Jorma Nordlin

Miksi Lahtea ei saisi kutsua huumepääkaupungiksi?

Huumepääkaupunkinimitykselle on selvät perusteet. Olen tyytyväinen nimityksestä ja sen saamasta huomioarvosta, siitä tulee olemaan selvää hyötyä kaupungille. Eniten huumejäämiä jätevesissä, verrattuna Suomen muihin kaupunkeihin on kiistaton peruste nimitykselle, mikäli ei ole mittauksissa, tai tulosten tulkinnassa virheitä.

Lahdelle on heti koitunut selvää hyötyä noususta julkisuuteen huumepääkaupunkina. Ilman julkisuutta tuskin sisäministeri olisi mennyt neuvottelemaan kaupungin edustajien kanssa huumetilanteesta. Nyt viranomaiset ja sisäministeri kiukuttelevat, ettei saisi tällaisia nimityksiä tehdä. Ilmeisesti asiasta julkisuuden kautta nouseva poliittinen paine kiukuttaa, on ruvettava toimenpiteisiin ja tekemään 
 enemmän töitä asian eteen. Kun puututaan ongelmiin tavalla, joista eivät valtiojohto ja viranomaiset oikein tykkää, niin todennäköisesti silloin tehdään jotain sellaista, jolla on enemmän vaikutusta ongelmiin.

Huumepääkaupungin nimitystä yritetään kiistää sillä, ettei Lahti ole poliisihallituksen saamien tilastojen valossa huumerikollisuudessa ykköskaupunki. Kuitenkin se mitä poliisille tulee tapauksia ilmi ja se miten paljon oikeasti huumeita käytetään, ovat kaksi aivan eri asiaa. Juuri parhaiten jälkimmäistä kuvaa jätevesissä olevat huumausainejäämät.

Olen sisäministerin kanssa täysin eri mieltä ranking-listojen suhteen. Sisäministeri toteaa, ettei ole syytä lähteä tekemään listoja. Jos sellaisia ei tehtäisi ja niissä näkyviä ongelmia nostettaisi mediassa esiin, ongelmiin puuttuminen olisi huomattavasti laimeampaa. Nyt on valittu asialle nimitykseksi ranking-lista, mutta vastaavanlaisia tietyin kriteerein järjestykseen asettamista tehdään aina, kun halutaan asioita seurata ja niitä johdetaan. Eurooppalaisessa vertailussa Lahti nousi korkealle myös amfetamiinijäämien osalta. Lahden jätevesistä löytyi viidenneksi eniten amfetamiinia, kun tässä kilpailussa mukana oli 50 eurooppalaiskaupunkia.

Nyt asian kanssa hyssytellään, kun karu totuus nousi esiin:
"Tämä ei ole mikään leikin asia - Puheet huumepääkaupungista ovat mielestäni asiattomia. Tämä on vakava asia ja negatiivinen asia Lahden kannalta, totesi Mäkinen."

On aika lailla tyypillinen ilmiö, kun vakavia ongelmia nousee julkisuuteen, niin viranomaiset aloittavat samantyyppisen selittelyn, joka noudattaa aina samaa kaavaa. Kaupunginjohtaja yrittää siirtää huomion pois itse aiheesta syyttämällä asiattomasta leikinlaskusta.

Eiköhän kohta, jätevesien huumausainejäämätulokset julisteta salaisiksi, ettei media pääse niistä uutisoimaan.

 

YLE: "Sisäministeri Mykkänen: Suomessa ei pidä tehdä rankinglistoja huumekaupungeista – Lahti ei ole yksin ongelman kanssa"

YLE: "Onko Lahti Suomen huumepääkaupunki? Poliisi ja päihdeasiantuntija eri mieltä"

ESS: "Lahti on Euroopan amfetamiinikaupunki"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lahtihan on klassisesti ollut Suomen Chicago, miksi sitä muuttamaan?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaupunginjohtaja oli kiukkuinen, kun ministeri joutui tulemaan kaupunkiin yhdessä selvittelemään kaupungin johdon kanssa asiaa. Siitä syystä syytti asiattomasta leikinlaskusta.

Ministerikään ei tykännyt, kun joutui asiaan puuttumaan ja tuomitsi heti tällaisten ranking-listojen tekemisen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tästähän saa Lahdelle pitkän aikajänteen vision: Lahti kaikkien asioiden pääkaupungiksi. Vaikka Pihtipudas onkin minulle aivan mieluisin Suomen pääkaupungin paikka, olisi Lahti iso askel oikeaan suuntaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Oulu voisi olla myös hyvä vaihtoehto.

"Tyypillisesti väkivaltainen perintä menee niin, että velallisen asuntoon mennään väkisin tai hänet kaapataan autoon, kuljetetaan syrjäiseen paikkaan ja pahoinpidellään", rikosylikomisario sanoo.

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/huumevelkoja-per...

#kieltolaki toimii loistavasti.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ylen jutusta senttän yksi järkevä ajatus:

"Myös Suomen huumelainsäädäntö vaatii uudistamista. Mihin vedetään raja esimerkiksi kannabiksen käytön suhteen, kysyi Mykkänen."

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Lähtökohtaisesti alati typerä, laiska ja sensaationhakuinen valtamedia on uutisoinnissaan yksinkertaistanut huumeongelmaa ikään kuin vain Lahteen liittyväksi asiaksi. Tosi asiassa huumeongelma on ihan samalla tasolla vaikka Vantaalla; täällä Myyrmäessä huumeita käytetään ja kaupataan juna-aseman ja Myyrmannin liepeillä aivan avoimesti ja kaiken kansan nähtävillä. Samaa olen havainnut Helsingin puolella Malmilla.

Yhteistä Lahdelle ja Vantaalle on myös se, että kummankaan kaupungin päättäjät eivät näemmä halua myöntää koko ongelman olemassaoloa.
Kun asuin aikoinaan Skotlannin Aberdeenissa, siellä oli sataman liepeiden hämyisissä merimieskortteleissa niin sanottu Tolerance Zone, missä viranomaiset ummistivat silmänsä huumeiden katukaupalta, prostituutiolta ja muulta sellaiselta.
Sama välinpitämättömyys näkyy nyt rantautuneen myös Suomeen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Esimerkiksi Helsingissä yksi tällainen Tolerance Zone on Kalliossa, jossa on myös pieniä liikkeitä, joissa myydään vähän muutakin kun sitä tuotetta jota ikkunassa mainostetaan ja tuskin verottajakaan on niistä kiinnostunut, maksavatko veronsa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Laittomia markkinoita ei poisteta kiristyksillä. Se on jo maailmalta nähty. Aineita käytetään, miksi niitä ei saa laillisia väyliä pitkin?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Eniten huumejäämiä jätevesissä, verrattuna Suomen muihin kaupunkeihin on kiistaton peruste nimitykselle, mikäli ei ole mittauksissa, tai tulosten tulkinnassa virheitä."

Onkohan tässä mittauksessa mahdettu tutkia myös lääkejäämät? Suhteellisen tuoreena Lahtelaisena minulla on jo nyt "haju" siitä, että tätäkin asiaa kannattaisi tutkia. Tätä hajua tukee sekin, että olen useita kertoja saanut todistaa luvatonta lääkekauppaa tietyillä kulmilla, eikä sitä edes ysritetä peitellä. Kun tämä tapahtuu keskellä kirkasta päivää, niin mitä sitten tapahtuukaan illalla ja aamun tuskaisina tunteina.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisihan lääkejäämille oma tutkimus, jos en väärin muista.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kyllä minunkin tietääkseni niitäkin tutkitaan ihan omana ryhmänään. Siksihän ylimäärä- ja vanhentuneet lääkkeetkin pitää viedä apteekkiin, etteivät joudu väärin käsiteltyinä vesistöön. Myrkkyjähän niistäkin suurin osa on.

Käyttäjän SakariHelke kuva
Sakari Helke

https://youtu.be/JxDvhxHGv5E

Siinä alkuun huumelainsäädännön kritiikkiä, lisää tulossa :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On todella aika vaihtaa Lahden nykyinen titteli talviurheilevan maailman doping-pääkaupunkina johonkin uuteen ja mieltä laajentavaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset