Jorma Nordlin

SDP:n Yleisturva kilpailee vaaleissa muiden mallien kanssa

Onko eduskuntavaaleissa vastakkain demarien Yleisturva ja muut kepittävämmät mallit? Vai käykö niin, että hallitus joutuu vastaamaan vaalihaasteeseen jo ennen vaaleja ja muuttaa omaa kepittävää malliaan? "SDP:n Yleisturva on kolmiportainen malli, jossa turvaa on mahdollista saada takuu-, yleis- ja aktiivitasolla." "SDP:n uusi sosiaaliturvamalli on kuin trampoliini"  https://m.iltalehti.fi/politiikka/201804132200876904_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Demarit haastavat Yleisturvalla selvästi hallituspuolueita. Heidän mallissa ei joudu kärsimään epäonnistumisesta. On mielenkiintoista nähdä hallituksen seuraava siirto vastauksena tähän haasteeseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan mielenkintoisia malleja kaikilla, mutta ei näitä voi vertailla ennenkuin on hintalaput näkyvillä.

Ulkopuolisen laskemana, ei puolueiden omia laskutoimituksia. :)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Todellisia hintalappuja on vaikeaa nähdä. Vastustajan malli luonnollisesti haukutaan kalliimmaksi.

Äänestäjille taitaa asiassa ratkaista se, että päästään kepittämisestä eroon.

Kepittämismalleissa säästö on näennäistä, koska tuilta toimeentulotuelle putoaville koituvat haitat lisäävät muiden palvelujen käyttöä ja tarvetta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Paitsi jos palveluja vähennetään tarkoituksellisesti. Britanniassa näin on tehty ja elinajanodote laskenut kaikissa ikäluokissa. Kuolleisuus ollut suurinta köyhässä kansanosassa. Suomessakin elinajanodote on laskusuunnassa. Päivystyssairaaloiden ensiavut toimivat usein äärirajoilla. Kun aika menee päivystystapauksiin, ei-kiireelliset palvelut kärsivät.

Eläkeyhtiöt Britanniassa sanovat että näillä näkymin varat riittävät hyvin eläkemenoihin vaikka jokunen vuosi sitten oltiin huolestuneita varojen riittävyydestä.

HS kertoo asiasta seikkaperäisemmin:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005641355.html

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Terveyserot siis johtuvat elintapaeroista. On jotenkin hassua liittää köyhyys lyhyempään elinajanodotteeseen kun syynä on kalliiden luksustuotteiden kuten tupakan ja alkoholin suurempi käyttö. Auttaisiko sosiaaliturvan laskeminen sille tasolle että tupakkaa ja viinaa ei voisi ostaa?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Aika todenäköistä on että Sdp:n malli on kallein, mutta "ystävllisin".. Itse toivon että hallitus poistaisi kepittämisen tarjoten minimi ruusua, siis sitä että jos saa pienen tulon kk, se ei vaikuttaisi tukiin.. Mutta tuskin tätä saadaan puolueesta riipumatta..

Tuo Sdp:n malli jo heti kättelyssä on sekava, (tuon linkin mukaan)
"Jos henkilö esimerkiksi kieltäytyy tarjotusta työpaikasta, voidaan hänen etuuttaan leikata, mutta se palautetaan ilman karensseja, kun henkilö palaa takaisin järjestelmän piiriin."

Mitä tuo siis käytännössä tarkoittaa?

Onko kellään Laittaa linkkiä tuosta SDP:n mallista kokonaisuudesta.. Milenkiintoista olisi tietää enemmän mitä tuo IL:n uutispätkä kertoo (Siis ei mitään)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On vaikeaa sanoa olisiko SDP:n malli kallein, koska kustannuksissa unohdetaan ne lisäkustannukset mitkä syntyvät, kun ihmisiä putoaa toimeentulotuelle, tai heidän toimeentuloturvaan tulee katkoksia. Ongelmien lisääntyessä syntyy lisää esimerkiksi terveydenhoitokustannuksia ja muita sosiaalikustannuksia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

SDP ei kilpaile tulevissa vaaleissa millään malleilla. SDP kilpailee vain ja ainoastaan sisäisessä murroksessaan siitä, että luovutetaanko valta suunnilleen puolta nuoremmalle sukupolvelle.

SDP kannattajien keski-ikä on yli 61,5 vuotta ja vaalit vaalien jälkeen jäsenkirjat siirtyvät vanhusten mukana hautaan.

On aivan sama mitä Rinne ja hänen nuolijat esittävät, niin kannattajakunta siirty yksi toisensa jälkeen monttuun.

SDP:n pitäisi ymmärtää ja uudistua, mikäli haluavat olla lähi tulevaisuudessa vaikuttamassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"SDP:n pitäisi ymmärtää ja uudistua"

Ehkä sdp haluaa uudistua hankkimalla uusia ääniä muslimeilta. Pitäisi kysyä miksi sosiaalidemokraatit ovat hävinneet Euroopasta ja vastaus on Euroopan liittovaltion kannatus josta hyödyn ovat ottaneet pääoma ja verokeinottelu jossa työntekijät ovat ollet lähinnä hyödyllisiä idiootteja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sulla on se sama harha, mikä monilla muillakin. Nimittäin, etteivät demarit ikään kuin uudistuisi jäsenten osalta. On kuitenkin niin, että "hautaan menevät demarit" ovat nuoruudessaan monesti kannattaneet joitain ihan muita puolueita, mutta "viisastuneet" vanhemmiten. Siksi nykyäänkin demarit imuttaa kannatusta yhden asian puolueilta vihreiltä ja persuilta.

Komean historian omaava puolue kestää hyvin räksyttävien rakkikoirien yläpuolella, Kukkulan Kuninkaana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin no vihreillä on kuitenkin suurin kannatus koskaan.

Jos miettii, että nyt on oikeistolaisin ja palkansaajaa eniten kurittanut hallitus koskaan, niin demareiden kannatus pitäisi olla valtava.

Silti kannatus laahaa kokommuksen jäljessä, joten kyllä jotain vikaa on puolueessa silloin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jeps, kannatusmittaukset näyttäisivät vuoron perään lupaavan kärkisijaa kokoomukselle tai demareille (ihmiset tosin vastaavat nykyisin kyselyihin mitä sattuu).

Vihreiden kannatuskehitys loppui välittömästi, kun Ville Niinistön perilliseksi valittiin Touko Aalto. Ylös päin nouseva lohi vaihdettiin pohjassa makaavaksi lahnaksi.

Suomi on viihteellistynyt, sivistysihanne on hävinnyt ja "käsitys politiikan merkityksestä" on laimentunut. Ne ovat syitä nykyiselle poliittiselle holtittomuudelle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lähinnä kertoo mikä on poliittinen tilanne yleisesti, kun SDP menestyy Rinteestä huolimatta näinkin hyvin. Milloin on kakkosena, tai ykkösenä kannatusmittauksissa.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

YLE valehteli törkeästi 20:30:n uutisissa. SDP:n uudistuksen hinnaksi kerrottiin 200 miljoonaa euroa.

Merkillepantavaa ja huomiotaherättävää tässä on se, että SDP ei edes aio tänään julkaistua ohjelmaansa toteuttaa, vaikka saisi yksin enemmistön Eduskuntaan seuraavissa tai sitäkin seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kyse on enemmän SDP:n populistisesta ääntenkalastelusta. Aineistossa kerrotaan, että malli toteutetaan vuoteen 2030 mennessä. Jos se on niin hyvä, miksi odottaa sinne asti?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Varmaan se toteutetaan 2030 mennessä samasta syystä kuin Sipilä lupasi, että seuraava hallitus pysäyttää velkaantumisen vuonna 2021. Toki demarit alottaisivat uudistuksen heti päästyään valtaan mutta varmaan jostain muusta kuin mikä kuulostaa hyvältä äänestäjien korvaan. Ne kivat jutut saataisiin sitten joskus myöhemmin kun jaksettaisiin odottaa ja äänestää demareita.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Veikkaan, ettei demarit tiedä itsekään yksityiskohdista mitään. Aika mielenkiintoista on, että opiskelijoiden yleisturvasta osa voi olla lainaa mutta sitten on erillinen aktiivitaso, jonne voi päästä opiskelemalla opintoja, jotka eivät johda tutkintoon. Siis osa opiskelijoista saa muita vähemmän, koska aikovat suorittaa tutkinnon. Sitten on nämä sankari-opiskelijat, jotka kehittävät itseään muuten vain jollain kurssilla ja saavat siitä hyvästä korotettua tukea.

Ei demareilla tunnu olevan mitään uutta kokonaiskäsitystä vaan vanhan mallin päälle liimattu uusi kiiltokuva, joka tietysti näyttää hyvältä. Tuohan olisi toteutuessaan, ilman ketunhäntiä, merkittävä parannus. Yleensä tuollaiseen uudistukseen upotetaan kuitenkin niitä sudenkuoppia, ettei järjestelmästä tule liian "antelias".

Sitten mielenkiintoisena yksityiskohtana on tuo takuutaso, jossa on "tulorekisterin toteuttama tarveharkinta", eli vaikuttaisi olevan perustulomalli uudella nimellä, jos tulkitsen oikein tuon automaattisen maksatuksen. Varmaan kuitenkin demarityyliin siihenkin pitää saada jokin portinvartija, ettei rahaa ihan kaikille jaella kuitenkaan ja sosiaalityöntekijöillä riittää paperihommia.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Yleisturva ei ole kaikista selvimmin selostettu sosiaaliturvamalli, mutta siltikin se on nykyistä tukiviidakkoa huomattavasti selkeämpi.

Jos se olisi totaalisen yksinkertainen paperilla, niin se ei toimisi käytännössä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Arvaan jo hallituksen kommentin asiaan. Se on tyyliin: "Yleisturva on punainen konkurssi". Kuka ministereistä näin voisi sanoa? Ei taida olla kovin vaikea arvata. ;-)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-sdp:n pitäisi ymmärtää uudistua-

Pitäisikö ottaa puolueohjelmaansa määritelmä "köyhät kyykkyyn ja palkolliset työnantajan määräämään ruotuun"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset