Jorma Nordlin

Sinisten kannattajat vastustavat aktiivimallia

YLE:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan selvä enemmistö hallituspuolue sinisten kannattajista vastustaa aktiivimallia. Heitä on 62 prosenttia.  Siniset tekevät politiikkaa päinvastaiseen suuntaan, kuin miten puolueen kannattajat haluaisivat.  Terho tuskaili kirjoituksessaan: "Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään." Nyt myös Sinisen tulevaisuuden kannattajat näyttävät kyselyn mukaan olevan epäluotettavia äänestäjiä sinisille. 

Soini blogissaan maalaa synkän kuvan puolueestaan: "Churchill sanoi aikoinaan jättäessään konservatiivipuolueen ja liittyessään liberaaleihin jotain siihen suuntaan, että  olen ainoa rotta, joka ui uppoavaan laivaan."

Muissa hallituspuolueissa yli puolet puolueen kannattajista kannattivat aktiivimallia. (Keskusta 54% ja Kokoomus 59%) Kannatusasetelma näyttää olevan samanlainen, kuin Perussuomalaisten istuessa hallituksessa Soinin johtamana. Nyt siniset saavat hallituksessa kannattajiltaan siipeensä aktiivimallin suhteen ja Keskustan, sekä Kokoomuksen tilanne on sen suhteen parempi. Yleisesti aktiivimallia kyselyyn vastanneista kannattivat ne, joilla oli mallista vähiten tietoa. 

Sinisten työministeri Lindström kannattaa aktiivimallia ja johtaa sen käyttöönoton organisointia. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on kohta enää vuosi aikaa. Kannattaisiko Sinisten ministerien ja kansanedustajien varmuuden vuoksi etsiä jo toinen työpaikka, etteivät he joudu tekemänsä  aktiivimallin kepitettäväksi? Soini on jättänyt oman puolueensa näin merkittävässä asemassa ja tilanteessa oman onnensa nojaan. Hän on asian suhteen visusti hiljaa.

Suuttumus aktiivimallin ympärillä vahvistaa oikeisto-vasemmisto-jakolinjaa. Se on kääntymässä muotoon, jos et äänestä vasemmistoa, sinä tai perheenjäsenesi saatte keppiä aktiivimallista. Tällaista poliittista asetelmaa tuskin Soinikaan olisi halunnut. Hänen viimeiset blogikirjoituksensa ovat keskittyneet vasemmiston ja vihreiden höykyttämiseen. Aktiivimalli jakaa jyrkästi kansalaiset kahteen leiriin. Vastustajia on 56% ja kannattajia on 37%. Hallitus ottaa mallin kanssa suuren poliittisen riskin seuraaviin eduskuntavaaleihin, jotka ovat keväällä 2019.

"Oikeisto-vasemmisto -jakolinja elää ja voi hyvin Suomessa, tutkimuspäällikkö Rahkonen toteaa."


"Eniten aktiivimallin kannattajia on niissä, jotka ilmoittivat, etteivät tunne sen sisältöä lainkaan. Tästä ryhmästä 49 prosenttia kannattaa ja 38 prosenttia vastustaa mallia. Melko huonoksi tietämyksensä arvioivista 37 prosenttia kannattaa ja 54 vastustaa mallia. Vastaajista, jotka kertoivat tuntevansa mallin sisällön erittäin hyvin 24 prosenttia kannattaa ja 76 prosenttia vastustaa sitä. Mallin omasta mielestään melko hyvin tuntevista kannattajia on 32 ja vastustajia 64 prosenttia."


Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallin käyttöönottoa
https://yle.fi/uutiset/3-10031716

Uusi Suomi: Miksi politiikan tekemisen on muututtava
http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249443-miksi-politiikan-tekemisen-on-muututtava

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kysymys siitä että tunteeko mallin omasta mielestään ei kerro oikeastaan mitään. Esimerkiksi moni vasemmistolainen on ilmoittanut ettei aktiivimalli nosta työllisyyttä heidän mielestään lainkaan joka osoittaa etteivät he tunne mallia lainkaan vaikka vastustavat sitä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se todennäköisimmin kertoo sen, että ovat perehtyneet siihen tietoon, jota ovat mallista saaneet mediasta. Mallia on aika laajasti käsitelty mediassa.

Pekka Pylkkönen

Kyllä, erityisesti AY:n oma ekonomisti on puolustanut mallia ja sanonut että äänestäisi sen puolesta eduskunnassa. Siksi että se nostaa työllisyyttä. Siitä huolimatta vasemmalla hoetaan ettei se nosta työllisyyttä.

Vaikuttaa siltä että vastaajien tieto saattaa olla peräisin fake newseista. Tai siis ylipäätään ihmisten käsitys mallista on omaksuttu oman joukkueen agitaattoreilta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Yhden asiantuntija-auktoriteetin mielipide ei ole mikään fakta. Mediassa on vallitsevana kulttuurina, että erilaiset asiantuntijat kertovat näkemyksiään. Niiden tueksi ei esitetä riittäviä faktoja ja perusteluja.

Esimerkiksi eduskunnassa eri valiokunnissa kukin poliittinen ryhmittymä pyytää paikalleen niitä asiantuntijoita, joiden näkemys tukee sitä omaa kantaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #5

Heitän tässä asiantuntijapelissä pöytään Kelan johtavan tutkija Pertti Honkasen.

Pylkkäsen ilmeisesti viittaamalle Ralf Sundille.

Kelan asiantuntija listaa aktiivimallin ongelmat - ”On vaikea luvata, että työttömien muutto maaseudulta kaupunkeihin takaisi heille työpaikkoja”

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801092200656...

Vielä ei ole saatu kattavaa valikoimaa erilaisia asiantuntijanäkemyksiä.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen viittailee erilaisiin tutkumuksiin haastatteluissaan, niitä tutkimuksia ei kuitenkaan tuoda julkisuuteen, eivätkä muut asiantuntijat arvioi niitä Vartiaisen tarkoittamia tutkimuksia julkisuudessa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Google scholar on kaikille avoin hakukone. Tietoa on tarjolla aivan kaikille. Se ehkä lisää tuskaa mutta tekee se näistä keskusteluista astetta laadukkaampia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #18

Se, joka esittää väitteen hänen pitää kertoa lähteet ja faktat tuekseen, eikä suinkaan kuulijan. Epämääräiset viittaukset, josta ei pääse kiinni lähteeseen ei riitä.

Muiden tutkijoiden ja asiantuntijoiden on syytä arivioida väitteiden pitävyyttä. Ei tavallisilla kansalaisilla yleensä ole samaa tietomäärää ja kokemusta arvioinnin tueksi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #18

P.P:" Se ehkä lisää tuskaa mutta tekee se näistä keskusteluista astetta laadukkaampia."

Esim. viimeksi kun seurasin jotain viittilöimääsi linkkiä, niin johti monikymmensivuiselle vieraalla kielellä kirjoitetulle "tutkimukselle", joka oli vielä maksumuurin takana.
Miten ihmeessä viitsit viittilöidä aina johonkin "tutkimukseen", kun ihan normiälyiselle ihmiselle selvää, että tänä päivänä internetin ihmeellisestä maailmasta löytää halutessaan juuri sen mitä mieltä itse on ja omalle kannalleen vahvistusta.

Itse toivoisin että voisit jotenkin konkreettisemmin osoittaa miten tämä "aktiivi"malli esim. omalla kohdallani toimisi. Miten siis kansantalouttamme, minua, sinua, ketä hyvänsä, auttaisi minun sijoittaminen 18tunniksi töihin kolmen kuukauden välein? Tai miten edellä mainittuja auttaisi, jos menisin viikoksi työkkärin kurssille opiskelemaan työnhakua, tahi mitä hyvänsä siellä sitten tehtäisiinkään?

Voisiko ihan silleen oikeestioikeesti ollakin vaan kyse siitä, että isolta osalta työttömiä saadaan ~5 pinnaa pois + luultavasti tilastoja hieman siivotuksi, kun kait työlliseksi lasketaan jos tunti viikossa, tjms.?

PS mielellään ei mitään graafeja, piirakoita, taulukoita, tahi satasivuisia tutkielmia viime vuosikymmeneltä. Ihan vaan sellainen rehti Pekan omaehtoinen näkemys siitä miten kansantaloutemme tämän aktiivimallin myötä raketoi.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Termi ”aktiivimalli” luo posiitivisen ja eteenpäin vievän kuvan koko hankkeesta. Siksi ei ole yllätys että juuri he jotka eivät asiaa sen paremmin tunne, kannattavat ajatusta, uskoisin että aivan vilpittömästi ajatellen että tällä poistuu työttömyys ja ”pummit pistetään töihin”.

Tästä epätietoisuudesta ei voi vastaajia syyttää, onhan työministeri itsekin todennut ettei tiedä mitä kaikkea ”aktiivimalli” pitää sisällään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Valtiovarainministeri säikähti mallin nostattamaa meteliä. Keskustan ja Kokoomuksen kannattajista mallin vastustajia kyselyn mukaan on 38% ja 35%. Vastustajia on heidänkin kannattajissa yllättävän paljon. Eräs selittävä tekijä voi olla siinä, että jos se ei suoraan kannattajaan koske, niin lähipiirissä on todennäköisesti, joku joka näyttää joutuvan tilanteeseen, jossa saa mallista kohtuuttomasti raippaa.

Petteri Orpo aktiivimallista: ”Jos tulee kohtuuttomia tilanteita, me korjaamme sitä”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239875-petteri-or...

Saku Timonen on perusteellisesti avannut blogikirjoituksissaan mallin ongelmia.

"Uuninpankkopoika Saku Timonen"
http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

Pekka Pylkkönen

Saku "öyhöttäjä" Timoseen viittaamien pitäisi johtaa ikuiseen kadotukseen some-maailmasta. Hän on kuin Trump paitsi että valehtelee suomeksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #6

Pylkkönen heittää väitteen jonka tueksi ei esitä minkäänlaisia perusteluja. Joten jätetään Pylkkösen kommentti omaan arvoonsa.

Valehtelijaksi haukkuminen on huonoa käytöstä ja sen päälle ei edes esitä minkäänlaista faktatietoa millä kiistäisi viitatun blogikirjoittajan kirjoitukset.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Jo pelkästään se että kaveri puhuu Suomen oloissa orjuudesta on jotakin aivan liikaa.

Timonen harvoin latelee sellaisia seikkoja joiden todenperäisyyden voisi ylipäätään tarkistaa. Ja nekin tapaukset jossa voi, esimerkiksi taannoinen omaishoitajat ja työllisyyden kehitys- kysymys, hän usein verhoaa siihen että panee kysymysmerkin älyttömien spekulaatioiden perään. Teksti on propagandaistista, yksisilmäistä ja tarkoituksella harhaanjohtavaa.

Ihan esimerkiksi. Edellisessä blogissa Timonen esitti esimerkiksi seuraavaa:

"Kelassa ei taideta tietää mitä kuntouttava työtoiminta on ja kenelle se on tarkoitettu. Se ei ole tarkoitettu edes täysin työkykyisille, saati sitten lääkärin työkyvyttömäksi toteamille. Se on työtä, jonka avulla alentuneesti työkykyiset ja syrjäytymisvaarassa olevat yritetään saada työkuntoisiksi. Sitä kyllä käytetään yleisesti väärin täysin työkykyisiin, mutta uutta on, että sitä pitäisi ruveta käyttämään myös työkyvyttömiin."

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta sanoo seuraavaa:

"Tätä lakia sovelletaan aktivointisuunnitelman laatimiseen ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen työttömälle alle 25-vuotiaalle työmarkkinatukeen oikeutetulle tai toimeentulotukea saavalle ---"

Ja

"Tätä lakia sovelletaan lisäksi aktivointisuunnitelman laatimiseen ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen työttömälle 25 vuotta täyttäneelle työmarkkinatukeen oikeutetulle tai toimeentulotukea saavalle, jolle on aiemmin laadittu julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 6 §:ssä tarkoitettu työllistymissuunnitelma ja:

1) joka on työttömyyden perusteella saanut työmarkkinatukea vähintään 500 päivältä;

2) joka on työttömyysturvalain 6 luvun 7 tai 9 §:n mukaisen työttömyyspäivärahakauden jälkeen saanut työttömyyden perusteella työmarkkinatukea vähintään 180 päivältä; taikka

3) jonka pääasiallinen toimeentulo on viimeisen 12 kuukauden aikana perustunut työttömyyden johdosta maksettuun toimeentulotukeen."

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on tarkoitettu nuorille työttömille sekä vanhemmille pitkäaikaistyöttömille.

Timonen on propagandaisti, ei fiksu keskustelija.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #16

Yksi viittaus, jolla yrität todistaa epäluotettavuutta, jonka perusteella sitten pitäisi sitten muodostaa mielipide, että olisi yleisesti epäluotettava.

Esiin nostamassasi kohdassa näin ilmeisesti voi olla, että kirjoittaja on kirjoittanut harhaanjohtavasti. "Kelassa ei taideta tietää ..." E suoraan väitä, ettei asiaa tiedetä.

On minullakin joissain kirjoituksissa epätarkkuuksia. Se ei tarkoita, että kaikki kirjoitukset olisivat ihan huuhaata.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuota noin... Siniset eduskunnassa ovat kaikki äänestäneet kyllä. Lindströmikin kannatti vaikka he kaikki eivät tajunneet aktiivimallin ongelmia.

Pekka Pylkkönen, mikä ongelma sinulla on Saku Timoseen? Onko se epämielyttävän totuuden esittely?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Suomessa oli vuonna 2014 THL:n raportin mukaaan 126000 köyhyydessä elävää lasta. Tämän ongelma heijastuu pitkälle tulevaisuuteen. THL suosittelee” lapsiperheiden tulonsiirtojen kohentamista, opiskelijaperheiden talouden tukemista, helposti saatavan tuen vahvistamista opiskelun kaikissa vaiheissa sekä eri politiikkaratkaisujen arvioimista niistä lapsiperheille aiheutuvien seurausten kannalta.”
http://paulijuhanipitknen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Lisääntyykö lapsiköyhyys aktiivimallin seurauksena entisestään? Näin saattaa käydä, mikäli toimeentulobyrokratia vaikeutuu entisestään aktiivimallin seurauksena. Kyse on siitä miten muu tukijärjestelmiin liittyvä normisto taipuu aktiivimallin edellyttämään toimintaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuota Pauli Juhani Pitkäsen kirjoitusta ei ole tullut luettua. Aivan varmasti tulee perheet kärsimään, kun vanhempi joutuu menemään kauas työpaikalle tai sitten jopa molemmatkin. Onneksi ei ole lapsia, niin ei huvita synnyttää yhtään tähän maahan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ennen vanhaan sanottiin että uuninpakolla makaavalla pitää olla pitkä kaula jotta näkee mitä piiat hellalla keittää. Uunin pankolla makoilemalla ei aktiivisuutta voi todentaa joten sanktio tulee 4,65 % työmarkkinatuki rahasta.
Työttömyyskassat ja Kela maksoivat v 2016 työttömyyskorvausrahaa 4974 milj. jotka kerätään veronmaksajilta. Toisin sanoen maan hallituksen pitääkin tehdä kaikkensa työttömyys ongelman helpottamiseksi, eiköhän se ole Suomen kansan eduksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaiken tekeminen työttömyysongelman helpottamiseksi ei todellakaan ole Suomen kansan eduksi. Tarvitaan järjen käyttöä.

Sipilä aloitti kaiken tekemisen hengessä, kun nosti aktiivimalliasian esiin pääministerin hastattelutunnilla haukkuen ensimmäiseksi yrittäjät lampaiksi. Aika lailla kärjistynein keinoin hallitus on liikkeellä.

Pekka Pylkkönen

Eiköhän ainoat loukkaantujat olleet sijaisloukkaantujia jotka eivät koskaan ole olleet yrittäjinä.

Meillä oli edellisessä firmassa sopimus siitä että tulos käytetään kasvuun ja työllistämiseen, osinkoja ei saa jakaa lainkaan. Aika monella yrittäjällä on kuitenkin ajatus olla hyödyksi yhteiskunnalle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #17

Aika monella yrittäjällä kaikki resurssit menee sen rahan tekemiseen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@12. Tuen tulee olla kannustava, ei rangaistus.

Onko sinun mielestä reilua, että olen jäänyt palkatta useita kuukausia? Omalta perheeltäni piti pyytää rahaa. Oli niin huono työnantaja, että minä en suosittele kenellekään. Työnantajan ja työntekijän välillä täytyy olla luottamus.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Syntyykö tästä ikään kuin hallituksen vahingossa organisoima valtava "palvelunestohyökkäys", joka kohdistuu yritysten HR-yksiköihin, tai rekrytoinnista vastaaviin henkilölihin?

Yrityksissä ei ole resursseja lyhytaikaisiin työsuhteisiin perehdyttämiseen. Mikä yritys ottaa riskin ja palkkaa pakolla kepitettyjä työttömiä lyhyeen työsuhteeseen? Jokunen puhelinmyyntiin erikoistunut huijariyritys varmaan näitä voi haluta.

"Sipilän hallitus on sitä mieltä, että yrityksillä on tarjota 1,2 miljoonaa työtuntia enemmän joka kuukausi, mutta eivät ole kuitenkaan halunneet niistä kertoa kenellekään?"

"...kohta yritysten henkilöstövastaavat saavat lisäksi 800 000 työhakemusta lisää joka kuukausi analysoitavaksi."

http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaiken tekemisessä olisi nyt enemmänkin syytä käyttää sitä järkeä!

Lepomäen toteama ongelma on mallin kannalta aivan perustavaa laatua: "Hän ei pidä hyvänä, että aktiivimalli tehdään tilanteessa, jossa työmarkkinoita ei ole vapautettu eikä sosiaaliturvaa muuten uudistettu."

http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24920...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini on ollut ihmeen aktiivimallista ja kuitenkin ottaa muuten kantaa muihin puolueisiin ja heidän toimintaan blogissaan.

Soini: "Meillä on suomalaisessa yhteiskunnassa noin miljoona ihmistä suurinpiirtein tuhannen euron tuloilla. Siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata. Kotihoidontuki, omaishoidontuki, pienimmät työttömyyspäivärahat, takuueläke ja pienituloisten perheiden lapsilisät, Soini listaa."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/76692-timo-soinil...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tällä Puheenvuoro-palstalla Tero Ahtola kirjoittaa samaan aiheeseen, että "Sipilän hallitus on sitä mieltä, että yrityksillä on tarjota 1,2 miljoonaa työtuntia enemmän joka kuukausi, mutta eivät ole kuitenkaan halunneet niistä kertoa kenellekään?"

Kukaan ei nyt oikein tunnu huomaavan sitä, että Suomessa on jatkuvasti 1,2 miljoonaa työtuntia tekemätöntä työtä, joista on yritetty kertoa hallitukselle, mutta tätä kertomusta ei ole kuunneltu. Se työ on vanhusten kotihoito- ja palvelutyötä - yksinkertaisimmillaan ihan vanhusten kanssa rupattelua, lumenluontia tai nurmikon leikkuuta.

Katso "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -aloite kansalaisaloite.fi -palvelussa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käykääpä kaikki tutustumassa em. aloitteeseen, ja ottakaa kantaa, voisiko tässä olla hallituksen aktiivimallin tilalle parempi malli?

Tässä 8.1.2018 avatussa kansalaisaloitteessa vaadimme kumoamaan HE 124/2017 lain kuten siinä nyt jo lähes 130 000 allekirjoitusta saaneessakin aloitteessa, mutta meidän aloitteessamme esitetään lisäksi ratkaisuna uusi työttömien "osallisuudenmalli", joka lisää työttömyysturvaa 4,65 %:lla ja hyväksyy myös vapaaehtoistyön, oman lähiomaisen tai naapurin auttamisen vaadittavana aktiivisuuden osoituksena.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvin tuotu asiaa esille, kiitos. Meinasin vastailla tuohon väliin eri väittämiin, mutta kirjoittelen kuitenkin yhteenvetona.

Ei ole hämmästyttävää, että vähiten tuntevat kannattavat. Jos asia ei koske itseä tai lähipiiriä juurikaan, on kiinnostus katsoa syvemmältä vähäistä. Konsulttihenkinen aktivointi- ja osallistamistermien käyttö muokkaa mielikuvaa adsiasta tarkoituksella vaikka syuomeksi sanottuna kyseessä olisi sanktiointi ja pakottaminen.

Ralf Sundin lausunnosta, eikä muuten ensimmäistä kertaa, on tullut mantra ja keppihevonen kannattajille ja jokaikinen kerta muistetaan kertoa hänen positionsa, vaikka edustaa tässä vain ja ainoastaan omaa kantaansa, ei STTK:n. Hänen 70% hyötyvät "laskelmaa" ei ole missään esitetty eikä sitä voi analysoida. Tämä ei tunnu haittaavan.

Mitä sitten voi olettaa Kokoomuksen ja Keskustan kannattajilta, kun heidän ministerinsäkään Mykkänen ja Lintilä eivät tuntuneet lain hyväksynnän jälkeenkään ymmärtävän asiaa ja antoivat perättömiä lausuntoja.

Sipilä on sitten jo oma lukunsa, käsittämätöntä kuinka kujalla hän on todellisuudesta lammaslausuntoineen sekä sitten nyt esittämässään haasteessa. Tämä vahvistaa aiemmen näkemykseni siitä, että tämä hemmo ei ymmärrä mitään heikompiosaisten todellisuudesta eikä kyllä pienyrittäjistäkään. Yritys palkkaa, jos siitä on hyötyä. Hyöty suhteessa vaivaan, joka syntyy työsopimuksineen, valintoineen, palkanmaksusta, opastuksesta, vakuutuksesta, palkkatodistuksesta yms on minimaalinen ja tuskin yritykset tekevät hyväntekeväisyystyötä. Jos minipalkalla 6 tuntisa kuukaudessa tuottais työntekijälle sen alle kuusikymppiä, niin kustannukset mukaanlukien yrityksen itse tähän käyttämä aika ylittävät summan moninkertaisesti. Luulisi diplomi-insinöörin sen verran kustannuslaskentaa ymmärtävän vaan ei.

Muistatteko kuinka on käynyt aiemmille Sipilän hyväosaisten talkookutsuille mukaan lukien kansanedustajat ja yritysjohtajat? Aika hiljaista on ollut ja OP:n Karhinen yritti luistaa lupauksestaankin.

Toisille tämä on talkookutsu ja toisille pakko. Parempiosaiset vastaavat kutsuun kuin olemalla osallistumatta pihatalkoisiin piilotellen verhot alhaalla - ei viitsi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Demokraatti kirjoittaa työpaikkojen määrän ja työnhakijoiden määrän valtavasta erosta. Olen aikanaan Kataisen hallituksen aikoina kiinnittänyt samaan asiaan huomiota. Eli käytännössä siis ilmeisesti aktiivimallin puolustajat olettavat, että jossain on piilossa suuri määrä työtä, josta halutaan maksaa tekijälle.

"Työttömiä työnhakijoita on seitsemänkertainen määrä suhteutettuna avoimiin työpaikkoihin."

Työnhakijoita on 272 516 ja avoimia työpaikkoja on 38 929.

https://demokraatti.fi/tama-kuva-kertoo-kaiken-sdp...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, ja sitten jatkuvasti unohtuu se yksinkertainen todellisuus, että useimmiten työnantaja palkkaa työnvaihtajan eikä työtöntä. Suora vertailu tuosta ei edes kuvaa todellista mahdollisuutta saada työtä.

Lisäksi mitä enemmän hallitus ja nämä puolueet vahvistavat mielikuvaa työttömistä aktivointia tarvitsevina vätyksinä, siä vähemmän yritykset ottavat riskin palkatakseen työtön.

Juuri mikään ei oikeastaan kannusta yritystä ottamaan juuri työtön.

Pekka Pylkkönen

2015-2016 suurituloisimman prosentin tulot laskivat. Voihan siellä olla pienenä osasyynä jopa talkoot.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voipi olla, tai sitten tuloja ei otettu ulos verotettavaksi vaan pidettiin holdingyhtiöissä, kapitalisaatisopimuksissa ja ties missä, mistä ne eivät näy.

Pienenä huvittavan kuriositeettina tuli mieleen paljonko hyvätuloisimma prossan tulot laskivat, kun Nalle muutti Ruotsiin. ;-)

Tulokehityksen kupeessa tulisi aina olla varallisuuserojen muutos, jolloin alkaa olla todellisempi kuva kokonaistilanteesta ja muutoksesta.

Tämä olisi melkoinen selvitettävä ja valitettavasti kaikkia tietoja ei oikein ole julkisesti saatavilla. Nyt esimerkiksi on kääntynyt kinteät investoinnit kasvuun, jolloin niitä varten jätetään rahaa yrityksiin, mikä usein tarkoittaa pienempiä osinkoja ja siten yksityshenkilöiden pääomatulojen laskua. Hyvä asia, mutta voi vaikuttaa tulotilaston trendiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sipilä ei todellakaan tajua realiteetteja. Milläköhän työajalla pienyrityksissä tehdään nämä liput ja laput Kelan, tai työttömyyskassan vaatimaa aktiivisuuden osoittamista varten. Jos nyt muutama työnantaja palkkaa silloin tällöin töitä tekevän työntekijän, jota varten sitten työnantaja vielä repii jostain aikaa työhaastattelujen järjestämiseen, niin siinä on jo oma sirkuksensa.

Ëntäs keskisuuret yritykset, minkälaiset resurssit heillä on palkata. Olen ollut sellaisessa työpaikassa jossa oli työntekijöitä noin 250. Minkälaiset resurssit sen kokoisen yrityksen HR:llä on pyöritellä jotain aktiivimallirumbaa muutaman työttömän kanssa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun vilkaisin taulukkoa, niin kiinnitti huomiota, että yli hallituspuolueiden aktiivimallin kannatuksen menee vielä Kristillisdemokraatit, joista 60% kannattaa aktiivimallia. Tämä vahvistaa minun kuvaani puolueesta, jossa kristillisen armeliaisuuden ja heikompiosaisten puolustamisen sijasta oikeasti vallalla on muiden tuomitseminen ja rankaisu. Erikoinen arvomaailma on puolueen kannattajilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mutta millä eväillä Sininen tulevaisuus sitten voisi kääntää kannatuksensa?

Tietääkö kommentoijat milloin tulevat seuraavat puolueiden kannatusmittaukset? Presidentinvaalien aikana on mittausten suhteen tauko.

Sinisen tulevaisuuden kannatus on 1-2% ja nyt sitten heidän kannattajista vastustaa aktiivimallia 62%. On mielenkiintoista nähdä miten tämä aktiivimalli vaikuttaa tämän puolueen kannatukseen.

Kansalaisaloite on tulossa sopivasti käsiteltäväksi ja eduskuntavaalit ovat tulossa. Sinisillä on aika hankala tilanne kannatuksen suhteen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olen kertonut teille 8.1.2018 kansalaisloitepalvelussa avatusta aloitteesta:

Mallin kritisoijille haluan kertoa, tämä "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen apu vanhukselle on tärkeää "puuhastelua", jonka voisi liittää (pitkäaikais-)työttömän ns. "velvollisuuksiin" silloin kun hän ei saa mistään muualta työtä tai työtön ei voi osoittaa aktiivisuuttaan muulla tavoin.

Tästä "puuhastelusta" hänelle kuitenkin annettaisiin 4,65 %:n l i s ä y s hänen työttömyyskorvaukseensa. Hallituksen aktiivimallihan v ä h e n t ä ä tuon saman määrän.

Tästä "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukaisesta "puuhastelusta" työtön, vanhus ja kunnan sosiaalitoimi sopisivat yhteisesti.

Mitään varsinaista palkkaa ei maksettaisi, eli mikään turha oheistyö yhteiskuntaa kuormittavana ei juurikaan lisääntyisi eikä tämä "puuhastelu" sotkisi työttömän työttömyyskorvausten maksatusta.

Jos/kun ko. työtön saisi työtä, em. "Aidosti palkitseva aktiivimalli" päättyisi sopijapuolien niin sopien ja uuden työttömän "puuhastelun" mahdollistamiseksi tämän saman vanhuksen kohdalle.

Tämä olisi oikeudenmukainen ja inhimillinen työttömien aktivointimalli niin maalla kuin kaupungissa niin avunantajan kuin avunsaajankin kannalta.

Mitäpä tuumitte? Ottakaapa kantaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset