Jorma Nordlin

Venäjäkriittisemmässä Suomessa ei huippukokouksia järjestettäisi

Myöskin Nato-maa Suomi menettäisi mahdollisuuden toimia rakentavassa ja välittävässä roolissa tarjoamalla neutraalimpaa maaperää huipputapaamisille. Yhdysvallalloille näyttää kelpaavan hyvin nykyinen Suomen neutraali asema suhteessa Venäjään, koska haluavat huipputapaamisen Suomeen. Presidentti Niinistölle tämä on merkittävä ulkopoliittinen saavutus.

Suomi tasapainoilee molempien suurvaltojen välissä kuulumatta oikeastaan kumpaankaan leiriin. Jos olisi selkeästi puolensa valinnut, ei olisi tällaisia mahdollisuuksia kuin mitä nyt on, kun suurvaltojen suhteet kärjistyvät. Jotain kertoo tilanteesta sekin, että täällä saa Yhdysvaltojen armeija harjoitella sotaharjoituksissa, eikä Venäjä sitä juurikaan noteeraa. Suhtatuu hyvin maltillisesti jos siitä kysytään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mitä hyötyä Suomelle on siitä, että Putin ja Trump tapaavat täällä? Suomen maine ei tästä parane, päinvastoin maailmalla vahvistuu käsitys, että Suomi ei ole todellinen länsimaa, vaan jossain idän ja lännen välisellä harmaalla vyöhykkeellä oleva valtio, jossa suurvaltajohtajien on kätevä "puolueettomalla maaperällä" tavata. Niinistö oli vastannut kyselyihin järjestämisestä myönteisesti, kun ei oikein muutakaan voinut, mutta ei selvästikään ollut erityisen innostunut. Päinvastoin toivoi, ettei kokouksessa tehtäisi päätöksiä eurooppalaisten pään yli.

Taloudellisesti kokouksen merkitys on luultavasti +-0, delegaatioiden ja median majoituksesta tulee tuloja, turvallisuus- ym. järjestelyistä menoja. Turismi tuskin tuon vaikutuksesta tulevaisuudessa tulee kasvamaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siitä on koko maailmalle hyötyä, kun on valtioita, jotka tasapainoilevat suurvaltojen välissä ja tarjoavat neutraalimpaa maaperää. Sitä kautta siis myös hyötyä Suomelle. Suomi saa myös paremmin hoidettua omia asioita Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa, kun toimii näin.

Se että Suomi mielletään täällä Suomessa idän ja lännen välissä harmaalla vyöhykkeellä toimivaksi maaksi, on tyypillinen reaktio, joka seuraa neutraalista asemasta. Kriittisimmin toiseen osapuoleen (suurvaltaan) suhtautuvat eivät pidä neutraalisti suhtautuvasta, se on hyvä merkki neutraalista asemasta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Maailman kaksi johtavaa politiikan ääliötä tapaa Suomessa vain siksi että Suomi tunnetaan neutraalina maana joka ei uskalla kuulua oikeastaan mihinkään leiriin valtavan itäpelkonsa takia. Ennen Suomea sanottiin rehellisesti suomettuneeksi mutta nykyään poliitikot yrittävät todistella Suomen kuuluvan länteen.

Aina kun presidentti Niinistö tuo huolensa julki siitä että Venäjä ja USA saattavat sopia asioista Euroopan sivuuttaen, oikeasti hän tarkoittaa Suomea. Muu Eurooppa kuuluu länteen ja Natoon, ja niiden yli ei kävele kehitysvaltio Venäjä saati USA. Kannattaakin aina Niinistön lausuessa jotain Euroopasta, vaihtaa sanaksi Suomi. Niinistö siten todella pelkää että Trump ja Putin sopivat täällä Suomessa muun muassa Suomen asemasta jatkoa ajatellen.

Ei siis ihme että Helsingistä pelätään tulevan historian lehdille paikka jossa Trump ja Putin tekivät Ribbentrop II -sopimuksen. Niinistö tarjosi sopimukselle loistavat puitteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset