Jorma Nordlin

Esittämäni kannustin pureutuu varsinaiseen ongelmaan

Missä se työllistymisen ongelma oikeasti on? Aktiivimalli ei pureudu varsinaiseen juurisyyhyn. Ongelma on siinä, että työttömät pelkäävät töiden vastaanottamista, koska siitä tyypillisesti seuraa toimeentulokatkoksia. Työnteossa ei ole mitään järkeä, kun byrokratia vie siitä koituvan taloudellisen hyödyn. Työttömien passiivisuus on tulkittu väärin ja siitä seuraa kollektiivirangaisus, joka vahvistaa negatiivista kuvaa hallituksen tarjoamista kannustimista. Esittämässäni vaihtoehdossa työttömälle ei ole mitään järkeä kieltäytymisessä ylimääräisistä tuloista ja hyödyllisestä tekemisestä, joka tuo normaalin päivärytmin takaisin. Oikeasti vaikuttava kannustin tähän ongelmaan on sellainen, jossa poistettaan toimeentulokatkosten mahdollisuus järkevöittämällä byrokratiaa. Tuloraja 500:n euroon, mikä ei vaikuttaisi tukiin. Siinä voisi olla mukana nollaverokausi. Siihen tarvitaan lisäksi rekrytointiyritykset mukaan, juuri ne joiden kautta saa lyhytaikaisiakin työkeikkoja. Näin työtön voi ottaa vastaan pienenkin työkeikan ilman pelkoa toimeentulokatkoksesta.  Työkeikoista tienaisi työttömyystukien päälle ylimääräistä rahaa. Jos työtön ohjataan suoraan rekrytointiyrityksen haastattelijan luokse, joka tarjoaa työkeikkoja ja kertoo paljonko voi saada tuloja tarjolla olevasta työkeikasta, niin todennäköisesti ne kieltäytyvät työstä, jotka kieltäytyvät nykyistenkin kannustimien vallitessa.  Suurin osa hyväksyy työtarjouksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Koulutusten osalta tässä toimisi hyvin Stadin osaamiskeskusten koulutuspajojen malli, jossa on matala kynnys sen suhteen kun työtön etsii uutta alaa. Tämä malli on tuntematon työministeri Lindströmille. Kerran keskustelin hänen kanssa tästä henkilökohtaisesti eräässä tilaisuudessa. Ei tiennyt mitään ko. mallista.

Nyt TE-toimistot ovat lähteneet kopioimaan mallia, mikä sopii paremmin kaupungeille ja kunnille, kuin työvoimahallinnolle, koska kaupungit ja kunnat ovat myös työnantajia ja kykenevät tarjoamaan useille ensimmäisen työmahdollisuuden uudelle alalle.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minulla on havaintoja eräästä kaupungista missä työtömiä valitaan esim. urheilukenttien kunnossapitoon ja sum muihin urheilullisiin tehtäviin. Mutta eivät vastuulliset ja työhön valitsevat virkamiehet ryhdy kierrätttämään työttömiä työpaikoissa, koska juuri kouluttautuminen vie aikansa. Eli pitävät palkkalistoillaan pitkään sellaisia jotka jo osaavat tehtävänsä. Vaikea sinne on väliin puskea ketään kouluttautumatonta. Eiköhän olisi paras ratkaisu työttömien aktiviteetin osoitukseen, että he esim. saisivat itse keksiä aktiviteettinsa. Minä mielelläni pitäisin kuntoani yllä kevelemällä ja pyöräilemällä, että kaiketi tuollaisen rastipaikan voisi kaupungit pyöräteilleen rakentaa - missä annettaisiin kuntoilijalle henkkaria vastaan leima käynistään. Tuollainen paika voisi työllistää vaikka 5-10 rastimiestä/-naista per yksikkö.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Helsingin kaupungin työpajamalli poikkeaa havainnoistasi.

Juha Hämäläinen

Jotenkin tuntuu selkeämmältä, ettei ketään houkutella työhön. Jollei työ kelpaa niin en ymmärrä miksi pitää tukiakaan maksaa. Vapaaehtoisuus ei verovaroja käytettäessä ole oikea tapa.

Kun kysyt miten voidaan pakottaa niin vastaan, että voidaan hyvinkin, koska voidaan veronmaksajatkin pakottaa veroihin ja niiden käyttöön mm työttömyystukiin. Tämä usein unohtuu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jälleen yksi harhakäsitys työttömistä. Marginaaliryhmän vuoksi haluat sitten kaikille muillekin työttömille kollektiivirangaistuksen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä esimerkiksi erehdyin ottamaan tukityöllistetyn paikan ja asumistuki oli otettu pois ja kuvittelin saavani enemmän rahaa käteen. Ulosotto kiitti minua ja otti 30% palkasta pois, se tarkoitti minulle pari kymppiä kuukaudessa takkiin ja oli pakko tehdä tiukkaa taloudenhoitoa ja onneksi työni oli mielekästä. Muuten olisin ollut hyvin katkera.

Lakiin pitäisi lisätä, että tukityöllistetyssä työssä ei saa ulosotto ottaa rahaa niin kauan, kunnes on oikea työpaikka ja että siitä saa työnantajalta palkkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset