Jorma Nordlin

Aktiivimalli on myös säästötoimi

Valtio säästää työttömiltä yhden päivän tuet kuukaudessa, koska suuri joukko työttömiä ei pysty siihen mitä aktiivimallissa halutaan. Se onkin ovela tapa tukien leikkaamiseen, joka kohdistuu hyvin eriarvoisesti riippuen missä päin Suomea työtön asuu. Aktiivimalli on epäoikeudenmukainen. Aktiivimalli kannustaa vihaan ja kärjistää asetelmia entisestään. Elitistinen päättäjäryhmä kurittaa heikommassa asemassa olevia entistä kovemmin.

Erityisen arvaamattomaksi nykyisenlaisen aktiivimallin yhteiskunnallisen vaikutuksen voi tehdä teknologian kehitys. Tarjottavien ansiotöiden määrä vähenee entisestään ja osaamisvaatimukset kovenevat. Tekoäly ja robotiikka muuttaa työmarkkinoita merkitävästi ja ennakoimattomasti.

"Malli ei siis palkitse millään tavalla aktiivisuudesta, vaan ainoastaan töiden saamisesta. Töitä saamattomia rangaistaan.  Alueelliset erot töiden saamisessa ovat valtavat."

Siitä kurasta jota kansalaiset kaatavat työministeri Lindströmin ja muiden hallituksen jäsenien päälle osa on aivan aiheellistakin. Mistä löytyvät ne työnantajat jotka lähtevät tekemään pyörittämään aktiivimallista aiheutuvaa ylimääräistä rekrytointibyrokratiaa? Pitää tehdä esimerkiksi työsopimuksia, työ- ja palkkatodistuksia. Työnantajat joutuvat käymään läpi "työhakemusspämmiä". (spämmi = roskaposti) Tähän vielä haastattelut päälle. Aktiivimalli voi toimia pienemmässä mittakaavassa, mutta valtakunnallisena mallina se vaikeuttaa yritysten rektytointia. 

Aikovatko koko maassa työvoimatoimistot tarjota neljä kertaa vuodessa kaikille työttömille aktiivimalliin  "huuhaa"-koulutuksen? Tätä epäilen. Olisiko työvoimahallinto niin kiero, että järjestäisi näennäiskoulutusta, tai valmennusta aktiivimallin ehdon täyttymiseksi? Onkohan ahneita poliitikkoja menossa mukaan koulutusbisnekseen, jossa työvoimahallinnolle tarjottaisiin näitä "huuhaa"-koulutuksia? Tuskin tällaiseen on valtion budjetissa ylimääräistä rahaa varattu.

"Työttömän pitää jatkossa tehdä töitä 18 tuntia, tienata yritystoiminnalla vähintään 240 euroa tai osallistua viitenä päivänä koulutuksiin tai valmennuksiin kolmen kuukauden tarkkailujakson aikana. Jos näin ei käy, työtön menettää yhden päivän tuet kuukaudessa."

"Työttömän mielestä aktiivimalli on kammottava: Karenssit alkavat paukkua"

https://yle.fi/uutiset/3-9988164

 

"Vielä kerran aktiivimalli"  

http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/12/17/viela-kerran-aktiivimalli/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomi on Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean tarkkailulistalla riittämättömän sosiaaliturvan tason vuoksi.  Suomessa on Espanjaakin huonompi sosiaaliturva.

Työministerin ja maan hallituksen asenne heikompiosaisia kohtaan on linjassa sosiaaliturvan kehityksen kanssa.

Poliitikkojen työ muuttuu entistä ikävämmäksi ilmapiirin koventuessa entisestään. Siinä on turha syyttää kansaa, on katsottava peiliin.

Maan hallitus on on ajanut eteenpäin vaihtoehdotonta talouspolitiikkaa. Millähän Sininen tulevaisuus rahoittaisi agiteeraamaansa keskiluokan verokapinaa?

a. Rahat siihen budjetin sosiaalituista, sosiaali ja terveydenhuollosta

b. Rahat siihen kiristämällä suurituloisten verotusta

c. a:n ja b:n yhdustelmä9

"Suomen sosiaaliturva on Espanjaakin huonompi – Tutkija: Muut maat ovat ottaneet kiinni"

 https://www.aamulehti.fi/kotimaa/suomen-sosiaaliturva-on-espanjaakin-huonompi-tutkija-muut-maat-ovat-ottaneet-kiinni-23936567/

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Uusimmassa Sakun jutussa on joulun työllisyysihme, joka herättää kummastusta:

http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2...

Se, että laitetaan ihmisiä kouluttautumaan vain silloin, kun TE-toimistoille sopii. Koska olihan keskusta vaalilupauksessa tuovansa 200 000 työpaikkaa. Siinä on se toinen puoli, että halutaan esittää EU:lle, että hyvin meillä työttömien lukumäärä laskee ja ei tarvitse EU:n puuttua maamme asioihin...

Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi allekirjoitettavaksi:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiitos linkistä, kävin kannattamassa kansalaisaloitetta.

Parasta tietenkin olisi, jos porvarieduskunta ymmärtäisi rikoksensa, mutta kaikki keinot on käytettävä. Aloitteen puuhamies Racine on kokenut saman kohtalon kuin me monet muutkin akateemiset, joiden työura loppui kymmenen vuotta sitten alkaneeseen kriisiin:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/tyottomyys-ajoi-...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hallitus antaa heikompiosaisille karvaita joululahjoja. Diabetespotilaiden lääkekorvauksia leikattiin ja nyt työttömiltä lähtee joka kuukausi yhden päivän työttömyystuki. Lääkemenoissakin on joku tiukennus tapahtunut, koska enää enää minulla ei raja ylity, enkä saa vuoden lopussa halvempia lääkkeitä. On tapahtunut päinvastoin. Eli maksan vuoden alussa aina enemmän. On uusi hallituksen säätävä ylimääräinen omavastuuaika.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

No sehän nyt on selvää, että kyseessä on työttömyyskorvauksista leikkaus, kun niintä ei voi veroinakaan enää enempää vetää pois.
Näin vaan saadaan "siististi" kaikkein vähäisimmistäkin korvauksista osa pois ja se kun on tiedossa, että ei niillä pärjää, niin karkea totuus taitaa olla tahto saada köyhimmät lautalaatikkoon ja kuopatuksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Päätökset on kuitenkin tehty demokraattisesti ja sillä korkealla moraalilla millä poliittinen eliittimme kansalaisten asioita hoitaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset