Jorma Nordlin

Helsingissä sairaanhoitajat vuokraloukussa

Yle kertoo sairaanhoitajasta, joka maksaa vuokraa 1250€ kuukaudessa. Käytännössä kaikki rahat menevät asumiseen ja lasten ruokkimiseen. Muuhun ei rahaa jää. Keskituloiset ovat väliinputoajia, koska he eivät voi saada asumistukea, vaikka asumiskustannusten jälkeen rahaa jäisi yhtä vähän käteen, kuin pienituloisilla.

OECD:n raportin mukaan helsinkiläiset ovat maailman suurkaupunkien asukkaista tyytymättömimpiä asumiskustannuksiin. Nykyisellä asumiskustannustasolla varmasti ihmiset liikkuisivat pääkaupungista muualle Suomeen, mutta työt eivät liiku. Eräs Helsingissä opiskellut saksalainen tohtoriopiskelija kysyi osuvasti. Mikä Helsingissä on niin erityistä, kun asuminen on niin kallista ja kaupunki ei ole mitenkään erityinen verrattuna eurooppalaisiin pääkaupunkeihin?  Nyt ollaan tilanteessa, jossa lähes kaikkien Helsingissä asuvien tavallisissa töissä olevien palkkoja pitäisi korottaa.

Laukaisevatko asuntomarkkinat seuraavan talouskriisin Suomessa? Käytännössä asuntomarkkinat ovat julkisen vallan sääntelyn kohteena ne eivät toimi vapaasti. Sääntely syntyy tonttipolitiikasta. Siihen yhdistettynä halpa lainataso on luonut vaarallisen yhdistelmän. Asuntojen hinnoissa ei ole "terveellistä" korjausliikettä juuri näkynyt. Tämä on heijastunut vuokra-asuntomarkkinoihin ja käytännössä asumiskustannukset ovat pitkään pitäneet yllä palkankorotuspaineita, mikä on heikentänyt Suomen kilpailukykyä.

Kun käytännössä markkinatalouden kilpailu ei toimi asuntomarkkinoilla kunnolla, niin tilapäisenä keinona tulipalossa voisi vuokrasääntely olla toimiva ratkaisu, jolla vähennettäisiin palkankorotuspaineita ja lievennettäisiin liian suurien vuokrien vaikutusta muuhun talouteen. Vuokrasääntely on poikkeuksellisiin tilanteisiin pohdinnan arvoinen keino, silloin kun markkinatalous ei toimi. Sen lisäksi luonnollisesti pitää puuttua tonttipolitiikkaan.

Huonosti hoidetun tonttipolitiikan ja halpojen lainojen seurauksena Helsingin kalliin vuokratason lisäksi asuntojen hinnat ovat kalliita, josta on seurannut, että ihmiset ovat ottaneet liian suuria lainoja. Suomeen pitää saada henkilökohtaisen konkurssin käytäntö käyttöön ennen, kuin talouskriisi iskee.

Sairaanhoitaja vuokraloukussa: "Kun kaikki rahat menevät asumiseen, herää kysymys, miksi Helsinkiin kannattaisi edes jäädä"
https://yle.fi/uutiset/3-10145837

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Asumiskustannukset ovat esimerkki miten huonosti poliittinen päätöksentekojärjestelmä toimii. Toivottavasti tilanne kriisiytyy pahasti mahdollisimman nopeasti, se lyö raippaa poliittisten päättäjien takapuoleen, muuten tämän asian kanssa roikutaan löysässä hirressä. Tämä asia on kriisiytymässä joka tapauksessa ja vahingollisinta on hidas kulkeminen kohti pahempia ongelmia.

Asunnon ostaneiden ihmisten työnteosta lähes puolet on suorastaan järjetöntä toimintaa, koska he ovat tyypillisesti maksaneet sillä työllä huonokuntoisen asuntonsa. Suomessa asunnot ovat yleisesti huonolaatuisia, tai huonokuntoisia. Sitä järjettömyyttä, jolla asunnot ovat kovalla työllä maksettuja voi perustella vain sillä, että ihmisten on pakko hankkia kovalla työllä se huonolaatuinen kotinsa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mkä ihme tekee Saksasta niin edullisen maan asua? Berliinissä vuokrataso on puolet Helsingin tasosta ja muukin eläminen noin 30% halvempaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Berliinissä vuokran päälle tulee Kaltmiete, joka tällä hetkellä on noin 10 euroa neliö. Jos tämä otetaan huomioon, ovat vuokrat suurin piirtein Helsingin tasolla.

Berliinin vuokrat nousivat tämän vuosikymmenen alkupuolella hurjaa vauhtia. Jopa ossien hirveiden betonibunkkereiden hintataso on tänä päivänä huikea asumistasoon verrattuna.

Elämisen kalleus on varmasti kunkin maan sisällä suurempi kuin läntisten pääkaupunkien välillä.

Juha Hämäläinen

#8. No se vuokra on Saksassa aina Kaltmieten perustalla. Sen lisäksi maksaa asukas veden, sähkön ja lämmön.

Tätä summaa käytetään vuokrana vertailuissa ja sitä kutsutaan Warmmieteksi. Saksan vuokrataso on huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa ja Berliinissä saa edelleen reilulla tonnilla kuussa tilavan perheasunnon. Hesassa paremmat yksiöt maksavat tonnin kuussa.

Saksan kalleimpia asuinalueita on München. Sielläkin vuokrat ovat edullisempia kuin Hesassa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Määräytyykö asumismenot ammatin/koulutuksen mukaan? Onko vaatimukset tasosta korkeammat?

Hiukan erikoinen lähestymistapa. Olisiko vain palkkapolitiikkaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kyllä näin on, kun puhutaan suhteellisista asumismenoista. Ne ovat suuremmat pieni- ja keskituloisilla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jokainen on oikeutettu saamaan asunto- ym muita tukia, jos rahat eivät riitä ja varsinkin, jos vuokraan menee kaikki rahat. Onko sairaanhoitajalla niin pieni palkka, että 1200 vuokra vie kaikki tulot?

Juha Hämäläinen

#5.

Sairaanhoitaja saa alimmillaan pari tonnia käteen. Ei se vuokraan mene, mutta ei muutama satanen kuussa kyllä mihinkään elämiseen riitä.

Totuus on kuten blogisti kirjoitti. Asuntojen vuokrat ja myyntihinnat eivät asetu vapailla markkinoilla siedettävälle tasolle itsestään, tämä on nähty.

Tarvitaan brutaaleja toimia tilanteen muuttamiseksi. Olen ehdottanut julkisen sektorin ottavan entistä suuremman osuuden asuntotuotannosta ja hinnoittelevan asunnot omakustannushintaan.

Lisäksi pidän järkevänä antaa rakennusmaa veloituksetta kunnassa asuvien käyttöön riippumatta asukkaan asumismuodosta. Samoin julkisen asuntotuotannon tulee olla veroista vapaata.

On helppo saavuttaa 40% hintojen lasku uustuotannossa pääkaupunkiseudulla ja lopettaa ihmisten työiän kestävä asunnon maksaminen. Tämä ongelma jarruttaa talouden kehitystä rajusti, koska useille ei jää juuri mitään kulutusvaraa.

Tästä seuraisi yleinen asuntojen hintojen lasku, mikä olisi hyvä asia. Lainsäädäntöä tulee silloin muuttaa niin, ettei vanhojen asuntolainojen vakuuksia voi pankki vaatia lisää asuntojen arvojen laskiessa.

Koko asumisen järjestelyssä on jotain pahasti pielessä, jollei työssäkäyvällä ole mahdollisuutta ostaa asuntoa. Vuokra-asuminen on perusteltua vain väliaikaisena mallina tai, jos vuokralla-asuminen ikänsä on huomattavasti halvempaa kuin asunnon osto. Näinhän ei kuitenkaan ole.

Jos stadilainen asuu työikänsä eli 45 vuotta vuokralla, joka tonnin kuussa niin siinä ei mitään järkeä, jollei asunto ole hinnaltaan 500.000€. 150-180 tonnin yksiöstä tai kaksiosta ei mitään järkeä maksaa tonnia kuussa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hallituksen sote-uudistus tulee laskemaan hoitajien palkkatasoa, koska suuri ryhmä siirtyy uudistuksen jälkeen yksityiselle puolelle, jossa palkkataso on alhaisempi. Yksityinen maksaa lääkäreille korkeampaa palkkaa kuin julkinen mutta hoitajille matalampaa. Helsingissä tilanne on kestämätöntä korkeiden asumiskustannusten vuoksi. Lisäksi kunnnat ovat vaatineet palkkojen alentamista, siten että kaikille maksettaisiin nykyisen mediaanipalkan mukaan. Hoitohenkilökunnan tilanne on kestämätön.

Lasse Lehtonen kirjoittaa tästä ongelmasta. Hoitajilla on paljon taloudellisia ongelmia, ei selviä arjen menoista koska asumiskustannukset ovat kovia.

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2534...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kiitos blogistille tärkeästä päivän polttavasta aiheesta.

Tämä on Jan Vapaavuoren ideaali kestävän kehityksen kasvukeskuksista urbaanista kaupunki mallista jota vielä peesaa joukko tälläistä kapunkirakenteen halaajia.
Suomessa on tuettu valtion rahoin Suomen olosuhteisiin nähden monsteri asuttamista väärällä elinkeipolitiikalla. Valtio on itse syyllistynyt keskittämällä toimintonsa esim. Helsinkiin. Tämän päälle tiukkojen rakentamisbyrokraattisten toimintojen avulla estään vapaan sikasyklin muodostumisen asuntomarkkinoilla.
Ainut pelastus estää tälläiselle öykärivuokra kehitykselle on saada uusi sote ja maakuntamalli toimimaan sekä kuten Petteri Orpo sanoi pitää katsoa koko Suomen etua.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos on vuokratasoonsa tyytymätön, niin aina voi äänestää jaloillaan. Sairaanhoitajille löytyy töitä koko maasta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Yksinhuoltajuus ei edusta ns. normaalia tilannetta vaan tuottaa usein köyhyysriskin. Pääkaupunkiseudun asumisen hintataso on asettunut lapsiperheiden osalta sellaisen olettaman varaan, että vanhempia on kaksi ja joko molemmat vanhemmat käyvät töissä tai perheen isä on erityisen hyvätuloinen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vapaavuori otti kantaa TV-kolmosen aamuohjelmassa. Lääke on, että Helsinkiin pitäisi rakentaa paljon lisää edullisia vuokra-asuntoja. Tai kehyskuntiin. Niin taitaa olla monen työvoimaa tarvitsevan yrittäjänkin mielestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset