Jorma Nordlin

Hallitus pakenee vastuuta saattohoidon rahoituksessa

Eutanasiaa vastustavat hallituksen jäsenet ovat tekopyhiä teeskentelijöitä. Saattohoito on maan hallituksen asia. Elämän kannalta niin isoa kysymystä ei voi jättää kunnille ja omatunto puhtaana puhua elämän kunnioittamisesta. Saattohoitovastuu yksinään kuntien käsissä luo rumia ja julmia tilanteita, joissa on paljon kärsimystä. Hallitusta ei oikein huvita tehdä päätöksiä saattohoitoon liittyvän rahoituksen turvaamiseksi.

Kunnat ovat saattohoidon suhteen jätetty oman onnensa nojaan ja riippuu kunnan tilanteesta ostaako kunta saattohoitoa siihen erikoistuneelta yksiköltä vai järjestetäänkö saattohoidon nimikkeellä näennäishoitoa, josta koituu potilaalle järkyttävät viimeiset elinpäivät. Iltalehti kertoo tapauksesta, jossa saattohoito on ulkoistettu yksityiselle yritykselle, josta kutsunapilla kutsuttaessa hoitaja tuli muualta paikalle kun kerkesi.

Yhteiskunnassa kriittisten toimintojen rahoitus pitäisi toteuttaa maan hallituksen toimesta säädetyllä erityisrahoituksella. Saattohoito on kuuluu näihin. Kuoleman kulttuurilla arvostelevat poliitikot loivat välinpitämättömyydellään kamalan kärsimyksen kulttuurin. Heillä ei ole muuta tarjottavaa, rahat riittävät vain kärsimyksen kulttuurin ylläpitoon. Kuolevan potilaan pitää itse jaksaa sinnikkäästi painella kutsunappia, jos vaikka joku huomaisi. Suomessa ihmisiä on kuollut niin kauan, kuin kansa on ollut olemassa, vieläkään ei osata kuolevia hoitaa niin kuin kuuluisi. 

Tämän terveydenhuollon henkilökunta ymmärtää ja turhautuneena todellisuuteen, he suhtautuvat kärsien kuoleviin potilaihin väsyneen ylimielisesti. Poliittinen eliitti on terveydenhuoltonsa saanut järjestettyä, heillä on luxustason terveydenhoito. Ulkoministeri Soini, joka on suurin räyhääjä eutanasiaa vastaan ei tee yhtään mitään saattohoidon eteen. Soinia ei asia kiinnosta. Ei kuoleva enää äänestä. 

"Jos äiti halusi hälytysnappia painamalla kutsua hoitajan luokseen, meni hälytys paikan ulkopuolelle firmalle, josta hoitajat mahdollisesti lähetettiin. Kerran hoitajat olivat muistuttaneet kuolevaa vanhusta, että hänen pitäisi ymmärtää, etteivät hoitajat ole tässä rakennuksessa aina saatavilla."

 

"Kuolevien viimeiset hetket puhuttavat - Tytär kertoo, kuinka vakavasti sairas äiti ei saanut apua viimeisinä viikkoinaan: Hän rikkoi lautasen lattialle, että joku kuulisi" (Iltalehti)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

"Hallitus pakenee saattohoidon vastuuta" mutta kun tulevassa sote uudistuksessa se siirtyy maakuntien vastuulle ja valtio rahoittaa siis ei hallitus pakene vaan yrittää korjata nyky tilannetta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä hallitus ei ole sitä toteuttamassa, jos nyt ylipäätään Sote menee edes läpi. Siihen tuskin tulee soten myötä erillisrahoitusta. Soten avulla tuskin saadaan lisättyä resursseja yhtään mihinkiään, koska lisää verorahoja ei tule kuin korkeintaan tilapäisesti terveydenhuoltoon, jos silloinkaan. Edessä on säästöt ja leikkaukset. Valtio antaa tietyn verorahamäärän maakunnille ja sillä on pärjättävä.

Soten myötä päättäjät pääsevät ulkoistamaan vastuun yksityisille ja haukkuvat niitä jos terveydenhuolto ei kunnolla toimi ja pyytävät kansalaisia valitsemaan seuraavan, samoin toimivat myös julkisten yksiköiden osalta.

Soten on myös poliittisen vastuun vähentämistä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

295 kunnan sekamelska hoitaa nyt nyt nyky sotea ja kuka mitenkin niin eipä ole ihme jos on eritasoisia palveluja.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #3

Se ei ole hyvä asia, liikaa päälekkäistä hallintoa ja mietitään moneen kertaan eri kunnissa päälekkäin samoja asioita. Terveydenhuollon organisointi, suunnittelu ja toteutus pitäisi olla kokonaan valtiolla.

Se ei tietenkään takaa, että kuolevat ihmiset saisivat tarvittavan hoidon, sitä varten pitää olla oma erityisrahoituksensa, kuten muissankin kriittisissä toiminnoissa. Sellainen rahoitus on poliitikoille arka-asia, koska joutuvat siitä päättämään ja vastuuseen, kun eivät halua antaa riittävästi rahoitusta, nyt on helppo haukkua kuntia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset