Jorma Nordlin

Sipilä uhkaa hajoittaa hallituksen keskeneräiseksi jäävän uudistuksen vuoksi

  • Helsinki tavoittelee tuottavansa maailman parhaita SOTE-palveluita
    Helsinki tavoittelee tuottavansa maailman parhaita SOTE-palveluita

Keskeneräisten Sote-lakien voimaan säätäminen on isku koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle. Sote-uudistus halutaan voimaan pahasti keskeneräisenä. Hallituksella ei ole edellytyksä sen saamiseksi valmiiksi. Taktiikka on sama, kuin työttömien aktivointilain suhteen. Jälkikäteen sitten korjaillaan keskeneräiseksi jäänyttä lakia. Seuraavalla hallituksella on edessä uuden toimimattoman Sote-lainsäädännön aukirepiminen, mikäli tämä hallitus ei sitä ennen kaadu.

Ei ole ihme, että Kokoomuksessa asiaa tuntevat kansanedustajat ovat huolestuneet.  Suomalainen demokraattinen päätöksentekojärjestelmä on aivan järkyttävän huonossa kunnossa. Kataisen ja Stubbin hallitukset eivät saaneet mitään aikaiseksi ja Sipilän hallitus yrittää silmänkääntötempulla keskeneräisten lakien avulla näyttää, että  se saisi aikaiseksi enemmän, kuin edelliset hallitukset. Saavat aikaiseksi heikkotasoista ja paikkailtavaa lainsäädäntöä, joka astuu voimaan ilman soveltamisohjeita. Lainsäädäntöä soveltamaan joutuvat viranomaiset ovat pulassa hallituksen tuotoksien kanssa.

Näemmekö seuraavissa hallitusneuvotteluissa neuvottelutilanteen, jossa puolueet joutuvat ihmettelemään miten ihmeessä he kykenevät parsimaan kasaan Sipilän hallituksen tuotoksista mitään järkevää lainsäädäntöä?

 

"Juha Sipilä: Jos sote kaatuu, Plan B on uudet vaalit"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Esittäisin tähän väliin yhden kysymyksen. Miksi se sote alunperinkään piti tehdä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sotea ajoi Kataisen hallitus ja tarkoituksena oli kustananusten leikkaaminen. Kataisen hallitus lupasi Soten jo hallituskautensa aikana kunnallisvaaleihin mennessä. Nyt tämä hallitus on rämpinyt Soten kanssa kohta hallituskautensa kalkkiviivoille ja nyt alkaa hallituspuolueissa huoli heräämään, kun hallituksen työn tulokset näyttävät laadultaan heikkotasoisilta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kyllä tämä sote-vääntö on jo varhaisempaa perua kuin edellinen hallitus. Ei sitä ole Kepukaan ensimmäistä kertaa hallituksessa vääntämässä. Tavoitteena tosiaan on ollut palvelutasosta ja kustannuksista selviäminen muuttuvassa maailmassa. Siis siinä, jossa väestö vanhenee ja kulut kasvavat ja maksajat vähenevät.

Toivottavasti emme valitse tätä kulut eli voitot kasvavat ja palvelutaso heikkenee -mallia. Ei vaikka kuinka olisi tiedossa mukavia suojatyöpaikkoja ja pullakahvikerhoja maakunnissa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

EL esitti seuraavaa: "valtakunnallinen raha seuraa asiakasta -mallia, jonka rahoittaisi Kela. Tarvittava korvausjärjestelmä on jo olemassa ja järjestämis- ja rahoitusvastuu kulkisivat käsi kädessä. Jälkimmäinen ulottuisi myös lääkkeisiin. Nykyisessä ja hallituksen esittämässä sote-mallissa lääkäri voi määrätä lääkkeitä Kelan piikkiin, silloinkin, kun niitä ei välttämättä tarvita. Lääkärillä ei myöskään ole kannustinta katsoa sen perään, että asiakas tosiaan käyttää saamansa lääkkeet."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Voi virkamiesparat, jotka joutuvat tuskailemaan Sipilän hallituksen tuotoksien kanssa. Työvoimahallinto ja Kela ihmettelivät Sipilän hallituksen lakeja ilman soveltamisohjeita.

Sote on suurempi ja vaikeampi rasti Sipilän hallitukselle. Se ei ole hallitukselta mikään saavutus, jos se tuottaa seuraavan hallituksen syliin kelvottomia lakeja.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sote-säästöillä ei ole muuta perusteita, kuin että Suomesta halutaan sosiaali- ja terveyspalvelujen halpatuotantomaa. Suuri ikääntyvä väestö halutaan hoitaa mahdollisimman halvalla.

"SOTE -säästöjen taustat tuntuvat yhtä vähän uskottavilta. En ole mikään terveydenhuollon asiantuntija, mutta pelkästään kansainvälisten vertailujen perusteella voi sanoa, että"

"Suomen terveydenhoitomenot ovat (elintaso ja kustannukset huomioiden) OECD-maiden alhaisimpia (ks. oheisia kuvia 1, 2 ja 3 )
Terveydenhoidon kustannukset ovat kehittyneet viimeisen 10 vuoden aikana hyvin maltillisesti kaikkiin verrokkimaihin nähden"

http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246564-so...

Pekka Iiskonmaki

''Sipilä uhkaa hajoittaa hallituksen keskeneräiseksi jäävän uudistuksen vuoksi.''

Jo riittää tunarointi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä hallitus haluaa näyttää nyt edellisten hallitusten sijaan saavansa aikaiseksi jotain. Parempi on, ettei saa aikaiseksi yhtään mitään, kun tuloksena on kelvotonta lainsäädäntöä.

Sipilän hallitus on nyt oikeasti sisäisten ongelmien keskellä. Oli ties kuinka monennen kerran kova sisäinen vääntö perhevapaauudistuksesta ja nyt on samanlainen vääntö Soten kanssa. Edellinen vääntö kerkesi hädin tuksin loppumaan, niin alkoi jo seuraava.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nyt voi Sipilää mollata, mutta paraneeko kulku, kun seuraavaksi asioita alkaa hoitamaan Orpo ja Rinne.

Siitäkin voi olla montaa mieltä, kokoomus ja demarit ovat jo kerran sotea yrittäneet, eikä tullut mitään.

No toivoa sopii, että tapahtuisi oppimista ja kehitystä.

Mutta toisaalta onhan se kansan kiva valita välillä eri ihmisiä haukuttavaksi, vaihtelu virkistää.

Pekka Iiskonmaki

#7
Mitä väliä sillä onnistuuko vai ei.

Suksi ei vaan luista. Se on kuin luonnonlaki.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yleensäkään ei kannattaisi valita hallituksen jäseniä tuolta eduskunnasta, vaan voisivat ottaa täältä puheenvuorosta kaikki ''viisaat ja asiantuntijat''

Missään muualla ei asu yhtä paljon viisautta ja viisaita kuin täällä puheenvuorossa.

Harri Happari

"Missään muualla ei asu yhtä paljon viisautta ja viisaita kuin täällä puheenvuorossa."

No sinäpäs sen sanoit :)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On hieman erikoinen tilanne demokratiassa, jos valitsijat eivät saisi arvioida ja antaa arvostelua siitä miten heidän valitsemat henkilöt toimivat. Se logiikka on hieman vaikeasti selitettävissä. Täällä puheenvuorossa kommentoijat ovat äänestäjiä.

Se tosiasia ei mihinkään muutu, että meillä on päätöksentekokyvyltään ollut useita kelvottomia hallituksia peräkkäin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin, me valitaan aina ne päättäjät sinne, eli kai se sitten on kuva kansan tahdosta.

Pulista sopii ja kirjoitella mitä vaan, mutta siellä äänestyskopissa aina ne ratkaisut tehdään.

Ja taas jatkuu pulina ja ohjeiden antaminen, sama tilanne jatkuu, ja taas äänestetään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #11

Juuri tossa se asian ydin onkin. Ennen sitä äänestämistä tapahtuu vaikuttamista mielipiteisiin ja sitä tehdään myös sosiaalisessa mediassa kuten täällä.
Olen kirjoittanut tänne vuodesta 2009 lähtien.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kyllä Ritala on nyt asian ytimessä." Missään muualla ei asu yhtä paljon viisautta ja viisaita kuin täällä puheenvuorossa". On outoa, että sitä yritetään puolustella valitsijoiden oikeudella arvioida ja arvostella valitsemiensa edustajien toimintaa. Oikeuden ymmärtäisi, jos se ei kohdistuisi jatkuvasti kaikkiin päätöksiin, mitä valitut ovat saaneet aikaiseksi. Olisiko mahdollista, että nämä osaavat ja viisaat asettuisivat itse ehdokkaiksi eduskuntavaaleihin ja sitten valituiksi tultuaan pääsisivät tekemään kaikkia kansalaisia tyydyttäviä, oikeita, päätöksiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On kaksi asiaa joita olen arvostellut. Toinen on sote ja toinen on aktiivimalli.

Kellä on oikeus demokraattisessa järjestelmässä arvostella maan hallitusta, jos sitä ei sallita äänestäjille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset