Jorma Nordlin

Onko aktiivimallin 70%:n luku heitetty hatusta?

70 prosentilla tuen pitäisi Sipilän kertoman mukaan nousta. Jessus mikä sotku näiden numeroiden kanssa. Mihin perustuu 70%? Kuultu kaverilta? 70% on valtava määrää noin 300 000:sta - 400 000 :sta työttömästä. Heiltäkö ei tuet alene? VM:n muistion mukaan mallin työllisyysvaikutus on 5000-12 000. Muistio löytyy minun aikaisemman kirjoituksen lähdeviitteenä. Muistionkin lukujen suhteen pitäisi esittää perusteet paremmin.

Sipilän heittämillä numeroilla tehokkuus on jo sitä luokkaa, että asia herättäisi toteutuessaan jo varmasti kansainvälistäkin huomiota. Oikeasti nyt laskelmat ja faktat pöytään irrallisten heittojen sijaan. 200 henkilöä tulee lisää työvoimahallintoon. Onko tämä jokin vitsi, kun kyse on sadoista tuhansista työttömistä?

"Sipilän mukaan 70 prosentilla työttömistä tuki nousee aktiivimallin seurauksena ja tukeutui tässä mallia luomassa olleeseen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomistiin Ralf Sundiin." Perustuu siis mihin?

"Sipilä tukee aktiivimallia ja Jari Lindströmiä: Ollut itsekin työttömänä, tuntee nämä asiat" http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801142200667309_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Näihin numeroiden heittelyihin ilman mitään oikeita perusteita sopii hikipedian humoristisesti Mauri Pekkarisen toteamukseksi laittama toteamus Sipilästä:

"Me tarvitsemme kansanliikkeen johtajaa, emme autoliikkeen johtajaa!"

Miten pääministeri lähtee heittelemään lukuja tällä tavalla?

200 virkailijaa lisää ja 70% työllistyy, tai saa kurssipaikan.

Sipilä: "Pidän meitä suomalaisia, joilla menee paremmin tai yrityksiä ja työnantajia kyllä lampaina, jos emme löydä 200 000 ihmiselle joka toinen viikko kolmen tunnin työjaksoa."

 https://yle.fi/uutiset/3-10022272

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Perustulokokeilua johtava Olli Kangas arvostelee hallituksen poukkoilevaa politiikkaa: perustulokokeilu jää puolitiehen, aktiivimalli otetaan käyttöön ilman kokeilua.

Kaksivuotinen perustulokokeilu ei jatku tai laajene tämän vuoden jälkeen. Tutkijaryhmän suositus oli, että kokeilu olisi laajentunut työttömistä muihin ryhmiin jo kuluvana vuonna. Koe olisi voinut olla myös kestoltaan pidempi kuin kaksi vuotta.

Hallitukselta ei ole kuitenkaan löytynyt halukkuutta lisärahoitukseen. 20 miljoonan budjetti kuluu käynnissä olevaan kokeiluun.

– Jos oikeasti halutaan tietää, miten perustulo toimii, niin olisi pitänyt varata riittävät resurssit. Kuten esiraportissa todettiin, mukaan olisi voinut poimia esimerkiksi freelancereita ja toiminimellä toimivia itsensä työllistäjiä, mikroyrittäjiä ja pienituloisia palkansaajia, Kangas luettelee."

 https://yle.fi/uutiset/3-10020346

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Nordlin, kirjoituksistanne päätellen teillä on varmasti faktatiedot hallussanne siitä, miten pitkäaikaistyöttömiä pitää aktivoida hakemaan töitä niin etteivät mitkään etuudet laske vaikka työtön ei onnistuisikaan löytämään hyväpalkkaista työtä. Kirjoittakaa edes yksi blogikirjoitus, jossa tuotte nämä tiedot julki. Saattaisi käydä pian niin, että pääministeri Sipilä kutsuisi teidät pika pikaa avustajakseen ja korjaukset 1.1.2018 voimaan tulleeseen ns. aktiivimaliin tehtäisiin teidän ansiostanne välittömästi. Toivottavasti täytätte toiveeni nyt koska aikaisempaan pyyntööni, mikä koski mm. Sipilän hallituksen surkeutta,jätitte jostakin syystä vastaamatta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Esittämäni kannustin pureutuu varsinaiseen ongelmaan"

http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24840...

En muista aikaisempaa pyyntöä nähneeni, enkä suinkaan vastaile kaikkiin kommentteihin, sellaiseen ei ole mitään mahdollisuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"miten pitkäaikaistyöttömiä pitää aktivoida hakemaan töitä niin etteivät mitkään etuudet laske vaikka työtön ei onnistuisikaan löytämään hyväpalkkaista työtä."

Porkkanana voisi olla vaikkapa puolen työmarkkinatuen maksamisen jatkuminen työpaikan löytymisen jälkeen koko koeajan pituudelta. Koeajan umpeuduttua tuo maksaminen lopetettaisiin ja jos työsuhde katkeaa koeajan jälkeen, henkilö palaa täysin normaalille työmarkkinatuelle. Kepityssanktiot jätettäisiin tässä mallissa pois tykkänään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Etuuksia ei tarvitse laskea eikä nostaa, riittää kun vähennetään työttömyyteen liittyvää byrokratiaa ja työttömät voisivat tehdä lyhytaikaisia työkeikkoja ja saisivat niistä lisätuloja tukien päälle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Suomen aktiivimalli perustuu lähinnä uhkaan eikä niinkään yksilöllisiin palveluihin kuten Tanskassa."

 https://m.iltalehti.fi/politiikka/201801102200659256_pi.shtml

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Nordlin, kiitos vastauksestanne. 31.12.2017 kirjoituksessanne esittämänne kannustin ei mielestäni pureutunut varsinaiseen ongelmaan, työttömien aktivointiin. Jos asiaan olisi noin helppo ratkaisumalli, se olisi toteutettu varmuudella jo vuosia sitten, viimeistään 2011 - 2015, jolloin työministeriö toimi Lauri Ihalainen ja valtionvarainmisterinä Jutta Urpilainen ja Antti Rinne. Aikaisemmat vastauspyyntöni liittyivät 9.1.2018 laatimaanne blogikirjoituksen, Sipilän hallitus kepittää .......... Siihen voitte vastata vieläkin koska aikaa tuntuu riittävän kirjoitteluun.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mielestäni se juuri pureutuu työttömien aktivointiin nostaen esiin varsinaisen juurisyyn. Ratkaisumalliahan kokeillaan jo pienemmällä ryhmällä, mutta se kokeilu on toteutettu huonosti ja saa asiantuntijoilta siitä arvostelua. Siis perustulokokeilu on pyrokratiaa poistava vaihtoehto.

Aktiivimalli nimitys on väärä, se oikeampi nimitys on säästömalli, tai leikkausmalli.

”Malli kuitenkin parantaa julkisen talouden tilaa sekä silloin kun se onnistuu tavoitteessaan työttömien aktivoitumiseen nykyistä enemmän että silloin, jos sillä ei ole mitään vaikutusta työttömien aktiivisuuteen. Tämä johtuu siitä, että mallin vaikutusten ääritilanteet vahvistavat kumpikin julkista taloutta joko säästämällä työttömyysturvamenoja tai lisäämällä työllisyyttä.”

http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

"Kootaan kuitenkin vielä kerran aktiivimallin suurimmat ongelmat:

Mikä tahansa aktiviteetti, kuten aktiivinen työnhaku, talkootyö tai vapaaehtoistyö ei kelpaa aktiivisuuden osoitukseksi. Pitää olla työssäoloehdon täyttävä palkkatyö, ja se edellyttää työsopimusta, palkan sivukulujen maksamista ja vähintään 6,91 euron tuntipalkkaa. Naapurin mummoa voi käydä auttamassa, mutta se ei ole lain tarkoittamaa aktiivisuutta. Pätkittäistenkin palkkatöiden tarjonta jakautuu maassa epätasaisesti, mutta laki ei ota sitä huomioon.

Te-toimiston kursseille eivät edes nyt mahdu kaikki halukkaat, mutta lisää resursseja ei ole luvassa.

Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu kelpaavat aktiivisuudeksi, mutta niissä tehdään työtä palkatta, eikä niitäkään paikkoja riitä kaikille.

Mikä tahansa omaehtoinen opiskelu ei käy, vaan sen pitä olla Te-toimiston hyväksymää ja työllistymistä edistävää.

Laki ei ota huomioon yksilöllisiä ja paikkakuntakohtaisia olosuhteita millään tavalla. Tästä huomautti jo perustuslakivaliokunta, mutta hallitus ei huomautuksesta piitannut.

Työtön saa ”kotona istumalla” 32,40 euroa päivässä työmarkinatukea. Siitä menee ennakonpidätystä 20 %. Kuinka moni 20-100 tuntia palkkatyötä tekevä saa yhtä vähän? Jostain syystä työttömyystuki käsitetään palkaksi olemisesta. Ei se ole, vaan se on se pieni rahasumma, jolla työtön on tarkoitus pitää hengissä sen aikaa, että hän löytää palkkatyötä. Jokainen työssä oleva maksaa palkastaan työttömyysvakuutusmaksua juuri työttömyyden varalle. Myös työttömät ovat maksaneet sitä ollessaan vielä työssä, joten saatu raha ei ole ilmaista. Työttömiä on karkeasti arvioiden 350 000 ja avoimia työpaikkoja noin 15 000. Tämä ei ole työttömien vika.

Työtön saa ansaita 300 euroa kuukaudessa sen vaikutamatta tukiin. Jokainen pätkä palkkatyötä keskeyttää tukien maksamisen siksi aikaa, että tulot on palkkakuiteilla selvitetty ja tuen määrä laskettu uudelleen. Se voi kestää jopa viikkoja, kun ensin on saatava ja toimitettava palkkakuitti, ja sen jälkeen on odoteltava tuen maksajan laskelmia ja päätöksiä.

Yrittäjäksi rupeava on vaarassa menettää tukensa kokonaan, sillä muutaman kuukauden jälkeen hänet voidaan varoittamatta todeta päätoimiseksi yrittäjäksi."

http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

Lammaslauman pääministeri
http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Työtön saa ansaita 300 eur ilman että se vaikuttaa tukiin.
Väärin!
Toimeentulotukeen se vaikuttaa tasan euro eurosta.
2/3 työttömistä elää toimeentulotuen varassa. Näin olin lukevinani jostain.
Toisin sanoen leikataan peittoa toisesta päästä ja pidennetään toisesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sata-komitean ongelmat osaltaan aikanaan kertoivat syyn miksi ratkaisua ei ole toteutettu. Poliittiset syyt pitävät pystyssä työttömyyteen liittyvää järjetöntä pyrokratiaa. Nyt sitten menneään ojasta allikkoon ja kepitetään työttömiä byrokratiaongelman aiheuttamasta toimintatavasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen: "Meillä on liikaa etuuksia. Ihmiset eivät ymmärrä, mihin he ovat oikeutettuja tai kuinka he saavat sen. Edes asiantuntijat eivät ymmärrä sitä. On esimerkiksi hyvin hankalaa olla Suomen etuusjärjestelmässä, jos olet itsensätyöllistäjä – sinun täytyy todistaa tulosi uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, Turunen sanoo Guardianin mukaan."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239310-kela-johta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset