Jorma Nordlin

Aktiivimalli jakaa kansaa, ehkä metro- ja raitiovaunulakko huonosti harkittuja?

Tavallisten ihmisten liikkumista haittaava lakko kansaa jyrkästi jakavan asian suhteen on huono. Yleisradion kyselyn perusteella 56% kansasta vastustaa aktiivimallia ja kannattajia on 37%. 7% ei osannut sanoa mielipidettään. Aktiivimallin kannattajia on merkittävä osa. Onko niin, että parempaakaan lakkokohdetta ei löydy, joten joudutaan valitsemaan julkiseen infrastruktuuriin suoraan kohdistuvia alueita? Se kärjistää tilannetta, kun asian kannattajia ja vastustajia on näin paljon.

Sinänsä poliittiset lakot ovat hyväksyttyjä ja varsinkin kun maassa voi istua hyvin erikoisia hallituksia, kuten Sipilän hallitus, jossa istuu käytännössä yksi puolue ilman vaaleja. Suomalainen demokratia edustaa toista ääripäätä, jossa hallitukset eivät kaadu ikinä, mikä on epäterve piirre demokratiassa ja vastakohta sille, jossa hallituksia kaatuisi usein.

Juuri nämä seikat perustelevat erityisesti miksi poliittisia lakkoja tarvitaan. Lakot aiheuttavat taloudellisia vahinkoja, mutta parempaakaan demokratian "varaventtiiliä" ei ole. Jos olisi niin ilman muuta sellaisia pitäisi käyttää.

"Meillä on liitossa tehty päätös, että perjantain mielenilmauksessa ollaan mukana. Se on poliittinen mielenilmaisu ja ihmiset ovat mukana vapaaehtoisesti. Tämä liikenteen pysäyttäminen ei minun käsityksenä mukaan liity millään tavalla (kunta-alan) sopimusneuvottelupöytään vaan kyse on aktiivimallista ja siitä, että tässä nyt on yhdistys ajatellut lähteä poliittiseen työtaisteluun, Niemi-Laine sanoo."

Kuntatyönantajat: JHL pysäyttämässä Helsingissä raitiovaunu- ja metroliikenteen perjantaina
https://yle.fi/uutiset/3-10048303

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallin käyttöönottoa
https://yle.fi/uutiset/3-10031716

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Onhan se tutkittua, että suurin osa aktiivimallin kannattajista eivät ymmärrä asiasta mitään.

Tuolla blogissani puhuin laseista, että tämä vaivaa meillä Suomessa, että on monta eri näkökulmaa mutta kukaan ei älyä ottaa laseja pois päästä ja katsoa sitä mallia, että missä on vikaa:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250073-koos...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ongelma on siinä, ettei kannattajilla ole todennäköisesti kokemusta työttömyyden toimeentulobyrokratian aiheuttamista ongelmista.

Pekka Pylkkönen

Eivät kyllä ymmärrä vastustajatkaan. He vain kuvittelevat ymmärtävänsä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

On väitetty, että ay-liike aktiivityöelämässä olevine "kermademareineen" ei ole tarpeeksi puolustanut työttömiä. Nyt puolustavat ja hyvä niin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Miksi Suomessa ei enää koskaan saada aikaiseksi laaja-alaisesti vaikuttavaa yleislakkoa.

Koska lakko, oli se mikä hyvänsä, aina vaikeuttaa jonkun elämää.

Ilman yleislakkoa ei hallituksen päätöksiin pystytä demokratiassa näköjään kuitenkaan vaikuttamaan.

Olemme mukavuudenhalussamme rakentaneet yhteiskunnan niin haavoittuvaksi, ettemme enää pysty puolustamaan edes oikeuksiamme epäreilua hallitoa kohtaan, koska jonkun elämä vaikeutuisi.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Jotenkin tuntuu, että perusasiat on taas ihan hukassa.

Demokratiassa hallitukseen ja sen päätöksiin vaikutetaan äänestämällä. Kansanvaltaisessa demokratiassa valta kuuluu kansan valitsemalle Eduskunnalle. Se, että ulkoparlamenttaarisesti painostetaan (yleislakko) Eduskuntaa, eli kansanvaltaa, eikä kovinkaan demokraattista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka monta prosenttia ihmisistä käytännössä edes tietää, mikä aktiivimalli on ollakseen sen puolesta tai sitä vastaan ?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten pääsikään tapahtumaan, vaikka hallituksella on käytössä paljon asiantuntijoita.

"Aktiivimallista paljastui yllättävä puute, jota kukaan ei ottanut huomioon: työllistyminen voi tyssätä, jos lasta ei saa nopeasti hoitoon"
https://yle.fi/uutiset/3-10047394

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@7. Tuo on ollut tiedossani yli 2 kuukauden takaa mutta ei tullut vaan mieleen. Minulla kun ei ole lapsia. Tosiaan, että nopeimmillaan päiväkotihoitoon pääsee 2 viikossa, muuten menee kuukausissa ja kuka hoitaa sillä välin lasta/lapsia?

Ei muuta kuin kipataan tämä älytön aktiivimalli kumoon ja rakennetaan kunnollisempi malli. Tämä menee jo naurettavuuksien sfääreihin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Topi, sitähän tässä on yritetty jo kolme viikkoa - siis rakentaa "kunnollisempaa mallia":

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset