä kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

Siinä meillä vasta kansakunnan kaapin päällä seisoskelevia sankareita, joku kiusaamista vastaan toimiva järjestö tai moottoripyöräkerho, voisi parkkeerata eduskuntatalon eteen muutamaksi viikoksi parkkiin, vastalauseena poliittisen eliitin kansalaisten kiusaamiselle.

Huvittavinta kaikessa on se, että kun kansanedustaja ei kykene uusimaan mandaattiaan ja putoaa pois kansanedustajan paikalta, eivät nämä valtion kiusaamistoimet koske heitä lainkaan. Eli nämä kiusaajasankarit alistavat kansalaiset täydellisen mielivallan alaisiksi, ilman että heitä itseään koskisivat samat kiusaamistoimenpiteet.

Käyttäjän juustoparrkmaki kuva
Juuso Parkkisenmäki

Sinä nyt et taaskaan Markku "näe metsää puilta". Nousu on jo alkanut näistä "valtion kiusaamistoimista" huolimatta.
Tämä hallitus on onnistumassa vaikeassa tehtävässään. Ennustan että jo vuoden sisällä rupeavat työttömät saamaan töitä. Kyllä nämä "kansakunnan kaapin päällä seisovat sankarit" ovat loistavasti onnistumassa- toimissaan. Sille taas kukaan ei voi mitään että nämä loistavasti alkaneet ja onnistuneet hallituksen toimenpiteet ovat henkilökohtaisesti sinulle silkaa kiusaamista. Sinä kun olet ihan julkisestikin profiloitunut kiusatuksi ihmiseksi.
Älä kuitenkaan tätä kommenttiani koe mitenkään kiusaamiseksi. Havaitsin vain edellisen kommenttisi olevan taas niin "yltiönegatiivisen", ja kaikessa negatiivisuudessaan se ei rivilläkään korreloinut tätä Jorma Nordlinin tekemää keskustelun aloitusta. Eli toinen puhuu ilmoista ja toinen aidan seipäistä hieman karrikoiden ilmaistuna.

Loppukaneetiksi, miksi yrittää valaa palstalle epätoivoa ja negatiivisuutta henkilökohtaisista syistä johtuen etenkään kun ei pysty väittämiään mitenkään muuten perustelemaan ja varsinkaan asiallisesti?

Ja, blogistilta pyydän anteeksi tätä suuttumustani, kun nyt taas henkilökohtainen ärsyyntymiskynnykseni ylittyi tuosta kommentoijan alituisesta ja ilmeisen pysyvästä negatiivisuudesta! Kuitenkin näköpiirissä on paljonkin positiivisia asioita tulevissa ennusmerkeissä myös pitkäaikaistyöttömienkin kannalta katsottuna jos viitsii seurata asioita ilman "malkaa silmäkulmassaan,"

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Oho, sama kaveri joka on häiriköinyt minua useilla taide- ja keskustelupalstoilla, löysi siis tiensä tännekin. Omasta blogistani olen häirikön jo bannannutkin ja muilla palstoilla poistan hänen häirikköviestinsä, joten ainoa mahdollisuus yrittää keskustella kanssani, on ilmeisesti vastata kommentteihini.

Mutta tuotan taas kerran pettymyksen, en keskustele sellaisten ihmisten perässä, jotka juoksevat palstalta toiselle perässäni. Eli en heitä bensaa liekkeihin.

Henkilökohtaisesti pidän tällaista toimintaa henkisesti sairaan fanin toimintana ja olen sen usealla palstalla kyseiselle henkilölle ilmoittanutkin. Toki mielipide on vain omani, eikä minulla ole tarvittavaa koulutusta virallisen diagnoosin toteamiseksi.

Mutta ajatelkaa, aikuinen kaveri juoksee vuosikausia palstalta toiselle vartavasten keskustellakseen minun kanssani. jokainen palstalle kirjoittava varmaan huomaa, ettei tällä nimimerkillä ole paljon keskusteltu muiden kanssa.

Käyttäjän juustoparrkmaki kuva
Juuso Parkkisenmäki Vastaus kommenttiin #32

Niin, noinhan sinä aina tapaat kommentteihini vastata. Et pidä mielipiteittesi kyseenalaistamisesta ja oikaisuyrityksistä joten toi ei mitenkään ole uutta.
Kunnioitan kuitenkin blogistia jonka palstalla nyt kommentoimme toisillemme enkä tässä ala tässä noihin "vääntöihisi".
Sen verran kuitenkin voin sinuakin valistaa että luulen viimeistäänkin nyt kaikkien palstalla ymmärtävän syyt miksi sinut tämän-tästä bannataan kyseiseltäkin palstalta kommentointikieltoihin kuukausiksi. Nauti nyt kunnolla, sillä nyt huomaan että et ole paljonkaan oppinut niistä bannauksistasi.
Vielä yksi neuvo, pyri ainakin keskustelemaan siitä asiasta mihin argumentoija ottaa kantaa, sellaisestahan antoisat keskustelut alkaa. Älä "syljeskele" väleihin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oleskeluluvan saanut radikaalista toiminnasta kiinnostunut, kun joutuu tähän samaan työvoimahallinnon pompotukseen, niin saas nähdä mitä siitä seuraa. Rahaa ruokaan ei tulekkaan ja pitää hakeutua sosiaalivirastoon, ei ymmärrä niitä lukuisia lippuja ja lappuja, joita saa käteen ja vielä se työnhakijaksikin ilmoittautuminen meni huonosti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mitä sinä Jorma iniset,
maata johtaa nyt siniset,
jos ei töihin mennä passaa
tukirahansa silloin siinä hassaa.

Pitää olla tarkkana,
eikä millään pahalla,
mutta työttömyys ja tuet
hoidetaan kai lainarahalla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siirretään yritystukia työttömyys- ja sosiaalitukiin. Esim Kesko saa valtiolta tukia lähes 0.5 mrd euroa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yrityksiltä tuet hittoon. Mihin menestyvä yritys tukia tarvitsee, tulkoon toimeen omillaan. Keskosta ei voi sanoa, että tuki on alkavaa yritystoimintaa varten.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kun yritystuet siirretään pois yrityksiltä, niin ne tuottavat vähemmän ja kun ne tuottavat vähemmän, niin veropotti kasvaa vuosittain vähemmän. Lopuksi vielä, jos yritystukien rahat siirretään sosiaaliturvaan, niin se meinaa tulevaisuudessakin suurempaa suurempaa menoerää sosiaaliturvaan samalla kun tulevaisuuden verotulot on tukien osalta rampautettu.

Älä ymmärrä väärin. Olen yritystukia vastaan, mutta allokoisin ne tuet ennemmin vaikka yritysten veroprosentin alentamiseen kuin johonkin tuottamattomaan. Tukisysteemistä luopuminen muuten tarkoittaa muutenkin lisää säästöä byrokratian vähentymisen takia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On tää yhteiskunta aika "perseestä"! Ihmisille pitää tarjota selviytymisen tiekarttaa, eikä umpikujia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kansankielellä sanottuna "perseestä" sana on täysin oikea sana kuvaamaan tämän hetken yhteiskuntaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perseestäkin tulee kunnon tavaraa, eikä mitään työttömyyspaskaa. Työttömyys ei ole työttömän vika vaan työttömyys johtuu tilauskirjojen tyhjyydesta.

Tulisi löytää keinot hankkia lisää tilauksia, eli laittaa talouden pyörät pyörimään, Tämä ei tapahdu työttömien haastattelutunteja lisäämällä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Aivan, valtionjohdon tulisi tehdä jotain aivan muuta kuin kiusata kaikista heikoimmassa asemassa olevia, saada yritysten tilauskirjat täyteen tilauksia. Nyt koko toiminta on lumetoimintaa, eduskunta käyttää siis tärkeän työaikansa aivan tyhjänpäiväisyyksiin, heikoimmassa asemassa olevien kiusaamiseen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #11

Esimerkiksi perustulolla oleva voisi käydä tekemässä hommia kun tilauskirjaan tulee rivejä, ei putoaisi tyhjän päälle töiden loppuessa. Yritykset voisivat joustavasti kokeilla uutta bisnestä, kun saisivat kokeiluun helpommin tekijöitä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tulipa tässä muuten mieleen, että työministeri Lindström on syntynyt 1965 ja nyt meidän kansalaisten tulisikin huolehtia siitä, ettei hän pääse uusimaan kansanedustajan paikkaansa, vaan joutuu itse nykyisen eduskuntakauden jälkeen täysin samojen kiusaamistoimenpiteiden kohteeksi, kuin mitä itse järjestää kansalaisille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No hänhän on sanonut, että ei enää eduskuntaan pyri.

Itse asiaan, niin tämä on juuri sitä toimintaa, mikä kuvastaa valtionhallinnan tasoa, oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee.

Jos järjestelmiä muutetaan, niin niitähän pitäisi muuttaa asiakasta varten, mutta täällä järjestelmät ovat täysin hajallaan, ja jokainen muutos menee vain huonompaan suuntaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Työministerille on varmaan luvattu jo joku virkapaikka, palkintona heikoimmassa asemassa olevien kiusaamisesta, kansanedustajauran jälkeen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #16

Lindström puhui ennen kesälomia ryhtyvänsä kirjoittamaan kirjaa. Mutta ei maininnut mitään siitä tulevaisuudesta, jos hänet valitaan uudelleen eduskuntaan. Ettei vaan miesparkaa otettaisi uudestaan työministeriksi vaikka ei olisi kansanedustajakaan.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Jäin kuukausi sitten työttömäksi. Tässä on ollut ihan hyvä pitää vähän paussia töistä lapsen syntymän ja oman terveydentilan takia. Mutta ei mielellään kovin pitkään enää.

En tiennyt uudistuksesta, mutta olin epäluuloinen ja huomasin tuon ansan. Sitten olin oma-aloitteinen ja järjestelin sellaisia kuvioita, jotka olisivat parantaneet työllistymismahdollisuuksiani ja samalla olisin päivittänyt osaamistani vastaamaan paremmin nykypäivän vaatimuksia. TE-toimisto esti sen eli siitä näyttää olevan lähinnä haittaa työnhaussa. Etsin tietenkin itsenäisesti töitä koko ajan ja aion tehdä yhteistyötä todellisen rekrytoinnin ammattilaisen kanssa. Meillä on yhteinen intressi: löytää minulle työtä. Minä saan sen työn ja hän toimeksiantajaltaan rahaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kukaan ei kertonut, et saanut mitään ohjetta asiasta. Piti itse hoksata ja löytää tarvittava tieto asiasta. Työvoimahallinto on aivan sekaisin.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Juuri näin. Ilmoittauduin netissä työnhakijaksi, siinä vaiheessa kun oli täysin selävä, että työ ei jatku. Kahlasin valikot tarkasti läpi. Parin viikon päästä työttömyyden alkamisesta keskustelin puhelimessa virkailijan kanssa. Silloin vahvistettiin muodollinen työnhakusuunnitelma, joka on edellytys korvauksen saamiselle. TE-toimistossa en ole käynyt. Minulle se passaa oikein hyvin, mutta tuosta uudistuksesta olisi kyllä pitänyt tavalla tai toisella tiedottaa työnhakijoille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #21

Ongelman syyt ovat syvemmällä. Riittävä tiedottaminen ja ohjeistus nyt pitäisi olla itsestään selviä asioita. Ilmenevät ongelmat ovat oire. Ongelmiin puuttuminen ei poista niitä synnyttäviä syitä.

Hallinto on huonoa.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen Vastaus kommenttiin #22

Kyllä. TE-toimistojen työntekijät tekevät vain niin kuin käsketään ja laki vaatii eli aika ahtaissa raameissa toimivat.

Paikallista vaihtelua on yllättävänkin paljon. Pohjois-Savossa on ollut hyvä maininki:

https://yle.fi/uutiset/3-7711594

Ehkä muuallakin pitäisi mennä tuohon suuntaan tai viritellä yhteistyötä yksityisten rekryfirmojen kanssa. Tällasia suunnitelmia muistaakseni olikin, mutta en tiedä miten ovat toteutuneet, kun töissä ollessa ei näitä asioita jaksa seurata.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Rouvinen on tästä asiasta bloggaillut:

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24318...

Missä minä taas olen oudossa tilanteessa:

"Minä taas olen vähän erikoisessa tilanteessa, että olen tavallaan kahtia jaettu TE-toimistoon ja Turun Kaupungin työllistämispalveluun, jossa toimii myös osa TE-keskuksen virkailijoita siirrettynä sieltä TE-keskukselta.

TE-keskuksessa minulla on edelleen haussa pari työpaikkaa, josta ei vielä ole tullut ilmoituksia postitse taikka sähköpostitse ja sitten minä odotan edelleen Turulta ilmoituksia haastatteluun tai työpaikoista.

Kävin toissapäivänä Monitori-rekrymessuilla Skanssissa ja kyselin heti muutamilta tärkeiltä henkilöiltä, että miten minun pitää toimia kun en tiedä mitä pitää tehdä? Siellä sanottiin, etten saa mennä nyt sotkemaan asioitani ilmoittamalla TE-keskukselle taikka Turun työllisyyspalveluun vaan on odotettava kärsivällisesti, että postilaatikkooni tulee kirje lähipäivinä.

Kyllä on järjestelmä todella tehokasta, kun mitään ei pysty tekemään mihinkään suuntaan."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Kyllä on järjestelmä todella tehokasta, kun mitään ei pysty tekemään mihinkään suuntaan.

Minusta tuo kuvastaa asioiden puuroutumista!

Onkohan siellä liian monta kokkia, vai liian paljon hämmentäjiä?

Yksinkertaisesti tilaukset luovat työpaikkoja, tilaus on isäntä jonka edessä yrittäjäkin nöyrtyy ottamaan työapua ja tarjoaa siitä vieläpä rahaa työläiselle vastikkeeksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Heh! Elämme edelleen osittain 80-lukua työvoimahallinnon kanssa. Joudutaan odottelemaan kirjettä. En yhtään ihmettelisi, jos kirjettä ei tulisikaan koska virkailija olisi unohtanut laittaa jonkin "täpän" tietojärjestelmästä päälle, tai posti tapansa mukaan hukkaisi lähetyksen. Miten työvoimahallinto voikaan tukeutua niin epäluotettavaan "etanapostiin". Joku noista kun pettää niin toimeentulo jää saamatta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@20. Niin ja minä olin vielä toissapäivänä ollut huolissani, että tuleekohan minulle karenssia kun en ole kyennyt hoitamaan asioitani, kun en tiennyt mihin tahoon pitää ottaa yhteyttä?

Kyllä siellä vilkaistiin minun tietoja ja sanottiin, etten tee mitään enkä mene sotkemaan ja minulle pitäisi tulla pian kirje ja odottaa täytyy kärsivällisesti. Jokin Meri- ja autoteollisuuden pilottihankkeeseen minut aiotaan ilmeisesti liittää pian.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Todennäköisesti poliitikot eivät tiedä miten vanhanaikaisten organisaatioiden kanssa ovat tekemisissä sekä kunta- ja valtiotasolla, koska eivät pääse näkemään toimintaa sisältä päin. Eivät siten tiedä ongelmien juurisyitä vaan välissä on virkamiesjohtokerroksia, jotka eristävät sisäisen toiminnan näkymättömiin päätöksiä tekeviltä luottamushenkilöiltä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ongelma on lisääntynyt byrokratia, jonka kokonaisvaikutuksia ei ole ajateltu ja blogisti tarjoaa lääkkeeksi entistä enemmän byrokratiaa. Ehkä jokin on mennyt minulta ohi, mutta luulisi että tulella ei saa sammutettua tulta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"... blogisti tarjoaa lääkkeeksi entistä enemmän byrokratiaa."

Ei vaan niitä keinoja joita käytetään yksityissektorilla isommissa organisaatioissa. Ne on käytännössä koeistettuja ja niillä yksityiset firmat joutuvat pärjäämään markkinoilla. Prosessien hallintaa on pakko tehdä, tai muuten ne eivät ole hallinnassa ja ollaan ongelmissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ymmärsin siis tuon tiedottamishomman väärin, kun oletin että vaadit siihen sääntöjä, jotta tiedotus ei unohtuisi. Noh, tuo kun nyt saatiin alta, niin vastataan tuohon oikeaan ongelmaan.

Jos prosesseja aletaan oikeasti hallitsemaan samalla tavalla kuin yrityksissä, niin tiedät varmaan mitä tapahtuu niille, jotka eivät tuota mitään?

Muutenkin vaikka pieniä osia tai miksipä ei isompiakin osia jos yrittää muuttaa yksityisen kaltaiseksi ja niillä on pienikin linkitys julkiseen hallintoon, niin yleensä koko homma menee entistä huonompaan suuntaan kuin mitä se oli aiemmin. Suurimpana ongelmana noissa on insensitiivin puute viedä yritystä eteenpäin tai edes pitää sitä pystyssä, mikä tulee siitä että niiden jatkuvuus on turvattu tapahtui mitä vain. Vai mitä mieltä olet esim. vaikkapa postin ja vr:n toiminnasta niistähän on yritetty tehdä yksityisen yrityksen kaltaisia?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Käydessäni TE-toimistossa hiljattain en saanut allekirjoittaa kynällä ja paperilla työllistymissuunnitelmaani vaan virkailija näytti tietokonepäätteeltään, että tuon tekstin sitten allekirjoitat kotoa tietokoneellasi. Kuulemma digitaalinen allekirjoittaminen on lakitetermien mukaan ihan sama asia kuin kynällä allekirjoittaminen. Kuiteinkin "digitaalinen allekirjoittaminen" olikin vain webbisivulla olevalla painikkeen painalluksella tehtävä "allekirjoittaminen".

Muutama tunti allekirjoituksen jälkeen nousi mieleeni ajatus, että teinköhän kaikki vaadittavat toimenpiteet kuten tulee tehdä, että en saa karenssia verkkovelvollisuuksieni laiminlyönnistä. Noin ajattelin entisen ohjelmistosuunnittelijan vaistolla, ja niinhän oli käynyt, että en ollutkaan painanut Lähetä-buttonia lähettääkseni "allekirjoittamani" työllisyysuunnitelman viranomaisen tietokantaan välttyäkseni karenssilta. Mutta kuinkahan sellaisten työttömien kanssa käy, jotka eivät ole kouliintuneet lukemaan webbisivuja ja esim. niillä olevia linkkejä haarautukseen johonkin tärkeään tekstin osaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset