Jorma Nordlin

Vaikuttavatko ruotsidemokraatit Suomeen yhdet vaalit viiveellä?

Älkää vielä riehaantuko siitä, ettei ruotsidemokraateista tullut suurinta puoluetta, Ruotsi tuskin onnistuu tekemään kotouttamispolitiikassa maailmanlaajuista sensaatiota. Politiikassa menestyminen vaatii kärsivällisyyttä ja odottelua, sekä katsomista miten tilanne kehittyy.

Joudummeko tarjoamaan maahanmuuttajille ja kantasuomalaisille perustulona lievitystä työttömyyden aiheuttamiin ongelmiin?  Tänne tulleet irakilaiset turvapaikanhakijat ovat etsineet työtä siinä vaiheessa  noin kahdeksan vuotta, kun seuraavan hallituksen kausi loppuu Suomessa. Joten jos Suomessa ei seuraavan neljän vuoden aikana onnistuta etsimään jostain työpaikat entisille turvapaikanhakijoille, niin kahdeksan vuotta ilman työtä ajaa nämä maahanmuuttajat ongelmiin, jotka näkyvät yhteiskunnassa. Suomessa on kotouttamisen suhteen ollut jo vuosia ongelmia myös muiden maahanmuuttajien kanssa.

Olen paljon tekemisissä maahanmuuttajien kanssa ja saan tietoa heidän kotoutumisestaan ja arjestaan. Siitä syystä ennustan Perussuomalaisille reipasta kannatuksen nousua seuraavan kahdeksan vuoden aikana, kuten myös ruotsidemokraateillekin. Maahanmuuttajien kyvyistä on aivan liian ylioptimistinen kuva, ne kyvyt ovat samanlaiset kuin muillakin, kulttuurierot ja motivaatio, sekä suomen kielen vaikeus ovat ongelmia. Tästä syystä myös kotouttamistoimista on yleisesti epärealistinen käsitys.

Kielitaitovaatimusten saavuttaminen ja suomalaiseen opiskelukulttuuriin sopeutuminen ovat niitä suurimpia ongelmia. Yritysten kielitaitovaatimukset ovat liian kovat. Maahanmuuttajilla on isoja ongelmia vaatimusten täyttämisessä. Asiaa ei helpota yhtään, kun työelämä on ajautumassa isoon muutokseen. Robotiikka, automatiikka ja tekoäly vievät nopeammin työpaikkoja, kuin niitä tulee tilalle. Edes hyvä koulutus ei takaa työtä.

Suomen on äkkiä keksittävä jotain maailmanlaajuisesti mullistavaa kotouttamispolitiikan suhteen, jos se aikoo ratkaista samanlaisia kotouttamisongelmia, joista Euroopassa ja Ruotsissa kärsitään. Jos se siinä onnistuu, niin Suomi on maailman huomion kohteena. Tähän verrattuna on todennäköisempää, että Perussuomalaisten kannatus nousee ruotsidemokraatteihin verrattuna yhdet vaalit viiveellä.

Jos ette siihen usko, niin kysykää itseltänne mitä mullistavaa Suomi sitten voi keksiä kotouttamisen suhteen, mitä muut eivät ole tehneet? Perustulo kaikilleko? Mutta millä rahalla? Velaksiko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mut Suomessahan persut saivat jo vaalivoittonsa, pariinkin kertaan.

Mitä siitä seurasi?

Lomarahoja ja eläkkeitä leikattiin, uusi taksilaki, turvapaikanhakijoiden määrä kymmenkertaistui...

Ei suomalaiset niin tyhmiä ole et haluaisivat näiden näyttöjen jälkeen enää persuja hallitukseen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolue ajautui juuri ongelmiin mainitsemiesi asioiden vuoksi ja Soini joutui lähtemään. Tämän asian media kampanjoi Perussuomalaisten hyväksi jo ihan ilmaiseksi ja auttoi Halla-ahoa.

Nyt on Suomen kaivettava se sensaatiomainen kotouttamisinnovaatio jostain, jota rupeaa ripeästi käyttämään, tai sitten seuraavat ongelmat kääntävät äänestäjien katseen kohti Perussuomalaisia. Näinhän aina äänestäjät toimivat, kun yhteiskunnassa tulee eteen isompia ongelmia.

Toni Rintala

"Lomarahoja ja eläkkeitä leikattiin, uusi taksilaki, turvapaikanhakijoiden määrä kymmenkertaistui.."

PS yritti kovasti vastustaa. Minkä sille voi, kun hallitusenemmistö on eri mieltä? PS sai kuitenkin kiristettyä maahanmuuttolakeja.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eduskunnassa persut äänesti näiden asioiden puolesta, yksikään ei uskaltanut / halunnut olla vastaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Halla-ahohan vakuutti, että hallituksen politiikka käy perussuomalaisille kaikilta osin sellaisenaan kun hän kävi anelemassa jatkoa Sipilältä perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Eikö julkisen puolen lomarahat kuitenkin leikattu työntekijä- ja työnantajajärjestön välisellä sopimuksella? Vai muistanko väärin?

Entä eläkeindeksin jäädytys? Eikö se tapahtunut jo Lipposen ollessa pääministeri?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

Hallituksen kovalla painostuksella (Sipilä uhkasi vielä suuremmilla leikkauksilla jollei sopuun päästä).

Eläkeindeksin ja muidenkin indeksien leikkaus on taas kunkin hallituksen päätettävissä, se että Lipposen hallitus on aikoinaan tehnyt jotain tuolla saralla ei sido nykyhallitusta millään tavoin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #12

Voi olla, että hallitus painosti. Voi olla, että solidaarisuus korkeapalkkaisten julkisen alan työntekijöiden keskuudessa heräsi. Jos he ajattelivat, että ei voi olla oikein, että pienipalkkainen maahanmuuttaja maksaa tuloistaa korkeaa veroa. Veroilla taas maksetaan korkeapalkkaisen virkamiehen lomarahat hänen palatessaan lomalta Kreikasta.

Niin siinä on ollut monta hallitusta Lipposen jälkeen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Esimerkki rajummasta muutoksesta 30-luvun Saksasta. Vertaan äänestäjien käyttäytymistä tässä asiassa, enkä puolueita. Siellä äänestäjät valitsivat rajumman vaihtoehdon vasta useiden vaalien jälkeen ja vaalivoittoon tarvittiin Yhdysvaltojen pörssiromahdus, jossa velkojat pistivät Saksan lainat maksuun. Työttömyys räjähti käsiin Saksassa. Vielä vuosi sitä aikaisemmin tilanne oli täysin toisenlainen, se oli kansan kannalta hyvä ja elämä oli parantunut huomattavasti I maailmansodan jälkeen.

Euroopassa epäonnistunut kotouttamispolitiikka yhdistettynä työttömyyteen aiheuttaa varmasti vastaavanlaisien ilmiön. Kyse on vain minkälainen vaihtoehto tulee valtaan, ei välttämättä yhtä raju vaihtoehto kuin 30-luvun Saksassa. Mutta kuitenkin se on vaihtoehto, joka ei entisiä valtapuolueita miellytä.

Mitä olisi käynyt Saksassa, jos sitten olisikin jatkettu demokraattisella linjalla ja todennäköisesti tämä raju vaihtoehto olisi hävinnyt seuraavat vaalit. Siltähän tilanne alkoi näyttämään, kun vaalivoiton jälkeen kannatus alkoi laskemaan? Olisiko hävinnyt poliittiselta kartalta? Tuskimpa! Eivät ne ongelmat mihinkään olleet kadonneet, mitkä yhteiskunnassa vallitsivat.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kotouttaminen onnistuu siinä vaiheessa kun insinöörit keksivät sirun jonka voi survaista nuppiin taikka edes jotkut virtuaalilasit nokan eteen. Tällöinkin esim.
tulkkaus ei onnistu jos ei osaa lukea mitään kieltä. Koko kotouttamiskeskustelu on täyttä roskaa eikä nykypäivää ei ole olemassa enää tehdastöitä tms. duunarihommia johon voi pystymetsästä taikka toisesta maasta hypätä suorittamaan, monen tason osaamisvaatimukset ovat ei-länsimaasta saapuvalle usein yksinkertaisesti saavuttamattomissa.

Siksi aikajänne on ihan pielessä. Toisesta polvesta etäänpäin on tulijat ihan erilaisessa asemassa. Tällöin ongelmaksi muodostuvat ghetot joiden syntyyn ei ole ratkaisuja keksitty mutta johon ainakin teoriassa sellainen voitaisiin löytää kun taas monen ensimmäisen polven humanitaariselle tulijalle keinoja 'kotouttaa' ei vain ole.

Eli jos tulijamäärä ei ole luonnollinen, ihmiset saavu työn perässä korkeasti motivoituneina, ei hommasta tule yhtään mitään jossei tulijamäärä ole hyvin pieni koska 'kotouttaminen' vie vuosikymmeniä ja lasketaan sukupolvissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä tässä onkin. Vaikka ruotsidemokraatit katoaisivat jostain syystä poliittiselta kartalta, mitä tuskin tapahtuu, niin tulee uusi puolue äänestäjiä varten ja saa sen suuruisen kannatuksen miten merkittäväksi ongelma muodostuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut ovat jo ohi, se etsikkoaika meni jo.

Siksipä ruotsidemokraatitkaan eivät halua hallitukseen, koska tietävät, että silloin joutuu tekemään kompromissejä, ja silloin kannatus alenee.

Persutkaan eivät halua hallitukseen, tosin niitä ei edes sinne oteta, ulkopuolelta on kivampaa huudella, kun ei ole vastuuta.

Se on sellaista uuden normaalin tapaista vastuunkantoa.

Pekka Iiskonmaki

Tässä minun ja erään todella tunnetun ruotsalaisen ajatus vaalituloksesta.

Aldrig ett ord!
För, ta mej tusan, bänkar och bord
och solar och månar och himmel och jord
sku darra
och knarra
för mig, om min vrede blir spord!
Vet du väl, karl,
att, ta mej tusan, turk och tartar,
Hin Håles fru mamma, Beelzebubs far
mig nånsin förskräcker, så länge buteljen jag har!
Hin och hans guffar,
puffar,
knuffar,
skuffar
regna de sku i kalas
||: Väggmellan, :||
||: Väggmellan, :||
om du ej tömmer ditt glas!

Öppna din trut!
För, ta mej tusan, smäller till slut
buteljen för skallen, så vettet går ut!
Låt rinna,
besinna,
att Bacchus han tål intet prut!
Hatten på sne,
till höger och vänster, bakfram, må ske,
och rocken utav, så att alla må se
hur Bacchus, vår fader, oss biktar liksom en abbé!
Alla i västen,
gästen,
prästen,
resten
sku dricka om i kalas
||: Väggmellan, :||
||: Väggmellan, :||
om du ej tömmer ditt glas!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset