Jorma Nordlin

Professorin mielestä ulkoministeri ilmaisi Suomen kannan

Suomi otti näin virallisesti kantaa Kanadan asioihin. Nyt ei taida pääministerikään hallita ulkopolitiikan pelisääntöjä. Pääministeri puolusteli ulkoministeriä. Pitäisikö Suomen ulkopolitiikan johtajana presidentti Niinistön käsitellä tämä koheltaminen hallituksen kanssa, ettei vastaavanalaisesta kokemattomien suomalaisten ministerien koheltamisesta aiheudu muille valtioille ikäviä tilanteita?

Professorin näkemyksen mukaan ulkoministerin diplomaattinen koskemattomuus poistaa häneltä samanlaisen sananvapauden mikä on yksilöllä.

"Valitan, ei se näin mene. Matkustava ulkoministeri nauttii diplomaattista immuniteettia. Siksi hän ei käytä yksilön sananvapautta, siihen ao. maassa kuuluvine rajoituksineen, vaan ilmaisee Suomen valtion kannan, myös osallistuessaan mielenosoituksiin, kirjoittaa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin Twitterissä."

Myös mielenosoituksiin liittyviin muihin tilaisuuksiin osallistuminen, tarkoittaa Suomen osallistumista niihin, kun ministeri niihin osallistuu. Ministeri on ministeri virkamatkallaan 24 tuntia. Ei virkamatkalla valtion edustajana voi hyppiä tilanteen mukaan valtion edustajan roolista yksityishenkilöksi.

Arto Luukkainen: "Ts. Suomi ulkoministerin ja valtiosihteerin delegaation osanoton kautta asetti Kanadan hallitukselle vaatimuksen kieltää abortti."

Jos ministerit ottavat oikeudekseen, hyppiä valtion edustajan roolista yksityishenkilöksi miten huvittaa, niin se aiheuttaa sekaannuksen kuulijoissa ja läsnäolijoissa, kun se raja ei ole aina aivan selvä, milloin sitten olisi yksityishenkilö ja sitähän ei ulkopuoliset aina tiedä missä roolissa sitten milloinkin esiintyy. Varsinkin virkamatkalla siitä syntyy sekaannuksia. Siinä voi joutua presidenttiä myöten selittelemään Suomen kantaa toiselle valtiolle, jos tapahtuu sekaannus riittävän korkealla taholla.

Näiden roolien kanssa nyt myös pääministerikin on mennyt nyt sekaisin.


VU: "Professori: Timo Soini ilmaisi Suomen kannan mielenosoituksella"

Arto Luukkanen: "Takakontti-Samuli paljasti Soinin luikurin"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Kynttilähartaus järjestetään Tribute to Human Rights -monumentilla, ja se on virallinen aloitus kolmen päivän tapahtumalle".

"Mielenosoitus on sananmukaisesti mielipiteen ilmaus, jossa yleensä useampi kuin yksi henkilö tahtoo vaikuttaa yleiseen päätöksentekoon ja ilmaista oman mielipiteensä."

"Sitä paitsi pääministeri Sipilä lipsautti kyselytunnilla pienen uutisenpalasenkin, sillä hän paljasti Soinin suunnitelleen osallistumista kynttilämielenosoitusmielenilmaushartauteen jo etukäteen, vaikka Soinin blogikirjoituksesta syntyi kuva, että hän vain katseli paikan päällä mitähän kaikkea Ottawassa mahtaa tapahtua."

Näkökulma: Muualla saisit potkut, aborttiministeri Soini
https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180531220098...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuonna 2016 puolustusministeri Jussi Niinistö laski Arlingtonin sotilashautausmaalla USA:ssa seppeleen Suomessa maanpetoksesta tuomitun ja sotilasarvonsa menettäneen Lauri Törnin haudalle virkamatkallaan.

Lauri Törnin ihailijat uskoivat puolustusministerin teon ennakoivan Törnin sotilasarvon palauttamista Suomessa, mutta selvisikin, että tälläkin ministerillä olivat menneet puurot ja vellit sekaisin.

Ei uutta auringon alla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tähän sopii erinomaisesti vanhan valtiomiehen kuolematon lausahdus: "Saatanan tunarit".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Martin Sheinin on järjen ääni ministereiden ollessa aivan ulalla. Ilman muuta Niinistön kuuluu ripittää koko UTVA:n porukka seuraavassa TPUTVA-istunnossa.

Jonkun selkärankaisen, mielellään hallituspuolueen kansanedustajan tulee myös tehdä välikysymys.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

3 vuotta ollut ministerinä ja tarvitsee Niinistön työnohjausta. Kokemattomuus näkyy. Kompuroi kevyemmän seurustelu-upseerin salkun kanssa virkamatkalla ja pääministerikään ei tiedä ensimmäisen kauden ministerinä miten ulkoministerin salkun kanssa ulkomailla toimitaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

sivistysmaassa Soini eroaisi itse...Suomi on demokratian slummi...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On todella erikoinen tilanne, vaatisi nyt ulkopolitiikan johtajalta tarkennusta toimintatapoihin. Tulee aiheuttamaan varmasti sekaannuksia, jos voi hyppiä roolista toiseen virkamatkoilla.

Soini tiedostaa ongelman, nyt vain selittelee.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luukkanen ja Nordlin petaavat Soinille hyvää poliittista tulevaisuutta ja aivan ilmaiseksi!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyvin on pedattu kun kaikesta siitä julkisuuspyörityksestä huolimatta sinisten kannatusprosentti ei nouse.

Negatiivinen julkisuus ei toimi politiikassakaan, toisin kun luullaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Katsotaan nyt ensin kuitenkin miten Iivisniemen ukolle käy seuraavissa vaaleissa....

En ole Sinisten enkä Soinin kannattaja.

Väinö Hirvelä

Eikai diplomaattinen koskemattomuus nyt noin toimi. toki ymmärrän sekaantumisen mahdollisuuden.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Aranpuoleisia on / ovat ulkoministerin askeleet maailmaa kierrettäessä. Timo Soini on vaikeuksissa uskonsa kanssa, ei vain ole ainoa laatuaan maailman merillä. Yksilön moraaliarvot ja oman maan suhtautuminen aborttiin lakia noudattaen, ne poikkeavat nyt "piirun verran" toisistaan. Pääministeri Sipilä saisi kertoa maailmalle Suomen virallisen kannan ja laittaa pisteen tälle kaikelle. Ulkoministeri ei hallinnut kuvioita tällä kertaa, toivottavasti huomisesta kaikki on toisin. Ainaski vähäsen aikaa, eli kauanko hallitus jaksaa....

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On muuten hupaisaa, että Timo Soini (ps) kommentoi brexit-äänestystä näin: "Kansa on puhunut, pulinat pois" (Suomen uutiset 24.6.2016). Sen sijaan Timo Soini (sin) kirjoitti blogissaan 27.5.2018 Irlannin aborttikansanäänestyksestä näin: "Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta." Kovin valikoiva kuulo tuntuu Soinlla olevan: se kuulee kyllä kansan järjettömän älämölön, mutta ei lotkauta korvaansa kansan äänelle silloin, kun kansan enemmistö puolustaa ihmisoikeuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset