Jorma Nordlin

Työvoimahallinnon mielivalta tekee aktiivimallista erittäin pahan

Kohua herättänyt opettajan 2000 euron menetys osoittaa, että nykyinen aktiivimalli pitäisi lopettaa heti. Se luo varmasti yhteiskuntavihaa ja luo erittäin huonon kuvan yhteiskunnasta. Tämä ikävä esimerkki osoittaa juuri sen pahimman ongelman mikä on aktiivimallissa.

Työllistymisen ongelmaa yritetään ratkaista heittämällä bensaa liekkeihin. Juuri yhteiskunnan mielivalta liittyen toimeentuloon heikentää aktiivisuutta. Pakottamalla aktiiviseksi aiheutetaan mielivallan lisääntymistä. Ei puututa työllistymisen juurisyihin, eli niihin asioihin, jotka aiheuttavat mielivaltaa. Tämä hallitus meni aktiivimallin suhteen sieltä, mistä rima oli matalin, eli aloitti kepittämisen lisäämisellä, eikä puuttunut ollenkaan byrokratiaan.

Opettaja lähetti työvoimahallinnolle selvityksen, kun sitä pyydettiin ja hän esitti pätevän syyn, miksi perui osallistumisensa työnhakuvalmennukseen. Kertoi, että on jo työllistynyt, eikä työnhakuvalmennus ole siksi millään lailla aiheellinen. Hän kertoi myös peruneensa osallistumisen ilmoittamalla siitä ajoissa koulutuksen järjestäjälle, jotta mahdollisimman nopeasti seuraava jonossa oleva saisi kyseisen valmennuspaikan.
Työvoimahallinto perui oikeuden työttömyyspäivärahaan, koska oli  ilman pätevää syytä kieltäydytty työllistämistä edistävästä palvelusta. Työllistyminen ei siis ollut työvoimahallinnon mielestä pätevä syy.

Työvoimahallinnon byrokratiaongelmat ovat olleet jo pitkään ja 90-luvun laman jälkeen selvästi tilanne paheni. Silloin nousi esimerkiksi kohua herättänyt tapaus, jossa työtön menetti työttömyystuen, koska kävi päivisin kuntosalilla. Tästä uutisoi Helsingin paikallismedia (Helsingin Uutiset, ja Vartti-lehti).

Sipilän hallitus teki erittäin hölmösti ottaessaan käyttöön aktiivimallin puuttumatta ollenkaan työvoimahallinnon mielivaltaan. Mielivalta on se juurisyy, miksi työttömät on pakotettuja passiivisuuteen. Jos on aktiivinen, se on peiteltävä ja salattava työvoimahallinnolta, ettei joudu vaikeuksiin. Työvoimahallinnon mielivalta aiheuttaa pahoja seurauksia koko yhteiskunnassa, se tappaa kaikenlaisen yritteliäisyyden, koska aktiivinen joutuu vaikeuksiin ja todennäköisimmin menettää toimeentulonsa kokonaan.

Työvoimahallinto vetoaa lakiin toteuttaessaan mielivaltaa. Kuitenkin kysymys on lain tulkinnasta. Laki tuskin pakottaa mielivaltaan, se antaa myös mahdollisuuden järjen käyttämiseen. Esimerkiksi tässä kirjoituksen esimerkissä mielivaltaa on se, ettei pätevä syy ole riittänyt työvoimahallinnolle. Mielivalta lisää yhteiskuntavihaa ja erittäin paha se on silloin jos se kohdistuu ihmisten toimeentuloon. Aktiivimalli kohdistuu erittäin suureen ihmisjoukkoon ja heidän kohdalla se lisää työvoimahallinnon mielivaltaa.

Onko mielivalta lisääntymässä nyt entisestään? Valtiovarainministeri Orpo on pyytänyt kolmea kansliapäällikköä käymään läpi hallituksen jo linjaamat työllistämistoimet ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia. Se on Orpon mukaan yhteiskunnan kohtalonkysymys, koska pitää saada 250 000  vielä työttömänä olevaa työllistymään.

Kepittäminen aktiivimallilla ei ole toiminutkaan niin kuin hallitus odotti ja haluaa siis tehostaa toimia. Työvoimahallinto pitää mielivaltaisilla toimintatavoilla huolen, ettei aktiivimalli voi toimia.
Aktiivimalli myös kärjistää yhteiskunnan tilannetta, koska se asettaa kansaa vastakkain. On niitä, jotka kannattavat kepittämistä ja niitä jotka vihaavat mielivaltaista toimintaa. Tämän kohdistuessa ihmisten välttämättömään toimeentuloon luo kehityssuunnan, joka johtaa vakaviin ongelmiin aktiivimallin kanssa.

Työvoimahallinnon toimintatavat eivät enää toimi nykyaikaisessa modernissa yhteiskunnassa. Onneksi työvoimahallinnon mielivalta on noussut enemmän esiin julkisuudessa aktiivimallin vuoksi. Lainsäädäntö ei pakota mielivaltaan.

Osoittaako aktiivimallin käytännön toteuttamiseen liittyvä mielivalta kansalaisille paikat mihin yhteiskuntaluokkaan he kuuluvat? Työttömät ovat Suomessa Paaria-luokkaa.

 

 

YLE: "Aktiivimallin kurssin peruuttamisesta seurasi opettajalle kahden kuukauden karenssi ja kahden tonnin menetys – Minun olisi pitänyt käydä harjoittelemassa työnhakua, vaikka olen jo työllistynyt"

 

USU: "Tuleeko työttömille lisää keppiä? Petteri Orpo: Valmistelussa nopeavaikutteisia lisätoimia työllisyyden parantamiseksi"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko todella työttömien työllistämisyritykset mielivallan avulla yhteiskunnan kohtalonkysymys?

"Tässä ei voida luovuttaa. Tämä on aivan kohtalonkysymys, että me saamme nämä 250 000 vielä työttömänä, osa heistä pitkäänkin ollutta, työllistymään, Orpo sanoi tilaisuudessa."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Miksi pitää aina valehdella luvuilla? TEM:in tilastoissa lukee:
"Kesäkuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 567 200
työnhakijaa
, mikä on 63 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Työnhakijoista oli miehiä 275 000 ja naisia 292 100. Miesten määrä
väheni vuoden takaisesta tilanteesta 34 800:lla ja naisten 28 200:lla."

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Kohua herättänyt opettajan 2000 euron menetys osoittaa, että nykyinen aktiivimalli pitäisi lopettaa heti. "

Karenssien avulla työttömyysturvalta pullattaumista on kikkailtu iät ja ajat. Varsinkin silloin kun valtio maksoi työmarkkinatuet. Tuo 2000 euron menetys, kun ei mennyt kurssille, on ihan omaa syytä. Jos on tullut hyväksytyksi kurssille, niin ei siltä välty kuin sairauslomatodistuksella. Ja jos pääsee työhön ennen kurssia, niin sittenkin voidaan karenssi antaa. Sen perusteella, että karenssi kuluu pois 3kk aikana oli työssä tai ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset