Jorma Nordlin

Mikä selittää demarien menestymisen?

Muistatko mitään puheenjohtaja Rinteen lausuntoja tai sanomisia? Silti puolue on taas gallup-kärjessä. En minäkään muista Rinteestä juuri mitään. Hän on harmaa hiirulainen ja yksi puolueensa huonoimpia puheenjohtajia, silti näillä kannatuslukemilla hän on viemässä puolueensa vaalivoittoon.

Mitä saat SDP:ltä ja Rinteeltä? Kannatusmittausten perusteella sillä ei näytä olevan mitään väliä mitä saa, kunhan ei tule keppiä. Tilanne on kun pikajuoksussa, jossa mestaruus voitetaan kävellen, kun muut kävelevät hitaammin. Eduskuntavaaleissa erona on siinä, kun se "kävelijä" oikeasti saavuttaa merkittävän voiton. SDP on voittamassa vaalikisaa väsähtäneenä. Soini haukkuu blogissaan demarit väsähtäneeksi puolueeksi. Kertoo Soinin edustaman hallituksen suorituksesta aika paljon, jos väsähtäneenä voi hallituksen politiikan voittaa. 

Huonon suorituksen haukkuminen ei auta, jos vaihtoehtona on äänestäjien mielestä vielä huonompi suoritus. Äänestäjille hallitusvaihtoehdot näyttäytyvät keppinä, tai demareina. Onko vaikeaa valita? Siinä on "unohdettava" demarien aikaansaannokset, tai muuten tulee keppiä samaan tapaan, kuin nykyhallitus on antanut. Tällaisessa asetelmassa pärjää huonommallakin poliittisella suorituksella. Siinä ei auta edes Sipilän "laulut" syntyneistä työpaikoista, tai talouden nousu-urasta.

En usko ihmisten huonoon poliittiseen muistiin edes demarien kohdalla. Demarien kannatusilmiön taustalla on muuta kuin huonoa poliittista muistia. Äänestäjät eivät ole unohtaneet "puliveivaamistapaa", jolla hallitus muodostettiin, eivätkä myöskään Soinin poliittista petosta. Siihen kun yhdistetään hallituksen kepityspolitiikka heikompiosaisia kohtaan, niin hitaammalla "kävelysuorituksellakin" voi voittaa kilpailun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Demarit voittavat todennäköisesti vaalit Sinisen tulevaisuuden räksytyksestä huolimatta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kokonausuudessaan punavihervasemmuston kannatus hiipuu ja mahdollista uutta Antti Rinteen enemmistö lehmäkauppa hännänhuiske hallitusta ei synny vaikka RKP lähtisi mukaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mielenkiintoista nähdä mihin vihreiden kannatus vuotaa? Niiden kannattaisi heti vaihtaa puheenjohtaja Ohisaloon ja kokeilla vaalit sillä vaihtoehdolla.

Viljo Asikainen

Varsin todennäköisesti se kyllä syntyy - Kokoomuksen ja parin apupuolueen kanssa. Vihreät ei ole mukana. Riippuu siitä haluaako Kokoomus. Näyttää haluavan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

2011 PS pärjäsi hyvin.

2015 kansa oli pettynyt PS:ään (en tiedä, miksi) ja kannatus oli siirtynyt Keskustaan.

2018 kansa on pettynyt Keskustaan ja kannatus on siirtynyt SDP:hen.

Ei tässä mitään järkeä ole. Kansa hyppii puolueesta toiseen, etsien jotain, mutta tuntuu, että se ei itsekään tiedä, mitä se haluaa ja mitä se etsii.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Näyttää järjettömältä mutta siinä on järki sinänsä, puolueet ovat tehneet kansan vaalikäyttäytymisestä sellaista kun se on. Äänestäjät petetään joka vaaleissa, jolloin valitsevat protestivaihtoehdon, eli sellaisen joka voi saada riittävästi kannatusta, eikä ainakaan ole se vaihtoehto, joka teki petti tällä kierroksella. Silloin käy sekin vaihtoehto, joka petti edellisissä vaaleissa. Näin käy, koska niillä, jotka eivät ole vielä kerenneet pettämään, ei käytännössä ole mitään mahdollisuutta päästä suurimmaksi hallituspuolueeksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mutta miten ihmeessä protestivaihtoehdon voisi voittaa vaaleissa? No ei ainakaan haukkumalla sitä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Voisiko demarien suosion taustalla olla että on monia jotka uskovat unelmiin, että on mahdollista rakentaa yhteiskunta jossa kaikilla on hyvin. Suomalaisuudelle kun toivorikkaus on tyypillistä mistä todistaa vuolas lottoaminen ja peliautomaattien suosio.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Todennäköisesti on näin. Äänestäjät eivät usko siihen, että kun menee huonosti niin ainoa vaihtoehto on kepittämisen aloittaminen ja se aloitetaan ensin heikompiosaisista.

Ei ole esitetty mitään faktaa sen tueksi, etteikö olisi muita toimivampia vaihtoehtoja.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ehkä kannattajat ovat niitä, joille puolueen ajamat asiat ovat tärkeämpiä kuin puheenjohtajan mediaseksikkyys. Politiikasta uutisointi on valitettavasti siirtynyt julkkis- ja viihdesivustoille.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Demarit ottanevat ääniä sieltä sun täältä yli puoluerajojen.
Äänestäjät ehkä kokevat että suurin oppositiopuolue on ainoa mahdollisuus torpata porvarihallitus jonka linja ei miellytä.

Lisäksi demarien äänestäjäkunta on eläkeikäisiä joita on tällä hetkellä Suomessa p a l j o n.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Samansuuntainen näkemys minullakin on. Eli kyseessä on protestivaihtoehto porvarihallitukselle ja tulossa on protestivaalit.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ihmiset ovat tainneet pettyä sekä hallitukseen että persuoppositioon.

Ruotsissa pettymys suuntautui demarihallitukseen ja kokoomusoppositioon, joten kyllä oppostiopuolueeseenkin voi pettyä jos sillä ei ole oikeita eväitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Demarit eivät uhkaa kunnollisia ja tunnollisia kuten oikeisto. Demareiden kannatus liittyy siihen. Oikeisto on monella tavalla uhkaava ja pelottava roisiudessaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Oikeisto teki ison virheen todella lunastamalla ne kliseemäiset uskomukset, mitä äänestäjillä on ollut. Perinteisesti äänestäjät ovat uskoneet, että oikeisto kepittää tavallisia ihmisiä ja siitähän oikeisto yritti päästä aikanaan eroon kampanjoimalla olevansa työläisten asialla. Käytännössä nyt on poteroiduttu juuri sellaisiin asemiin, jotka ovat ne perinteiset juoksuhaudat.

Eletään vaihtoehdottomuuden aikaa, jossa ei muka ole olemassa kepityspolitiikalle järkeviä vaihtoehtoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikeisto on nyt rehellisempi ja sillä on mediahegemonia. Monet oikeistolaiset tykkää.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Imiset valitsevat demarit samasta syystä kuin ostavat Toyotan. Sekin hukkuu massaan, on mauton ja hajuton, kertakaikkisen keskivertoakin keskivertaisempi, mutta jokin ikiaikainen luottamus siihen on takaraivossa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Muuta selitystä demarien callup kannatukseen ei taida olla kuin kansan tyhmyys.
Helppo on oppositiossa kaikkea hyvää luvata. Viimeistään siinä vaiheessa, jos demarit hallituksessa ovat, löytyy aivan varmasti arkirealismi.
Perusasia kun on, ettei tyhjästä voi nyhjäistä. Ilman velkaantumista ei suuria helpotuksia voi tulla.
Tosiasia lienee, että puolet suomalaisista ovat nettosaajia. Joten vain toiselta puolelta on jotain saatavissa ja verotuksellakin on rajansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eipä ole tämä nykyinen hallitus mitään velkaantumista topannut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset