Jorma Nordlin

Hallitus meni piiloon aktiivimallikohussa

Kaikki eturivin ministerit vaikenivat yrittäen pelastaa nahkansa. Hallituspuolueista muut rupesivat julkisuudessa kokeilemaan kepillä jäätä ja etsimään ulospääsytietä, jolla hallitus selviäisi vähemmillä kolhuilla. Sipilä ja Orpo pakoilevat julkisuutta näin merkittävässä asiassa. Heidän toiminta kertoo tilanteen todellisen luonteen. Soini yrittää siirtää blogikirjoituksillaan huomiota muualle.

Työttömyysturva halutaan romahduttaa, eikä edes Tanskan malli toimi puolusteluna, koska siitä poimitaan lähinnä keppiosuudet, kun muihin ei ole olevinaan varaa. Eturivin ministereillä Sipilä, Orpo, Soini, Lindström ja Terho ei ole käytännössä esitettävänä mitään sellaisia tosiasioihin perustuvia perusteluita, jotka puolustaisivat näin rajujen ja pakottavien aktiivitoimien köyttöä. Siitä syystä he vaikenevat ja huomasivat tehneensä pahan virheen, kun kansan suuttumus lisääntyi näin rajuksi.

Ei valittu positiivisen mahdollistamisen tietä, vaan kepitys nähtiin tärkeimmäksi. Aktiivimallien työllistämisvaikutuksilla ei ole juurikaan käytännön merkitystä työllisyyden kannalta, ei edes siitä huolimatta, vaikka kuinka kovia keinoja käytetään. Niiden työllistämisvaikutus on hyvin vähäinen.

AY-liikkeellä on takanaan jäsenistön paine. Negatiiviset aktivointitoimenpiteet jakavat kansaa. Loimaan kassaan on lisää tulijoita, jos AY-liike ei puolusta jäseniään. Tästä tietoisena he ovat nostaneet lakkoaseen esiin. AY-liikkeen mielestä hallitus petti kiky-sopimuksen.

"Jotta työttömät lähtisivät sankoin joukoin muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle ja kaikki koulutetut työnhakijat suostuisivat ottamaan vastaan vaikkapa puhelinmyyntityötä, olisi työttömyysetuuksiin todennäköisesti tehtävä merkittäviä leikkauksia."

"Sosiaaliturvasta olisi tehtävä niin niukka, että minkä tahansa huonostikin palkatun työn tekeminen olisi milteinpä hengissä pysymisen ehto."

Onko syntymässä "tilaus" työttömien asemaa puolustavalle kovemmalle radikalismille työttömien aseman heikentyessä merkittävästi? Aktiivimallin työttömiin kohdistuvissa keinoissa on niin radikaaleja ja ennen kokemattomia keinoja, jotka näyttävät vaativan vastavoimaksi kovempaa poliittista radikalismia.

Työn määrä tulee vähenemään joka tapauksessa teknologian kehittyessä ja olemme menossa kohti uudenlaista yhteiskuntaa. Suuria muutoksia on edessä.  Hallitus on pudottamassa suuret määrät työttömiä toimeentulotuelle. Perustulo tulee olemaan yhteiskuntarauhan vuoksi välttämätön vaihtoehto. Oikein toteutettuna se voi myös luoda positiivisen kannustimen.

"Vartiaisen ja monien muiden poliitikkojen sekä taloustieteilijöiden puheista voi helposti saada kuvan, että selvästi aiempaa harvempi työikäinen suomalainen kävisi töissä."

"Työtä tekevien osuus työikäisistä 18–64-vuotiaista suomalaisista oli vuonna 2016 suurempi kuin kertaakaan 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa." "Koska työllisyysaste on viimeisen vuoden aikana noussut yli 70 prosenttiin, tätä menoa ollaan pian vuosien 2007–2008 huippulukemissa."

IS: "Hallitus patistelee työttömiä töihin, vaikka työllisyysaste on jo lähellä huippulukemiaan. Ongelma ei ole suomalaisten laiskistuminen vaan ikääntyminen, Teemu Muhonen kirjoittaa."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005514805.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ihme, että tämä hallituksen käsittämätön poukkoilu työttömyydenhoidon suhteen perustulon ja keppipolitiikan kanssa ei ole herättänyt vielä kansainvälistä huomiota. Perustulo herätti huomiota maailmalla ja nyt sen suhteen hallitus tekeekin aivan käsittämättömän käännöksen ajamalla aktiivimalli 2:sta, jonka seurauksena suuret joukot työttömiä, joko spämmää oikein urakalla työnantajia, tai sitten putoavat toimeentulotuelle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ministerien puheet ovat sävyltään maltillisia, keinot eivät sellaisia ole. Ristiriita on selvä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Suomeen on kopioitu elementtejä, jotka perustuvat kepin käyttöön, arvioi tutkijatohtori Alho."

"Aktivoitumista vaaditaan, mutta vastaavasti työttömyyskorvausta ei ole parannettu, sanoo Alho."

"Tanskasta mallia työttömyyden torjuntaan – Tänne kopioitu vain kepin käyttöön perustuvia elementtejä"

 https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tanskasta-mallia-tyottomyyden-torjuntaan-tanne-kopioitu-vain-kepin-kayttoon-perustuvia-elementteja/6720554

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oikeasti hallituksen kaavailemat toimet ovat melkoista haitantekoa ja aiheuttaa suuren ja jatkuvan spämmäysongelman työnantajille.

"Hakemus viikossa tarkoittaisi 200 000 työttömän työnhakijan määrällä yli kymmentä miljoonaa hakemusta vuositasolla. Aikamoinen hakemustulva etenkin jos työpaikkoja on jaossa muutamia kymmeniä tuhansia. Niistäkin moni edellyttänee jonkin tietyn alan osaamista ja koulutusta sekä usein myös työkokemusta."

http://artonurmi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248674-a...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset