Jorma Nordlin

Presidentinlinnasta suoraan putkaan harjoittamaan lehdistövapautta

Toimittaja Sam Husseini passitettiin harjoittamaan lehdistövapauttaan Töölön Kisahallin putkaan. Näin lehdistövapaus rysähti suoraan rymisten päin viranomaisen riskiarvioon, josta tuskin saamme vapaassa Suomessa minkäänlaisia perusteluja.

Henkilön ja etenkin toimittajan vapaudenriisto vaatii painavat perusteet. Paperin heiluttaminen, tai työtoverin häiritseminen eivät ole sellaisia perusteita. Minkälaisen riskiarvion turvallisuusviranomaiset olivat toimittajasta tehneet, kun sen perusteella toimittaja joutui suoraan putkaan tilaisuudesta kädet ja jalat kahlittuna? Toimittaja oli niin vaarallinen, että häntä pidettiin vangittuna puoleenyöhön saakka.

Helsingin Sanomat muistutti Trumpia ja Putinia lehdistön vapaudesta: "Welcome to the land of free press". Oliko tämä Helsingin Sanomien kampanja oikeasti mustaa huumoria?

Oliko presidentinlinnan poikkeavasta käytännöstä verrattuna suuriin tiedotustilaisuuksiin tiedotettu toimittajia riittävästi? Suurissa tiedotustilaisuuksissa kylttejä käytetään, niiden käyttö oli mediatietojen mukaan presidentinlinnassa kielletty.

Herättääköhän toimittajan pidätys maailmalla huomiota, kun tieto pidätyksestä leviää kansainväliseen mediaan?

 

YLE: "Katso, mitä Presidentinlinnan lehdistötilaisuudessa todella tapahtui – ulos raahattu toimittaja halusi kysyä presidenteiltä kysymyksen"

 

US: "Näin UM selittää outoa välikohtausta Presidentinlinnassa: Jos jollain on joku paperi laukussa, niin yleensä se ei laukaise mitään hälyttimiä"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Viranomaisten toiminnasta riskiarvioineen välittyy median kautta kuva eräänlaisesta paniikkireaktiosta. Onko toimintavalmius mennyt yli ja onko tapahtunut ylireagointia?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tämän päivän media on kovin "kallellaan". Tilaisuudessa turvatarkastukset olivat varmaankin järjestetty viimeisen päälle, mutta silti joku "häirikkö" sinne pääsi soluttautumaan.

On oikeastaan melko lievää tuo viranomaiskohtelu tällaista häirikköä kohtaan suomalaisen turvallisuus käytännön kannalta, että median "uhriksi" nostama hussuttelija selvisi vain putkareissulla. Monissa "ihannevaltioissa" tyyppi olisi useamman kuukauden pidätettynä ja jopa ...

Uhriksi valtamediassa "maalattu" hussuttelija kuitenkin vastusti tilaisuuden virallista turvallisuuttaa siinä määrin, että oli vähintäänkin "syytä epäillä" asian osaisen käyttäytyvän myös tilanteen jälkeen väkivaltaisesti ja siksipä hänet olikin syytä "kopittaa" joksikin aikaa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Suurissa tiedotustilaisuuksissa kylttejä käytetään, niiden käyttö oli mediatietojen mukaan presidentinlinnassa kielletty."

Ja mihinkähän koko homma perustui.

Asiassa on aihetta vähintäänkin laillisuusvalvonnan tutkintaan, jopa poliisitutkintaan koska selkeästi on loukattu perusoikeutta: sananvapautta ilman lakiin perustuvaa säännöstä - vai onko olemassa sellainen säännös?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Etenkin kun on joutunut pidätetyksi ja siis ollut vangittuna puoleen yöhön asti. Aika rankka toimenpide pelkästä lapun heiluttelusta ja mahdollisesta kollegan häiritsemisestä.

Suomessa näköjään otetaan heti luulot pois toimittajilta alkuunsa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toimittajan onneksi häntä ei viety lehdistökeskuksena toimineen Finlandia-talon pihalle tuodun saunarakennuksen taakse ja ammuttu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siihen olisi jo Amnesty puuttunut, jos ulkomainen toimittaja olisi viety suomalaiseen saunaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Juuri kun eräs amerikkalainen toimittaja kerkesi kehumaan Suomen sananvapautta ja Helsingin Sanomien asiaan liittynyttä kampanjaa.

CNN teki sitten kerralla selväksi mitä tapahtuu ulkomaiselle toimittajalle.
https://www.youtube.com/watch?v=bMumgIh8GNY

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tapauksessa saattaa olla aihetta epäillä jopa yleisen syytteen alaista virkarikosta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Veikkaan, että juttu ei jää tähän. Ulosheitto on ollut kansainvälisessä mediassa ja kohta siellä todennäköisesti on myös tieto toimittajan pidätyksestä. Suomi joutuu kyseenlaiseen valoon mitä tulee niin sanotun vapaan median ja sananvapauden suhteen. Se aiheuttaa paineita viranomaisille asian selvittämiseksi.

Silloin ei voi paeta riskiarvioiden taakse piiloon, vaan joudutaan selvittämään perusteet kunnolla. Jos asia jäisi vain Suomen sisäpuolelle, viranomaiset kuittaisivat sen jo käsitellyksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko toimittaja kynän, tai läppärin kanssa yhtä vaarallinen kuin terroristi?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Riippuu siitä, mitä hän kirjoittaa.

Terrorismi on yleisön keskuuteen levitettävän pelon/kauhun (terror) avulla omien poliittisten päämäärien edistämistä.

Jos toimittaja onnistuu kirjoituksillaan saamaan yleisön niin pelon valtaan, että se alistuu toimittajan ajaman politiikan toteuttamiseen, niin kyllähän silloin on kyseessä terrorismi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Paikalla näytti olevan aika paljon toimittajia joten tieto tapauksesta on varmasti kansainvälisen median tiedossa. Googlasin pari juttua eikä missään yhdistetä asiaa lehdistönvapauteen.

Eikä tietenkään pidäkään. Lehdistönvapauteen ei kuulu häiriköinti tai mielenosoitus pressitilaisuudessa. Jos se nyt sellainen Oli, siltä se ainakin näytti.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siinä olet aivan oikeassa. Lehdistövapauteen tuskin kuuluu, että toimittaja joutuu vangituksi noin vähäpätöisestä asiasta. Ehkä tieto pidätyksestä ei ole vielä kantautunut maailmalle. Voi olla niinkin, että yleinen mielikuva on ollut, että on vain heitetty ulos.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Älä liioittele, ei häntä ole vangittu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #12

Oikea termi taitaa olla säilöönotto? Toimittajan kertoman mukaan kädet ja jalat oli sidottu. Siihen ei ole saatu mitään vahvistusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Ei ole saatu.
Tuon videon mukaan kaveri ei lähtenyt ihan vapaaehtoisesti paikalta ilmeisesti amerikkalaisten ja venäläisten turvamiesten mukaan ja täysin mahdollista että on päässyt putkaan viileentymään jos vastustelu on jatkunut.

Pidän kovin kaukaa haettuna sitä, että kansainvälinen media tekisi otsikoita suomalaisen lehdistönvapauden tilasta tämän perusteella.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #14

"Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikön Vesa Häkkisen mukaan turvallisuusviranomaiset ovat arvioineet tilanteen riskin ja toimineet sen mukaisesti."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Ja ainahan voidaan todeta toimittajan olleen akuutissa psykoosissa tai mielenterveyden hetkellisesti järkkyneen puhumattakaan helteen aiheuttamasta nestetasapainon häiriöstä, jolloin poisto pressitilaisuudesta palveli ennen kaikkea kyseistä henkilöä itseään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #18

Sinänsä se jos on aiheuttanut häiriötä tilaisuudessa voi olla peruste ulosheittämiselle, mutta sen jälkeen mahdollinen käsien ja jalkojen sitominen ja putkaan passittaminen todennäköisesti perustellaan toimittajan vastustelulla, mikä on yleisin peruste. Sitten se mitä on oikeasti tapahtunut, niin siihen ei saada välttämättä mitään riittävää näyttöä. Poliisin sana jää sitten perusteeksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #19

Ainakin videolla hän vastusteli.

Vooi-han se olla että on ulkopuolella ollut ihan rauhallisesti jatkamassa matkaansa vaikka grillille huikopalalle kun poliisi on yht'äkkiä käynyt käsiksi, sitonut kädet ja jalat ja heittänyt putkaan. Motiivihan on jo somessa selvitetty: lehdistönvapauden rajoittaminen.

Toni Rintala

Onko meidän oma Tommy Robinson?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Yrittix tää toimittaja häiritä myös oikeuslaitoksen toimintaa. :o

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Toimittaja ei noudattanut turvamiehen antamia ohjeita. Vähemmästäkin syystä on aiheellista poistaa salista ja ottaa säilöön. Se mikä saattaa haitata Suomen uskottavuutta on turvamiehen tehottomat otteet, naurettavaa painimista ja vääntämistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Säilöönottoa sillä ei voida perustella, ainoastaan ulosheittäminen on sillä perusteella perusteltua.

Säilöönottoa todennäköisesti perustellaan poliisin/turvamiesten vastustelulla. Edellyttääkö se sitten käsien ja jalkojen sitomista, jos sitä on tapahunut, niin tuskimpa, ellei toimittaja ole ollut vaarallinen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Linkatussa CNN:n videossa arveltiin että turvamiehet olisivat olleet amerikkalaisia ja venäläisiä joten ei huolta jos näin on, näin Suomen turvamiesten maineen kannalta. Kyllä meiltä löytyy vielä väkivahvoja roikaleita, toisin kuin suurvaltojen kukkakepit.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Niin. En lainkaan epäile, etteikö pystyttäisi esittämään hyvät ja lainmukaiset perusteet sille miksi ko. henkilön olisi pitänyt luovuttaa tuo paperinsa, jotta häntä ei olisi paikalta poistettu - vai epäilenkö hiukan kuitenkin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ylen uutisen mukaan häntä oltiin jo poistamassa häiriköinnnistä ennen tuon paperilapun heiluttelua mutta palasi sitten takaisin. Selvästi vastusti turvamiehiä.

Uskon löytyvän hyviä ja lainmukaisia perusteita sille, miksi joku joka häiriköi pressitilaisuutta poistetaan paikalta.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #28

Onhan tuokin mahdollista. Kyllä asiaan vielä saataneen varmuuskin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tulosssa oli virallinen toimittajien lehdistötilaisuus suurvaltojen presidenttien tilaisuudessa ja kaikki järjestelyt oli tarkkaan suunniteltuja ja harkittuja. Tällä paikalta poistamisella haluttiin estää tilanteen suunnitellun luonteen muuttumista ennalta arvaamattomaksi. Toimittajien kysymysten sisältöä ei ollut rajoitettu ja sehän näkyi hyvinkin monista kysymyksistä. Häirköintiä pyrittiin estämään.

Jos kaiken tämän suorittaminen edellytti lieviä voimatoimia, niin se johtui sitten poistettavasta itsestään.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

No voi nyyh. Toimittaja olisi voinut vaikka kysyä, että onko moisen kyltin pitäminen tilaisuudessa ok. Tällä ei ole mitään tekemistä lehdistönvapauden kanssa. Ei toimittajan status anna mitään erityistä suojaa lakia tai järjestysmiehiä vastaan. Uskoisin, että häneltä kysyttiin ennen kiinniottoa, että voisitko ystävällisesti laskea lappusi.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ja samanlaista mielivaltaa voisi harjoittaa vaikka vaatimalla, että jokaisella paikalle tulevalla pitää olla mukanaan rulla WC-paperia. Ilman paperirullaa tulevat sitten raakasti vaan poistettaisiin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Kyseessä oli suljettu tilaisuus. Tilaisuuden järjestäjällä on täysi oikeus vaatia vaikka sitä, että kaikilla pitää olla rulla wc-paperia mukanaan. Mikäli ei noudata tilaisuuden järjestäjien ohjeita, on järjestysmiehillä täysi oikeus poistaa henkilö tilaisuudesta. Mikäli poistamista vastustaa, seuraa siitä yllätys yllätys säilöönotto.

Kuitenkin mikäli toimittaja kokee tulleensa kohdelluksi väärin, voi hän kannella asiasta esim. eduskunnan oikeusasiamiehelle, tai muihin lainsuomiin instansseihin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #30

Todennäköisesti tämä toimittaja sai tästä sitten lukijoita vielä enemmän kiinnostavan jutun aiheen. Todennäköisesti kirjoittaa pidätyksestään.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #30

Asiaa kylläkin tarkastellaan pikkaisen eri tavalla silloin jos tilaisuuden järjestää viranomainen, kuin jos sen järjestät vaikkapa sinä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #34

Yleensä viranomaisten järjestämissä tilaisuuksissa ei heitellä, kuten ennen heiteltiin vastustelevia humalaisia putkaan, tosin nykyään niidenkin osalta Helsingissä tavat ovat muuttuneet. Järjestysmies tai poliisi heittelee ne yleensä vain pihalle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jutun varsinainen aihe on putkaan heittäminen. Sinänsä ulosheittäminen on todennäköisesti ehkä ollut perusteltua siitä syystä, että mediatietojen mukaan on häirinnyt muita toimittajia.

Lisään vielä tähän, että toimenpiteet ovat perustuneet viranomaisen riskiarvioon tapauksesta, jolla asiaa perustellaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En ihan ymmärrä miksi tuo riskiarvio on jokin pointti. Tietenkin turvallisuusviranomainen arvioi tilanteen ja toimii sen mukaisesti. Myös akkreditoitujen taustat on tietenkin arvioitu etukäteen.

Mitä tarkoitat alleviivaamalla tätä riskiarviointia?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #36

Sillä Ulkoministeriö on perustellut toimintaa, jossa on toimittaja heitetty putkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #39

Niin?
Riskiarvio voi olla esimerkiksi sitä että katsotaan tilanteessa, miten vastusteleva henkilö saadaan kätevimmin Maijaan satuttamatta tätä tai muita.
Miksi se on jokin pointti?

Minä en muuten hetkeäkään usko että hänen käsiään olisi sidottu. Uskotko sinä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #41

Oikeastaan kirjoitin koko kirjoituksen sen perusteella, koska minua huvitti riskiarviolla perusteleminen. Oikeasti se vaikuttaa ihan älyttömältä lähteä sillä perustelemaan julkisuuteen, jos joku toimittaja on heitetty putkaan. Yleensä riskiarvio nousee julkisuudessa esiin mahdollisissa vakavissa tapauksissa.

Joku toimittaja nyt ei ihan niin vaarallinen ole, että pitäisi ensimmäiseksi julkisuudessa nostaa riskin arviointi esiin.

Käsien sitominen herättää minunkin epäilyksen. Sillä tietenkin saa aiheeseen lisää kiinnostavuutta. Mutta sitä ei voi tietenkään kiistää, kun ei ole puoleen eikä toiseen mitään näyttöä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #42

Twiittinsä mukaan hänet on "kahlehdittu" mikä varmaan tarkoittaa käsirautoja. Sitominen taisi olla sinulta peräisin.

Ei voi kiistää kun ei ole mitään näyttöä? Jännä ajatus vaikka pidänkin hyvin mahdollisena että turvallisuusviranomaisia vastustanut ja putkaan vietävä henkilö pannaan käsirautoihin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #44

Käytin sitä sanaa, koska jos on kahlittu, tai sidottu, niin todennäköisesti rautoja ei ole laitettu jalkoihin, vaan noi taitaa käyttää nippusiteitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Hänethän oli jo kerran poistettu ja hän saapui siitä huolimatta siinä vaiheessa "kutsumattomana vieraana" takaisin saliin.

Jos ajattelet kuinka tarkkoja turvatoimia oli kaiken kaikkiaan harjoitettu, mukaan lukien Mannerheimintien viemäriaukkojen tukkiminen, niin kyllä yhden häirikön poistaminen samasta salista, jossa molemmat presidentit istuvat, on aika pieni ja ymmärrettävä juttu. Hän olisi saanut kysymyksensä esittää, jos olisi odottanut muiden toimittajien tapaan paikalla ilman huomion kerjäämistä tai "banderolleja".

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #39

Kyseessä ei ollut toimittaja vaan arabijärjestön tiedottaja.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aina sanotaan, että nimi ei miestä pahenna. Jos kuitenkin miehen nimi on Osama (lempinimi Sam) ja hän menee osoittamaan mieltä Trumpin lehdistötilaisuuteen, niin ennuste on huono. Sitä en tiedä onko se oikein vai väärin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hieman tässä on parodian makua koko jutussa. Maailmalla herättää huomiota mediakampanja: "Welcome to the land of free press" ja ensimmäisillä videominuuteilla toimittaja lentää pihalle ja putkaan. :-D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Parodiaa on helppo tällaisesta löytää, jos haluaa olla huumorimies. Mutta on selvää, että tämä ymmärretään kyllä maailmalla tilanteen huomioiden oikealla tavalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Parodiaa olisi voinut etsiä jos järjestäjät eivät oli puuttuneet häiriköintiin suurvaltajohtajan pressitilaisuudessa, jossa muut toimittajat yrittivät tehdä työtään. En ymmärrä mikä tässä nyt on niin vaikeaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei kannattais Jorma möykätä pienistä.

Ajatelkaapa että kaupungissa oli satoja aseistettuja venäläisiä ja amerikkalaisia henkivartijoita tarkka-ampujineen, lisäksi satoja suomalaisia maalaispoliiseja kovat piipussa.

Kaupungissa oli useita mielenosoituksia, montako pidätettiin tai ammuttiin? Tuskin yhtään.

Eikö ole ihan hyvä kaiken huipuksi pidättää edes yksi paperinheiluttaja malliksi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ehkä harjoittelivat paperinheiluttajalla. ;-)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Idioottikin ymmärtää että tiedotustilaisuus ei ole mielenosoitustilaisuus.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #52

Ovatko siis mielenosoitustilaisuudet ikäänkuin ylhäältäpäin myönnettyjä "hiekkalaatikoita", joissa saa ihan luvan kanssa leikkiä vastarannankiiskiä ilman, että kukaan pahoittaa siitä mieltään?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #53

Janne, näin on. Jos järjestyslakien mukaan mennään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

Kuten Harri jo totesi, näin on. Mutta jos et siihen "suostu", niin siinä tapauksessa sitä voisi luonnehtia anarkismiksi. Suomalaiset anarkistitkin tosin pääsääntöisesti nöyrästi tekevät vaaditun ilmoituksen järjestämistään mielenosoituksista ja noudattavat poliisin antamia reittirajoitteita y.m.

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju

"Mene tiedotustilaisuuteen toimittajana.

Tule poistetuksi häiritessäsi muiden työtä.

Mene takaisin ja heiluta kylttiä, mikä oli tiedotustilaisuudessa kiellettyä.

Tule uudelleen poistetuksi.

Vastusta turvahenkilöstöä.

Joudu putkaan.

Uhriudu sosiaalisessa mediassa."

Lehdistönvapaus uhattuna? Ei voi kun nauraa...

Juha Hämäläinen

Presidenttien haastatteluiden tulisi olla ennalta-arvaamattomia eli juuri sellaisia kuin he itse ovat. Ei niillä ole muuten mitään merkitystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset