Jorma Nordlin

Hallituksen sotesekoilu eilisellä kyselytunnilla

Valtiovarainministeri väitti eilisellä kyselytunnilla, että valinnanvapaudella ei haetakaan säästöjä. 

"Ei valinnanvapaus ole säästötoimi. Valinnanvapaus rakennetaan siksi, että ihmiset pääsevät hoitoon, mihin he eivät tänä päivänä pääse. Tänä päivänä ihmiset ovat jonossa. Se saa jopa maksaa, jotta ihmiset pääsevät nopeammin hoitoon."

Jos potilasta kohden perusterveydenhoidossa on niukemmin rahaa, niin silloin lääkäreitä ja hoitajia on tarpeeseen liittyen vähemmän käytettävissä. Siten samalla tavoin jonoilla niukkuutta hallitaan sote-keskuksissakin. Osmo Soininvaara on tämän näkökulman nostanut esiin.

Tämä on vastoin hallituksen omaa kannanottoa, jonka hallitus antoi 11.5. "Suomessa väestö ikääntyy ja tulevaisuudessa yhä pienempi joukko rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Suomi on sen tosiasian edessä, että julkisten palvelujen kustannusten kasvua on hillittävä."

Marraskuussa Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi, että hallituksen asettama 3 miljardin euron säästötavoite sote- ja maakuntauudistukselle ei ole nykytiedon valossa realistinen.

Sote sekoitti peruspalveluministerinkin pään kyselytunnilla, kun hän joutui vastaamaan kysymykseen uudistuksesta liittyviin kustannuksiin. Peruspalveluministeri: "Ei rahojen ja yhteisten varojen niukkuus liity tähän uudistukseen, vaan vanhenevaan väestöön, jonka me olemme luvanneet hoitaa kunnolla ja työikäisen väestön vähenemiseen" Ministerin vastauksessa ei ole päätä, eikä häntää. Vanheneva väestö lisääntyy ja siten myös sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö lisääntyy. Rahoja ja resursseja on rajallinen määrä suhteessa lisääntyvään palvelujen käyttöön.

Ministeri Vehviläinen totesi kyselytunnilla, että pääkaupunkiseudun neljällä kunnalla oli mahdollisuus tehdä erillisratkaisu sote-uudistuksen osalta ja sellainen tehtiin, mutta se todettiin valmistelussa, että se ei ole perustuslain mukainen, eikä ole riittäviä perusteita tehdä erillistä kuntayhtymämallia nimenomaan sote-uudistuksessa. Tästä syntyy hämmentävä vaikutelma hallituksen toimintatavoista kun miettii sitä arvostelua, mitä hallituksen sote-uudistus on saanut osakseen liittyen perustuslain mukaisuuteen. Onko nyt niin, että hallitukselle perustuslaki käy silloin kun sillä voi torpata itselleen epämieluisat vaihtoehdot ja mieluisammat vaihtoehdot viedään sitten läpi vaikka vastoin perustuslakivaliokunnan kannanottoja?

Hallitus ei ole mitenkään varautunut valinnanvapausuudistuksen suhteen vastuihin joista voi langeta isoja kustannuksia veronmaksajille, jos valinnanvapautta tulevaisuudessa rajoitetaan tai se kumotaan. Vastuut syntyvät vahingonkorvauksista, jos valinnanvapauteen liittyviä sopimuksia yritysten kanssa puretaan. Hallitus totesi kyselytunnilla, että lähtökohtana on, ettei lakia muuteta enää myöhemmin. Hallitus tietoisesti rakentaa veronmaksajille aiheutuvasta kustannusriskistä valinnanvapauden muutokselle esteen. Hallitus totesi, etteivät ole pohtineet mahdollisia korvausriskejä liittyen sopimuksiin.

Hallituksen esityksessä uskotaan suurimpien säästöjen toteutumiseen teknologian avulla. Teknologian hyödyntäminen tuo säästöjä riippumatta Sote-uudistuksesta.

HE 15/2017: "Sosiaali- ja terveydenhuollon suurimmat säästöpotentiaalit ovat toimintaprosessien muutoksessa ja erityisesti sähköisten palveluiden käyttöönotossa."

Sote-uudistuksen suhteen Suomessa on kuudes hallitus tekemässä viidettä mallia. (Lähde: kyselytunti 17.2.2018) Tähän hallitus vetoaa, kun ajaa veronmaksajille koituvilla kovilla taloudellisilla riskeillä uudistusta läpi väkisin. On järjetöntä päätöksentekoa, jos päätöksen tekemisestä tulee itse tarkoitus, joka on toteutettava, olivatpa riskit minkälaiset tahansa.

Muuttuuko sote-uudistuksen tavoite sitä mukaa ja maali liikkuu, kun asiantuntijat nostavat esiin sen ongelmia? Jos liikkuvalla maalilla edetään, niin mitä varten silloin uudistetaan? Tällainen toimintatapa osoittaa, että tärkeintä on saada aikaiseksi itse päätös ja uudistus on toissijainen.

 

 

 

Valtioneuvoston virkamiesten toteuttamaa sote-propagandaa videokampanjana veronmaksajien rahoilla: ”Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja”

Ministerin sote-vastaus herätti ihmetystä eduskunnassa: ”Emme ole miettineet asiaa”

Eduskunnan kyselytunti 17.5.2018
https://areena.yle.fi/1-4259903

Kaleva: "VTV moittii hallitusta - Petteri Orpon mukaan kuvitelmat jakovarasta on unohdettava viimeistään nyt"

Hallituksen kannanotto: "Maakunta- ja sote-uudistus tehdään koko Suomelle"
 

"Hallituksen esitys eduskunnalle maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sekä Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan 12 ja 13 artiklan mukaisen ilmoituksen antamiseksi"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

JULKAISTU TÄNÄÄN!

"Valinnanvapauden hyödyt ja säästöpotentiaalin vaatima tuottavuuden kasvu" (18.5.2018 Valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki), ks. alla:

http://vm.fi/documents/10623/6305487/Valinnanvapau...

---

Edellä linkissä olevassa Hetemäen 18.5.2018 arviossa on kerrottu näin:

- Valinnanvapaus parantaa pääsyä peruspalveluihin, mikä on uudistuksen tärkeä tavoite.
‒ Peruspalveluihin pääsy vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia.
‒ Toisaalta peruspalvelujen käytön kasvu lisää sote-menoja.
‒ Näiden kahden vastakkaisen vaikutuksen on arvioitu kaavamaisesti kumoavan toisensa." - - (jatkuu linkissä)

----

Kenellä on ollut näin upean hieno kristallipallo, jolla on voitu mallintaa ja ennustaa tällainen suunnitellun soten kustannuskehitys ja väestön sairastavuus ja siihen käytetyt eurot? Kustannuksia tulee lisää toisaalla ja toisaalla niitä vähenee, sote-menojen lisäys on siis +/-/0. Selvän se ;-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset