Jorma Nordlin

Vanhusten janokuolemien taustallako aktiivinen eutanasia?

Iltalehti kertoo vanhuksen janokuolemasta terveyskeskuksen vuodeosastolla epäselvissä olosuhteissa. On hämmästyttävää, että Suomen oikeusjärjestelmä ei ole näissä tapauksissa hereillä ja oikeuskäytäntö laahaa jäljessä. Lääkäri päätti potilaan kuolemasta ja potilas kuoli janoon kärsien. Asia pitäisi viedä oikeuteen. Tällaiset tapaukset poliisin pitäisi tutkia ilman rikosilmoitustakin.

Tilapäisesti aloitetun nesteytyksen jälkeen potilaan kunto koheni. Potilaalla ei ollut kuolemaan johtavaa vakavaa sairautta. Oli vain muuten iäkäs. Pitäisikö nesteytysten lopettamiset luokitella aktiiviseksi eutanasiaksi? Tämä on yleisen moraalin kannalta kestämätön tilanne.

"Arkkio kertoo, että vanhuksen terveyskeskuksen vuodeosastolle lähettänyt lääkäri kirjasi, että vanhusta pitää nesteyttää kaksi litraa vuorokaudessa. Kun potilas siirrettiin vuodeosastolle, hänen nesteytyksensä ja lääkityksensä päätettiin lopettaa. "Äiti kidutettiin kuoliaaksi. Hänet kuivatettiin tahallaan."

"Äiti oli sunnuntaina silmät auki ja puhui meille. Hän alkoi syödä itse ja joi maitoa. En tullut ajatelleeksi, että heti kun lääkäri tuli töihin, hän teki päätöksen lopettaa nesteytys."

Sairaala näkee asian vuorovaikutusongelmana. Potilas on nyt kuitenkin kuollut epäselvissä olosuhteissa. Asiaan ei saada selvyyttä ilman poliisin tutkimuksia.

Näin merkittäviä päätöksiä elämästä ja kuolemasta, tekee huonommassa tapauksessa yksi lääkäri ja kokeneempien lääkärien konsultointi on lääkärin omalla vastuulla. Suomessa on todella huonossa tilassa päätöksenteko näin vakavissa ja suurissa asioissa.

"Lääkäri voi päättää asiasta yksin."

"Käytäntönä on kuitenkin usein konsultoida kokeneita oman yksikön lääkäreitä, esimerkiksi geriatria."

 

 

IL: Tyttären järkyttävä tuska: 102-vuotias äiti kuoli, kun terveyskeskus lopetti nesteytyksen - Lääkäri: ”Päätös perustuu siihen, että nesteytyksen jatkaminen pitkittää kärsimystä” 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomeen on syntymässä julkisuuden kautta mielikuva, että sairaaloissa potilaita tapetaan janoon. Tämä antaa hyvin erikoisen kuvan suomalaisesta moraalista.

Onko mielikuva oikea?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jutun perusteella vanhuksella ei ollut kuolemaan johtavaa sairautta, kun joutui sairaalaan. Toipui tilapäisen nesteytyksen vuoksi. Nesteytyksen lopettamisessa näyttää painavin peruste olleen korkea ikä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mahdoton ottaa kantaa näillä tiedoilla. Näihin asioihin sotkeutuu usen omaisten voimakkaat tunnereaktiot mikä on ymmärrettävää. Toisaalta, jos eutanasia olisi luvallista niin lääkäreiden motivaatio ikäihmisiä kohtaan laskisi vielä entisestään?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vanhusten janokuolemat nousevat säännöllisesti esiin julkisuudessa. Tilanteeseen on pakko puuttua ja laatia selkeämmät "pelisäännöt", eikä päätöksenteko saa olla yksittäsellä lääkärillä. Tilanne ei ole hallinnassa.

Eutanasia on osittain luvallista Suomessa, koska meillä harjoitetaan passiivista eutanasiaa.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa on syytä kysyä onko ollut kyse aktiivisesta eutanasiasta, jos henkilöä ei enää nesteytetä, joka ei ole kuolemansairas ja on vain iäkäs. Iäkkäillä on useita sairauksia tyypillisesti, jotka eivät sinänsä ole vaarallisia, jos ne hoidetaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aktiivisen eutanasian kohdalla nostetaan ääritapauksena esiin, ettei esimerkiksi depression perusteella saa eutanasiaa antaa, sellaisen onkin perusteltua kieltää. Mutta tässä jutun aiheessa voi olla kyse sitten siitä toisesta ääripäästä, jossa vanhukselle tehdäänkin passiivinen eutanasia aiheuttamalla janokuolema, kun ei ole kuolemaan johtavia sairauksia, vaan on hoidettavissa olevia sairauksia.

Olli Utriainen

Tiedän kokemuksesta, että kuoleva keho ei toimi samalla lailla kuin terve nuori keho. Esim. vanhus ei aina oikein pysty nielemään. Esim. äiti-vainaalle viimeisinä päivinä kaksi jälkiruokalusikallista ohutta kiisseliä oli liikaa. Ja nesteytys ei onnistu, koska suonta ei tahdo löytyä. Ja usein tulee ripuli, joka kuivattaa entisestään. En tietysti voi tietää kyseistä tapausta, mutta se vaan on niin, että kun aika tulee lähteä, niin se tulee.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä tapauksessa omainen kertoi, että nestytyksen vuoksi oli kunto kohentunut. Se vaara noissa nesteytyksen lopettamispäätöksissä on, että niitä tehdään liian nopeasti. Tästä tapauksesta syntyy nyt sellainen mielikuva, että näin on käynyt.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos potilas ei ole pyytänyt itsensä tappamista, niin ei kait mitenkään voida puhua eutanasiasta?
Heittellejättö, huono hoito tai ihan vaan tavallinen murha voisi tulla kyseeseen?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tässä tapauksessa kaikki mahdollinen näyttää menneen pieleen niin lääkärin, omaisten kuin potilaankin osalta. Ennen menehtymistään potilas joutui kaiken lisäksi asiallisen lääkityksen puutteen vuoksi kokemaan ahdistuksen ja kivun täyttämät viimeiset hetket.

Valvira tutkii ja antaa aikanaan tuomionsa, mutta tämän iäkkään vanhuksen ainutkertainen kuolema turhine inhimillisine kärsimyksineen on jo peruuttamattomasti tapahtunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset