Jorma Nordlin

Siniset lämmittelevät Wahlroosinkin ideaa ja vaikenevat perusturvan tasosta

Mutta mihin asettuisi negatiivisessa tuloverossa joka on yksi perustulon muodoista se tukitaso, jonka saa jos ei ole muita tuloja? Luonnollisesti tästä Sininen tulevaisuus ei halua lausua yhtään mitään, vaan lämmittelevät vanhaa negatiivisen tuloveron ideaa.

Björn Wahlroos lähti julkisuudessa ajamaan negatiivista tuloveroa. Tämän idean hyvyys on täysin riippuvainen siitä, mihin varsinainen tukitaso asetetaan. Mistä lähtee käteen jäävien tulojen suora, kun palkkatulot ovat nolla euroa?

Tämän asian välttely johtuu siitä, koska taso halutaan todellisuudessa selvästi alemmaksi kuin mitä on Sosiaalinen peruskirjan edellyttämä taso, joka on esimerkiksi 970€ kuukaudessa laskettuna mediaanitulosta 50% vuonna 2013. Suomi on Euroopan neuvoston tarkkailulistalla liian matalan sosiaaliturvan vuoksi. 

Tämän asian korjaamisesta ei Sininen tulevaisuus suostu mainitsemaan mitään. Jos tämä Sosiaalisen peruskirjan edellyttämä taso kelpaisi Siniselle tulevaisuudelle, se olisi mainittu heidän omimassaan käänteisen tuloveron mallissa.

Helppoahan noita vanhoja ideoita on lämmitellä myymällä ne äänestäjille jättäen ikävimmät asiat käsittelemättä. Löytyisiköhän sillä sinisille äänestäjiä, kun äänestysprosentti on olematon ja eduskunnasta putoaminen näyttää todennäköiseltä näillä kannatuslukemilla?

Jos sosiaaliturvaan liittyvä byrokratia toimisi Suomessa kunnolla, niin sosiaaliturvamenot kasvaisivat. Valtio ja kunnat säästävät toteuttamalla huonoa sosiaaliturvabyrokratiaa. Joten leikitäämpä hieman epärealistisella ajatuksella, että siniset pääsisivät päättämään asiasta. Miten he tekisivät? Jatkaisivat samanlaista linjaa sosiaalipolitiikan suhteen kuin nykyinenkin hallitus. Eli negatiivisen tuloveron mallissa viritettäisiin perusturvan taso kannustavuuden nimissä todennäköisesti vielä matalammaksi kuin nyt.

Sitten tähän samaan pakettiin pitäisi saada se keskiluokan verokapinakin työnnettyä.


"Sosiaalinen peruskirja edellyttää, että minimimäärien tulee olla vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta eli 970 euroa kuukaudessa vuonna 2013."


YLE: "Euroopan neuvostolta sapiskaa Suomelle liian matalasta sosiaaliturvasta"
https://yle.fi/uutiset/3-7797709

AL: Suomen sosiaaliturva on Espanjaakin huonompi – Tutkija: "Muut maat ovat ottaneet kiinni"
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/suomen-sosiaaliturva-on-espanjaakin-huonompi-tutkija-muut-maat-ovat-ottaneet-kiinni-23936567/

IL: "Suomen sosiaaliturva Romanian tasoa?"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015021319186274_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Mielenkiintoisinta minusta oli tieto, että Israelissa on maksettu jo kymmenen vuotta pienituloisille negatiivista tuloveroa. Negatiivinen tulovero on eräs perustulon muoto. Israelissa tätä maksetaan vain pienipalkkaisille, ei työttömille, joilla on oma työttömyyskorvauksensa."

http://www.soininvaara.fi/2017/11/04/israelissa-on...

"Lineaarinen progressiivinen tulovero ja negatiivinen tulovero"
http://www.soininvaara.fi/2011/08/13/lnieaarinen-p...

"Perustulo 5: kompromissina negatiivinen tulovero"
http://www.soininvaara.fi/2009/02/24/perustulo-5-k...

Mutta mitä tapahtuisi Sinisten negatiivisen tuloveron versiossa niille, jotka eivät täytä velvoitteita ja ovat työkykyisiä? Mille tasolle heidän perusturva asetettaisiin? Millä tasolla sen kuuluisi olla?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Sosiaalietuuksien ostovoima heikentyy myös tänä vuonna, laskee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportissaan.

THL:n mukaan syynä ostovoiman heikentymiseen ovat edelleen jatkuvat etuuksien indeksijäädytykset yhdistettynä hintojen nousuun. Perusturvan ja asumistuen indeksikorotusten jäädytykset aloitettiin vuonna 2015.

Perusturvan heikentyessä yhä useampi tarvitsee toimeentulotukea.

– Toistuvat jäädytykset heikentävät perusturvan tasoa vähitellen. Yhä useampi tarvitsee toimeentulotukea elääkseen, sanoo asiantuntija Susanna Mukkila THL:n tiedotteessa."

https://yle.fi/uutiset/3-10135465

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Laskemalla toimeentulotuen tasoa yhä harvempi tarvitsee toimeentulotukea. On silkkaa perseilyä maksaa mitääntekemättömyydestä sellaisia tukitasoja mitä isoissa kaupungeissa Toimeentulotuesta syntyy.

Voisit välillä puhua siitä mitä sosiaaliturvaa saavat voisivat tehdä yhteiskunnan eteen. Ihmisestä syntyy melko vastenmielinen kuva jos se ei osaa kuin olla vaatimassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suurin osa haluaa aktiivista tekemistä ja tekevät mielellään vastikkeeksi jotain. Sen pienen joukon vuoksi, jotka kieltäytyvät aktiivisesta tekemisestä ei pidä luoda kuitenkaan mitään kollektiivista rankaisujärjestelmää. Myöskään tukitasoon ei pidä pienen ryhmän takia kepittävää vähimmäistasoa, joka on alle kirjoituksessa mainitun vähimmäistason.

Tiina Teittinen

ja mitähän se vastikkeellinen tekeminen sinun mielestäsi olisi?
Ilmaista työtä yrityksille, kuten nyt on järjestelmää rakennettu. Jos työllä ei saada rakennettua ostovoimaa, panos on hukkaruutia. Toki siitä hyötyy yritys jonka ei tarvitse maksaa palkkakustannuksia kun veronmaksajat, sinä mukaanlukien subventoivat. Ei palkataton työ nosta tätä maata ahdingosta vaikka se vähentääkin joidenkin vitutusta. Teen itse vapaaehtoistyötä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluissa nuorille. Palkatta ja ilman että se tekee minut aktiiviseksi työvoimahallinnon mittapuilla. Teen sitä siksi että joku nuori näkisi valoa tunnelin päässä tässä idioottimaisten aikuisten maailmassa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

970€ voisi olla ihan realistinen taso. Toki sitten voi lopettaa mm. Toimeentulotuen asumisen tukemisen, pienituloisten maksualennukset terveydenhuollossa, päivähoidossa jne joita Suomen saamassa nootissa ei oltu huomioitu, kuten Valtio huomautti.

Missään ei sanota että perusturvan on oltava pelkästään riihikuivaa rahaa.

Tiina Teittinen

Kenelle perusturva on riihikuivaa rahaa?
Miten ajattelit sen korvata?
Asuminen vie valtaosan sekä pienituloisen työntekijän että työttömän korvauksista.

Voin nyt ihan avata sinulle oman todellisuuteni.
Akateemisena mutta kassaan liian lyhyen aikaa kuulumattomana työntekijänä saan peruspäivärahaa 518,40 €/kk. Ensi kuun alusta summa putoaa, koska en ole ollut aktivointitoimentiteiden piirissä. Olen vain hakenut töitä.
Saan asumistukea vuokraan 406,40€ vuokran ollessa lähes pilkulleen 700€.
Toimeentulotukea myönnetään välttämä€ttömiin kuluihin (puhelin, laajakaista, ravitsemus, vaatteet, huvittelu) 225,42€.

Netto 1150,22 josta vuokra 700. N.450€/kk riihikuivaa rahaa kyllä, ja voin itse valita miten 450€ kuussa kulutan. Ajattelitko ehkä ehdottaa järjestelmää jossa vaikkapa maksusitoumusperustein hankittaisiin hyödykkeitä ja palveluita?

Itse olen oppinut tulemaan hyvin toimeen tällä summalla ekä tilini ole tyhjä kuun vaihtuessa. Rikkoutuvia kodinkoneita tosin ei budjetti kestä. Mutta eihän paarialuokan kansalainen mitään turhia ylellisyyksiä tarvitsekaan.

Ehdottaisin sinulle Pekka, osien vaihtamista vähäksi aikaa. Jos et ole päässyt nauttimaan työttömyyden suomista vapaamatkustusmahdollisuuksista ja etuoikeuksista vielä lainkaan, niin tarjoan siihen mahdollisuuden. Voin itse paikata sinua työtehtävässäsi sen aikaa. Kommenttiesi perusteella osaamisesi ja työtehtäväsi ei voi olla niin vaativa, etten selviytyisi siitä kohtuullisella perehdytyksellä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Älä unohda maksutonta terveydenhuoltoa, lääkkeitä, kotivakuutusta, sähköä, vettä, silmälaseja jne yms. Mitkä myös kuuluvat sinulle toimeentulotuen asiakkaana.

Tuo on aivan törkeä summa rahaa ilman vastinetta.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #8

No niinpä onkin. Vastine tähänastisesta työurasta 1976-2016.
Minustakin on helvetin törkeää saada summa vastikkeetta, eli olla ilman työtä kaiken sen panostuksen jälkeen jonka yhteiskunta on koulutukseeni sijoittanut.
Kerrankin olemme samaa mieltä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Okei, puhuin yleisestä tapauksesta. Kymmenien vuosien työuralla on kyllä jo etuudet ansainnut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset