Jorma Nordlin

Horjuttaako SDP:n nousu hallitusta?

SDP nousi kannatusmittauksissa kärkeen. Se voi saada aikaiseksi lisää hulinaa hallituksen sisällä. Nyt Soten suhteen on hallituksessa ongelmia. Aikaisemmin oli perhevapaaudistus ongelmissa. Kohta on enää vuosi aikaa vaaleihin ja alkaa seuraavien hallituskumppanien välinen suhteiden lämmittely. SDP saa ääniä hallituksen kepitys- ja Sote-politiikan vastustajilta ja menestyy nyt puheenjohtaja Rinteestä huolimatta.

Tähän todellisuuteen on herätty myös Kokoomuksen sisällä, mikä näkyy viimeaikaisissa hallituksen väännöissä. SDP:ssä oli tyytymättömyyttä Rinteen heikkoon johtajuuteen. Hallituksen tulokset näkyvät ja demareita siirtyvät äänestämään myös sellaiset, jotka eivät ole olleet heidän kannatajia. Soinin pelottelu punavihreästä konkurssista ei näytä purevan, vaan äänestäjät etsivät kepitykselle ja Sotelle vaihtoehtoa.

Hallitus teki pahan virheen käymällä suoraan merkittäjien äänestäjäryhmien kimppuun ja se näkyy nyt kannatuksen laskuna. Äänestäjät eivät etsi nyt vaihtoehtoja aatteista, vaan asioista.

 

Politiikan tutkija Markku Jokisipilä YLE:lle.

"Hän huomauttaa, että mitä lähemmäksi seuraavat vaalit tulevat, sitä enemmän kansanedustajien täytyy alkaa pohtia oman uransa jatkoa.

– Kyllä tässä pikku hiljaa aletaan siihen tilanteeseen tulla, että nämä vaalitunnukset alkavat horisontissa häämöttää."

"Jokisipilän mielestä on hallitukselle kiusallista, että hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on tuoreessa mittauksessa enää alle 40 prosenttia."

"Erityisen hankalaksi tilanteen tekee Jokisipilän mukaan meneillään oleva  sote-uudistuksen ympärillä. Tällä hän viittaa kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostuloon."


YLE: "Tutkija SDP:n noususta ykköspuolueeksi uudessa gallupissa: "Alkaa olla sellaisissa lukemissa, joissa sen kuuluukin olla"
 

US: "Hallitus matelee Ylen gallupissa: SDP:llä hurja nousu kärkeen – nyt rymistelevät punavihreät"

 

 

"Keskeneräisten Sote-lakien voimaan säätäminen on isku koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle."

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Perussuomalaiset putosivat hieman ja heidän kannatus on 8,5% Sinisten kannatus on jäänyt 1,6%:iin mikä on koko joukon huonoin. Keväällä on vuosi aikaa vaaleihin, Siniset eivät kykene edes ihmettä tekemään, koska heidän politiikka on Sipilän käsissä vastineena saaduista ministerien paikoista.

Kannatuslukemat

SDP 21
Kok 20
Kesk 17
Vihr 14,5
Vas 8,9
PS 8,5
KD 3,3
RKP 2,9
Sin 1,6
Muut 2,3

Soinin vastine viimeisimpään SDP:n menestymiseen on suorastaan masentavaa luettavaa. Soinilla on yksinkertaisesti vain henkiset eväät loppu. Onko aika ajanut Soinin ohitse?

Soinin tämän päivän blogikirjoitus

Poliittinen muisti on lyhyt.

On oikein, että ihmiset etsivät vaaleista toiseen myös uusia vaihtoehtoja. Valta tarvitsee haastamista.

Vaihtelunhalu ei yksin riitä perusteluksi. Tulokset ratkaisevat.

Aika ajoin eri puolilla maailmaa syntyy nostalgistista haikailua kommunismin ja sosialismin perään.

Ei kannata mennä ojasta allikkoon. Vaan pitää kirkkaana mielessä, että;

” Kurjuus luo sosialismia. Sosialismi luo kurjuutta.”

Ja kas. Olet keksinyt ikiliikkujan.

http://timosoini.fi/

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jotain tilanteesta ja vaalien lähestymisestä kertoo Lepomäen ulostulo ja merkittävät helsinkiläiset kokoomusvaikuttajat ovat kääntyneet häntä kannattamaan.

Orpolla tulee olemaan haasteita saada kokoomusväki vakuuttuneeksi linjastaan, kun SDP on noussut kanantuksessa suurimmaksi puolueeksi.

"Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) antaa tukensa kansanedustaja Elina Lepomäelle (kok.), joka on revennyt hallituspuolue kokoomuksen riveistä vastustamaan sote- ja maakuntauudistusta."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242921-jan-vapaav...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset