Jorma Nordlin

100-vuotiaalle Suomelle vanhukset ovat liian suuri taakka

Tutkijan mielestä poliitikot ja virkamiehet ovat onnistuneet myymään meille ajatuksen, että vanhustenhoito maksaa liikaa ja siitä on leikattava.  Olen tästä tutkijan kanssa eri mieltä. Mielestäni kansa on halunnutkin ostaa sen ajatuksen. Se tehdään karmeimmalla tavalla, jossa pidetään yllä illuusiota kotihoidosta ja avohoidosta. Todellisuudessa niihinkään ei ole varoja, eikä resursseja. 

100-vuotiaassa Suomessa kansa on valintansa tehnyt. Se kannattaa vanhustenhoidossa tiukkaa säästöpolitiikkaa. Muuten tällainen politiikka ei olisi mitenkään mahdollista. Kansa kokee vanhukset liian kalliiksi menoeräksi.

Suomalaisten yleiseen suhtautumiseen vanhuksia kohtaan saa hieman erilaisen näkökulman, kun tarkastelee asiaa yhdessä Suomessa asuvien maahanmuuttajien kanssa. Aihe herättää yleisesti ihmetystä maahanmuuttajien keskuudessa. Miksi Suomessa suhtaudutaan vanhuksiin niin huonosti? Eräänä niistä useista esimerkeistä mainittakoon yhden maahanmuuttajan ihmettely, miksi vanhukset tulevat yksin sairaalan päivystykseen ja missä omaiset ovat? Yksinäiset oman onnensa nojassa olevat vanhukset ovat suurin ihmettelyn aihe.

Onko tässä syynä kylmä maa, jossa omiin oloihin vetäytyneet ihmiset ovat tottuneet huolehtimaan vain omista asioistaan? Tämä heijastuu sitten yleiseen päätöksentekoon.

Yhteiskunnassa löytyisi heti vähintään 0,5 miljardia euroa ylimääräistä vanhustenhoitoon. Se on helposti allokoitavissa esimerkiksi yritystuista. Vanhustenhoitoaihe ei vain kiinnosta ketään. Yleisesti ihmiset ajattelevat, ettei asia ole kovinkaan tärkeä, kun lähtevät vaaliuurnille.

Onko suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä sotien jälkeen aikanaan lähtenyt muotoutumaan välttämättömän pakon sanelemana, koska ihmisten sosiaalinen moraali on ollut huono? Nyt järjestelmä on romahtanut ja seuraukset näkyvät varsinkin vanhustenhoidossa. Ehkä huutolaisajan pitkä varjo näkyy vieläkin asenteissa heikompiosaisia kohtaan.

 

"Pirhosen mielestä poliitikot ja virkamiehet ovat syöttäneet yhteiskunnallemme ajatuksen, jonka mukaan vanhusten hoito maksaa liikaa ja siitä pitää leikata. Pirhosen mielestä asia on juuri päinvastoin. – Meiltä jää huomaamatta, että jos katsotaan Suomen demografista kehitystä, se on päälle ysikymppiset, joiden määrä kasvaa eniten. Sitten meillä on kuitenkin kova vimma, että sieltä juuri pitäisi leikata."

 

YLE: "Tutkija tylyttää meitä kaikkia: Olemme yhteiskuntana hyväksymässä ajatuksen, että vanhusten hoito on meille liian suuri menoerä"

https://yle.fi/uutiset/3-9955266

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Totta puhut, kotihoito on liian usein heitteillejättöä. Ongelmana on mm. se että ihmiset Suomessa asuvat kaukana toisistaan, jolloin hoitajan aika menee siirtymiseen paikasta toiseen. Asiakkaan luona käydään vain kääntymässä. Kotihoidossa on myös aivan liian huonokuntoista väkeä - Liikuntarajoitteisia, jopa liikuntakyvyttömiä, dementoituneita, eli ihmisiä jotka eivät selviä itsenäisesti juuri mistään.

Pitää rakentaa vanhuksille/vammaisille/sairaille kerrostaloja, joissa sekä vuokra- että omistusasuntoja (halpoja/kohtuuhintaisia). Talojen yhteyteen hoivakoteja. Myös kaunis piha puutarhoineen. Ikea rakentamaan? Ikea rakentaa myös asuntoja ja osaa tehdä pelkistettyjä mutta toimivia koteja

Rahaa kyllä löytyy jos on tahtoa. Yritystukiin pistetään rahaa niin että hirvittää. Vanhat vakiintuneet suuryritykset eivät tukia tarvitse. Veronmaksajat eivät varmasti haluaisi maksaa monenlaisia tukia myös miljonääreille - Tämä on ihan yleinen käytäntö Suomessa.

Pekka Iiskonmaki

Suomen mammuttimainen virkaräslssi on uskomattoman ahne.

Vielä tulee pää vetäjän käteen.

Jossain vaiheessa velat pannaan maksuun ja korot nousevat.

Pekka Iiskonmaki

Suomen mammuttimainen virkaräslssi on uskomattoman ahne.

Vielä tulee pää vetäjän käteen.

Jossain vaiheessa velat pannaan maksuun ja korot nousevat.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Yhteiskunta ei toimi, jos joka asiasta säästetään. Harmi, että ne säästäjät ja säästöjä janoavat eivät näe sitä todellisuutta läheltä, minkä saavat pahoilla teoillaan aikaiseksi. Varmaan osa säästäjistä kärsii sen omissa nahoissaan vanhana ja sairaana. Mikään ei kuitenkaan tuo lohtua sen epätoivon edessä, kun ikäihmiset viimeisinä vuosinaan ajetaan kurjuuteen. Elämän pitäisi olla hyvää loppuun asti, niin hyvää kuin mahdollista. Jokainen pieni säästö kasautuu.

Nyt tilanne on jo huono. Valitettavasti näyttää siltä, että 10 vuoden päästä tilanne on paljon pahempi. Jos vanhusten kunnon annetaan romahtaa huonolla hoidolla, heille tulee sairauksia ja vammoja, joiden hoitaminen on äärimmäisen kallista. Todennäköisesti resurssit keskitetään vaikeimpiin tapauksiin, jolloin muut jäävät hunningolle ja yksi kerrallaan tippuvat sinne kalliisiin erikoishoitoihin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

4# Ville
Pari kuukautta ja 78v. tulee täyteen. Raihnaisuus vaikeana tapauksena lähestyy uhkaavasti. Samoin se viimeinen reissu. Toivomus olisi etteivät peijaisteni viettäjät juhlahumussa tiputtaisi vaan laskisivat.............?

Hannu Töyri

Eräät tahot ovat esittäneet jo nyt priorisointia mm. maahanmuuton kustantamiseen. US-blogeissa mm. Vellu Heino

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kuten kommentoijat huomaavat tämä aihe ei herätä keskustelua, eikä kiinnosta. Saan toisenlaisilla aiheilla aikaiseksi enemmän keskustelua. Siitä huolimatta pidän tätäkin aihetta esillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset