Jorma Nordlin

Epäselvä suomalaisuus-käsite on aiheuttanut mediamylläkän

Suomalaisuudesta on saatu kyhättyä kokoon mediassa melkoinen mylläkkä, johon on otettu ahkerasti kantaa. Suomen Uutiset on julkaissut aiheesta hieman provosoivan kirjoituksen

Suomalaisuus on aiheena takuuvarma, josta saa aikaiseksi mediassa meteliä, kun vain valitsee maahanmuuttajakohteen oikein, josta väittää, ettei hän ole suomalainen. Siinä voi olla yhdellä kertaa oikeassa ja väärässä, riippuen siitä tarkoitetaanko suomalaisuudella valtaväestönä olevaa suomen kieltä puhuvaa suomalais-ugrilaista kansaa, vai suomen kansalaista. Näistä jälkimmäiseen ryhmään lukeutuvat myös suomen kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat ja suomessa syntyneet maahanmuuttajien jälkeläiset, joilla on kansalaisuus.

Jos minä asuisin Kiinassa ja saisin Kiinan kansalaisuuden, niin olisinko kiinalainen? Riippuu siitä, mistä näkökulmasta asiaa ajattelee. En ymmärtääkseni olisi kantakiinalainen. Kaksoiskansalaiset ovat sitten oma luku sinänsä, ovatko he suomalaisia, vai mitä he sitten ovat?

Suomalaisuudesta on jokaisella oma tulkintansa, joka on luonnollisesti se ainoa oikea. Jos käyttää käsitteitä kantasuomalainen ja Suomen kansalainen, niin tulkintaongelmia ei pitäisi syntyä. Tämä kirjoitus lähtee siitä oletuksesta, että Wikipediassa on termit määritelty oikein.

 


Suomalaiset

Suomalaiset ovat suomen kieltä puhuva suomalais-ugrilainen kansa. Pääosa suomalaisista asuu Suomessa, jossa he muodostavat valtaosan väestöstä. Suomalaisilla voidaan tarkoittaa myös kaikkia Suomen kansalaisia äidinkielestä riippumatta.
 

Kantasuomalainen

Kantasuomalainen voi tarkoittaa seuraavia asioita:

Kielitieteessä: kantasuomalaiset, itämerensuomalainen kantakansa.
Suomen kantaväestöstä (maahanmuuttajien vastakohtana).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ainoa vaan että kantasuomalainen kuulostaa lehmärodulta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ihmisillä on rotuja, kuten lehmilläkin, niissä on erilaisia piirteitä.

Sikäli kantasuomalaisissa on selvästi erottuvia piirteitä, joista heitä voi tunnistaa. Tietenkin on olemassa rajatapauksia, joissa tunnistaminen voi olla vaikeampaa. Onko kantasuomalaiset oma rotunsa? Samaan tapaan on muissakin maissa elävissä ihmisissä. Eli siis eri maissa elää eri rotuisia ihmisiä. Jotkut kyseisen valtion alkuperäisiä rotuja. Sitten on myöhemmin tullut uusia kansalaisia muualta.

"Ihmisrotu on ihmisryhmien erotteluun ja luokitteluun esimerkiksi ulkoisten piirteiden, maantieteellisen alkuperän tai perimän perusteella aikaisemmin käytetty termi. Sanan rotu määritelmät olivat ja ovat edelleen hyvin kirjavia, samoin kuin rotuihin luokiteltaessa sovelletut perusteet, mutta rodullisten ominaisuuksien ajatellaan periytyvän vanhemmilta jälkeläisille."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisrotu

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puhun oikeastaan enemmän sanan klangista kuin rotuassosiaatioista, toki ne ovat osa klangia.
Turhamaisuus on osa ihmisluontoa. Sehän on koketeeraavassa muodossa erittäin vahva juonne populistisessa ns uudessa normaalissakin.
Minä pidän kiinni turhamaisuudestani sen verran että vaan en tykkää mennä siihen koppiin seisomaan minkä päällä lukee "kantasuomalainen". Minä olen suomalainen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kantasuomalaisuudessa ei ole ylikorostamisen aihetta, sitä ei kuitenkaan kannata pitää negatiivisena asiana.

Ihmisten on hyvä säilyttää ne hyvät kulttuuriset tavat jotka tulevat sieltä, mistä suku on lähtöisin. Ei kannata niin paljon"sulautua" valtakulttuureihin, että jättäisi lähes kaikki oman kulttuurinsa tavat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lausehan on vähän hassu ja joka tapauksessa orvelilaista uuskieltä. Siis : Kantasuomalaisuudessa ei ole ylikorostamisen aihetta.
Kantasuomalaisuushan atribuuttina on suomalaisuuden ylikorostamista!! :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset