Jorma Nordlin

Nopeimmille akuuttiaikoja terveysasemalta ja hitaammat jääkööt rannalle

  • Nopeimmille akuuttiaikoja terveysasemalta ja hitaammat jääkööt rannalle
  • Nopeimmille akuuttiaikoja terveysasemalta ja hitaammat jääkööt rannalle

Pääkaupunki näyttää muulle Suomelle esimerkkiä, miten potilaat on asetettu kilpailemaan hoitoon pääsystä. Nopeimmat syövät hitaimmat siinä kilpailussa.


Hätäänsä Helsingissä terveysasemat ovat keksineet ratkaisun ja ovat pistäneet potilaat kilpailemaan akuuttiajoista, joita jaetaan sitten aamulla kahdeksalta nopeimmille.


Helsingin terveysaseman jonojen hallinta on sekaisin. Miten voi olla mahdollista, ettei kaupunki kykene järjestämään järkevämpää jonojenhallintakäytäntöä, vaan ruuhkaisimmassa terveysasemassa on kuukauden jono ja muutaman kilometrin päässä olisi toinen terveysasema johon voisi päästä, sinne täytyy kuitenkin erikseen listautua ja valita se terveysasema omaksi terveysasemaksi. 


Terveysasemien potilasjonojen hallinnassa ei näytä olevan järjen häivääkään. Maan pääkaupungissa on useita terveysasemia ja se näyttää esimerkkiä koko maalle, miten ei kyetä hallitsemaan potilasmääriä ollenkaan.


Potilaiden pitäisi saada reaaliaikainen tieto kaupunkien terveysasemien jonotilanteesta ja heidän pitäisi päästä vapaasti sen perusteella sitten siirtymään sinne missä on vähemmän jonoa, ilman mitään byrokraattista terveysaseman valintaa omaksi terveysasemaksi.


Helsingin terveydenhuolto selvästi panttaa asiakkailta jonotustietoja, hyvin nihkeästi minulle hoitaja halusi niistä puhua, kun olisin halunnut suoraan mennä sellaiselle terveysasemalle, jossa on vähemmän jonoa. Terveydenhuollossa laadun parantamisessa on paljon mahdollisuuksia, kuin vain käyttää järkeä. Sen verran hölmösti on asiat hoidettu.


Palvelusetelipakko voisi olla se raippa kaupungin takapuoleen, jolla tulisi vauhtia asioiden korjaamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olin varaamassa vaimolleni aikaa terveysasemalle, hän ei enää halua mielellään pitkällä tikullakaan koskea Helsingin julkiseen terveydenhuoltoon, niin huonosti hän on sieltä palvelua saanut. Nytkin mietti pitkään suostuiko, että varaan hänelle ajan. Hoitaja puhelimessa sitten totesi, että joo on kuukauden jono soittakaa aamulla kahdeksalta, silloin aletaan jakamaan akuuttiaikoja.

Akuuttiajat jaetaan nopeimmille.

Uusi Kalasataman terveysasema ei parantanut tilannetta yhtään. Todennäköisesti kävi päinvastoin, kun keskitetään niin pienemmällä henkilöstömäärällä hoidetaan isompaa väestöpohjaa. Se on motivaatio miksi uusia terveysasemia rakennetaan ja hoitoa keskitetään yhteen paikkaan.

Muistan hyvin kun Myllypuron uusi terveysasema rakennettiin ja kaupungin poliitikot kehuivat miten tilanne paranee. Ei parantunut yhtään, poliitikkojen puheet olivat huijausta!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Helsingissä Myllypuron terveysaseman lääkärintyö ei enää kelpaa suomalaisille, vaan siellä on lähes kaikki lääkärit ulkomaalaisia. Onkohan sama trendi käynnissä myös muissakin terveysasemissa? Suomalaiset lääkärit etsivät paremmin palkattuja yksityissektorin töitäkö?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kukapa sitä enää viitsii pienemmällä palkalla toimia terveysasemilla, kun muualta saa paremman palkan. Korkeintaan juuri vastavalmistuneet käyvät hakemassa starttia kivempiin töihin. Ystäväni juuri hetki sitten valitti, kuinka hänen venäläinen lääkärinsä terveyskeskuksessa ei osaa kunnolla suomea, mutta ei myöskään englantia.

Kieltenopettajana hänelle olisi käynyt mitkä tahansa tavallisimmat vieraat kielet, mutta venäjä ei ole yhtään hallussa:)

Mitähän tästä kaikesta oikein seuraisi jatkossa, kun kaikki potilaat haluavat mennä seteli kourassa yksityisille lääkäriasemille ja siellä hinnat hilattaisiin ennen pitkään pilviin. Kannattaa jo sijoittaa ajoissa rahansa yksityisiin terveysalanosakkeisiin. Nousupontentiaali on huima, kun he saavat myöhemmin vielä täyden monopolin suomalaisesta terveydenhoito bisneksestä.

Riittääköhän edes nuo ennustetut kolmen miljardin lisäkustannukset nykyisiin kustannuksiin verraten? Ehkä ne aluksi vielä riittävät, kun on joitain kunnallisia terveysasemiakin vielä jäljellä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ihan huvikseni tein tästä "idea-aloitteen" Helsingin kaupungin ideajärjestelmässä Helinässä. Ihan vaan mielenkiinnosta katson hautautuuko se sinne järjestelmän syövereihin vuosiksi, vai tapahtuuko yhtään mitään. Lisäsin kirjoitukseen siihen liittyvät kuvat.

On se ihminen kuussakin käynyt, joten ei nyt ihan kaikkea toivoa ole menetetty, jos vaikka se maan pääkaupunkikin löytäisi kultajyvän ja saisi aikaiseksi ketterämmän jonojen hallinnan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset