Jorma Nordlin

Kokematon ulkoministeri sai työnohjausta presidentiltä

Presidentti Niinistö pitää omituisena ulkoministeri Soinin sananvapauden käyttöä virkamatkalla. Työnohjausta tuli myös pääministerille pitkän ministerikokemuksen omaavalta presidentiltä. Soinin kansanedustajan ura näyttää antaneen laihat eväät ulkoministerin työhön. Kokemattomien pitäisi aloittaa vähemmän tärkeässä ministerin työssä. Presidentti Niinistö pani pisteen Soinin nololle koheltamiselle ja pelisäännöt ovat nyt viimeistään ulkoministerilläkin tiedossa, kun ulkoministerin kaudesta on enää vuosi jäljellä. 

"Presidentti Sauli Niinistö sanoo pitävänsä omituisena ulkoministeri Timo Soinin (sin)osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa."

"Toki voi käydä kävelemässä kadulla, se on yksityistä toimintaa. Mutta ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun."  

https://m.iltalehti.fi/politiikka/201806022200987443_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyvä, että presidentti Niinistö puuttui tähän. Hän ilmeisesti tiedosti riskit, jos ulkoministeri tuleekin väärin ymmärretyksi ulkomailla virkamatkalla ja tapahtuu sekaannus onko yksityishenkilö, vai valtion edustaja.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tässä tapauksessa Niinistö toimi viisaasti ja pani stopin tälle Soinin pelleilylle ja samalla näytti kaapin paikkaa Sipilälle, joka hyväksyy kaikki Soinin toilailut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ja suuret seuraukset on?

Ei mittää, vanha uutinen jo ens viikolla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Seuraukset ovat ne, että Soini tuskin samalla lailla hölmöilee viimeisenä ministerivuotena ja jatkossa presidentin kanta muistetaan, kun uusia ulkoministerejä tulee. Presidentin linjaavat ulkopolitiikan pelisääntöjä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tätä asiaa ei varmastikaan olla vahingossa kysytty Niinistöltä, koska hän siihen selkeästi vastaa.

"Soinin toiminnassa "omituisuus"

Niinistö sanoi pitävänsä ulkoministeri Timo Soinin (sin) osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa omituisena. Soini osallistui toukokuun alussa työmatkansa aikana vapaa-ajalla March for Life -liikkeen iltatilaisuudessa, jossa rukoiltiin ja poltettiin kynttilöitä abortoitujen sikiöiden muistolle.

Soinin toiminta on herättänyt voimakkaita vastalauseita sekä opposition että hallituskumppaneiden riveissä. Niinistön mukaan ministeri ei voi noin vain muuttua ulkomailla yksityishenkilöksi:

Joissain tilanteissa ministeri voi varmaankin olla yksityishenkilönä vapaa-ajallaan, mutta mielipiteiden ilmaisu on toinen asia - onko se enää yksityishenkilön toimintaa, jos ilmaisee mielipiteen tavallaan julkisesti asiassa, joka siinä vierailumaassa on ajankohtainen."

"Toki voi käydä kävelemässä kaduilla, se on yksityistä toimintaa. Mutta ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun."

Menikö Soini siis sekaantumaan Kanadan sisäpolitiikkaan?

"Niin, ministerismiehen ja poliitikon on vaikea olla yhteiskunnallisessa mielenilmauksessa yksityishenkilönä. Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus", Niinistö sanoi." https://www.talouselama.fi/uutiset/soini-saa-niini...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soinin kannalta nolo tilanne, kun hän esiintyy yleensä rehvakkaana ja osaavana neuvomassa muita ja haukkumassa.

Sauli Niinistö Timo Soinin aborttiprotestista: ”Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250349-sauli-niin...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Katsoin tuon Talouselämän haastattelun, eikä siinä ollut tuota Niinistön ojennusta Soinille, eli olikohan tuota haastattelua pätkitty vai oliko se annettu sitten kuvaamisen jälkeen?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Niinistön kommentit on julkaistu kuitenkin tekstversioina.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #8

Niin on ja kun katsoin tuon uudestaan, niin lopusta pätkäisty mielestäni.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä hallitus se osaa järjestää maahan omituisia tilanteita. Pääministeri puolustaa ulkoministerin toimintaa, jota istuva presidentti oudoksuu ulkopolitiikan johtajana.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Se nyt on selvä miksi Sipilä puolustaa Soinin toilailuja. Pojat ovat tehneet lehmänkauppoja, joten ei kaveria passaa suututtaa, vaan painaa villaisella. Tässä tapauksessa Niinistö tosiaan teki oikein, että otti kantaa asiaan.

Soini on vallanhimossaan ja asemastaan varmana unohtanut, ettei hänkään ole koskematon. Nyt ovat äänenpainot lisääntyneet Soinin erottamiseksi, joka mielestäni olisi aivan oikein, koska hän on näillä aborttijutuillaan aiheuttanut vahinkoa Suomen imagolle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tilanne kehittyy, Niinistön kannanotto on YLE:n pääuutisena. Presidentin, ulkoministerin ja pääministerin jyrkät näkemyserot ulkopolitiikan hoitamisessa tässä asiassa on noussut suuremmaksi uutiseksi mediassa.

https://yle.fi/uutiset/3-10235606

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ehdottaakohan Niinistö kohta miehen vaihtamista? Se olisi samalla varoitus pääministerille siitä, kuka sanelee pelisäännöt. Pääministeri käveli tässä asiassa presidentin yli.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vähän vaikuttaa siltä, että Niinistö haluaa nyt näyttää kaapin paikan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #14

#14 Korkea aika ottaa kaapin paikka, ennen kuin valta valuu kaiken maailman mielipiteen vapauksille!

Hieman kuitenkin ihmettelen tuota 'omituisuus' sanan käyttöä. En tiedä, mikä merkitys Varsinais-suomalaisen Niinistön kielenkäytössä ko. sanalla on. Meillä Savossa 'omituiseksi' luokiteltiin ihminen, jonka pään sisällä aika ajoin käyskenteli ylimääräisiä persoonia, joita oli vaikea tunnistaa saman kehon sisällä asuviksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #21

Sinänsä arvostan mielipiteen vapautta Soinillekin, mutta hänen pitää muistaa, mikä hänen asemansa on.

Kuinka paljon ihmisiä on erotettu sen takia, että he esim. somessa ovat varomattomasti puhuneet, vaikka ovatkin olleet vapaa-ajalla? Soini on ollut virallisella veronmaksajien rahoittamalla työmatkalla, joten hän ei itse ymmärrä että edustaa Suomea koko ajan.

Kun Suomen ulkoministeri pauhaa aborttia vastaan, hän antaa signaalin ikään kuin se olisi koko Suomen kanta asiaan ja näin ei suinkaan ole. Esimerkiksi minä pidän kiinni naisen oikeudesta aborttiin. Pitää nimittäin olla erittäin vahvat syyt miksi nainen ylipäänsä haluaisi aborttia, koska raskaaksi tuleminen ja uuden elämän synnyttäminen on varmasti lähes jokaisen naisen haave.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa nyt taas hiukan vetää happea, vajaa vuosi ehkä hallitustaivalta jäljellä, ei tapahdu yhtään mitään.

Niinistö ei puutu tähän asiaan, koska hallitus on muutenkin heikko.

Niinkuin sanoin, viikon päästä vanha uutinen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #15

Nyt sotket ministerin vaihdoksen ja hallituksen vaihtamisen. Sipilän hallituksessa on vaihdettu useita ministereitä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

On tietysti vanha uutinen viikon päästä kuten kaikki tämän päivän uutiset. Mutta Soinin ansioluetteloon se jää mokana - siitä ei pääse mihinkään.

Möläyttelemälllä hän pönkitti poliitikon uraansa ja samalla tavalla hän näyttää sen lopettelevan.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Miten voi olla niin vaikea käsittää, että ministeri Soini osallistui abortti-tilaisuuteen yksityishenkilönä edustamatta Suomea tai Suomen virallista kantaa asiassa, joka ei edes liity ulkopolitiikkaan mitenkään? Ministerin Soinin iltapuuhat virkamatkalla eivät oikeasti kiinnostaisi ketään elleivät eräät tahot olisi tekemällä tehneet asiasta skandaalia ja poliittista lyömäasetta. Soinihan tässä ei ole edes varsinainen kohde, vaan aborttiin kriittisesti suhtautuvat ylipäätänsä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei osallistunut yksityishenkilönä. Ei henkilö itse päätä siitä onko yksityishenkilö vai ei, kun on valtion edustajana ja valtion maksamalla virkamatkalla. Tämä asia on ollut epäselvä vain muutaman ministerin kanssa.

Mitähän siitä tulisi jos saisi hyppiä noin vain roolista toiseen ja sitten ulkomailla kuulijoiden ja median pitäisi arvailla missä roolissa puhuu. Tästä syystä on 24h virallisena edustajana ulkomailla.

Tässä on kyse valtion kannan ja yksityishenkilön kannan sotkeutumisriskistä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Sinisille on tuttua hyppiä roolista tai puolueesta toiseen?

Eh-heh-he...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Jossain sivistysvaltiossa vastaavan vapaa-ajantempauksen tehnyt ulkoministeri menisi vaihtoon, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen."

 https://m.iltalehti.fi/politiikka/201805312200984139_pi.shtml

Joillakin lukijoilla on virheellinen käsitys, että ministeri voisi käyttää sananvapauttaan myös blogikirjoituksissa. No kun ei vain voi.

Jos oikeasti näin olisi, niin kenraalit, poliisit ja muut virkamiehet sitten voisivat ihan vapaasti ns. yksityishenkilöinä julkisesti esittää täysin oman organisaationsa viralliseen linjaan nähden vastakkaisia näkemyksiä.

Ei voi itse päättää laajentavansa sananvapauttaan hyppäämällä omavaltaisesti yksityishenkilön rooliin. Sehän sekoittaisi tilanteen täysin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika harva tuntuu taas käsittävän mistä on kysymys, Soini on niin vanha peluri, että tiesi varmasti mikä älämölö tästä syntyy.

Ihan samanalaisia tempauksia se teki persujen aikoihin, ja taas on joka mediassa nimi esillä, ja sitä kautta valmistellaan ehdokkuutta taas kerran.

Julkisuutt ja puheenaiheita, niitä Soini osaa järjestää, hallituksessa Orpo ja Sipiä jo ovat anteeksi antaneet, eikä tästä muuta seuraa, kuin Soinin oma agenda politiikassa.

Muutama persukin on katsokaas pitänyt Soinin toimia hyvänä, se näyttää sen, että kansa on taas kerran vietävissä.

Katotaas vaan, joko eduskuntavaaleissa tai EU-vaaleissa nähdään lisää kärkkäistä kommentteja heittävä Soini.

Osa pahastuu ja osa ihastuu ja läpimeno on taas kerran varma

Äänestäjä ei koskaan opi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ritalalle sen verran, että negatiivisen julkisuuden hyödyllisyys politiikassa on pelkkä myytti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jaa, no ei paljon negatiivisempaa kuvaa ole kansalaisilla ollut Stubbista, Sipilästä, Soinista, Halla-ahosta jne. jne.

Kummallista, että ne silti on aina ääniharavia.

Eli julkisuus on aina hyvästä, oli se mitä tahansa, kysy vaikka Kauko Juhantalolta, ei edes valtakunnanoikeudessa tuomio estänyt valintaa.

Olet väärässä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #24

#24 Nyt on kysyttävä, onko jo valituilla, poliittisten asemiensa (kansanedustaja, ministeri) omaavilla, tarvetta nostaa profiiliaan negatiivisen kautta.

Kielteinen julkisuus tuo mukanaan myös haittoja, jotka eivät koskaan historian havinassa unohdu.

Asemansa säilyttämiseen toki joutuu toimimaan ja olemaan esillä, sillä uusia tulijoita on kaiken aikaa.

Mutta, mutta - kansa näyttää, kaikesta huolimatta, muistavan myös näitä ns. julkisuuden sorrettuja.

Mietinkin, mitkä vaikuttimet tässä ovat taustalla. Maamme kansalaiset ovat pikkuhiljaa saaneet sivistyksen viittaa harteilleen, mutta yhä on heitä, jotka pitävät päänsä. Yhdestä en luovu:)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #26

Itse luulen, että tässä kalastellaan ns. uskovaisten ääniä. Sipilä on oletettavasti tiennyt jo etukäteen tästä ja on asiasta samaa mieltä Soinin kanssa, joten Soini oli tässä yhteisellä asialla. Samalla pohjustetaan tietenkin seuraavia vaaleja, jossa tämä "elämän vaaliminen" otettaisiin vahvaksi vaaliagendaksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #28

#28 Ritva, samaa mieltä! Äänien kalastelijat ovat liikkeellä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #29

Nythän presidentti lausunnollaan nosti Soinin ja Sipilän agendaa ylöspäin, vaikkakin kielteisessä merkityksessä, joten voihan olla mahdollista, että Niinistöllä oli ketunhäntä kainalossa;)

Tehokas tapa politiikassa on kohdistaa katse jonnekin muualle, kuin itseensä. Odottelen siis edelleenkin sitä tutkielmaa, että milloin siitä saadaan näkyville muutakin, kuin itse valokuvattu kansilehti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #28

Konseravatiivinen kansanosa on mielissään Soinin touhuista, sieltä niitä ääniä taas tulee.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #30

Tässä olet luultavasti oikeassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #30

Tuleeko enemmän ääniä kuin lähtee, se nähdään vaaleissa. Eduskunnasta putoamisen riski on olemassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #32

Jos Soini lähtee ehdolle, menee kirkkaasti läpi, se on lisäksi uudellamaalla melko helppoa hänelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset