Jorma Nordlin

SDP:n jäsenyyttä harkinneen Soinin ja SDP:n välinen pitkä vihanpito

SDP on yksi ulkoministeriä vastaan esitetyn välikysymyksen tekijöistä. Ei tule toista poliitikkoa mieleeni, joka olisi näin kauan ja näin rajusti osoittanut vihaansa yhtä puoluetta kohtaan julkisuudessa.  Soini harkitsi vihaamansa puolueen jäsenyyttä. Tarvitseeko sosialismivaihtoehdon harkitsemiseen muutaman viikon? Soini tarvitsi, ei ollut selvän ei:n paikka. On yllättävää kun asiaa miettii tarkemmin.

Ei ollut siis selvää ei:tä sosialismille aluksi Soinillakaan.  Tästä herää kysymys, mikä on oikeasti Soinin aatteen väri? Onko se punainen, sininen vai opportunismi?

Nykyisen ulkoministerin lähes poliittisen uran mittainen vihanpito SDP:tä kohtaan osoittaa, että taustalla on todennäköisesti ollut muutakin.  Näin pitkä patologinen vihanpito yhtä puoluetta kohtaan on erikoinen ilmiö. Soini on jo vuosia rajusti arvostellut SDP:tä blogikirjoituksissaan.

Menikö jäsenyystarjouksen jälkeen nopeasti sukset ristiin demareiden kanssa ja SDP:stä vedettiin ovi kiinni. Soini jäi istumaan jätettynä SMP:n rauniokasan päälle. Historia melkein toisti itseään, mutta Halla-aho esti sen toistumisen. Ei tullut Perussuomalaisista SMP:n kaltaista rauniokasaa.


Soini SDP:n jäsenyydestä: "Kyllä sitä muutaman viikon harkitsin, pari viikkoa ainakin, sitten päätin, ettei minusta ole siihen."
 

YLE: "SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät aikovat esittää epäluottamuslauseen ulkoministeri Timo Soinille (sin.) hänen aborttikannanottojensa vuoksi."
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Populismi hyvin käytettynä on hyvä keino, mutta valitettavasti osa sen käyttäjistä osoittautuu myöhemmin opportuneistiksi. Se tulee kuitenkin aina jossain vaiheessa ilmi politiikassa. Luottamukseen liittyvät asiat ovat sellaisia, joissa yleensä nähdään vasta paljon myöhemmin lunastettiinko se luottamus vai ei.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP:n kaltaista puoluetta on helppo vihata. Ei siihen mitään henkilökohtaista syytä tarvinne.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini ei vihannut ensin vaan harkitsi pitkään sosialismin tielle lähtemistä. Ei siis ollut vastenmielinen vaihtoehto.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soinilla on oikeasti poliittisesti "karmea" tilanne. Ensin oli romahtavassa puolueessa ja teki sen jälkeen pitkän poliittisen uran rakentaen SMP:n raunioille. Lopulta ajoi melkein samaan tilanteeseen työnsä tuloksen. Tulee vahvempi kilpailija, joka pelastaa Perussuomalaiset lopulta tuholta ja nyt Soini joutuu katsomaan sivusta, kun muut ovat kääntäneet epäonnistumisen menestyksen tielle. Se muistuttaa jatkuvasti omasta epäonnistumisesta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kovasti sinä Soinia arvostelet ja suorastaan pilkkaat vaikka itse taidat olla pelkkä nolla Soinin saavutuksiin verrattuna...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kirjoituksessa faktat ovat kohdallaan. Joskus tosiasioiden poimiminen tuntuu kylmältä kyydiltä.

Soinia ei saa arvostella, eikä pilkata, mutta hänelle se on suotua. Tyypillistä soinimaista kaksinaismoralismia Leskisellä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saavutukset ovat hallituksessa keppiä äänestäjille ja apupuolueen paikka. Äänivyöry on sama kun tulisi valituksi töihin, siinä ei ole vielä mitään muuta voitettu, kun se näytön paikka.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

SEPPO LESKINEN, SOINIHAN JATKUVASTI RIKKOI YDISTYSLAKIA OLLESSAAN PUOLUEHALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA, YHTÄÄN EROTTAMISPÖYTÄKIRJA EI LE OMAKÄTISESTI ALLEKIRJOITTANUT

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

SEPPO LESKINEN, SOINIHAN JATKUVASTI RIKKOI YDISTYSLAKIA OLLESSAAN PUOLUEHALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA, YHTÄÄN EROTTAMISPÖYTÄKIRJA EI LE OMAKÄTISESTI ALLEKIRJOITTANUT

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"ja nyt Soini joutuu katsomaan sivusta, kun muut ovat kääntäneet epäonnistumisen menestyksen tielle."

Eihän PS:n kannatus ole juurikaan muuttunut 2017 puoluekokouksen jälkeen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Niin ei siihen. Kuntavaalien romahdus on takana ja kannatus olisi sinisten luokkaa nyt, jos Soinin väki olisi puolueessa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Soini tosiaan vei puoluettaan hallituksessa tappiosta tappioon (teot hallituksessa vs. puolueen äänestäjien odotukset lähes täysin vastakkaiset). Yli puolet kannatuksesta oli sulanut. Olisi ollut outoa mikäli puolueessa ei olisi tullut reagointia siihen.
Sinisten lähtö ei kannatusta olekaan alentanut. Siniset sen sijaan eivät liene kauaa edes nimenä olemassa. Soini laski loppupelinsä pahasti väärin. Soinin johdolla persut olisi tippunut entistä alemmas, mutta älysi sentään sen ettei häntä olisi valittu enää johtoon. Nyt älynnee että on lievä vaara ettei häntä valittaisi enää edes eduskuntaan mikäli kokeilisi sinisenä. Toki hän on saanut uutta näkyvyyttä mediassa "kohujen" kautta, mikä lieneekin hänelle henkilökohtaisesti ihan kiva juttu.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jo ennalta varaudun yhden tyyppiseen kommenttiin tässä keskustelussa ja totean, että nyt tämä on ajankohtainen aihe ja muutaman päivän ajan keskustellaan tästä erilaisissa kirjoituksissa. Siitä syystä kirjoitan ajankohtaisista aiheista. Vuosien varrella kirjoitellessani tänne ainakin sen olen oppinut, että on aika lailla turhaa kirjoittaa muusta kun ajankohtaisista aiheista ja niistä, mitkä kiinnostavat lukijoita. Siitä valikoimasta on valittava aiheet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Soinin aborttipheet eivät kiinnosta ulkomailla ketään, eivätkä ne vaikuta mihinkään, joten ne liittyvät pelkästään Suomen sisäpolitiikkaan.

Soini on vanha kettu ja tietää että enen vaaleja julkisuutta on saatava tavalla tai toisella. Soini myös tietää miten julkisuutta saadaan. Hän on nyt siinä pyrkimyksessään taas kerran onnistunut.

---------------

Mitä Soinin vasemmistolaisuuteen tulee, niin hänen menonsa SDP:hen ei olisi mikään hyvä diili sen kummemmin hänelle itselleen kuin SDP:llekkään.

Soini ei ole niin paha mies, eikä niin tyhmä, kuin mitä hän antoi ymmärtää niinä aikoina kuin hän rakensi perussuomalaisista merkittävää poliittista tekijää.

Soinin keinot poliittisen suosion saavuttamiseksi eivät olleet puhtaat, vaan puhtaasti populistiset, mutta se ei ole niin kovin outoa minkään poliittisen puolueen osalta.

Soinin rikos on se että hän otti puolueeseen mukaan rasistisesti ajettelevia äärioikeistolaisia, jotka loppujen lopuksi onnistuivat syrjäyttämään soinilaisen linjan ja kaappaamaan koko puolueen itselleen.

Itse soinilaiselle linjalle kävi sitten yhtä köpelösti kuin populistisin keinoin hankitulle suosiolle tuppaa käymään, se suosio sulaa pois hallitusvastuun myötä.

Mutta Soini jaksaa näköjään edelleen yrittää, mitä tämä aborttipuheoperaatio osoittaa. Toivotan onnea yritykselle, sillä kuten nyt näkyy, Soini pystyy kyllä toimimaan vallassa vastuullisella tavalla, jos sitä hänen osakseen tulee.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Arto, olen vähän eri mieltä väitteestäsi ”rasistisesta äärioikeistosta”. Voihan niitä Soinin porukoissa olla tai on ollut, mutta maahanmuuttopolitiikan kritiikki kumpuaa monelle suomalaiselle ihan omasta kokemuksesta vuoden 2015 jälkeen. Meille kerrottiin ihan kuvien kanssa, että tulee auttaa naisia, vanhuksia ja lapsia saamaan turvapaikka. Me, jotka seurasimme pikaisesti pystyynsaatettuihin keskuksiin tulevia linja-autoja, huomasimme että tulijoista 9 kymmenestä olikin 18 - 30 vuotiaita miehiä. Media ja poliitikot kertovat, miten syyrialaiset, irakilaiset ja afgaaniperheet pakenevat henkensä edestä Välimeren yli, mutta videot ja kuvat osoittavat että veneet ovat täynnä länsiafrikkalaista nuoria miehiä. Valehdella voi vain aikansa, sitten kansalaiset alkavat ajatella omien havaintojensa perusteella. Sitten heitä haukutaan äärioikeistolaiseksi ja rasisteiksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Vaikea käsittää miksi juuri kukaan haluaisi toivottaa Soinille onnea (paitsi ehkä kokonaan politiikan ulkopuolelle). Sen verran onnea vain ettei sähläisi suomalaisten asioita liikaa - sekin onnen toivotus vain muiden suomalaisten takia, niin kauan kuin asioistamme Soini tekee päätöksiä. Arto ei ehkä myöskään käsitä ettei jytkyjäkään olisi ihan helpolla tullut ilman "rasisteja" (Artolla on perin laaja käsitys toki rasismista). Soini ehkä katsoi että otetaan nyt puolueeseen ja käytetään hyväksi saadut äänimäärät. Muistan siltä ajalta kyllä miten ajattelin tuossa käyvän, mutta samapa tuo. Siitä oli vielä vuosikausia mihinkään vuoteen 2015.
Sinisten perustamista kyllä en olisi voinut mitenkään keksiä - niin outo idea ei tullut mieleenkään eikä varmaan juuri kenelläkään muullakaan. Yllätykset pitävät elämän kiinnostavana. Soini oli sitten vieläkin enemmän vallanhaluinen ja pikkumainen kuin odotin.
----------------------------
Onhan Soinilla ollut vuosien aikaan vaikka mitä ideaa. Tämä vuodelta 2000 ja hänen ajatuksiaan uuden oikeistopuolueen perustamisesta:
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/perus...
" Soinin mukaan Suomessa on viiden vuoden kuluttua samanlainen oikeistopopulistinen puolue kuin Itävallassa ja Norjassa.
-Jos sellaista ei synny, olen epäonnistunut. Ja jos silloin vielä on Perussuomalaiset-puolue, en voi tästä syystä olla sen puheenjohtaja, Soini sanoo."

Mutta muutama vuosi tuosta tuli sitten Halme ja nosti perussuomalaiset ja Soinin siinä sivussa. Sen jälkeiset vaiheet muistanevat useammatkin jo paremmin.
.................................

Se että persut olivat hallituksessa eivätkä saaneet kannattajiensa mielestä maahanmuuttoa kuriin oli käsittääkseni suurin yksittäinen tekijä miksi persujen gallup-suosio alkoi laskea ja laskea ja laskea. Toki muitakin syitä oli, mutta nekin liittyivät hallituksessa toimimiseen vastoin sen mitä kannattajat odottivat. Se ymmärrettävästi johti Halla-ahon valintaan mikä olisi toki voinut käydä muutenkin. Soinin ja kumppaneiden höpsähtely ja siirtyminen Sinisiin sitten onkin jo nykytilannetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Sinisten perustamista kyllä en olisi voinut mitenkään keksiä - niin outo idea ei tullut mieleenkään eikä varmaan juuri kenelläkään muullakaan. Yllätykset pitävät elämän kiinnostavana. Soini oli sitten vieläkin enemmän vallanhaluinen ja pikkumainen kuin odotin."

Minä en paljon voi kehuskella ennustustaidoillani muuten, mutta tässä tapauksessa miniulla oli vahva aavistus siitä ettei Soini ja kumppanit tule hyväksymään sitä että puolue siirtyy maahanmuuttokriittisten komentoon.

Se että tämä sitten toteutui sillä tavalla että perustettiin uusi sinisten puolue oli tietenkin vain yksi mahdollisuus monista muista mahdollisuuksista, mutta perussuomalaisten hajoaminen Halla-ahon valinnan seurauksena oli minusta selvä asia. Paljon pahemminkin olisi voinut käydä jos koko hallitus olisi pitänyt panna remonttiin.

Vaalitaistelussa yritettiin pitää yllä yhtenäisyyden kulisseja molempien osapuolten osalta ja Sampo Terhon puheet vaalipuheet puheenjohtajataistossa olivat kovia ja rasistisia siksi että hän tiesi että puoluekokousväkikin sitä olisi.

Jotenkin kuitenkaan Sampo Terhon kovat maahanmuuttokriittiset puheet eivät pystyneet vakuuttamaan väkeä, kuten ei minuakaan. Sampo Terho ei ole kovinkaan maahanmuuttokriittinen politikko ja se taisi olla tiedossa muillakin kuin minulla, Sampo Terhon hämäys ei onnistunut.

Viimeinen pisara oli tietenkin se millä tavalla koko Soinin porukka sitten syrjäytettiin puheenjohtajavalinnoissa, se vei mm. puolustusministeri Niinistön lopulta sinisten leiriin. Voitaisiin kai sanoa että puoluekokouksessa sai vallan maahanmuttokriittinen hurmahenki ja terve järki unohtui Halla-ahon porukalta.

---------------------------------

"Se että persut olivat hallituksessa eivätkä saaneet kannattajiensa mielestä maahanmuuttoa kuriin oli käsittääkseni suurin yksittäinen tekijä miksi persujen gallup-suosio alkoi laskea ja laskea ja laskea."

Mikä osoittaa sen että odotukset olivat epärealistiset. Alle 20%:n puolue ei voi sanella yli 80%:lle miten politiikkaa tehdään. On turha kuvitella että demokratiassa pieni vähemmistö voi sanella suurelle enemmistölle politiikan linjoja. Alle 20%:n ääniosuudella saa olla kiitollinen jos näkemyksiä ylipäätään otetaan huomioon.

Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisten mielipiteitä on sitäpaitsi otettu hallitusohjelmassa ja hallituksen toiminnassa huomioon todella paljon, vaikkapa siten että hallituksen tarpeettoman kova linja turvapaikkaoikeuden myöntämisen suhteen on lähtöisin Halla-ahon kynästä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Meille kerrottiin ihan kuvien kanssa, että tulee auttaa naisia, vanhuksia ja lapsia saamaan turvapaikka. Me, jotka seurasimme pikaisesti pystyynsaatettuihin keskuksiin tulevia linja-autoja, huomasimme että tulijoista 9 kymmenestä olikin 18 - 30 vuotiaita miehiä."

Matka jonka nämä nuoret miehet ovat tehneet on ollut sen verran pitkä, monimutkainen ja vaarallinen että todennäköisesti naisille ja lapsille se olisi ollut kohtuuttoman kova. Sitäpaitsi Suomeen asti päätynyt joukko lienee jo jonkin verran karsiutunut, sillä tavalla että naiset ja lapset lienevät jääneet jonnekin matkalla.

Sitäpaitsi joukossa lienee ollut jonkin verran onnenonkijoita ja seikkailijoita, jotka kuitenkin taisivat pettyä ja lensivät omilla tai vanhempiensa rahoilla melko nopeasti takaisin kotiin, kun eivät pitäneet vastaanottokeskusten olosuhteista.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #26

Miksi sitten meille valehdellaan näyttämällä itkeviä naisia ja hukkuneita lapsia? Miksi ei voida sanoa, että autetaan irakilaisia, afganistalaisia ja länsiafrikkalaisia nuoria miehiä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Miksi sitten meille valehdellaan näyttämällä itkeviä naisia ja hukkuneita lapsia? Miksi ei voida sanoa, että autetaan irakilaisia, afganistalaisia ja länsiafrikkalaisia nuoria miehiä?"

Tuskin kannattaa epäillä mitään hallituksen tai suvaitsevaiston tai eliitin salaliittoa median kanssa. :)

Kaupallisella lehdistöllä on omat puutteensa ja vikansa. Niiden primääri tavoite on houkutella lukijoita, vähän samaan tapaan kuin populististen politikkojen primääri tavoite on houkutella äänestäjiä. Niihin tavoitteisiin kun pyritään, niin siinä totuus aina vähän kärsii.

Tämä pitää aina ottaa huomioon kun seuraa mediaa tai politikkoja.

Muuten en usko mihinkään sen kummempaan tahalliseen vääristelyyn median taholta ja vielä vähemmän mihinkään salaliittoihin, enkä itse ole havainnut mitään normaalista poikkeavaa tiedottamisen linjaa turvapaikanhakijoista tiedottamisessa.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

1995 Timo Soini oli karjapaimen, jolta oli kuollut hevonen alta. Paikalle karautti nelivaljakko, josta esitettiin kysymys, kelpaisiko kyyti? Soini päätti jatkaa jalan, mutta eiköhän siinä tilanteessa aika monikin olisi vähän aikaa miettinyt, että mikä ettei.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

SOINI RIIKOI PUOLUHALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN YHDISTYSLAKIA JATKUVASTI, YHTÄÄN EROTTAMISPÖYTÄKIRJAA EI OLE OMAKÄTISESTI ALLEKIRJOITTANUT.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset