Jorma Nordlin

Perussuomalaisten hallitukseen meno oli kohtalokas väärinkäsitys

Terhon kirjoitukset osoittavat, miten Perussuomalaisten ministereillä oli väärä käsitys vaikutusvallasta.  Soinilla ei voinutkaan olla oikeaa kuvaa hallituksen mahdollisuuksista välitettävänä äänestäjille, koska he olivat ensimmäistä kertaa menossa hallitukseen. Soini kuten muutkin ministeriryhmänsä ministerit, he olivat kokemattomia.

Terho: "Voin kokemuksesta kertoa, että myös kansan valitsemana päättäjänä usein turhauttaa, jos ongelmat ja ratkaisut ovat tiedossa, mutta toimivaltuudet puuttuvat."

Riskeerasivat poliittisen uran jo Perussuomalaisissa ja Terho turhautuneena purkaa tuntojaan siitä, mitä jäi käteen.  Maksoivat kovan hinnan väärinkäsityksestä, meni puolue, suli kannatus ja poliittinen ura on vaarassa.

Perussuomalaisten äänestäjien vakuuttelu hallitukseen menemisen merkittävyydestä ja oppositiotyön vähättely osoittautuu Terhon kirjoituksen perusteella harha-askeleeksi. Siis yksi väärä käsitys upotti jytkyt. Heillä oli epärealistinen kuva vallastaan hallituksessa. Sitä kuvaa yritettiin myydä kannattajille ja äänestäjile.

Terho: "Edellä kuvatussa vallan jakamisen ja kiihkeän edunvalvonnan ristipaineessa tukevakin enemmistöhallitus saattaa monessa kohden havaita itsensä voimattomaksi päättämään asioista haluamallaan tavalla. Olen joskus kuvannut tilannetta siten, että jos kuvittelet koko poliittisen kentän jalkapallokentäksi, hallitus pelaa siinä keskiympyrän kokoisella alueella. Sieltä on vaikea potkaista maalia."

Terhon kirjoituksen perusteella sinisten ministeriryhmällä on ilmeisiä vaikeuksia hallitustyönsä kanssa: "Ensinnäkään mikään sovittu ei pidä, ellet kellon ympäri valvo, että niin tapahtuu. Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista."

Soini purkaa pettymystään: "Ne vikisevät koko ajan kuin näätä jalkaraudassa. Ei voi olla niin, että kaikki on vikinää ja vastustamista."

Itsensä päteväksi presidentin toimeen katsovan entisen puoluejohtajan edellä mainittu kommentti osoittaa, ettei hänessä ole ainakaan presidenttiainesta. Tämän tasoisia kommentteja heittävän on turha asetella itseään valtiojohtajan, tai valtiomiehen paikalle. Timo Soini presidentin virasta: "Olisin jo vallan pätevä siihen hommaan."  Miltä näyttäisi, jos meillä olisi tällaisia kommentteja laukonut presidentti?

Soinin innokkuus ulkoministerinä lötkähti, kun hallitustyön realiteetit tulivat eteen. Soini oli aluksi huomattavasti aktiivisempi ja näkyvämpi ministeri. Nyt hän lähinnä ministerinä luettelee milloin mihinkin menee vierailullee, tai haukkuu uudestaan ja uudestaan demarit ja vihreät aina hieman erilaisin sanonnoin.


Sampo Terho: "Miksi Suomen politiikassa ei saada mitään aikaan"
http://sampoterho.fi/?p=3953

Sampo Terho:  "Miksi politiikan tekemisen on muututtava"
http://sampoterho.fi/?p=3947

Timo Soinille riitti: "Perussuomalaiset vikisevät koko ajan kuin näätä jalkaraudassa"
http://www.apu.fi/artikkeli/timo-soinille-riitti-perussuomalaiset-vikisevat-koko-ajan-kuin-naata-jalkaraudassa

Timo Soini katsoo jo seuraaviin presidentinvaaleihin: Olisin jo vallan pätevä siihen hommaan
http://www.apu.fi/artikkeli/timo-soini-katsoo-jo-seuraaviin-presidentinvaaleihin-olisin-jo-vallan-pateva-siihen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Annetaan täysin epärealistinen kuva hallitustyön mahdollisuuksista, jotta saa ääniä. Populistisella tyylillä vaikutusvallan hankkiminen edellyttää suurempaa äänimäärää, kuin mitä muut puolueet saavat yhteensä, jotta pääsee tekemään niin, kuin mikä mielikuva on äänestäjille annettu. Se ei ole täysin epärealistista, se edellyttää pitkää tietä oppositiossa ja kärsivällistä odottelua, kunnes riittävän suuri yhteiskunnallinen kriisi kohtaa ja avaa mahdollisuuden. Siinä esimerkiksi yhden kansanedustajan poliittinen ura voi kulua kokonaan oppositiossa istuessa. Se on kuitenkin ainoa vaihtoehto puolueella, jos haluaa tehdä suuria muutoksia ja uudistuksia.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Silloin kun perussuomalaiset olivat yhtenäinen ryhmä niin Soini olisi voinut vaatia tehdyn hallituspoliitiikan noudattamista myös perussuomalaisten vaatimien 8sopimien) kohtien osalta.

Sininen Soinin ryhmä on vain kepun ja kokoomusen tavoitteiden (maakuntahallinto/valinnanvapaus) läpiviennin apuporukkana.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei voi kun ihmetellä mitä järkeä oli mennä ottamaan näin suuri poliittinen riski? Ehkä se perustui tietämättömyyteen ministerin työstä. Ei kansanedustajan toimeentulokaan nyt niin huono ole.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Vikisevät kuin näätä jalkaraudassa..." Soinin käyttämät brutaalit kielikuvat kertovat persuista ja sinisistä jotain.
Ja kysymys hallituksesta. Persuthan samaistuivat täysin hallitukseen. Kyllä hallituksissakin on mahdollista profiloitua.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olivat ja ovat liian lepsuja hallituksessa, sen takia käy näin: "Ensinnäkään mikään sovittu ei pidä, ellet kellon ympäri valvo, että niin tapahtuu. Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista."

Heiltä puuttui hallitustyökokemus ja lähtivät harjoittelijoina mukaan sellaisessa tilanteessa, jossa hallitus yrittää tehdä suuria muutoksia yhteiskunnassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kun oli riittävän valovoimainen ja menestyvä johtaja, niin osa porukasta lähti juoksemaan hänen perässään ja oman poliittisen uransa tulevaisuuden kannalta harhaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Soini olisi voinut tehdä uraa all aroundjulkkiksena myös. Kyllä jokainen persuja äänestänyt on osallinen siihen että Soini pääsi huseeraamaan politiikkaan. Esim sinä. ;)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä olet oikeassa! :-)

On myös huomioitava miten jo alkoi puolueen vaikutus näkymään hieman ennen ensimmäistä jytkyä. Vahvan pääministerin Paavo Lipposen luoma varjo näkyi siinä.

Soinin tyyli on valtavasti muuttunut. Kiukutteleva ja räksyttävä tyyli on lisääntynyt. Viitteitä siitä sai jo silloin kun pääministeri Kataista haukkui kiemurtelevaksi madoksi. Se meni vielä yksittäisenä ylilyöntinä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Terhon poliittinen ura on hieman traaginen. Hänen piti valita kumman pettää Soinin, vaiko Halla-ahon. Molempien avulla hänestä tuli parlamentaarikko. Kamalampaan tilanteeseen ei poliitikko voi joutua. Kolmas vaihtoehto olisi ollut politiikan jättäminen kokonaan. Eli kolmesta piti valita joku.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mihin tarvitaan puoluetta, joka ei ole valmis menemään hallitukseen päättämään asioista? Nykyisiä persuja ei hallitukseen huolita, mutta kai he olisivat silti valmiita sinne menemään jos olisivat salonkikelpoisia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt ei ollut kyse siitä etteikö olisi valmis menemään milloinkaan hallitukseen, vaan siitä milloin sinne voi mennä minkäkinlaisella poliittisella suuntauksella ja minkälaista kannatusta se edellyttää.

Muutoksentekijäpuolueen tie hallitukseen voi olla hyvinkin pitkä ja sen sanelee yhteiskunnan tilanne muutoksentekijälle. Ei merkittäviä muutoksia tehdä ellei riittävän suurien ongelmien seurauksena merkittävä osa äänestäjistä äänestä uutta vaihtoehtoa.

Muutoksentekijä voi olla vain pääministeripuolueena.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä ihmeen muutoksentekijä? Taisi olla päinvastoin. Vallitsen trendin edesauttaja (ja hyödyntäjä).

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #14

Se oli se Perussuomalaisten puolueen tavoite ja luoma mielikuva. Sen heittivät roskikseen.

Nyt Terho nostattaa henkiin samaa mielikuvaa sinisten osalta, mikä on ristiriidassa hänen viimeisten kirjoitusten osalta.

Pekka Iiskonmaki

Jälkiviisaus on parasta viisautta.

Soini kusi koko puoluetta silmään. Piti päästä Wikipediaan ministerinä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Soini kusi koko puoluetta silmään. "

Mutta hyötyi todella hyvin taloudellisesti ja muutenkin. Eli tavallaan, jos moraali jätetään pois, hyvin pelattu - hänelle itselleen.

Virhearviointi tuli vain siinä että kuvitteli olevansa puolueen suurin tekijä, kun jo jytkyjen aikaan se oli Halla-ahon ns. "nuivat". Mutta vauhtisokeutta tulee paljon paremmillekin ihmisille kuin Soinille.

Pekka Iiskonmaki

''Terho turhautuneena purkaa tuntojaan siitä, mitä jäi käteen. Maksoivat kovan hinnan väärinkäsityksestä, meni puolue, suli kannatus ja poliittinen ura on vaarassa.''

Nyt olisi korkea aika jättää hallitus.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vaalit ovat keväällä 2019, tilanne näyttää sinisille selvästi huonolta, kuten Terhon kirjoitukset osoittavat.

Jos siniset jättäisivät hallituksen, heillä olisi uskottavuusongelma. Esimerkiksi Lindströmin toiminta vahvistaa tätä ongelmaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitä väliä sinisistä. Saavat ihan rauhassa kadota näyttämöltä. Terho on kokoomuslaisempi kuin kokoomus, veroparatiisien tukija(persumeppinä). Persuja kai harmittaa kun menettivät salonkukelpoisen kilven. Ketään muuta ei harmita.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sinisten menestyminen seuraavissa eduskuntavaaleissa edellyttäisi Juha Sipilän hallituksen kaatumisen, Sinisten toimesta.

Sampo Terhon ulostulot antavat viitteitä ettei Siniset ole tyytyväisiä nykyiseen hallitus yhteistyöhön.

Sampo Terho brittilehdelle: Suomi ei maksa senttiäkään Britannian mukana lähtevistä EU-miljardeista.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180125220069606...

Pekka Iiskonmaki

#15
Jos siniset poistuu, niin hallitus kaatuu.

Sitten reipasta torvimusiikkia miksi lähtivät. Mainostoimisto asialle.

Kerrankos ihminen erehtyy.

Kaikki voi ´panna Soinin piikkiin ja kadonneet lampaat palaavat laumaansa.

Monet on jo niin keritty, että paluu jää rivijäseneksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-aho jatkaa silmäänkusemisen linjaa edelleen. uskottelee kannattajilleen, että olisi jotain mahdollisuutta päästä hallitukseen.

Yksi asia seuraavissa eduskuntavaaleissa on jo varma, kannatuksesta riippumatta persut jatkava oppositiossa, ja sieltä ei tippaakaan Suomen asioihin vaikuteta.

Erittäin hieno asia, että pysyvät poissa, se on Suomella parasta.

Kummastakaan puolueesta ei tarvitse välittää, ei persuista, eikä sinisistä, tilanne on ohi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On siihen mahdollisuus, se on kyllä hyvin pieni mahdollisuus. Pitää saada kaikista äänistä yli puolet. Se varmaan edellyttäisi valtavia maahanmuuton ongelmia. Tuleeko sellaisia niin en usko.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eli oi ja voi kun ei tule maahanmuuton ongelmia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #26

Ei voida sanoa, etteikö tulisi ollenkaan. Niiden suuruusluokka vaan ei taida riittää sellaisen kannatuksen saamiseksi, mitä päätöksentekijän paikka edellyttää.

Kotoutumisen suhteen on joka tapauksessa tällä hetkellä aivan epärealistisia odotuksia, johtuen kotoutumisen kaikkivoipaisuuteen uskovien tietämättömyydestä maahanmuuttajien suhteen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Tieto kasvaa tehdessä. Persut eivät vaan sitä ymmärrä. Tai eivät halua ymmärtää koska kuten sinäkin yllä pitävät ongelmia resurssina omalle poliittiselle vallankasvulleen.

Pekka Iiskonmaki

#19
''Halla-aho jatkaa silmäänkusemisen linjaa edelleen. uskottelee kannattajilleen, että olisi jotain mahdollisuutta päästä hallitukseen.''

Tämän salaisuuden Halla-aho on kertonut vain Petteri Ritalalle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Orpo on saninut, että ei mene hallitukseen persujen kanssa, Rinne on sanonut samaa, Sipilä on sanonut samaa, Andersson on sanonut samaa jne.

Oletko ollut uutispimennossa, vai luetko vain valeuutisia :)

Aika vaikeaa muodostaa hallitus yksin.

Sittenpähän näette, sitä saa mitä tilaa.

Elikä persujen paskajauhaminen jatkuu täälläkin vaalien jälkeen, ja oppositioss kirkuminen jatkuu, mutta päätöksiä he eivät tule tekemään.

Erittäin hyvä asia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hyvä tahi huono. Mutta sen olen oppinut politiikkaa vuosikymmeniä seurattuani että mielipiteet muuttuvat ylen helposti poliitikoilla jopa 180-astetta ja "parhaimmat" selittelevät muutokset niin uskottavasti että heidät kerta toisensa jälkeen silti valitaan. Itse asiassa useimpien äänestäjien muisti on niin heikko tai valikoiva ettei selityksiä useinkaan edes tarvita... kunhan porskuttaa vakuuttavalla ja itsevarmalla esiintymisellä ja taustajoukot ovat kunnossa. Ja jos skandaali tulee lööppeihin, niin ei se mitään haittaa loppupeleissä, kunhan osaa ponnahtaa kohon lailla aina pintaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mutta miten olisi käynyt Perussuomalaisille, jos eivät olisi menneet hallitukseen? Nykyisistä sinisten ministereistä suurin osa olisi todennäköisesti säilyttänyt kansanedustajan paikkansa vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Toki puolueen kannatus olisi todennäköisesti joka tapauksessa laskenut, mutta tuskin niin paljon että, puolueen kärkiehdokkaiden poliittinen ura olisi ollut vaarassa.

Luonnollisesti olisi tullut kovaa arvostelua, miksi eivät mene hallitukseen, mutta sen hinnan olisivat maksaneet siitä, kun poliittinen ura olisi jatkunut pitkäjänteisemmällä kannatuksen rakentamisella.

Ainakaan riskienhallinta ei ollut tämän porukan vahvuuksia. Hallitukseen menemisen riskinä oli kannatuksen putoaminen ja maahanmuuttokriittisten kannatuksen kasvu puolueen sisällä, sekä oman poliittisen uran vaarantuminen. Nyt näyttää jäävän tyhjä kortti käteen myös hallitustyöstä, kun se näyttääkin olevan melkoista venkoilua.

Ehkä ajattelevat, että ministerin paikan takia kannattaa vaarantaa koko poliittinen uransa. Onko se järkevää, vaiko ei, niin riippuu mitä arvostaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soini halusi ministerin salkun. Ei ole tapahtunut mitään väärin käsitystä. Soini sai hillotolppana.

Pekka Iiskonmaki

#30
Soinin yläpuolella on vain Paavi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset