Jorma Nordlin

Onko USA:n ohjuspuolustus jäämässä jälkeen?

Amerikkalaiskenraalin mukaan ei ole mitään keinoa puolustautua Kiinan ja Venäjän uusia aseita vastaan. Huolenaiheet tuskin jäävät tähän. 3D-tulostuksen, robotiikan ja tekoälyn kehittyminen vie aseteknologian kehittymisen aivan uuteen ulottuvuuteen.

Sellaisen tekoälyn kehittäminen on mahdollista, joka mallintaa uusia malleja aseista. Tekoäly tekee jo nyt uusia kasvomallikuvia opetetun materiaalin perusteella. Mikäli Kiina ja Venäjä panostavat 3D-tulostuksen ja tekoälyn kehittämiseen, entistä vaikeammin valmistettavien ase- ja sensoriteknologian valmistus helpottuu.

"Hytenin mukaan yliääniaseiden torjunta vaatii aivan erilaisia valmiuksia, kuin Yhdysvalloilla on nykyään."

"Venäjän varapuolustusministeri Juri Borisov kertoi jo tammikuussa 2017 uutistoimisto TASS:ille, että maa kehittelee parhaillaan uusista materiaaleista rakennettavia yliääniaseita."

 https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005622032.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tekoälyn ja 3D-tulostusteknologian kehitys tulee saamaan lisää vauhtia sotateollisuudesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yhdysvallat on vaikeuksissa perinteisen valmistusteknologian kanssa kehitellessään uudenlaisia hävittäjiä. F-35 hävittäjä on toteutettu sellaiseksi, jonka ylläpito on liian kallista.

"USA:n ilmavoimilta uhkaus: F-35-hävittäjän kustannusten laskettava rajusti – biljoonan hintalappu oli liikaa"

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/245241-usan-ilma...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hirmuinen on länsimaitten harmitus sikäli kun esim. elokuvissa USAn tecnovoimat hakkaa aina mm. kaikki örkit avaruuden alieneita myöden kuusnolla, silleen että meillä ei oo ollu huolen häivää tappiosta. Sit tulee joku landepaukku ja voittaa ihan kaikki, Onhan se niin väärin, niin kovin väärin ;O

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Missään vaiheessa kumpikaan osapuoli ei olisi voinut alkuunkaan torjua edes toisen rajoitettua ydinaseiskua, saatikka täysimittaista sellaista. Tilanne ei ole siinä mielessä muuttunut eikä muuttumassa mitenkään. Edelleen rauha ( = ei totaalista sotaa kyseisellä hetkellä) perustuu varmistettuun molemminpuoliseen tuhoon (MAD).

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ohjukset ovat jo nyt niin nopeita että niiden torjuminen on tuskin mahdollista kuin yksittäin ja järjestetyissä "laboratorio-olosuhteissa". Torjuminen on yhtä vaikeaa kuin osua kiväärillä lentävään luotiin.

Tässä suhteessa mikään suurvalta ei ole "jäänyt jälkeen".

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voidaan todeta heti että Venäjä on jäänyt jälkeen. Kolmikosta USA, Kiina ja Venäjä, venäläisillä on jo nyt surkeinta. Venäjä on uhostaan huolimatta pelkkä alueellinen suurvalta, Kiina ja USA globaaleja supervaltoja.

Pitää vain toivoa kehitys jatkuu jolloin surkein putoaa pelistä ensimmäisenä. Venäjä joutuu jo nyt leikkaamaan rahoja asekehittelystä mutta supervallat Kiina ja jenkit ovat jo lähtötilanteessa tavoittamattomissa. Trump tekee sen minkä Reagan aikanaan, kaataa Venäjän. Trump tosin tahtomattaan, Reagan teki sen tarkoituksella.

Miksi luulet että jenkkikenraali voivotteli Venäjän ja Kiinan uhkaavan USAa tulevaisuuden aseilla?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Venäjä joutuu jo nyt leikkaamaan rahoja asekehittelystä mutta supervallat Kiina ja jenkit ovat jo lähtötilanteessa tavoittamattomissa. "

Näin voisi käydä, jos valmistusteknologia ei kehittyisi. Juuri sen kehityminen pudottaa kustannuksia, 3D-tulostus kehittyy ja kyetään tekemään sellaisia tuotteita, joiden valmistaminen perinteisin menetelmin on lähes mahdotonta.

Teknologian kehitys muuttaa kuviota radikaalisti. Entistä tehokkaampien aseiden valmistus muuttuu halvemmaksi ja massatuotannoksi.

Valmistusteknologian kehitys tasoittaa siis valtioiden välisiä eroja.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #9

Voi olla mutta väitän että rikkaalla valtiolla on paremmat edellytykset voittaa kisa kuin köyhällä. Vanha sanontahan kuuluu: olen mieluummin rikas ja onneton kuin köyhä ja onneton.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Muistellaampa aikoja Neuvostoliitossa kun heidän akateemikot huolissaan Stalinille raportoivat mahdollisuudestaan jäädä kakkoseksi lännen teollisessa tuotekehityksessä ja -tuotannossa. Stalin vastasi näille, että Neuvostoliitolla ei ole varoja olla tasaväkinen lännen vastaavan systeemin kanssa, vaan panostamme vakoiluun (=tietojen hankintaan). Ja tuon perusteella voikin todeta, että he tulevat aina olemaan jäljessä lännen kehittyneimmistä teollisuuksista.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"
Onko USA:n ohjuspuolustus jäämässä jälkeen?
"

Jo aikoja sitten amerikkalainen kenraali totesi Suomen asemasta itään, että idän ohjukset eivät pääse laukausualustoiltaan ilmaan kun ne siinä paikassa ovat tuhottu paikoillensa. No ovat varmaan puolin ja toisin kehittäneet liikuvia alustoja pommeilleen, että eipä ole Suoman kannattanut Natoon liittyä tuon kenraalin puheiden perusteella.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tekoälyn soveltaminen esinevalmistuksessa tuo mielenkiintoisen ulottuvuuden tähän asiaan.

Jos tehdään samalla tavalla kuin projektissa, jossa tekoäly loi uusia kasvokuvia. Siis tekoälylle annetaan opetusmateriaalina erilaisia ohjusten, tai lentokoneiden 3D-malleja, sitten toinen tekoäly opetetaan arvioimaan niitä, siis opettamaan toista tekoälyä, niin päädytään tilanteeseen, jossa tekoäly luokin uusia malleja ja näin voidaan luoda osien malleja, tai myös elektroniikkaa. Rajoituksia tämän suhteen ei ole. Sitten 3D-tulostetaan niitä. Tekoäly voisi myös kehitellä uusia 3D-tulostimia ja 3D-tulostin voi valmistaa uusia entistä vaikeammin valmistettavia 3D-tulostimia, jotka luovat todellisia tuotteita tekoälyn suunnittelemista malleista.

Eiköhän Venäjä ja Kiinakin ole juuri tästä kehityksestä hyvinkin innostunut.

3D mallinnus on minulle tuttua puuhaa, teen sitä harrastuksena tällä hetkellä Maya 3D:llä ja tekoäly tuli enemmän tutuksi työn kautta.

"Neuroverkko katsoi kuvia julkkiksista ja alkoi luoda kasvoja, joita ei ole olemassa – Tunnustammeko koneen älyn vasta, kun se kykenee huijaamaan meitä?"
https://yle.fi/uutiset/3-10115902

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset