Jorma Nordlin

Lepomäki nosti esiin hallituksen väistelyn aktiivimallissa

Aktiivimallissa puuttuu kokonaan hallituksen johtajuusote. Kansa tarvitsee tietoa hämmentävästä asiasta ja hallitus väistelee mallin keskeisten ongelmien käsittelyä.

Lepomäen toteama ongelma on mallin kannalta aivan perustavaa laatua:  "Hän ei pidä hyvänä, että aktiivimalli tehdään tilanteessa, jossa työmarkkinoita ei ole vapautettu eikä sosiaaliturvaa muuten uudistettu."

"Aktiivimalli on pintaraapaisu tilanteessa, jossa ongelmat ovat paljon syvemmällä, Lepomäki sanoo Talouselämälle."

Hallitus lähtee politikoimaan ja johtajuuden sijaan haukkuu arvostelijoita pelottelusta, sekä esittää erilaisia perusteluita mallin tueksi ilman suoranaisia lähteitä jättäen ikävät asiat huomiotta. Lähteet, laskelmat ja tutkimukset pitäisi nostaa esiin. Tarvitaan tervettä lähdekritiikkiä. Esimerkiksi pääministerin väite, jossa 70%:lla tulot nousevat perustuu ekonomisti Ralf Sundin lausumaan, jolle ei ole esitetty mitään faktaa tueksi. Juhana Vartiainen viittaa epämääräisesti tutkimuksiin liittyen mallin kannustavuuteen. Ne tutkimukset tarvitsisivat nyt hyvän lähdekritiikin.

Jonkinlainen järjenvalo näyttää tässä asiassa loistavan Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen päässä. Hän sentään nostaa esiin varsinaisiin juurisyihin viittaavat ongelmat. Nämä ovat sellaisia ongelmia, jotka osoittavat miten aktiivimallin perusta on rakennettu heikosti. Mallin täytäntöönpanolla on ollut selvästi kiire. Vaalit ovat tulossa ja malli tuodaan ennen kun siihen tarvittava "taustainfra" on edes kunnossa. Kelan pääjohtaja on nostanut tämän ongelman esiin. Siitä on täällä Uudessa Suomessa juttu.

Työministeri Jari Lindströmin johtajuuseväät riittävät mallin suhteen lähinnä vain opposition haukkumiseen. Ajatelkaapas, jos tällä periaatteella yrityksissä tehtäisiin organisaatiouudistuksia? Seurauksena olisi kaaos. Nyt sentään uudistuksen kohteena on satoja tuhansia työttömiä ja uudistus välillisesti koskee kaikkia työikäisiä. Uudistukset vaativat aina johtamistaitoa, sitä ei voi mitenkään sivuuttaa. Ne viimeistään kaatuvat jos se taito puuttuu.

 

Kokoomuslainen pettyi hallitukseen: ”Aktiivimalli on pintaraapaisu – ongelmat ovat paljon syvemmällä”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239495-elina-lepomaki-talouselamalle-aktiivimalli-pintaraapaisu-ongelmat-ovat-paljon


Myös Uuninpankkopoika Saku Timonen on blogikirjoituksissaan nostanut esiin työttömien kannalta aivan keskeisiä byrokratiamiinoja joisen  purkamisesta ei ole mitään tietoa ja laki on kuitenkin laitettu täytäntöön. 

Blogikirjoitukset löytävät täältä:
http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Lepomäki on täysin oikeassa. Hallitus yrittää saada henkitoreissaan olevan hevosen juoksemaan kovempaa hakkaamalla sitä, kun ensin pitäisi huolehtia siitä, että hevonen on terve, eikä sitä ole rasitettu turhilla kahleilla, jotka hidastavat sitä.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Laaditun mallin tekijät eivät ole paneutuneet itse asiaan.
Tällä toimella halutaan alentaa työttömyyslukuja ja siirtää työttömiä toimeentuloasiakkaiksi joka tulee yhteiskunnalle entistä kalliimmaksi.
Arvostelijoita haukkumalla malli ei korjaannu eikä siitä jälkikorjauksilla hyvää tule.
Lepomäki olisi voinut sanoa suoraan että pitää luoda niitä työpaikkoja.
Koska hallituksessa huomataan, että Suomi on jakaantumassa kahtia kuten 1918.
Nälkä ja huono kohtelu ajoivat punaiset vastarintaan nyt kansalaisaloite.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työttömän aktiivisen toiminnan edellä on useita purkamattomia byrokratiamiinoja, joiden seurauksena voi pudota tulottomaksi.

Otan esiin erään esimerkin todellisuuksien välisestä rajusta ristiriidasta, mikä näkyy myös asenteiden ja ilmapiirin kärjistymisenä.

Olen tavannut joitakin esimerkin kuvaamia henkilöitä.

Oletteko koskaan miettinyt miksi se työpaikalla työkokeilussa, tai työharjoittelussa oleva syö aina omia eväitä, eikä koskaan tule kanssanne syömään? Onkohan hänellä oikeasti niitä omia eväitä? Miettikääs siinä samalla kun mietitte mihin lomkohteeseen olette ostamassa lippuja talvilomaksi.

Olen alkanut kiinnittämään tähän ilmiöön huomiota. Muka omia eväitä työkokeilussa tai työharjoittelussa syöviin köyhiin.

Tämä on eräs esimerkki siitä todellisuudesta, jota toiset eivät voi käsittää olevan oikeasti olemassa. Siinä sitä sitten kehumaan suomalaista avokätistä sosiaaliturvaa ja haukkumaan työttömät laiskureiksi ja luusereiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pitkäaikaistyöttömyyden juurisyyt ovat siinä että meillä ai suomessa ole työmarkkinoita alhaisen suorituskyvyn omaaville työnhakijoille.

Tarvittaisiin helppoja työpaikkoja, työpaikkoja joihin voitaisiin pestata kuka tahansa, koska tahansa, työpaikkoja joissa työn tekeminen ei edellyttäisi korkeaa koulutusta, pitkäaikaista työkokemusta, työ ei saisi olla fyysisesti vaativaa eikä myöskään suuria älynlahjoja tarvittaisi.

Tällaisia töitä ei ole, koska työt on jaettu siten että työtä pystyy tekemään jos on koulutettu, taitava, kokenut, fyysisesti vahva ja erittän älykäs, vähän kuin huippuformulakuski. Sellaisesta työstä voidaan sitten maksaa hyvää palkkaa jolla työntekijä tulee toimeem ja voi suunnitella tulevaisuutensa työstä saatavan palkan varaan.

Ongelma on vain siinä että meistä kaikista ei ole formulakuskeiksi, eikä formulakuskin paikkoja ole muuta kui rajoitetusti tarjolla, mutta silti olisi toivottavaa että kaikki tekisivät jotain työtä.

Aktiivimalli ei tätä ongelmaa ratkaise. Jos sopivaa työtä ei ole niin sitä ei sitten ole. Se ei helpota paljoakaan että työtön pakotetaan olemaan kolme tuntia töissä kahden viikon aikana, vaikka tällainen kolmen tunnin keikka jostain löytyisi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työmarkkinoiden olemassaolo alhaisen suorituskyvyn omaaville työnhakijoille ei riitä. Se on yksi tärkeä elementti, mutta se ei poista byrokratiaongelmien vaikutusta.

Esimerkiksi perustulo ja siihen päälle sitten tekee työkeikkoja ym. niin se voisi toimia. Voisi käydä hoitamassa vanhuksia ja saisi siitä hieman tuloa tms.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Esimerkiksi perustulo ja siihen päälle sitten tekee työkeikkoja ym. niin se voisi toimia. Voisi käydä hoitamassa vanhuksia ja saisi siitä hieman tuloa tms."

Tuo on oikea malli mutta nurinkurinen.

Sen pitäisi mennä niin että ensin pitäisi tehdä vähän töitä ja sitä vastaan sitten valtio tulisi pienituloista vastaan esim. negatiivisen tuloveron muodossa.

Toki, jos mitään vaatimatonta työtä ei ole mahdollista henkilölle järjestää, pitäisi asia hoitaa muuten, vaikkapa työttömyyseläkkeellä. Mutta työttömyyseläkeläisiä, kuten muitakin eläkeläisiä, voisi silti kiinnostaa helpot työt pienelläkin palkalla.

Ei siis mitään perustuloa sellaisille jotka on työikäisiä ja terveitä ja jonkin asteisesti työkykyisiä. Heille tarvitaan helppoja töitä, joista saatavaa työtuloa täydentää sitten valtion maksama tuki.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #6

Mitä työtä ajattelisit ihan älykkäälle yli 55-vuotiaalle, jolle ikä on este, joka oikeastaan tuntuu vammalta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Mitä työtä ajattelisit ihan älykkäälle yli 55-vuotiaalle, jolle ikä on este, joka oikeastaan tuntuu vammalta?"

Ihan älykäs 55 vuotias voisi tehdä jotain helppoa tai vähän vaikeampaakin työtä, sellaista työtä jota työnantaja uskoo hänen pystyvän tekemään ja jota hän itse suostuu tekemään ja josta työnantaja suostuu maksamaan hänelle sellaisen palkan joka sellaisesta työstä kuuluu maksaa.

Jos se palkka ei ole riittävän hyvä sitä palkan mataluutta voi valtio sitten kompensoida vaikkapa olemalla perimättä veroa, tai jopa maksamalla siitä vähän että se ihan älykäs 55 vuotias suostuu ottamaan sen helpon työn vastaan. Valtio voi palkita tällaisen työn tekemisestä vaikkapa negatiivisen tuloveron muodossa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #9

No, sitten vaan sellaisia työpaikkoja odotellessa... laitetaan taas muutama hakemus...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

Siinähän se on kun ei ole sellaisia helppoja työpaikkoja joihin voisi mennä. Siinä pitäis ensin vähän muokata tatä työmarkkinakenttää ja systeemiä ja uusia lakejakin pitäisi ensin säädellä.

Meikäläinenkin voisi sitten saada helppoja töitä pienellä palkalla, vaikka huvin vuoksi, vaikka ei rahaa niin kovin tarttisikaan.

Näihin nyt saataviklla oleviin stressihommiinhan meikäläistä ei tietenkään huolittaisi, enkä tietenkään sellaisiin menisikään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #6

Ei tarvita työttömyyseläkkeitä, eikä toimeentulotukea samassa määrin, jos on perustulo. Perustulon taso pitää olla sillä tasolla, että se kattaa juuri ja juuri välttämättömyystoimeentulon. Silloin se kannustaa tekemään työtä muiden tarpeellisten hankintojen vuoksi, jos on työkykyinen. Se olisi myös väylä yrittäjyyteen.

Joka tapauksessa perustulo tulee olemaan välttämätön, kun robotiikan ja tekoälyn kehitys vääjäämättä vähentää tarjolla olevia työpaikkoja.

Negatiivinen tulovero on yksi vaihtoehto perustulona. Jos sen edellytys on aina pienikin työnteko, niin se ei toimi niissä tapauksissa, jos ei saa töitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Negatiivinen tulovero on yksi vaihtoehto perustulona. Jos sen edellytys on aina pienikin työnteko, niin se ei toimi niissä tapauksissa, jos ei saa töitä."

Töitä on aina, tarvitaan vain työhaluja ja sitä että työnantaja voi jakaa työt helppoihin ja vaikeisiin ja voi palkata niihin helppoihin töihin tekijöitä sellaisella palkalla joka on työpanokseen nähden sopiva.

Pääministerin vetoomus aktiivisuusmallin toteuttamiseksi oli vähän siihen suuntaan kuin pitää, työnantajia kehotettiin talkoisiin näiden kolmen tunnin työpaikkojen löytämiseksi.

Mutta ei se homma tällä aktiivisuusmallilla kyllä ratkea, se voi olla korkeintaan sellainen malli joka muokkaa ajatuksia työmarkkinoilla oikeaan suuntaan.

On tärkeätä sekin että meidän jäykillä työmarkkinoilla joku asia vähän liikahtaa, vaikka kuinka vähän liikahtaa, se on aina parempi kuin jämähtäminen entiseen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #12

Työnantajat eivät rupea lippuja ja lappuja täyttelemään työkeikkoja haluavien työttömien vuoksi. Tämä kyykkää koko juttu siihen.

Tulevaisuudessa teknologian kehittyessä töiden määrä vähenee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Tulevaisuudessa teknologian kehittyessä töiden määrä vähenee."

Ihmisten tarpeet eivät koskaan tule tyydytetyiksi.
Jos ihmiset tyytyisivät sellaiseen elämään mitä oli elämä sata vuotta sitten, ei juuri kenelläkään olisi töitä.

Onneksi ihmisten tarpeet ovat moninkertaistuneet ja se tietää että lähes kaikilla on työtä jotta ne tarpeet tulisivat tyydytettyä.

Tulevaisuudessa ihmiset keksivät itselleen uusuia tarpeita joita tyydyttämään tarvitaan paitsi kaikki robotit, myös suurin osa ihmisistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #16

Ei ole kysymys tarpeiden rajattomuudesta, vaan tyydyttääkö niitä tarpeita ihminen, vaiko tekoälyllä varustettu robotti. On vaikeampaa keksiä työtä, mitä ei robotti kykenisi tekemään ihmisen puolesta teknologian kehittyessä. Ei ole yrityksille taloudellisesti järkevää laittaa ihmistä tekemään työtä, jonka robotti tekee halvemmalla ja väsymättä, eikä pidä lomia, eikä sairaslomiakaan.

Valmistustekniikka kehittyy, valmistuksesta tulee halvempaa ja helpomaa. Se mahdollistaa hyvin monimutkaisten tuotteiden valmistamisen helposti.

Ensimmäisiä kaupallisia askelia otetaan jo:

"Mini on julkistanut perustaneensa 3D-tulostukseen ja laseretsaukseen keskittyvän palvelun. Mini YOURS -ohjelman ideana on viedä niin uusien kuin käytettyjenkin autojen kustomointi aivan uudelle tasolle."

http://www.tuulilasi.fi/uutiset/mini-lanseerasi-va...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Ei ole kysymys tarpeiden rajattomuudesta, vaan tyydyttääkö niitä tarpeita ihminen, vaiko tekoälyllä varustettu robotti."

Kun tulen vanhaksi haluan ehdottomasti viihdyttäjäkseni sellaisen vanhuksille tarkoitetun robottilelun. Nytkin jo viihdyn paremmin näiden älylaitteiden parissa kuin ihmisten parissa. Jos joku hoitsu yrittäisi pitää minulle seuraa niin se olisi vamastikin kiusallista ja turhauttavaa molemminpuolisesti. :)

"On vaikeampaa keksiä työtä, mitä ei robotti kykenisi tekemään ihmisen puolesta teknologian kehittyessä."

Mitä enemmän robotteja, sitä parempi, mutta veikkaan että ihmisiä kuitenkin tarvitaan.

Vaikka autoa ei enää tarvitse ajaa itse, eikä autokuskeja tarvita, vaikka lumityöt tekisi joku robotti ja vaikka nurmikot ja puistot hoidettaisiin robottivoimin, samoin kuin kaupalliset puutarhat, peltotyöt ja kotieläinten hoito, niin ihmisille riittää kyllä tekemistä.

Mitä ne sitten tekee?

No enhän minä sitä vielä tiedä, kun niitä hommia ei vielä ole keksitty.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Elina ja Hjallis - Kokoomuksen fiksuimmat poliitikot!

--

Hjallis:

"
En ymmärrä hallitusta. Ei aktiivimallistakaan tarvitsisi riidellä niin paljon, jos yritysten elinkelpoisuutta parannettaisiin. Työllisyysaste nousisi, kun joustavuutta olisi rakenteissa lisää. Tätä toisivat esimerkiksi alv-rajan nosto ja monta muuta asiaa. Jos paikallinen sopiminen menisi vauhdilla eteenpäin, niin että voisimme joustavammin sopia palkoista ja työajoista, se lisäisi tuottavuutta ja voisimme palkata uusia työntekijöitä. Yrittäjät ovat ainoat, jotka voivat pelastaa hallituksen työllisyystavoitteen. Mutta se vaatii toimia.
"

https://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2018/0...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Elina ja Hjallis - Kokoomuksen fiksuimmat poliitikot!"

Elina ajattelee asioita liian monimutkaisesti ja Hjallis on usein jopa väärässä, mutta molempien ansiolistalla on toki se että he eivät ajattele asioita perinteisesti vaan käytännöllisesti.

Minä lisäisin listalle vielä Juhanna Vartiaisen.

Valitettavaa on ettei Vartiainen saanut demareissa ajatuksiaan läpi, vaan piti siirtyä kokoomukseen. Juuri demareissa tarvittaisiin kipeästi käytännöllistä ajatteua sen perinteisen sijaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset