Jorma Nordlin

Olympialaisiin valmistautuva kiekkoilija menetti työttömyyskorvaukset

Jääkiekkoilijalla on oikeus hakea toimeentulotukea. Jos ei ole työtä, niin voisi naisjääkiekkoilija kokeilla jos valmistautuminen olympialaisiin voisi onnistua toimeentulotuella sillä aikaa, kun miesjääkiekkoilijat saavat palkkansa liigaseurasta tai NHL:stä. Pitäisikö verorahoja käyttää huippu-urheilijoiden toimeentulon rahoittamiseen?

Se ei olisi oikein muita työttömiä kohtaan, jos työvoimatoimisto katsoisi huippu-urheilijan olevan työmarkkinoiden käytettävissä ja muut vastaavassa tilanteessa olevat eivät saa työttömyyskorvausta. Vastaavilla työmäärillä tuskin kukaan muukaan saa työttömyyskorvausta, oli sitten kyse mistä tahansa tekemisestä.

Pystyykö oikeasti olympiatason jääkiekkoilija tekemään päätoimisesti muuta ansiotyötä? Onko naisjääkiekko sen verran kevyempi laji, jota huippu-urheilija voi harrastaa sivutoimisesti?

Ennen kunnan palolaitos hoiti tällaiset toimeentulo-ongelmat. Kunta järjesti työpaikan palolaitokselta. Naisjääkiekkoilijan pitää, joko lopettaa huippu-urheilu kokonaan, tai keksiä jostain urheilulleen rahoittaja. Voisivatko kenties suomalaiset NHL-miljonäärit rahoittaa naisjääkiekkoilijoita? Yhdelle NHL-pelaajalle naisjääkiekkoilijoiden joukkueen vuoden toimeentulo on pieni raha.

YLE uutisoi naisten olympiajoukkueen naisurheilijan saamasta työvoimapoliittisesta lausunnosta:
"Hakijan katsotaan työllistyvän päätoimisesti omassa työssään urheilijana. Hakija pelaa kahdessa seurassa jääkiekkoa ja ringetteä korkeimmalla sarjatasolla Suomessa. Hakijan toiminnan katsotaan olevan niin sitovaa, että se on esteenä kokoaikatyön tekemiselle. Mediassa olleen tiedon mukaan hakijalla on manageri apunaan."


YLE: "Viranomaisilta tyly päätös olympiamitaleista taisteleville Suomen huippupelaajille: työttömyyskorvaus evättiin jääkiekkoilun takia – Tämä tuntuu tosi epäreilulta"

https://yle.fi/urheilu/3-9972567

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Alle kahden miljoonan euron palkkakustannukset yksi suomalainen NHL-miljonääri maksaisi kevyesti joka vuosi. Vähän vain huippupelaajilta enemmän reiluutta ja talkoohenkeä naisia kohtaan. Ei tarvitse muuta kuin USA:ssa pyörähtää joka vuosi muutamassa ylimääräisessä TV-mainoksessa, niin olympiajoukkueen naislätkäpelaajien toimeentulo on turvattu.

En tiedä kuinka paljon henkilöstöä kuuluu jääkiekkojoukkueesen, mutta jos se on esimerkiksi 30 henkilöä.

Henkilön toimeentulo 3000€/kk. Henkilön palkkakustannus on noin 4500€/kk.

Vuodessa se on 54 000€. 30 henkilön palkkakulut olivisivat noin 1,6€.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se onkin sitten oma kysymyksensä voiko tällaisten olympialaisten harjoitteluajan toimeentuloa rahoittaa toimeentulotuesta.

19 §

Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset