Jorma Nordlin

Perussuomalaiset saavat ainakin 15 paikkaa seuraavaan eduskuntaan

Vaalien lähestyminen on näkynyt selvästi hallituksen työssä. Hallituspuolueiden keskinäinen kähinä on lisääntynyt. 

Puoluekannatukset näyttävät vakiintuneen. SDP lähtee hallitusneuvotteluihin kynnyskysymyksenä aktiivimallin purkaminen. Voi käydä niinkin, että Kokoomus muodostaa hallituksen jossa Sinisen tulevaisuuden paikalle etsivät toisen vaihtoehdon. Taipuisiko Vihreät sellaiseen hallitukseen? 

Jos Kokoomus ja SDP haluavat hallitukseen, molempien on tultava vastaan. Perhevapaauudistusta rukattaisiin, aktiivimalli muuttuisi ja maakuntien määrä muuttuisi. SDP saa todennäköisimmin äänestäjiä sellaisista, jotka eivät ole perinteisesti heitä kannattaneet, vaan haluavat äänestää nykyisen hallituksen politiikkaa vastaan. SDP menestyy nyt puheenjohtaja Rinteestä huolimatta, koska maan hallitus on nostanut äänestäjät protestoimaan.

Sininen tulevaisuus saa joko yhden kansanedustajan, joka ei ole Soini, tai sitten he putoavat eduskunnasta. Se on erittäin todennäköistä. Miksi Soini ei jää puolueen ainoaksi kansanedustajaksi? Soinilla tuskin motivaatiota löytyy istumaan rivikansanedustajan paikalle, on istunut jo kauan eduskunnassa ja menettäisi siinä mahdollisuutensa hyväpalkkaiseen palkintovirkaan. Palkintovirassa olisi uusi suunta uusille urille, kansanedustajan työ on jo nähty ja koettu.

Perussuomalaiset eivät ole olleet mediassa mitenkään näkyvä puolue, kuitenkin kannatuksen suhteen se vakiintunut tasolle, joka oli silloin, kun puolueella oli Soinin ollessa näkyvänä hahmona. Tämä kertoo äänestäjien kohderyhmän olemassaolosta.

Sininen tulevaisuus on jäänyt kriittisellä hetkellä hallituspolitiikan "panttivangiksi". Ei siis kykene etsimään itselleen sopivia kohderyhmiä äänestäjistä ja aika on käymässä vähiin. Enää on vuosi aikaa vaaleihin. Puolue saisi paremman kannatuksen jos hallitus olisi kaatunut jo aikaisemmin. Olisi ollut silloin vapaampi kohdistamaan sanomaansa äänestäjiin. Nyt puolue kähisee hallituksessa Kokoomukselle ja yrittää ostaa EU-kriittisyyttä esiin sitoutumalla samalla hallituksen EU-politiikkaan.

Ylen mittaus: Keskustan kannatus laskee yhä, kokoomus nousi jälleen ykköseksi ohi SDP:n - keskustele aiheesta
https://yle.fi/uutiset/3-10136813

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oikeastaan kannatusmittauksissa on jo pitkään korostunut kaksi selvää asiaa. Kumpa on ykköspaikalla Kokoomus, vai SDP ja putoaako Sininen tulevaisuus eduskunnasta.

On mielenkiintoista nähdä minkälaiseksi hallituksen toiminta muuttuu syksyllä ja vuodenvaihteessa, kun vaalikampanjat lähestyvät.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Seuraava hallitus on punamultahallitus. En jaksa uskoa, että demarit lähtevät kokoomuksen kanssa istumaan samaan hallitukseen. Sen verran syvä on juopa puolueiden välillä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mutta on niiden johto sen verran tyhmää, että istuisivatkin...

Henry

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

10-15 paikkaa varmaan persuille, mutta oppositio on aivan varmasti se vaikuttamispaikka :)

Kokoomus tai demarit, melkein sama, sillä ne kaksi ovat sitten hallituksessa kuitenkin ja vihreät tulevat mukaan + sitten tietysti rkp.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oppositio on se paikka missä omaa sanomaa nostetaan esiin. Perussuomalaiset ovat olleet yllättävän näkymättömiä oppositiossa. Ei ole löytynyt mediaa kiinnostavaa henkilöä.

Siinä se onkin miten paljon SDP on valmis tulemaan vastaan Kokoomuksen suuntaan.

Jos Kokoomus saa muokatun Soten ja maakuntien määrää vähennetään, SDP saa peruttua aktiivimallin, tai muokattua sitä riittävän paljon niin eiköhän sieltä se yhteinen sävel löydy.

Sinisten itse itselleen keksimä nimi politiikan startup, joutuisi oikeana startup kandidaattina yritysneuvontaan ja saisi ohjeet etsiä ne asiakkaiden kohderyhmät, sekä miettiä kunnon pitchaukset ympäripyöreiden heittojen tilalle. Sitten vasta voisi lähteä miettimään voisiko aloittaa startuppina etsimään rahoitusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jorma, minulle on syntynyt jotenkin sellainen tuntuma, ettei aktiivimallia ole suinkaan purkamassa kokoomus ollessaan mahdollisesti tulevassa hallituskokoonpanossa. Ei, sillä tuo mallihan juurikin kokoomuksen kynästä lähtöisin. Aivan sama koskee myös valinnanvapautta sotessa, jos se ylipäänsä tulee voimaan. Noilla perusteluin ei siis kokoomus ja demarit istu samassa hallituksessa.

Tulevan hallituksen kokoonpano riippuu täysin vaalituloksesta ja siitä saako vasemmistopuolueet (sdp vas, vihr, rkp ja kd) enemmistöhallituksen kasaan parin pienpuolueen kanssa. Sinisiä ei ennustuksessani ole enää vaalien jälkeen eduskunnassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #13

Tossa voi käydä niinkin, että riittävin muutoksin ja nimen vaihdoksella mainitut asiat kelpaavat demareille.

Aktiivimallin heikko valmistelu kostautui – TE-toimiston pomo: ”Niin epämääräistä, että alussa kaikki vain katsoivat toisiaan”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245211-aktiivimal...

Tämä hallitus on kehunnut saavansa aikaiseksi päätöksiä edelliseen hallitukseen. No on sitten eri asia kuinka hyvin tehtyjä ne päätökset sitten ovat.
Määrä korvaa laadun tämän hallituksen työssä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

"Ei, sillä tuo mallihan juurikin kokoomuksen kynästä lähtöisin."

Pääarkkitehti oli Ralf Sund (vas. !), STTK:n pääekonomisti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

Niinpä taisi olla alkujaan, mutta kokoomus hallituksessa päättäjäpuolueena omi sen omakseen. Mahtanee pitää tiukasti kiinni kannastaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansa rakastaa kikyä, koulutusleikkauksia ja aktiivimallia.

Kokoomus on kannatuksensa ansainnut, eikä viisas äänestäjä voi olla väärässä.

Jatketaan samalla linjalla vaan, sillä kokoomuksen linja saa näemmä kannatusta, vaikka muutamat jaksavat täällä blogeissa näitä päätöksiä arvostella. Taitaa olla vain pieni vähemmistö.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei se tosta kerro. Kokoomuksen kannatus kertoo siitä, että on vankka kohderyhmä äänestäjistä löydetty, mikä on onnistuttu aika hyvin säilyttämään. Noin viidesosa äänestäjistä mielipidemiittausten perusteella kannattaa Kokoomusta, siis neljä viidesosaa kannattaa muita puolueita. Se kannatus ei riitä ajamaan kikyä, koulutusleikkauksia ja aktiivimallia, kun niiden ajaminen perustui Soinin takinkääntöön ja tilanne menee vuoden päästä uusiksi.

SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto taitaa olla niitä selkeimmin vastustavia tahoja. Siinä on aika iso joukko ääniä noilla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos virhemarginaaliin on luottaminen, niin Sinisillä voisi olla myös negatiivinen kannatus.
Persut juuttuu oppositioon pikkupuolueitten kastiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä on taustalla se populistipuolueinen todellinen idea. Populismi ei käynyt Soinille. Soini luopui siitä. Populistipuolue joutuu olemaan pitkään oppositiossa. Jos yhteiskunnan yleinen tilanne on kohtuullisen hyvä, niin populistinen puolue ei pääse valtaan.

Soini skippasi populismin roskikseen, jotta pääsi hallitukseen. Soini ei ole oikeasti populistipoliitikko, vaan hänelle sillä on vain välineellinen arvo. Todennäköisesti ajautui kunnolla aiheeseen opiskeluaikoina ja mietti kokeilisinkohan minäkin miten toi toimii.

Nyt hänellä sakkaa jo sutkautustenkin kanssa, kun Jusula ei ole enää niitä tekemässä. Sen huomaa hänen blogikirjoituksissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soinin kannanotot ovat puolueelleen selvästi vahingollisia. Kuka tahansa pystyy tarkistamaan netistä miten sitten hän itse on toiminut. Mistä hänen kaksinaismoralisminsa pohja tulee? Katolilaisuudestako?

Miten se perkeleellinen vasemmisto sitten ennen Soinille kelpasi?

LINJANVETÄJÄT
"Mikä kumma yhdistää Markus Mustajärveä, Jussi Halla-ahoa, Laura Huhtasaarta ja Erkki Tuomiojaa?"

http://timosoini.fi/

Soinin aikana:
"Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät mukaan keskustan välikysymykseen koulutuksesta"
https://yle.fi/uutiset/3-7802725

Pekka Iiskonmaki

Soini pääsi Vikipediaan ministerinä.

Kestääkö Soinin terveys edes pidempää rupeamaa politiikassa.

Kai hänelle on pedattu suojatyöpaikka jostain parkkitalosta.

Soinin eläke on jo sellainen, että voi tikkaa heitellä pubissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Uskaltaako sellaisen takinkääntäjän maineen omaava poliitikko mennä pubiin?

Kohta on palkkioviralla kiire. Tuleeko heti Soten pöytään nuijimisen jälkeen uutinen Soinin nimityksestä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Halla-aho facebookissa ihmettelee kokemattoman Mäntylän saamaa palkkiovirkaa, josta palkka tulee suoraan suomalaisilta veronmaksajilta. Kun vertaa Soinin esiintymisiin aikaisemmin niin hän edustaa demokraattiseen järjestelmään luottamuksen vaarantavaa poliittista huijausta. Siitä oli jo merkkejä, kun Jusula nimitettiin EU:hun töihin.

"Olen ollut vähän yllättynyt siitä, miten vähän mediaa on yhdeksän kuukauden aikana kiinnostanut Mäntylän ja Soinin suhmurointi. Se, että koko virka keksittiin Mäntylää varten ja että sen kustantaa suoraan suomalainen veronmaksaja eikä Euroopan neuvosto, tuli minullekin uutisena, mutta kyllähän jo lähtöasetelma oli melko ihmeellinen. Henkilö, jolla ei ole minkäänlaista aiheeseen liittyvää työkokemusta tai koulutusta, nimitetään yhtäkkiä "radikalisoitumisen ehkäisemisen erityisneuvonantajaksi" varsin, hmm, kilpailukykyisillä eduilla. Siniset - uusi tapa tehdä politiikkaa"

IL paljastaa: UM järjesti Timo Soinin luotetulle, ex-ministeri Hanna Mäntylälle huippuviran veronmaksajien rahoilla - ministeriö vaikenee nimityksen taustoista

 https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201803232200832391_u0.shtml

Pekka Iiskonmaki

#12
Soinin kontattua Paavin helmoihin, meni usko Soinin kykyy. Enkä erehtynyt.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #15

Se oli kaappikatolinen, oli visusti hiljaa uskonnostaan ja vasta toisen jytkyn jälkeen alkoi uskonnolla meuhkaaminen. Antoi väärän mielikuvan uskonnollisesta maltillisuudestaan. Soini ratsasti Vennamon maineella ja otti vetoapua maahanmuuttokriittisistä, käytännössä ei edustanut kumpaakaan. Piti tämän piilossa, jotta sai Halmeen ja Halla-ahon kannattajien äänet. Nyt sitten ura uppoaa hallituksessa kähistessä Kokoomuksen kanssa. 20 vuoden puolueen puheenjohtajuus lötkähti uran huipentumiseen yhteen ulkoministerikauteen kokemattomana ministerinä. Maan hallitus kärsiin ministerien kokemattomuudesta, mikä näkyy säädettyjen lakien laadussa.

Ottaakohan Soini takakonttimiehen mukaan avustajakseen, kun lähtee virkamieheksi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se mikä on tässä se huomion arvoinen asia on miten korostuu se äänestäjien kohderyhmän, tai kohderyhmien olemassaolo, se näkyy nimen omaan Perussuomalaisten kannatuksessa, mikä takaa jatkuvuuden eduskuntapuolueena ja merkittävää määrää kansanedustajapaikkoja. Sama asia toisin päin näkyy Sinisen tulevaisuuden kohdalla, jolla poliittinen toiminta on käytännössä toimimaton "yhtälö", vaikka onkin tunnettuja poliittikkoja.

Soini on "meuhkannut" ulkoministerinä plogissaan jo pitkään ja tulos näkyy kaikessa karmeudessaan kannatusprosentissa. Kannatusprosentin suhteen on syytä kysyä viekö Soini puolueeltaan ääniä? Nyt on jo niin monta mittausta tehty ja nähdään kannatuksen vakiintuminen. Johtaako tilanne puolueesta loikkaamisiin?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aivan sama mikä on sinisten kannatus, tai persujen kannatus, kumpikaan puolue ei vaikuta päätöksentekoon seuraavalla hallituskaudella.

Se, mikä gallupeissa ei näy, oli myös demokraatissa huomattu että sinisten nimekkäät ehdokkaat voivat saada paljon enemmän ääniä kuin mitä puolueen gallup-kannatus näyttää, sama pätee toisinpäin persuihin, sillä heiltä on pois sinisten nimekkäät ehdokkaat.

Ihan samahan se toisaalta on, sillä kumpaakin uhkaa ainainen oppositioa, persuilla se nyt on ihan selvä asia.

Siinä tulee se kynnyskysymys pidemmälle ajalla, että kuinka kauan persukannattaja jaksaa äänestää, kun huomaa, että se kireä maahanmuuttopolitiikkaa jääkin vain kovaksi ääneksi, päätöksiin sillä ei pääse vaikuttamaan.

Sinisien mahdollisuus on 1-4 paikkaa, ja onhan se kuitenkin uudelle puolueelle huippusaavutus, jos yhdenkin saa läpi.

Soini, Terho, Niinistö, Lindström, noilla se sitten tulee, jos tulee.

Mä äänestän vasemmistoliittoa, paljastetaan sekin nyt sitten ajoissa :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Perussuomalaiset saavat ainakin 15 paikkaa seuraavaan eduskuntaan"

9%:n kannatus ja vaalimatematiikka antaa kyllä yli 20 paikkaa. Eli etenee nykyisestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset