Jorma Nordlin

Soinin tärkeimmät luottomiehet edelleen Perussuomalaisissa

  • Elon takinkäännös
    Elon takinkäännös

Vistbacka ja Sandvik ovat puolueen rakentajat. He ovat vennamolaisia, eivät kannata Halla-ahoa. Heidän maahanmuuttokriittinen linjansa on samanlainen kuin Soinilla. Soinin kokeneimmat, luotettavimmat ja taitavimmat kaverit jäivät vaikeimpiin tehtäviin odottamaan sopivaa tilaisuutta vanhaan puolueeseen.

Tässä on mielenkiintoinen asetelma. Soinin luottomiehet ovat puolueessa odottamassa seuraavaa Perussuomalaisten puoluekokousta. Jos puolueen kannatus romahtaa ja Soinin kannattajien määrä lisääntyy, niin ovi avautuu takaisin puolueeseen. Silloin näemme Soinin, Terhon ja Niinistön paluun.

Vistbacka ja Sandvik auttavat puolueen sisällä Soinin kannatuksen lisäämisessä. Puolueen takaisin saamiseksi tarvitsevat Soinin mukaan, koska Terhon kannatus ei riitä. Sininen vaihtoehto on vain hädän varalle kyhätty tilapäinen vaihtoehto. 

Tällä hetkellä Terhon avustajana on Perussuomalaisten jäsenenä toimiva henkilö. Se on sinänsä erikoinen asetelma, kun Sinisen tulevaisuuden kannattajakorttien allekirjoittamisen vuoksi Perussuomalaisten jäseniä joutui vaikeuksiin. Tämä on Perussuomalaisen puolueen perinne. Omia miehiä jää pelipaikoille odottamaan sopivaa hetkeä. Näin on aina ollut puoluekoneistossa.

 

Ehkä rajuimman poliittisen käännöksen on tehnyt Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Simon Elo 27.11.2009
"Ruotsidemokraatit ei ole maahanmuuttajavastainen ääripuolue, vaan maahanmuuttopolitiikkaa asiallisesti kritisoiva kansalliskonservatiivinen ja EU-kriittinen puolue."


Simon Elo 30.10.2017
"Elo vahvistaa puhelimitse, että siniset eivät halua kuulua samaan ryhmään ruotsidemokraattien kanssa. Ruotsidemokraatit on maahanmuuttovastainen puolue, jonka juuret ovat Ruotsin natsiliikkeessä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sininen tulevaisuus on selvästi tilapäisratkaisu sen osoittaa myös Perussuomalaisten vanhan kaartin johtohahmojen jääminen puolueeseen. He tietävät kokemuksesta miten vaikeaa on saada uutta puoluetta lentoon, eivät usko siihen, koska uudelle puolueelle ei löydy äänestäjäkunnassa vapaata kohderyhmää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikös Vistbavcalla ole sen kuuluisan rahakirstun avaimet. Miksi ette ole onnellisia siitä että avaimet on teillä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyvä kysymys. Ilmeisesti säätiössä ei ole riittävästi rahaa, eikä vanha kaarti ole enää puolueen rahakirstun päällä istumassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos hallitus ei jostain syystä kaadu niin seuraavan eduskuntakauden jälkeen säätiö on liki velaton:

Tilinpäätöksistä voi päätellä, että puolue maksaa huoneiston käytöstä säätiölle vuokraa noin 150 000 euroa vuodessa. Säätiö lyhentää ottamaansa lainaa puolueelle lähes vastaavansuuruisella summalla. Maaliskuussa lainapääoma oli lyhentynyt jo alle miljoonan euron.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005255535.html

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #17

Puolueenhan piti hankkiutua nyt Halla-ahon puheenjohtaja-aikana eroon säätiöstä.

Onkohan tullut mutkia matkaan? Eikö pitkää vuokrasopimusta saa purettua?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Em. linkissä Vistbacka:

– Toivon, että perussuomalaiset irtaantuvat tilasta, koska silloin voisimme saada siitä käyvän hinnan, eikä sitä alennettua hintaa, millä olemme sitä heille vuokranneet puolueen lähiyhteisönä.

ja

Vistbacka sanoo säätiön olevan puolueesta erillinen, itsenäinen oikeussubjekti. Tukisäätiön sääntöjen mukaan hallituksen jäsenet valitsevat itsenäisesti puoluejohdosta riippumatta, ketkä pääsevät hallinnoimaan säätiön varallisuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vanhan kaartin kannalta ongelma yksinkertainen, mutta vaikeasti ratkaistava.

Jos Halla-ahosta pääsisi puolueessa eroon, siniset ja perussuomalaiset voisivat hyvinkin yhdistyä ja voi jopa pitää paikkansa, että esimerkiksi Vistbacka ja Sandvik sellaista tilaisuutta odottelevat Troijan hevosina (paikalleen jääneinä sellaisina).

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nämä kaksi kaveria (Vistbacka ja Sandvik) ovat perinteisesti puolueessa tehneet sellaisia piiritason junailuja, jotta Soinin lähipiirin valta-asetelma on säilynyt puolueessa, joten on erikoista että ne ovat vielä Halla-ahon aikana puolueessa. Siinä ei ole ollut kyse mistään salaliittoteorioista vaan puoluejohdon käytännön toimista millä on valta varmistettu paikallistasolle asti. Juuri tämä heidän tausta pitkäaikaisina Soinin luottomiehinä vanhassa puolueessa viittaa saman tapaiseen odotustaktiikkaan, jota puolueessa on aina harrastettu.

Puoluetoimistosta käsin on perinteisesti puututtu piirihallitusvalintojen kannalta keskeisiin paikallisyhdistysten hallituspaikkojen valintoihin. Siinä näillä kahdella henkilöllä on pitkä kokemus.

On syytä myös erikseen huomioida, että he eivät suinkaan ole samalla tavalla maahanmuuttokriittisiä kuin Halla-aho. Vistbacka on näkyvimmin vastustanut Halla-ahoa, eikä Sandvikikään hänestä pidä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyödyntävät kuitenkin mainettaan ja tunnettuuttaan niin, että Halla-aholla on liian paljon menetettävissä heidän erottamista ajatellen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #7

Se onkin mielenkiintoinen seikka tässä mikä on se voima jolla pysyvät puolueessa. Muodostavat selvän uhan Halla-aholle ja uudelle puoluejohdolle.

Tekikö Soini virheen asettumalla aikanaan nyt puoluesihteerinä olevan taakse kannattamaan häntä puoluesihteeriksi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko muuten puolueilla eroa Natolinjassa tai suhteessa pakoitteisiin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sen suhteen tilanne on epäselvä. Molemmissa leireissä asian suhteen on hajaannusta. Siitä syystä selvää kantaa eivät ole asiaan ottaneet koskaan.

Itseasiassa samanlainen asetelma taitaa olla useissa puolueissa, onko mikään puolue ottanut asiaan suoraan puolueena kantaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vihreät eivät koskaan ole esittäneet pakotteista lipsumista. Rkp'n presidenttiehdokas ilmaissee Rkp'n Natokannan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se tässä on selvä, että asetelma on hyvin erikoinen ja juttua, sekä draamaa tulee riittämään, koska Soinin vahvat miehet ovat vielä pelipaikoilla puolueessa. Toinen heistä on puolueen puoluetoimistossa. Myös Terhon luottomies istuu puolueessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sinäkin toistat tuota Elon v.2009 annettua lausuntoa, sehän on suoraan Halla-ahon kommentista, joka on lapsellisuudessaan taas aikamoinen esimerkki. Sieltä Halla-ahon face-sivuilta voi hakea muitakin aivopieruja.

Jos kahdeksassa vuodessa ei voi muuttaa mieipidettään, niin miten ikinä voi ihminen kehittyä?

Jotkut voivat oppia ja katuakin vanhoja toimiaan, mutta toiset eivät siihen pysty, Halla-aho ei kadu laittomia kirjoituksiaa, ja se on osoitus yhden sortin oppimattomuudesta, tunteettomuudesta.

Hyvällä tiellä ovat persut, sillä kannatussuunta on oikeansuuntainen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ritala, kannattaa nyt hei kuitenkin säilyttää joku suhteellisuuden taju. Jos tänään ei pidä natsina ja huomenna pitääkin, niin se on niinkuin ihan ok ja voi muuttaa näin kantaansa, jotta pääsee poliittisella urallaan eteenpäin niinkö?

Kärjistyksiin perustuvat poliittiset takinkäännöt ovat aina pahoja asioita. Ne ovat osoitus selvästä epäluotettavuudesta.

Tämä henkilö on arvostellut myös natsikortin heiluttelua aikanaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitten varmaan Nalle Wahlroosinkin pitäisi olla vielä kommunisti?

Väsynyttä perustelua taas kerran, eli ihminen ei saa muuttaa KAHDEKSASSA vuodessa mielipiteitään?

Uskomaton perustelu, mutta jotenkin niin looginen persuselitys. :)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #26

Kommunisti on nyt ihan eri tason nimitys kuin rasisti. :-D

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #26

"Väsynyttä perustelua taas kerran, eli ihminen ei saa muuttaa KAHDEKSASSA vuodessa mielipiteitään?"

Ihmisen pitääkin muuttaa mielipidettään jos todellisuus ei enää vastaa sitä. Ruotsidemokraatit eivät kuitenkaan ole muuttuneet millään lailla kahdeksassa vuodessa. Jos he olivat silloin "natseja" niin ovat nytkin. Siksi Elon mielipiteen muutos heistä on todellakin takinkääntö.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lainaamiesi Elon kommenttien välissä on kulunut 8 pitkää vuotta. Mikä onkaan muuttunut tuossa ajassa eniten? Onko muuttujana ollut ruotsidemokraattien linja, ruotsidemokraattien jäsenistön koostumus (vrt. Perussuomalaiset), Elon ymmärrys nationalistien valtapyrkimysten vahingollisuudesta (vrt. Perussuomalaiset) vai Elon oma käsitys ruotsidemokraateista?

Vaikka kyse olisikin "takinkääntämisestä", minkälaisissa tilanteissa takinkääntäminen olisi paha asia? Jos esimerkiksi Kokoomus seuraavassa hallituksessa ei aja maakuntahallintouudistusta eteenpäin, haukutko Kokoomusta takinkääntäjäksi? Onko Kokoomus väärässä tukiessaan maakuntauudistusta nyt ja vastustaessaan sitä myöhemmin?

Yhteistyön varmistamiseksi on hyvä asetella joskus sanojaan. Kun tilanteet muuttuvat, mielipiteen ei välttämättä tarvitse muuttua. Saattaa syntyä tilanne, jossa voi puhua vapaammin. Olisiko Elon tapauksessa kyse tuollaisesta?

Ymmärrän hyvin, että Siniset kiukuttavat ja sinisten puheet harmittavat joitain tahoja.

Sinisten poliittinen koti on Perussuomalaisissa. Siinä kohdin blogisti on oikeassa. Nythän tuo koti on vallattu. Voi olla, että valtaajien jäljiltä, nykyisen johdon kannatuksen romahdettua, paluu kotiin saattaa joskus vielä onnistua.

Blogisi on hyvin mielenkiintoinen ajatusrakenteeltaan. Sisulaisten ja kumppanien pitkäjänteisyys ei todennäköisesti riitä. Poliittisen järjestelmän hitaus tappaa innokkuuden. Muutos voi tapahtua hyvin pian, ennen kuin Sinisten poliittinen koti ja perintö on kokonaan kuopattu.

Agitoiminen toimii, sen halla-aholaisten operaatio osoitti. Se voi toimia toiseenkin suuntaan

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Sisulaisten ja kumppanien pitkäjänteisyys ei riitä. Poliittisen järjestelmän hitaus tappaa innokkuuden lopulta."

Tuossa on viisautta !

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saman porukan on hyväksynyt aikanaan myös omassa puolueessa ja tehnyt heidän kanssa yhteistyötä, jota pitää nyt ääriliikkeenä. Nyt tapahtui se valaistuminen, kun oma poliittinen ura on vaarassa.

Aikanaan Soini halusi Halla-ahon tuomat äänet.

Nämä ovat poliittisia opportunisteja.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolue olisi ollut jo Halmeen aikana aivan samanlaisessa tilanteessa, kuin missä se on nyt jos Halme olisi ollut kunnossa. Soini teki saman tempun Halla-ahon kanssa kuin Halmeen kanssa halutessaan heidän tuomat äänet.

Puolueen historiaa vasten tarkasteltuna Elon rasismikatumusharjoitukset ovat poliittista opportunismia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äänestäjiä ei kiinnosta onko joku poliitikko pettänyt toista poliitikkoa. Esim minua kiinnostaa puolueiden luotettavuus Venäjäpolitiikassa. Jotain toista kiinnostaa perustulo. Kolmatta verotus tai sote.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nyt en pysy ajatuksesi perässä. Väitätkö, että Elon poliittinen ura olisi vähemmän vaarassa, kun hän tekee radikaalin linjamuutoksen? Jos hänen äänisaaliinsa on tullut Halla-ahon tukemana, kuinka hänen poliittinen uransa voisi olla vähemmän vaarassa, mikäli hän tekee suurta pesäeroa äänestäjä- ja kannattajakuntaansa?

Aikanaan Soini halusi Halla-ahon tuomat äänet ja otti liikkeeseensä joukon poliittisia opportunisteja. Mikäli tarkoitit viimeisillä lauseillasi tuota, olet harvinaisen oikeassa.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Elon mielipiteen muuttumisesta ei ole kulunut kahdeksaa vuotta. Muistaakseni hän kirjoitti pari vuotta sitten kirjan: "Ruotsi, kansankodin kuolinvuoteella", jossa paheksui ruotsidemokraattien demonisointia ja eristämistä politiikassa.

Vielä tänä kesänä persujen puheenjohtajatenteissä kaikki ehdokkaat (sinisetkin ml Sampo Terho) olivat sitä mieltä, että ruotsidemokraattien kanssa pitää tehdä yhteistyötä.

No, mieli voi muuttua äkkiä ja erityisesti arvopohja, mikäs siinä. :)

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Sinisten poliittinen koti on Perussuomalaisissa. Siinä kohdin blogisti on oikeassa. Nythän tuo koti on vallattu."

Tuo on soinilaista propagandaa. Miten koti voi olla vallattu kun "valtaajat" ovat itsekin Perussuomalaisia?

Oikeasti soinilaiset hävisivät halla-aholaisille Jyväskylän puoluevaalit löperön hallituspolitiikkansa takia. Nyt he eivät kykene nielemään tappiotaan. Säälittävää.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aion käsitellä myöhemmin toisessa kirjoituksessa puoluen historian lehdiltä pois pyyhittyä puoluen keskeistä vaiktutajaa entistä puoluesihteeriä Rolf Sormoa. Hän on mies, jota Soini ei kättele.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Vistbacka ja Sandvik auttavat puolueen sisällä Soinin kannatuksen lisäämisessä. Puolueen takaisin saamiseksi tarvitsevat Soinin mukaan, koska Terhon kannatus ei riitä."

Terhon kannatuksen riittävyydestä olemme varmasti samaa mieltä. Terho ei nauti samanlaista kannatusta kuin Soini. Mutteihän Soini mitenkään voi haastaa puoluejohtoa puoluekokouksessa. Nykyisen puoluejohdon pitäisi hyväksyä Soini jäseneksi puolueeseen. Hirvimäki on esimerkki henkilöstä, joka olisi pyrkinyt puheenjohtajataistoon, jos vain joku olisi hänet puolueen jäseneksi hyväksynyt.

Puolueen sisältä pitäisi nousta uusi Soinin manttelinperijä, jonka pitäisi saada puoluekoneisto haltuunsa niin, että Soinin paluu voisi ylipäätään tapahtua. Tai vaihtoehtoisesti puoluekoneiston sisälle pitäisi nousta tietä tasoittava oppositio, joka hajoittaisi nykyjohdon toimintaedellytyksiä.

Olisi mukavaa, jos Nordlin avaisi visiotaan, kuinka Soini, Niinistö ja Terho voisivat palata jäseniksi Perussuomalaisiin ja vieläpä takaisin puolueen vallankahvoihin. Itsekin lipsahdin aluksi miettimään Nordlinin tavoin, että puolueen jäsenet voisivat päättää asiasta demokraattisesti. Ajatus tökkäsi siihen, miten tuollainen demokratia voisi toteutua ilman, että puolueen johtoa vaihdettaisiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siellähän on Vistbacka ja Sandvik, nyt vaan on kyse siitä mitä tapahtuu nykysen puoluejohdon kannatukselle puolueen sisällä. Jos puolueen kannatus putoaa rajusti, niin näiden mainittujen herrojen mahdollisuudet voi parantua. Mahdollisesti valittu Soinin kaartia edustava istuva puheenjohtaja voi sitten vaikka vetäytyä kesken kauden ja tulee uusi puoluejohtajavalinta. Toisenlainen puoluejohto ottaa puolueeseen sisään niitä, jotka heidän asemaa vahvistavat. Mahdollisuuksia on monenlaista.

Luoviakin ratkaisuja on nähty. Putkonen tuli suoraan keittiön kautta puoluetoimistoon johtamaan puolueroganisaatiota puoluesihteerin kanssa.

Ei ole ensimmäinen kerta kun puolueen sisällä paikallistasolla on puheenjohtajan vaihduttua tullut luottomiehet sisään varmistamaan vallan pysymisen valtaan päässeellä klikillä.

Puolueessa on aina jäsenet äänestäneet puoluekokouksissa, siellä on junailtu kuviot. Nyt pidetty puoluekokous vain osoitti sen, ettei vanha kaarti onnistunut junailuissaan tällä kertaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siihen en ihan heti usko, että Soini, Terho ja Niinistö palaisivat takaisin perussuomalaisiin ns. häntä koipien välissä takaisin, vaikka Halla-aho laitettaisiin sivuun. Kaikkihan on aina mahdollista, mutta parantaisiko tuo enää kenenkään näiden poliittista uraa? Ken elää, sen näkee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kun kaikki mahdolliset skenaariot kirrjoittaa nyt nettiin, niin varmasti joku niistä osuu oikeaan, sitten voikin kirjoittaa kirjan ja sanoa, että minä tämän jo ennustin aikanaan. :)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos yhtään tuntee puolueen sisäisen toiminnan historiaa, niin tällaiset kuviot nostaa esiin aiheellisen kysymyksen mihin Soinin luottomiehet puolueessa pyrkivät? Ei ole mikään ihme, jos puolueesta kantautuu huhuja mediaan puhdistuksista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä kuvio todellakin näyttää siltä, kuin Vistbacka ja Sandvik olisivat jääneet puolueeseen varmistamaan, jos Sininen tulevaisuus kyykkää ja Perussuomalaisten kannatus romahtaa, niin avautuu mahdollisuus puolueen siirtämiseksi soinilaisten käsiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Saahan Rami puolueessa jäsenenä olla, mutta Etelä-ja Keskipohjanmaanpiirin erottaminen puolueesta tervehdyttäisi tilannetta ei olisi enään puoluevaltuustossakaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuskinpa Sampo Terhosta tulee Halla-ahon seuraaja PS:n puheenjohtajana?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä ritala on persuspecialisti koska lähes jokaisessa kommentissa on persu mainittu vähintään kerran, oli aihe sitten mikä tahansa ;) .

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja miksei olisi jos kommentoi persuaiheista blogis. No voihan sitä tietysti kommentoida sivusuuntaan asian sivuun kuten Lehtinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset