Jorma Nordlin

Mätkimisestä syyttävällä Sipilällä johtajuus kadoksissa

Pääministerin ei ohjannut muiden ministereiden kautta riittävästi erimielisiä hallituspuolueita sisäisesti työstämään tilannetta, jossa ratkaisua ei synny. Verrattuna Sipilän hallitusta edellisiin, niin on harvinaista, kun hallituspuolueiden keskinäinen vääntö tulee julkisuuteen, jota pääministeri sitten "sättii" median kautta. Ei johtamistaitoa hyvin osaava näin toimi.

Näkyykö Sipilän käytöksessä turhautuminen, joka on seurausta heikon johtamisen aiheuttamista hallitustyön ongelmista? Sipilän toiminta näyttää ulospäin, kuin tilanne olisi karannut pääministerin hallinnasta.

Sipilä haukkui yrittäjät etukäteen lampaiksi, jos eivät lähde mukaan aktiivimalliin ja työllistämään työttömiä. Sipilä ei puhunut yrittäjien näkökulmasta, vaan selvästi politikoi asialla, joka olisi vaatinut positiivista ja rakentavaa yhteistyöotetta, eikä haukkumista etukäteen. Työttömille lisää sanktioita ja yrittäjille, sekä muille hallituspuolueille haukut.

Tällaisella yhteistyöasenteella ei pitkälle pötkitä. Sipilän hallitus onkin alkanut siirtämään asioita jo seuraavan hallituksen niskaan. Sote-uudistus käytännössä jää myös seuraavalle hallitukselle.  Tämä hallitus saa aikaiseksi korkeintaan toteuttamiskelvottoman ja korjaustarpeessa olevan Sote-lain.

Sipilän hallitus on liian kokematon ja osaamaton, sillä on heikko johtaja. Se säätää voimaan huonosti valmisteltuja ja keskeneräisiä lakeja. Julkisuudenhallinta on heikolla tasolla. Kiireessä säädetylle "aktivointilaille" parsitaan jälkikäteen ohjeita kasaan. Eduskuntavaalien lähestyessä kiireessä Sipilän hallitus yrittää saada läpi lakeja huonoin seurauksin. Eläkkeelle jäänyt oikeuskansleri arvosteli hallituksen heikkoa lainsäädäntötyötä. 

Hallituksen työn resurssointi meni Sipilältä pieleen jo hallituksen alkutaipaleella. Pääministerillä ei ollut realistista käsitystä hallitustyön vaatimista työmääristä. Tästä seurasi erikoisia ministeriyhdistelmiä, jossa yhden ministerin työmäärällä yritettiin selviytyä kahden ministerin töistä. Töiden suunnittelu oli huonoa ja myöhemmin ministerien määrää jouduttiin aiheutuneiden ongelmien seurauksena lisäämään.

Sipilän hallitus haluaa ottaa kunnian itselleen kansainvälisestä suhdannekehityksestä aiheutuneesta talouskasvusta. Siis ottaako hallitus kunniaa itselleen siitä, ettei se pilaa muiden bisneksiä, jotka ovat lähteneet hyvin käyntiin? 

"Jo perjantaina heti perheministeri Annika Saarikon (kesk.) ilmoitettua, että hanke hylätään, kokoomuslaiset kävivät kovaan retoriseenhyökkäykseen keskustaa vastaan. Keskustelu on jatkunut kuumana sosiaalisessa mediassa."

Sipilä: "Eihän tällainen mätkiminen tilannetta koskaan paranna. Se on selvä asia."

US: "Juha Sipilä puuttuu hallitusväen some-mätkimiseen – Tämän takia perhevapaauudistus hylättiin"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sipilän ja muiden ministereiden tyypillinen reagointi hallituksen ajamien lakien aiheuttamiin ongelmakohtiin on vain olankohautus ja hiljaisuus, sekä huomion siirtäminen muualle. Tämä näkyy erityisesti työttömien aktivointilaissa. Jos muuta puolustusta ei keksitä, niin sitten syytetään muita pelottelusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset